Divčibare MMF fest 2024 – manifestacija u avgustu

Mountain Music Fest na Divčibarama ili MMF, kako se najčešće pominje u medijima, prvi je boutique planinski festival na našem prostoru.

Reč je o letnjem muzičko-kreativnom festivalu koji se održava nekoliko dana u toku avgusta u poznatom turističkom mestu na Maljenu u blizini Valjeva.

Osnovna ideja festivala koji je 2023. godine održan osmi put za redom jeste da u prekrasnom planinskom ambijentu Divčibara okupi ljubitelje prirode, muzike i edukativne zabave svih generacija.

Za 2024.godinu je zakazano održavanje za dane: 2, 3 i 4.avgust.

Tokom nekoliko dana festivala, posetioci mogu da uživaju u nastupima oko dvadesetak izvođača iz Srbije i regiona, a tu su i brojni rekreativni, kreativno-edukativni sadržaji, koji će naročito obradovati najmlađe posetioce.

Ono što organizatori MMF-a ističu jeste da ovaj tip festivala nosi posebnu energiju i posetiocima nudi nesvakidašnje iskustvo, te priliku da se dobro provedu i upoznaju sa prirodnom naše zemlje i kroz sportske i rekreativne aktivnosti, učenje i dobru muziku.

MMF je festival na koji možete povesti decu, roditelje, dečka, devojku, svoje prijatelje i prijateljice ili veće društvo – granice ne postoje.

Festival je idealan za sve one koji vole prirodu ili žele da joj se približe i sve ljubitelje zabave na otvorenom prostoru.

Mesec avgust je obično rezervisan za godišnje odmore, a svakako za školski raspust, te je MMF na Divčibarama događaj koji ne treba propustiti.

Divčibare su veoma pristupačan planinski centar, a avgustovske vreline idealan su trenutak da pobegnete iz gradske sredine.

Ako želite da posetite ovaj festival, onda je svakako preporuka da nadjete pouzdanog i kvalitetan smeštaj, a to možete pronaći upravo na našoj početnoj stranici.

Prvi boutique planinski festival u Srbiji

Boutique festivali su veoma popularni u svetu. Ovaj koncept festivala odnosi se na događaje manjeg opsega, namenjene posebnoj ciljnoj grupi, pomalo ekskluzivnog karaktera.

To ne znači da su u pitanju ekstravagantni ili preskupi festivali, već događaji manjeg obima.

Obično su locirani na manjem prostoru i najčešće u prirodi. Dobri primeri su festivali organizovani na ostrvima, usred šume ili na planini, poput sjajnog divčibarskog Mountain Musc Fest-a.

Sadržaj boutique festivala takođe je specifičan. Obično je reč o događajima umetničke prirode, koji se ne svode isključivo na osnovni muzički karakter. Ovakvi događaji obično uključuju neki vid edukacije i interaktivnog kreativnog rada, sportske rekreacije i sl.

Kada je reč o muzičkim nastupima, boutique festivali ugošćavaju izvođače čitavog spektra muzičkih žanrova, premda često teže alternativnom zvuku.

Poslednji MMF-u je unekoliko proširio muzičku nišu, te su na njemu, između ostalih, nastupili KKN, Rambo Amadeus, Rundek & Ekipa, Goblini i drugi.

MMF je organizovan na nekoliko bina; poseduje tri stejdža: Main stage, Vinyl stage i Breza stage.

Između ostalog, boutique festivali su dobra prilika da vidite omiljene izvođače iz veće blizine, što nije moguće na masovnim gradskim festivalima koji okupljaju desetine ili stotine hiljada ljudi.

Sve je više onih koji posetu boutique festivalima smatraju daleko kvalitetnije provedenim vremenom nego što je to slučaj sa velikim događajima, na kojima obično vlada ogromna gužva, te su često prisutna i razna neprimerena ponašanja, te čitav niz drugih neugodnosti.

Festivali poput našeg MMF-a nude sasvim drugačiji doživljaj muzičkog događaja, upotpunjenog čitavim nizom drugih aktivnosti i smeštenog u jedan zaista poseban, neprocenjiv prirodni ambijent kakvo je divčibarsko polje.

Mirnija atmosfera, veća privatnost, raznolikost sadržaja i prirodno okruženje čine Mountain Music Fest, baš kao i slične događaje širom sveta, idealnim letnjim provodom za sve generacije. MMF je family friendly festival, a ulaz za decu do 10 godina se ne plaća.

MMF je organizovan na području Divčibare Ski Resort-a, a uoči svakog festivala na zvaničnom sajtu možete pronaći detaljnu mapu sa rasporedom bina i ostalih važnih tački. Festival je otvoren za sve, uključujući i kućne ljubimce, kojima je pristup dozvoljen u svim zonama.

