Divčibare sa decom i za decu – parkovi i aktivnosti

Divčibare mnogi nazivaju dečjom planinom, a za to postoji puno dobrih razloga.

Naravno, ponovo ćemo podsetiti – Divčibare su planinsko odmaralište na planinskom polju u samom centru planine pomalo nepravedno zasenjene imenom Divčibara, planine Maljen.

Zbog čega su Divčibare idealna destinacija za decu? Na prvom mestu treba pomenuti klimu na Divčibarama.

Ovo planinsko mesto ima status klimatskog lečilišta i prema mišljenju pedijatara, odlično je mesto za dečji boravak.

Osim izuzetno blagotvornih klimatskih odlika, Divčibare odlikuje zaista prekrasna priroda. Tu su livade i poljane pune lekovitog bilja, šume sa raznorodnim drvećem, listopadnim i četinarskim, mnoštvo reka i rečica.

Samo mesto je urbanizovano, ali ne preterano, tako da ćete imati ugođaj boravka na jednoj mirnoj, a sadržajnoj planini, u turističkom smislu. Na Divčibarama postoje hoteli, apartmani, restorani izvrsne domaće kuhinje, idealni za porodični ručak.

Pešačke staze na Divčibarama su većinom lagane, pa ih mogu obilaziti i starija deca. Sama klima i ambijent Divčibara su pogodni i za veoma malu decu i bebe. Na Divčibarama ćete često sresti mame i tate sa mališanima.

Možemo reći da su Divčibare jedno od najidealnijih mesta u Srbiji za porodični odmor, bilo da je u pitanju zimovanje, letovanje ili vikend putovanje.

Turistički centar Divčibare nudi dovoljno sadržaja za zabavu, a netaknuta priroda je nadomak samog centra.

Najbolje letnje aktivnosti za decu na Divčibarama

Na Divčibarama je na raspolaganju niz aktivnosti u kojima možete uživati sa svojim najmlađima. Naravno, na prvom mestu su šetnja i istraživanje prelepog krajolika. Ukoliko su vaša deca starija, možete ih povesti na neku od pešačkih tura.

Pešačke staze na Divčibarama su dobro obeležene i uglavnom nisu mnogo zahtevne. Za neke od njih je potrebno oko samo pola sata hoda, a uspon nije veliki. Ukoliko ste avanturistički raspoložena porodica, obiđite neke od maljenskih visova, do kojih vode divčibarske staze.

Pomenućemo stazu koja se smatra idealnom za prvi ovakav pohod. Reč je o stazi koja vodi do vidikovca Golubac i za koju će mnogi reći da je jedna od najlepših na Divčibarama. Ova staza je duga manje od 2 km i relativno je laka.

Polazi od samog centra mesta, kod crkve Svetog Pantelejmona, pa vodi kroz poljane i šumu do samog vrha. Vis Golubac je naziv dobio po divljim golubovima koji su ga nekad naseljavali u velikom broju.

Dok šetate, uživaćete u raznolikoj prirodi ovog kraja. Na samom vrhu dočekaće vas fantastičan pogled na okolinu. Sa ovog visa možete da vidite i najviši vrh Maljena, Kraljev sto, kao i planine Jablanik, Medvednik i Povlen. Vidik se prostire 360 stepeni unaokolo!

Ovo je jedna od staza koju možete posetiti sa vašim veselim radoznalcima, pogodna je za srednju i stariju decu. Na raspolaganju su vam i druge pešačke staze, koje takođe nisu previše zahtevne. No, savetujemo veliki oprez kao poželite da obiđete vodopad Skakalo.

Ova staza je veoma nezgodna, strma, a teren je naporan, tako da se nikako ne preporučuje za obilazak sa malom decom. Ova staza se generalno preporučuje turistima koji su u dobroj kondiciji. Međutim, postoji još jedan način da sa decom obiđete Divčibare, a da to nije pešačenje.

Pešačenje u prirodi je nešto što svakako ne treba izbegavati ukoliko sa decom boravite na Divčibarama, no, manja deca se mogu veoma brzo umoriti. U tom slučaju, sigurno će vas obradovati vest da na Divčibarama postoji turistički vozić.

Turistički vozić na Divčibarama je odlična alternativa pešačenju, ukoliko u ovaj planinski centar dolazite sa baš malom decom, koja se mogu dosta brže zamoriti. Duge šetnje su dosta naporne za najmlađe, a turistički vozić vam nudi mogućnost da lepote Divčibara upoznate u vožnji.

Ova opcija je idealno rešenje za roditelje i decu. Vozić je atraktivnih boja i već će samo iskustvo vožnje obradovati mališane. Njime se stiže do raznih lepota Divčibara, uključujući i najvažnije vrhove, poput Kraljevog stola i Paljbe. Na ovim mestima se nalaze prelepi vidikovci.

Vožnja je organizovana u pratnji obučenih vodiča koji će vas i vaše najmlađe upoznati sa ovim krajem kroz uzbudljivu priču. Polazna stanica turističkog vozića je sam centar Divčibara, a polasci se organizuju više puta u toku dana.

Avantura park i zip-line su jedan od zabavnih sadržaja veoma popularnih u našim turističkim mestima, a posebno u planinskim centrima. Divčibare ih takođe poseduje. Oprobavanje na zanimljivim poligonima jedna je od izvrsnih letnjih aktivnosti na ovoj planini.

Avantura park se nalazi u blizini skijaške staze Crni vrh, a predstavlja kompleks prepreka različite težine koji testiraju snalažljivost, domišljatost, spretnost i druge veštine. Ovo je jedan od najboljih organizovanih sadržaja na otvorenom na Divčibarama.

