Divčibare pijaca – gde se nalazi i šta se može kupiti?

I danas, u vremenima kada se visoko ceni organska proizvodnja i kada je to retkost, Srbija se itekako može podičiti kvalitetnim proizvodima koji imaju svoje poreklo, kvalitet i neku specifičnost koja zavređuje vašu pažnju.

Objektivno, gde god da otputujete nemoguće je da izbegnete da kupujete na lokalnom marketu, jer je upravo ono stecište svih događanja, i priča, mesto gde možete saznati sve o mestu u kome se nalazite, a takođe je važno znati šta kupujemo, neki od lokalnih specijaliteta.

To je nezaobilazni deo svakog putovanja, a kao i u većini turističkih mesta u Srbiji, na planini Maljen, na Divčibarama, nalazi se mala pijaca, u samom centru.

Pijaca, baš kao što smo pominjali, je mesto susreta, obilaska, i prolaska, ona je mesto na kome zastajete da vidite „šta ima“, da pričate sa lokalcima, da kupite suvenir, ili neki lokalni proizvod.

Ovo je mesto gde ćete da pitate za pravac, a u mnogo slučajeva je i smernica za neki restoran, stazu, i slično. Ona je centralna tačka odakle sve počinje i gde vodi svaki put.

Takva je situacija i na Divčibarama, jer se pijaca nalazi u samom centru, i iako nije velika, ova pijaca je nešto što daje život ovom turističkom mestu, i kao što smo napomenuli, ona je smernica za sve puteve i staze koje vode pre Divčibara.

Pijaca se dakle nalazi u samom centru, renovirana je 2021 godine i od tada se ovde nalazi 27 tezgi, na kojima se prodaju domaći proizvodi lokalnih domaćina, a pre svega tu su sir, kajmak, med, proizvodi od voća (posebno od maline, koja se ovde proizvodi, a shodno tome i veliki broj džemova, marmelada, rakija, i domaćih kolača), rakije, vina ali i razne vrste domaćih etno proizvoda, i suvenira.

Najpopularniji su i pleteni i vuneni proizvodi koji se mogu kupiti na pijaci, a koje posebno vole da pazare stranci, jer takvih proizvoda nema da se kupi svuda.

Inače, na Maljenu, i naravno na Divčibarama, trava koje pasu je izuzetno jaka, pa tako svi mlečni proizvodi, ne samo mleko nego i sve ostalo, svi ostali proizvodi imaju pun ukus.

Posebno su popularni proizvodi od šumskih jagoda, divljih malina i kupina koje su karakteristika ovog podneblja, a upravo se od tih divnih malina pravi čuveni frape od malina koji je popularan već decenijama i omiljena poslastica, pored čuvene pite sa borovnicama.

Sokovi od voća se takođe mogu kupiti na pijačnim tezgama, napravljenih sto posto od voća, bez trunke dodataka, a ukusi su Kajsija, malina, kupina, jagoda, i mešavine različitih vrsta. Ovi sokovi, rashlađeni tokom leta su pravi imuno-buster.

Tu naravno možete da pazarite i domaća jaja, kao i svo povrće, ali i začinsko i lekovito bilje koga ovde ima u velikim količinama, i bere se tokom proleća.

Mnoge vrste koje ovde možete da kupite su endemske i rastu samo u ovim krajevima, tako da to svakako nemojte da propustite kada dolazite na Divčibare.

Ovde možete kupiti, a to je naročito tako ukoliko dođete ovde u rano proleće, posle završetka zime, kada livade procvetaju. Potražite na pijaci lincure, mrazovac, jarebiku, beli slez, bokvicu, bosiljak, bršljan, majčina dušicu, čuvarkuću i još mnogo toga.

Kada je sezona ovde se mogu kupiti i gljive, a na Divčibarama se organizuju i tradicionalni Dani gljiva. Ne smemo zaboraviti a ovo je još jedan kuriozitet Divčibarske pijace – s vremena na vreme se mogu pronaći i posebne vrste zimnice. Pored regularne, koja je već nadaleko poznata, postoji i ona posebna koja se pravi od mariniranih gljiva.

A to mogu biti lisičarke, vrganji, crne trube i mnoge druge gljive koje rastu na ovim prostorima, uz svakako oprez kada sami odlučite da idete u berbu, morate da znate koje gljive su jestive a koje ne, a na prostoru Divčibara rastu i jedne i druge.

Svakako zavređuju vašu pažnju i vredelo bi da ih probate sledeći put kada se nađete na Divčibarama, svratite do pijace.

Kada govorimo o cenama koje su na pijaci, one nisu ekstremno visoke, ali jesu nešto više od uobičajenih, jer ipak treba imati u vidu da je ovo turističko mesto, koje živi od turizma. Nesporno je da su svi proizvodi veoma kvalitetni, ali isto tako i da imaju svoju cenu.

Pored pijace se nalaze i restorani i kafići u koje se obavezno svraća u povratku sa pijace. Tu se nalazi i štand turističke organizacije na kojoj možete da dobijete sve potrebne informacije za obilazak i boravak na Divčibarama, sve što vam je potrebno možete da dobijete upravo ovde.

Pored pijace, u samom centru se nalazi i Crkva Svetog Pantelejmona, koja je za većinu turista takođe polazna tačka obilaska Divčibara i prva stanica na koju idete kada ste ovde. Crkva se nalazi u blizini pijace, i ove dve tačke jesu centar „centra“, ako tako možemo da kažemo.

Odmah tu su i hoteli, koji se takođe nalaze u samom centru. Postoji i novi centar Divčibara a to je deo gde se nalazi Maxi, hotel Crni Vrh, pošta, ambulanta i mnogi restorani. Naši apartmani se nalaze upravo u novom centru Divčibara, a možete ih pogledati ovde.

Pored pijace se nalazi i Turistički centar Divčibare pa se možete informisati ukoliko vas nešto još interesuje. Ako nastavite desno posle pijace i pratite putokaz dolazite do Ski staze Crni vrh.

Za sam kraj, sve i da hoćete, apsolutno je nemoguće da propustite pijacu na Divčibarama, jer su one zaista centralna tačka, ma gde god da ste smešteni tokom svog boravka.

Crkvu i pijacu morate da obiđete, a čak i da ne kupite nijedan proizvod, što je gotovo nemoguće, samo razgovor o mestu, proizvodima, načinu života na ovim prostorima, isti i slično je suvenir koji ćete poneti sa ove male pijace u kojoj sve vrvi od života.

Srodni tekstovi