Nezaboravna iskustvo Mountain Music Fest-a

MMF festival je tokom godina izrastao u prepoznatljiv trademark divčibarskog turizma, a prema rečima organizatora, uspeh festivala je premašio njihova inicijalna očekivanja kada su prvi put krenuli u realizaciju jednog ovakvog projekta.

Kada je reč o samom razvoju MMF-a, njegov izgled i forma se danas značajno razlikuju u odnosu na prvo održavanje. Trajanje festivala, prostor koji obuhvata i broj bina sada su drugačiji, ali je suštinska zamisao ostala nepromenjena.

Organizatori festivala sa puno entizijazma obavljaju svoj posao i nadograđuju osnovnu ideju koje se drže kao glavnog principa: Mountain Music Fest je zamišljen i održava se kao kompaktan, ugodan boutique festival u prirodi.

Uloženi trud i volja da se ovako lepa ideja sprovede u stvarnosti isplatila se. Ono što je takođe ohrabrujuće jeste činjenica da događaj ovog tipa ima publiku koja upravo potrebuje ovakav vid zabave.

Ono što organizatori ističu kao jednu od najbitnijih stavki upravo je sama lokacija održavanja festivala – planinski ambijent.

Kompatibilnost i komplementarnost samog sadržaja i lokacije jesu ono što MMF čini posebnim i uspešnim, poput pojedinih drugih domaćih festivala.

Organizatori MMF-a su od svojih najranijih godina vezani za divčibarski kraj i njegov planinski ambijent, što u realizaciji ovakvog programa zasigurno igra veliku i veoma važnu ulogu.

Premda organizovanje festivala u planinama ili na sličnim izolovanim i specifičnim lokacijama, udaljenim od urbanih uređenih prostora može biti izazov usled nivoa pristupačnosti samog terena i njegove konfiguracije, upravo ga teren čini jedinstvenim.

I ne samo to, prirodno okruženje, sa svim svojim karakteristikama, podstiče kreativno razmišljanje i iznalaćenje jedinstvenih, kreativnih rešenja.

Muzički program MMF-a

Poslednji Mountain Music Fest je unekoliko proširio ciljnu publiku za sam događaj, budući da je donekle skrenuo sa odabira izvođača koji je do tada bio uobičajen i očekivan za MMF. Međutim, rezultat ovakvog postupka je višestruk.

Sa jedne strane, proširen je opseg publike koja bi mogla posetiti sam festival, a istovremeno je program privukao publiku koja se uželela svojih omiljenih izvođača, a dugo nije posetila neki događaj ovog tipa.

Ono što u svakom slučaju treba istaći jeste da Mountain Music Fest uvek teži tome da ustupi binu i novim licima i stvaraocima, te im na taj način pruži podstrek u karijeri i kreatvnom radu uopšte.

Pored novih i starih lica muzičke scene u Srbiji i regionu, na MMF-u gostuju i aktuelni domaći dj-evi.

Kada je reč o samim izvođačima, sinergija planinskog ambijenta, muzike i publike u velikoj meri utiče na kvalitet samih nastupa, te se tako neretko dešava da mnogi izvođači upravo na MMF-u izvedu neki od najboljih performansa.

Ostale aktivnosti na MMF-u

Pored kvalitetnog muzičkog programa, boutique festivali poput Mountain Music Fest-a podrazumevaju niz aktivnosti u kojima mogu učestvovati posetioci svih generacija. MMF je i porodični fetsival, na kom će se i najmlađi dobro zabaviti.

Koncept Čudesne šume u okviru festivala podrazumeva niz zanimljivih aktivnosti i radionica koje će naročito oduševiti decu. Između ostalog, u sklopu festivala možete da igrate tvister ili klikere, da prave papirnate figure ili se oprobaju u ulozi fotografa.

Tu su i rekreativne aktivnosti poput joge u šumi, a u toku festivala otvoreni su i redovni zabavni sadržaji na Divčibarama, kao što su Avantura park, zip line i panoramska vožnja.

Cene ulaznica i servisne informacije

Cena kompleta karata za tri dana festivala je za MMF 2023. iznosila 2700 dinara u prvom krugu, a 3200 u narednom.

Kao što smo pomenuli, deca do 10 godina ne plaćaju kartu. Sva plaćanja na festivalu vrše se u gotovini.

U toku MMF-a posetiocima je obezbeđena besplatna pijaća voda na cisterni, dok sam festival ima veliki izbor hrane, uključujući i vegeterijanske obroke. Na festivalu se mogu kupiti i alkoholna pića, voda i sokovi.

Festival ima uređen pristup za dečja kolica i posetioce sa invaliditetom. Takođe, tokom festivala je angažovana i ekipa za pružanje prve pomoći, dok na samim Divčibarama postoji dežurni lekar.

Napomena važna za sve posetioce tiče se odabira garderobe za boravak na Divčibarama.

Premda se festival održava u avgustu, treba imati u vidu da se u planinskom području noćne temperature mogu značajno spustiti.

Srodni tekstovi