Divčibare ski staza i skijanje

Divčibare su planinsko polje na planini Maljen, udaljene samo 37 kilometara od Valjeva, a 120 km od Beograda.

Biser su valjevskog kraja u svakom smislu, počev od bogatog biljnog i životinjskog sveta i blagotvorne klime, do raznih sportsko-rekreativnih sadržaja u turističkoj ponudi ovog dela Srbije.

Pogodne za obilazak i boravak tokom sva četiri godišnja doba, Divčibare oduševljavaju prekrasnim planinskim krajolikom, vidikovcima, vodama, ali i odličnom ugostiteljskom ponudom i ljubaznim domaćinima.

Za najbolji smeštaj na Divčibarama, na top lokacijama, pogledajte ponudu apartmana na ovoj stranici.

Ukoliko ste od onih koji planinski turizam vezuju pre svega za zimski period i ljubitelj ste skijanja, Divčibare vas ni u tom pogledu neće nimalo razočarati. Štaviše, naprotiv.

U ovom kraju, blagi planinski prevoji i uzvišenja snežni pokrivač krasi tokom tri do četiri meseca godišnje.

Skijaši će na Divčibarama uživati u živoj turističkoj ponudi divčibarske zimske sezone, a za svoju omiljenu aktivnost mogu odabrati neku od popularnih ski-staza.

Na Divčibarama se nalaze dve veće ski-staze i jedna za decu.

Divčibare su, kao skijaška destinacija, pogodne i za duža zimovanja, ali i za vikend putovanja, zahvaljujući pre svega izuzetnoj lokaciji, pristupačnosti i blizini u odnosu na veće gradove u zemlji.

Za one koji tek žele da se oprobaju u ovom sportu, sadržajna turistička ponuda Divčibara nudi i školu skijanja.

O samim ski-stazama, njihovim karakteristikama i svim za posetioce korisnim i zanimljivim podacima govorimo u nastavku teksta.

Ski staza Crni vrh

Počnimo od najpopularnije ski staze na Divčibarama i uopšte jedne od najomiljenijih divčibarskih lokacija uopšte.

Ski staza Crni vrh je za ljubitelje skijanja, ali i posetioce uopšte, pravi dragulj Divčibara.

Sama staza smeštena je sa severne strane jednog od maljenskih vrhova – Crnog vrha.

Crni vrh je jedan od najviših vrhova na planini Maljen, drugi po visini u odnosu na najviši maljenski vrh, Kraljev sto.

Ova dva vrha su gotovo iste visine; Crni vrh je tek osam metara niži od Kraljevog stola.

Međutim, Crni vrh je najviši vrh sa slobodnim pristupom, izuzetno pristupačan i pogodan za uspon. Na Kraljevom stolu se nalazi vojni objekat koji nije otvoren za posetioce.

Ski staza Crni vrh nalazi se, dakle, na severnom delu Crnog vrha, čija nadmorska visina iznosi 1096 metara.

Sam početak staze se nalazi na 1091 metar nadmorske visine. Kada je reč o visinskoj razlici između samog vrha i kraja, odnosno podnožja staze, ona iznosi udobnih 180 metara.

Dugačka je 850 metara i pogodna je za skijaše različitih nivoa skijaškog iskustva, no, prednost bi se ipak mogla dati nešto vičnijim ljubiteljima ovog sporta.

Dakle, ukoliko ste početnik, ali se na skijama osećate dovoljno sigurno, možda biste mogli da se oprobate i na ovoj, nešto zahtevnijoj stazi.

Treba svakako imati na umu da je Crni vrh kategorisana kao staza crvene kategorije, odnosno da se smatra stazom srednje težine i da je ipak prevashodno namenjena nešto iskusnijim poklonicima skijanja.

Staza je opremljena i žičarom koja prevozi i do hiljadu dvesta skijaša u sat vremena. Dvosedna je, i otvorena između 9 i 16 časova.

Praktična za dolazak, ski staza Crni vrh je od centra mesta Divčibare udaljena nešto manje od jednog i po kilometara vazdušne linije.

