Divčibare u jesen – zašto ih baš tada posetiti?

Planinski turizam obično asocira na zimovanje ili letovanje, dok se ’varljiva’ godišnja dobra, proleće i jesen pomalo zaobilaze.

Međutim, neke od planinskih destinacija u našoj zemlji pogodne su za putovanje u svako godišnje doba, a jedna od njih su čudesno mesto i regija Divčibare.

Oaza planinskog mira, vazdušna banja, klimatsko turističko mesto Divčibare poznatije je imenom od planine u čijem se samom srcu nalazi – Maljena.

Divčibare su planinsko polje u srcu Maljena, koje se prostire na uzvišenju od 980 metara nadmorske visine.

Turistički potencijal Divčibara prepoznat je još dvadesetih godina prošlog veka od kada i počinje organizovan turistički boravak na Divčibarama i to kao letnjeg odmarališta.

Danas se na Divčibare rado ide i tokom zimske sezone, na skijanje.

No, gotovo idealni klimatski uslovi čine ovo mesto savršenom destinacijom i za jesenji odmor.

Odličan geografski položaj, prijatna klima i čist vazduh dočekaće vas na Divčibarama u svako doba godine.

Divčibare na jesen – Prednosti

Za mnoge, prva asocijacija na jesen su neprestane kiše, vetrovi, loš teren i hladnoća, pogotovo kada se razmišlja o odlasku na planine, na kojima vreme može biti varljivo i u toplim letnjim mesecima.

Međutim, Divčibare polako postaju i omiljena jesenja destinacija.

Šta je to što Divčibare čini idealnom jesenjom destinacijom?

Pre svega, odlična geografski položaj uslovljava blagu i prijatnu planinsku klimu, koja je pogodna za boravak tokom cele godine uz, naravno, prirodno očekivane varijacije.

Divčibare su okružene planinskim visovima Maljena, koji ih štite od snažnih naleta vetra.

Čak i tokom hladne zimske sezone – na Divčibarama ima snega do četiri puna meseca – nema opasnosti od jakih i oštrih vetrova.

Takve prilike vladaju i na jesen, kada je temperatura viša i posebno pogodna za ljubitelje pešačenja.

Jesen na Divčibarama je toplija nego planinsko proleće, budući da su zemlja i vazduh još zagrejani od letnjih meseci.

Dobro je poznato da je sunce na planinama oštrije i direktnije nego na nižim nadmorskim visinama, no, u jesenjem periodu sunčevi zraci su iskošeniji i blaži, tako da možete da provodite čitave dane šetajući se po divčibarskom kraju i istražujući okolinu.

Blagotvorna klima Divčibara nema ništa manji učinak na zdravlje ljudi na jesen nego u neka druga godišnja doba.

Divčibare važe za vazdušnu banju još od početaka svojih turističkih dana; vazduh je bogat jodom, budući da se na ovom mestu ukrštaju velike vazdušne mase, a vetra nema.

Jedna od velikih prednosti posete planinama na jesen, uključujući tu i Maljen, odnosno Divčibare, jeste generalno slabiji turistički protok.

Drugim rečima, jesen nije turistička sezona u punom smislu, pa su tokom jesenjih meseci manje gužve i preovladavaju i niže cene.

Uopšte uzev, cene na Divčibarama su pristupačne i tokom najprometnije sezone, a variraju uglavnom u odnosu na lokaciju, odnosno udaljenost od samog centra mesta ili opremljenosti.

Jesen na Divčibarama pruža mnoge mogućnosti – možete uživati u mirnom odmoru, ali i sportsko-rekreativnim aktivnostima različitih nivoa zahtevnosti.

Osim toga, jesen je idealna za organizovanje rekreativne nastave i sličnih putovanja, zbog stabilnog i prijatnog vremena.

Treba reći i da su Divčibare pristupačne iz većih gradova Srbije, te da se do njih lako stiže.

Na primer, od Beograda do planinskog centra Divčibare ima samo 117 kilometara. Divčibare je relativno blizu gradu Valjevu, te Požegi i Kosjeriću.

Divčibare na jesen – Atrakcije i aktivnosti

Da biste posetili Divčibare, ne morate da čekate zimu ili leto. Štaviše, do Divčibara možete ’skoknuti’ u bilo koje doba godine.

Manje prometni meseci tokom proleća i jeseni poštedeće vas većih gužvi, mada Divčibare generalno nije postalo turistička košnica poput nekih drugih planinskih centara.

Šta raditi na Divčibarama na jesen? Tokom jeseni, na Divčibarama je vreme prilično stabilno, što vam omogućava da uživate u prelepom krajoliku i maljenskim visovima u punom sjaju.