Uz sam Avantura park , tu je i spust zip line-om. Ovi sadržaji su u letnjoj sezoni otvoreni tokom čitave nedelje, a u vansezonskim terminima, odnosno u mesecima jun i septembar, rade samo vikendom.

Još jedna interesantna letnja aktivnost u koju se možete upustiti i sa decom jeste vožnja žičarom na Crnom vrhu. Sa žičare ćete uživati u neprevaziđenoj panorami okolnog krajolika, same staze, kao i planina Suvobor, Golija i Medvednik.

Divčibare teže i da se oforme kao edukativno-kulturni planinski centar. U samom centru mesta nalazi se relativno nova crkva posvećena Svetom Pantelejmonu, a u okviru nje, crkveno-kulturni centar sa konakom za posetioce. Centar je prvi tog tipa i zamišljen kao letnje mesto okupljanja za mlade.

U njemu se planiraju zabavni i edukativni sadržaji, korišćenje čitaonice i biblioteke, kao i drugi slični sadržaji.

Naravno, sama crkva u centru je takođe mesto koje možete posetiti sa decom, u bilo koje doba godine. Što se tiče zimske sezone, ne brinite, poseduje sistem podnog grejanja.

Najbolje zimske aktivnosti za decu na Divčibarama

Kada smo već kod zime, vreme je da se posvetimo i zimskim sadržajima za decu na Divčibarama. Divčibare imaju razvijen i zimski i letnji turizam, a u svim sezonama raspolažu sadržajima koji će obradovati mališane.

Divčibare mnogi rado preporučuju kao savršenu destinaciju za zimovanje sa decom. Maljen je izuzetno pogodan za zimski dečji boravak, pre svega zbog klime. Klima je ovde blaga planinska, sa nešto kraćim trajanjem snežnog pokrivača nego u drugim skijaškim centrima.

Ono što je velika prednost zimovanja na Divčibarama, a svakako pogodno za zimovanje sa najmlađima, jeste to da je vreme u toku hladnih meseci pretežno nepromenljivo, da ima puno sunčanih dana, a veoma malo vetra.

Vazduh nije tako oštar kao na drugim planinama, a lekovit je zbog susreta tri velike vazdušne mase. Sve ovo čini Divčibare idealnim za decu. Kada je reč o aktivnostima, već znate šta sledi – skijanje i sankanje.

Na Divčibarama postoje dve velike staze pogodne za iskusnije skijaše, no, budite bez brige, ovde se organizuju i škole skijanja. Škola skijanja je namenjena deci i početnicima, a za nju postoji poseban poligon u sastavu Divčibare Ski Resort-a.

Osim škole skijanja, tu su i blaži nagibi na kojima i najmlađi mogu uvežbavati skijanje ili se sankati. Manji nagibi imaju ski liftove i pogodni su za decu i početnike koji su rešili da se prvi put oprobaju u ovoj zimskoj disciplini.

Neke od mirnijih i blagih padina nalaze se u blizini hotela Maljen, pored hotela Heba i kraj odmarališta Stevan Filipović.

Ono što je korisno da znate jeste da su u pitanju livade, tako da, kada ih pokrije snežni pokrivač, na njima nema nikakvih smetnji i prepreka.

Jedan veoma popularan spust nalazi se pored crkve u centru i ovde se organizuje sankanje na gumama koje se iznajmljuju.

U samom centru zimi bude puno dece, a na ovoj stazi za sankanje je obično dosta velika gužva tokom vikenda, tako da to treba imati u vidu.

Divčibare – Idealna destinacija za dečje zdravlje

Kao što smo pomenuli, Divčibare su idealna destinacija za boravak dece, kako zbog svojih sadržaja i lepote, tako i zbog klimatskih uslova.

Još početkom dvadesetog veka prepoznat je potencijal Divčibara kao vazdušne banje.

Za blagotvorno dejstvo vazduha na Divčibarama znalo se i mnogo ranije.

Divčibare su najpre organizovane kao banjsko odmaralište, a potom su proglašene i za klimatsko turističko mesto. Lekoviti vazduh na Maljenu izuzetno povoljno utiče na razna zdravstvena stanja i bolesti.

Boravak na Divčibarama je pogodan za opšti boljitak i stanje organizma, kako odraslih tako i dece.

Boravak na Divčibarama pozitivno deluje kod oboljenja pluća, astme i bronhitisa. Pomaže i u slučaju neurovegetativnih oboljenja i drugih stanja.

Visok kvalitet vazduha i dobra osunčanost ovog planinskog područja pomažu i u oporavku i jačanju posle bolesti, blagotvorno deluju na stanja poput anemije i drugih opštih poremećaja. Visoka osunčanost pogoduje helioterapiji.

Naravno, divčibarska klima je izuzetno korisna i za potpuno zdrave ljude i decu u razvoju. Lekoviti učinak na opšte stanje je neprocenjiv. Odlazak na Divčibare sa porodicom povezaće vas sa prirodom, ali i međusobno.

Gde odsesti sa decom na Divčibarama?

Smeštaj na Divčibarama je dovoljno raznolik da zadovolji svačije potrebe. Uvek se možete opredeliti za neki od hotela, koji poseduju i sopstvene sadržaje, ali tu je i veliki izbor izuzetno dobro opremljenih apartmana koje možete pogledati na ovoj stranici.

Pojedini restorani na Divčibarama organizuju i ishranu, tako da možete koristiti i njihovu uslugu, a boraviti u lepom privatnom smeštaju. Cene su pristupačnije nego na drugim planinama, a lokacije veoma pogodne.

Srodni tekstovi