Škola skijanja u okviru staze Crni vrh

Staza Crni vrh u svojoj ponudi ima i školu skijanja. Ukoliko ste zainteresovani da se tek oprobate u ovim zimskom sortu ili ste tek početnik i voljni ste da usavršite svoje skijaško umeće, ski staza Crni vrh vam omogućava da uz pomoć iskusnih instruktora naučite osnovne skijaške ’korake’.

Osim časova skijanja za početnike, staza Crni vrh i iskusni skijaši mogu vam otkriti i nešto izazovnije segmente ovog spusta.

Pored škole skijanja, na ovoj stazi možete da savladate i veštinu snowboarding-a.

Časovi na stazi Crni vrh održavaju se u trajanju od 45 minuta i organizuju se na pune sate.

Termini se zakazuju telefonom (svi telefoni su lako dostupni na internetu), a prema poslednjim podacima, cena individualnih časova iznosila je 3000 dinara, dok su grupni časovi (2-5 polaznika) jeftiniji po osobi.

O cenama ski pass-a za skijanje na stazi Crni vrh možete se informisati na zvaničnoj stranici Divčibare Ski restort-a, budući da su cene podeljene u više kategorija i variraju u odnosu na uzrast, tip karte, kao i datume korišćenja usluge.

Restoran DivčiBar na stazi Crni vrh

Staza Crni vrh je izuzetno popularna ne samo zbog same ponude za skijaše, nego i zbog svoje fantastične lokacije, ali i popularnog planinskog bara i restorana novijeg datuma. Na vrhu staze, gde se restoran DivčiBar nalazi, ugodno je boraviti i leti i zimi.

Sa ove tačke na Divčibarama pruža se pogled koji oduzima dah. Uživajući u kvalitetnom obroku i piću, bilo da ste svratili na bogat planinski doručak, ukusan ručak ili kafu sa prijateljima, iskusićete i prelepu panoramu divčibarskog pejzaža.

Restoran DivčiBar nalazi se pored stanice žičare, na vrhu staze, ima unutrašnji deo sa velikim prozorima i veliku baštu. Sam lokal je modernog dizajna u planinskom stilu, a ponuda jela je raznovrsna, tradicionalna, sa daškom modernizma.

Porcije hrane su velike, pa je često jedna sasvim dovoljna i za dve osobe. Na meniju su i veganska jela, tako da u DivčiBar-u sigurno nećete ostati gladni. Jedna od omiljenih poslastica koju posetioci rado preporučuju je divčiBarska pita od borovnica.

Staza Crni vrh za ne-skijaše?

Staza Crni vrh nije destinacija rezervisana samo za ljubitelje najpopularnijeg zimskog sporta. Poseta ovoj ski stazi nudi mogućnosti za uživanje u divčibarskim lepotama na jedinstven način. Organizovane šetnje po okolnoj prirodi i vožnja žičarom samo su neki od njih.

Toplo se preporučuje vožnja žičarom na ovoj stazi, budući da vam omogućava da prekrasan divčibarski krajolik osmotrite iz vazduha. Ski staza Crni vrh zaista ima ponešto za svakoga – fantastičan spust za skijaše, predivnu prirodu za avanturiste i sjajan restoran za prave gurmane.

Ski staza Centar

Ski staza Centar takođe se nalazi na severnoj strani Crnog vrha, baš kao i najduža divčibarska skijaška staza Crni vrh.

Staza Centar smeštena je pored odmarališta Crni vrh, popularnog Divčibarskog zamka i hotela Pepa.

O poziciji i osnovnim karakteristikama samog Crnog vrha smo već govorili. Staza Centar je od ski staze Crni vrh nešto kraća i sa manjom visinskom razlikom između početka staze i samog podnožja. Staza Centar dugačka je 600 metara, a visinska razlika iznosi 100 metara.

Opremljena je ski liftom, odnosno vučnicom – reč je o vučnoj sajli sa tanjirom, ne žičarom kakva je skijašima na raspolaganju na većoj ski stazi Crni vrh.

Ski lift na stazi Centar prevozi sedamsto skijaša u toku sat vremena.

Kada je reč o kategoriji i zahtevnosti staze, ona je pogodna za nešto veštije skijaše, odnosno one koji već imaju iskustva u ovom sportu.