Predlažemo da destinaciju posetite u prvim jesenjim mesecima, kada je okolina još uvek prošarana raznobojnim lišćem, pored crnogoričnih šuma.

Omiljena aktivnost tokom jeseni na Divčibarama svakako je pešačenje.

Prijatna temperatura i klimatski uslovi nude vam mogućnost da istražite neke od najlepših kutaka Divčibara, sa posebnim naglaskom na divčibarske vode, kojih ovde ima u izobilju.

Šetnja pored planinskih rečica osvežiće vas i odmoriti.

Ljubitelji biciklizma takođe mogu uživati u vožnji prohodnim i dobro uređenim stazama.

Tokom boravka na Divčibarama, obavezno posetite bar neki od mnogobrojnih vidikovaca sa kojih se pogled pruža na prelep okolni predeo, ali i daleke planinske masive.

U samim Divčibarama možete obići crkvu Svetog Pantelejmona, a ukoliko je vaš boravak duži, možete posetiti i manastire u blizini, grad Valjevo i druga obližnja mesta.

Divčibare na jesen – Septembar, idealan mesec

Najidealniji mesec za jesenju posetu Divčibarama je septembar. Još uvek dovoljno topao, svakako topliji, prijatniji i stabilniji od proleća, septembar je najbolji mesec za posetu Divčibarama, pogotovo ako planirate kraći boravak ili vikend odmor.

Septembar važi za najsuvlji mesec na Divčibarama, što ga čini idealnim za sve ljubitelje planinskog turizma.

Mali rizik od padavina i relativno toplo vreme omogućavaju da u lepotama Divčibara uživate punim plućima.

Tokom septembra možete nesmetano da obilazite divčibarske visove i vidikovce, vozite bicikl, uživate pokraj potoka i rečica i uopšte provodite puno vremena u šetnji na svežem vazduha, bez rizika od velikih hladnoća, naleta vetra i kiše.

U septembru na Divčibarama skoro da i nema kiše. Vazduh je svež, prijatan, nema većih vrućina, ali ni velike hladnoće, tako da je vreme skoro savršeno za pešačenje i obilazak brojnih prirodnih lepota i atrakcija samih Divčibara.

Divčibare – Jesenji vikend odmor

Divčibare su idealne za jesenji vikend odmor. Ljubazni domaćini i veoma zadovoljavajuća ponuda smeštajnih kapaciteta učiniće vaš vikend beg iz grada izuzetno prijatnim.

Ono što je veoma važno, jeste da je turistička ponuda na Divčibarama živa tokom cele godine.

Turistička sezona na Divčibarama aktivna je u toku cele godine, mada promet jeste nešto manji tokom onoga što obično smatramo vansezonskim periodom, odnosno tokom prolećnih i jesenjih meseci.

Ako odlučite da posetite Divčibare na jesen, sigurno nećete pogrešiti.

Sunce još uvek prijatno greje, predeo i pogledi sa divčibarskih visova oduzeće vam dah, nadisaćete se svežeg i bogatog planinskog vazduha, a izbeći eventualne gužve.

Ukoliko ste se umorili od gradske vreve, priželjkujete kraći odmor, a niste raspoloženi za putovanja po metropolama, onda je vikend na Divčibarama savršeno rešenje.

Divčibare su po cenama pristupačnije od drugih naših odmarališta, klima je povoljna, smeštaj je udoban, a hrana preukusna.

Kada smo kod smeštaja, za vas smo pripremili nekoliko proverenih apartmana, koji su novi i luksuzno opremljeni a nalaze se na nekoliko centralnih lokacija.

Trenutnu ponudu apartmana možete pogledati na ovoj stranici: Divčibare apartmani.

Divčibare na jesen – Zaključak

Nabrojali smo tek neke od osnovnih prednosti posete Divčibarama u jesenjim mesecima, a ne sumnjamo da ćete i sami otkriti nove čari ovog lepog i relativno mirnog turističkog planinskog centra u našoj zemlji.

Divčibarski turizam je u porastu poslednjih godina, mada ipak još uvek važi za jedno od mirnijih i manje prometnih odmarališta i planinskih centara.

Turistička ponuda Divčibara na jesen sigurno vas neće razočarati. Sam kraj je veoma lepo uređen, sa dobro obeleženim pešačkim stazama, pristupačnim vidikovcima i dobrom lokalnom ugostiteljskom ponudom.

Smeštajnih kapaciteta ima sasvim dovoljno, a obuhvataju kako nekoliko poznatih hotela, tako i odlično opremljene apartmane, te i domaća gazdinstva za ljubitelje etno i seoskog turizma.

Na raspolaganju su vam i restorani na dobrom glasu i organizovana ishrana.

Srodni tekstovi