Ljuti Krš Divčibare – korisne informacije

Raj za šetače, turističko mesto u koje se dolazi tokom čitave godine, koji postaje sve razvijenije i bogatije za mnogobrojne sadržaje – ovo je ukratko turističko mesto Divčibare, koje je postalo neizostavna stanica za turiste iz svih delova Srbije posebno tokom letnjih i zimskih raspusta ali i tokom vikenda.

I kada pominjemo šetače, Divčibare se zaista mogu pohvaliti brojni stazama koje su aktuelne tokom čitave godine, jer i tokom leta, i proleća, ali i tokom zime, šetnja ovim krajem je zaista nešto posebno.

Samo jedan od razloga zašto šetači vole Divčibare leži u tome što uspon do vrha nije ogroman, i veoma se lako stiže do vrha, a neretko ćete ovde videti sasvim malu decu kako se penju nekom stazom, ili starije građane kojima ovakav vid rekreacije i najviše prija.

Mnogo je pešačkih staza, a jedna koju turisti posebno vole i često posećuju jeste Ljuti Krš, koji ima jedan od najlepših pogleda u ovom kraju, a verujemo da ste videli i po koju fotografiju nastalu upravo ovde, jer je krajolik kao iz bajke.

Utisak je da se sa ovog vrha može videti, kada vremenski uslovi tako nešto dozvoljavaju, čitav ovaj valjevski kraj, koji zaista krije mnoge lepote.

Nadmorska visina Ljutog Krša je 962 metra, a pogled ka desno baca se na Crnu reku, Bačevački vis, Pejar i Čubricu, dok se sa leve može videti Golubac.

Ljuti Krš je baš kao što mu samo ime kaže krševit, i po tome se između ostalog razlikuje od drugih vrhova koji nemaju takvu strukturu.

Takođe ovo je jedini vrh među svima koji se nalaze na planini Maljen koji se ne može videti sa drugih vrhova, jer je poprilično sakriven od svih drugih, popuno gotovo uronjen u obronke planine.

Kada se odlučite da obiđete ovu stazu i da se popnete na Ljuti Krš, imajte na umu da se radilo dosta na obeležavanju staza, tako da se i oni najneiskusniji mogu veoma lako snaći i pronaći i prošetati stazom kojom žele, u ovom slučaju Krš.

Oni koji nisu sigurni, mogu poneti mapu, ili je „skinuti“ sa interneta, ukoliko imaju bilo kakvu nedoumicu ili strah da se možete izgubiti, ali su zaista male šanse da se tako nešto dogodi, jer su Divčibare inače veoma pregledne, svakako da je situacija takva jer su one visoravan.

Bilo kako bilo, ovo su smernice kako doći do Ljutog Krša na Divčibarama na planini Maljen.

Mnogima je dugo godina smernica za početak staze smernica bila napuštena pumpa preko puta koje je počinjala staza.

Najjednostavnija smernica je da dođete do hotela Crni vrh na Divčibarama, pored koga je putokaz za Ljuti Krš, crvene boje tako da nema šanse da ga ne primetite.

Ovde moramo da dodamo, da kao što smo već napomenuli sve staze su jako lepo obeleženo, i vidi se da se na ovome svesno radilo.

Zatim, posle prolaska staza vas vodi u šumu, i mnogi se slažu koji su česti posetioci ovih staza da je ovo jedan divan krajolik, jer prolazite pored vikendica.

Prelazi se potok, pa se onda ide kroz divnu šumu, koja je jednako lepa i tokom leta i tokom zime, a onda nailazite na znak koji pokazuje na koju stranu da idete – levo je Ljuti Krš, a desno Stražara.

Krenite levo ka Ljutom Kršu kroz šumu, odakle dolazite do rezervata Crna Reka, moramo napomenuti da je u pitanju rezervat 2. kategorije, i da je veoma značajan za državu.

Kada se prođe rezervat dolazite do grebena preko kojeg dolazite do vidikovca na vrh, na onim 952 metara nadmorske visine koje smo pominjali.

Šetnja je relativno kratka (traje svega oko 30 minuta normalne šetnje, računajući da usput nema prepreka), a nije ni malo naporna, tako da ne čudi da ćete sresti puno šetača, i sasvim male dece, ali i starijih građana.

Znalci kažu da je upravo ova staza i ovaj vrh garancija da ćete na odličan način da upoznate lepote valjevskog kraja – jer se peške najbolje obilazi svako mesto, bilo turističko ili ne, a to uključuje šetnje.

Priroda valjevskog kraja, planine Maljen i naravno Divčibara se najbolje upoznaje na ovakav način, tu nema dileme, mapa je jasna, kretanje je lako, jer nagib nije previsok.

Imajte u vidu, da u zavisnosti od vremenskog perioda, obujete odgovarajuću obuću koja je adekvatna za penjanje po kiši (blatu) ili snegu.

Mnogo je razloga da posetite ovaj kraj, i naravno prošetate nekom od Divčibarskih staza, i popnete se na neki od vrhova – Ljuti Krš mora biti jedan od njih, za mnoge je upravo i prvi koji obiđu tokom boravka na Maljenu.

Nema saglasnosti oko toga da li je lepša šetnja i pogled tokom leta ili tokom zime, tokom jeseni ili proleća, ali je utisak da je ovo nešto što se ne sme propustiti.

Još jedan kuriozitet ovog kraja jeste da su svi vidikovci i staze međusobno isprepletani i da se vrlo lako stiže sa jednog na drugi.

Srodni tekstovi