Međutim, ukoliko ste početnik, i ski staza Centar nudi mogućnost obuke osnovne tehnike skijanja.

Ski škola poseduje sve neophodne dozvole za rad i iskusne instruktore. Cene časova su nešto niže nego na ski stazi Crni vrh, pa tako individualni čas na ovoj stazi iznosi 2500 dinara, prema poslednjim podacima sa informativnog sajta.

Na ski stazi Centar možete da iznajmite i komplete skijaške opreme za decu i odrasle. Jedan ski set obuhvata pancerice, skije i štapove.

Ski pass na stazi Centar je,prema poslednjim podacima, iznosio 1200 dinara za dnevnu kartu za odrasle i upola te cene za decu.

Jedan od posebnih ugođaja koji ova staza nudi jeste i jedinstveno iskustvo noćnog skijanja. Staza je osvetljena, te vam omogućava da samu planinu i njene lepote, kao i čar skijanja doživite na jedan nov način.

Ski staza Centar interesantna je ne samo zbog samog skijaškog ugođaja, već i fantastičnog vidikovca.

Sa njenog vrha pogled se pruža preko planinskih venaca, a u dane sa dobrom vidljivošću seže čak do impresivnog i dalekog Kopaonika.

Ski staze za decu i početnike

U skijaškoj ponudi Divčibara mogu uživati i najmlađi. U blizini divčibarskih hotela i odmarališta nalaze se manji nagibi opremljeni ski liftovima, pogodni pre svega za mališane i one koji prvi put staju na skije.

Ove mirne staze i ski liftovi nalaze se pored hotela Maljen, Heba i u blizini odmarališta Stevan Filipović.

Važno je da napomenemo da na ovim stazama nema nikakvih prepreka, odnosno, reč je o čistim blago nagnutim livadama.

Skijanje na Divčibarama – Utisci

Posetioci Divčibara i ljubitelji skijanja većinom su zadovoljni svojim iskustvom, bilo da je reč o vikend-skijanju ili dužem boravku.

Ono što uglavnom ističu kao veoma pozitivno jeste ljubaznost domaćina i zaposlenih u Divčibare ski restort-u.

Poslednjih godina, u razvoj skijališta na Divčibarama se puno ulaže, uz naglasak na očuvanju prirode ovog kraja.

Kada je reč o samim stazama, posebno se ističe instaliranje sistema veštačkog osnežavanja staze Crni vrh.

Stanje snežnog pokrivača na stazama prati se preko tri kamere, tako da se vođeni tim informacijama možete lakše opredeliti kada ćete ih posetiti.

Jedna od zbilja dobrodošlih investicija u divčibarski planinski turizam i sama skijališta jeste otvaranje već pomenutog restorana na vrhu staze Crni vrh.

Odličan ambijent, nenapadan i u okolinu uklopiv dizajn, fenomenalan pogled i dobra hrana čine ovaj lokal punim pogotkom.

Same ski staze zadovoljavaju potrebe skijaša različitih kategorija, a možemo reći da su najpogodnije za one srednjeg nivoa.

Mogućnost organizovanih časova za početnike i iznajmljivanja opreme takođe su jedna od prednosti skijališta na Divčibarama.

Cene usluga na divčibarskim skijalištima pristupačne su, a nude se i mogućnosti za različite popuste u zavisnosti od godina starosti i broja posetilaca.

Divčibare su dobro povezane sa većim gradovima, odlikuju se blagom planinskom klimom, povoljne za obilazak u svako godišnje doba, bilo je da je to proleće, jesen, leto ili zima, a za mnoge upravo omiljena zimska destinacija.

U razvoj zimskog planinskog turizma na Divčibarama se puno ulaže, te možemo očekivati i još veću popularnost divčibarskih skijališta i još mnogo novih zadovoljnih gostiju i zaljubljenika u zimske sportove i planinske avanture.

I za kraj da vas podsetimo gde možete naći najbolji smeštaj na Divčibarama. Pogledajte najbolji ponudu apartmana ovde: Divčibare smeštaj.

Srodni tekstovi