Velika Pleća Divčibare – korisne informacije

Ponekada nam svima čini, a to bude u onim momentima kada planiramo odmor, da je Srbija toliko bogata prirodnim i turističkim bogatstvima da je prosto neverovatno da se za jedan život obiđe sve što postoji.

Ali, tu negde i leži lepota Srbije, u svim onim malim mestima, brdima, rečicama, i skrivenim bogatstvima, koja tek trebaju da budu otkriveni.

Dokle ste stigli za vašom avanturom po Srbiji, i da li ste skoro bili na Divčibarama, na planini Maljen?

Većina nas je bila tokom školskog perioda, kada je ovo bila jedna nezaobilazna stanica u turističkoj mapi školaraca, ali objektivno pravo istraživanje kreće tek posle.

U tom smislu obilazak Divčibara je najbolji peške, kada je obilazak zaista pravi, tek tada se može videti priroda ovog kraja u punom sjaju – i nije važno da li je to leti ili zimi, u jesen ili proleće; ovo je ideja za savršen vikend na planini, koja je dosta povoljnija od drugih, a lokacijski savršeno pozicionirana.

Kada govorimo o šetnji, ukoliko se nađete u ovom kraju, nemojte da propustite da odete na Velika Pleća, a evo su neke korisne informacije koje vam možda mogu zatrebati ukoliko se nađete na Divčibarama i želite da se popnete na Pleće, i to Velika.

Nadmorska visina je 1050 metara, što se smatra savršenom nadmorskom visinom za ljudski organizam, a već i znamo da vazduh ovde veoma zdrav.

Do ovog vrha vas vodi glavni put koji ide preko stare ski staze i skreće se levo, smernica može da bude Pančevačko odmaralište. Odatle se nastavlja asfaltiranim putem pored poznatog odmarališta IMT.

Put vas vodi do raskrsnice odakle treba skrenuti desno. Put vodi kroz divan krajolik šume i vikendica, pomalo je uzbrdo ali veoma blago, kao i uostalom kod skoro svih vrhova na ovoj planini, koji nisu jako strmi i onda su veoma zgodni za sve one koji nisu u treningu.

Ovde stižete do putokaza Crni vrh bi bio pravo, a levo izlazite na Velika pleća.

Put je makadamski i ima, kao što smo napomenuli blagi uspon, ali je sasvim lagan za šetnju koju mogu podneti i oni među nama koji nisu istrenirani i u formi.

Krajolik je predivan – šuma koju čine borovi, jele i breze, a tek ponegde se može videti vikendica, kojih je sve više proteklih godina, ali one ne narušavaju prirodnu idilu ovog kraja, naprotiv, lepo se uklapaju u nju.

Držite se levo i onda se put odvaja u desno, prolazi baš kroz predivnu šumu i onda izbijate na sam vrh Velika Pleća, a ono što vas čeka tu je vredno svakog koraka koji vas je vodio dotle.

Pogled je vanserijski – videćete i Zlatibor i Taru, Kopaonik, Goliju, a svakako sve Valjevske lepotice, i to sve kao na dlanu.

Kada pogledate na jug, videćete Tometino polje, koje je kao cvetni tepih u svim bojama, posebno tokom leta i naročito tokom proleća. Ovo je zaista jedinstven prizor i vredi svakog u svakom smislu te reči.

Odavde možete da stignete i do Crnog vrha, već je negde poznato da su svi vrhovi i vidikovci na Maljenu povezani i da se veoma lako stiže sa jednog na drugi, i da uspon, pa čak i tokom zime nije naporan.

Za sam kraj vredi reći da je ova staza kada se gleda prema težini laka, super je sređena i dobro obeležena crveno belim markacijama. Ovaj vidikovac, sa punim pravom nazivaju vidikovac koji se ne zaboravlja i koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ono po čemu je ovaj vidikovac poznat među turistima jeste i po tome da na njemu nije tolika gužva kao na nekim ostalim vrhovima Maljena, i u tom smislu to može predstavljati veliku prednost za turiste koji su u potrazi za mirom, i ne žele da budu u gužvi.

Nemojte misliti da Velika pleća nisu blizu naselja, jer jesu ali su tako pozicionirana da čak i kada je pik sezone, ovde je daleko manja gužva nego u nekim drugim lokacijama na Divčibarama.

Utisak turista je da jhe pogled odavde takav da se vide šume i brda Maljena, koja se ne mogu obići ni za tri života, i to samo potvrđuje koliko je ne samo ovaj kraj, nego čitava Srbija jedan turistički dragulj, koji kako znamo i umemo moramo da negujemo.

Srodni tekstovi