Divčibare crkva u centru

Crkva Svetog Pantelejmona u turističkom naselju Divčibare jedna je od važnih tačaka ovog turističkog mesta. Nalazi se u samom centru i relativno je novijeg datuma. Nema podataka o tome da je na Divčibarama u daljoj prošlosti postojala crkva.

Današnja crkva u centru Divčibara podignuta je 1995. godine, odnosno, njeni temelji su osveštani na dan Svetog Pantelejmona, 9. avgusta iste godine. Iako na Divčibarama nije bilo crkve, značaj Svetog Pantelejmona je ovde od davnina bio veliki.

Naime, jedna od poznatih ličnosti koja je običavala da boravi u ovom kraju bio je Melentije Hilandarac (1857-1921), timočki episkop i hilandarski podvižnik. Njegovo svetovno ime je bilo Ljubomir Vujić, a rođen je u selu Osečenica.

Osečenica pripada opštini Mionica, u Kolubarskom okrugu, dakle, veoma je blizu i današnjeg planinskog centra Divčibare. Melentije Hilandarac je veoma voleo da boravi na Osečanskim barama, poznatim i kao Kaluđerske bare.

Lokalno stanovništvo je njegovu brvnaru nazivalo ’vladičanskim kolebama’, a tu, kraj njegove kuće, nekada se proslavljao praznik Svetog Pantelejmona, uz šarenoliki vašar. I dan danas se ovaj svetac praznuje u centru Divčibara, a od devedesetih on ima i svoju crkvu.

Crkva Svetog Pantelejmona – Izgradnja i istorija

Kao što smo pomenuli, praznik Svetog Pantelejmona odavno se obeležava u divčibarskom kraju, no, mesto dugo nije imalo svoju crkvu. Znamo da je ulogu u proslavljanju praznika sigurno imao episkop Melentije, a da su se povodom ovog sveca uvek organizovali veliko slavlje i vašar.

Međutim, prošlo je dosta vremena pre nego što je došlo do inicijative za podizanje crkve u ovom mestu. Ideja za dizanje hrama Svetom Pantelejmonu došla je od protojereja Milana Tripkovića još davne 1930. godine.

Čitav niz godina je prošao dok se sa izgradnjom crkve konačno nije počelo. Kao što je pomenuto, njeni temelji su osveštani na praznik Svetog Pantelejmona, 9. avgusta, 1995 godine. Crkva je podignuta na levoj obali potoka Žujan.

Lokacija crkve odabrana je u skladu sa lokalnom tradicijom Divčibara kao turističkog odmarališta, a vezanom za proslavljanje ovog svetitelja. Na levoj obali Žujana, između dve česme, od početka turističkog života mesta održavao se vašar.

Podsetićemo da je turizam na Divčibarama zaživeo davne 1926. godine, na inicijativu čika Neđe i uglednih valjevskih građana, koji su prepoznali kvalitet ovog mesta i potencijal kao vazdušne banje. Od uspostavljanja odmarališta, organizovana je i proslava Svetog Pantelejmona.

Projektant crkve originalno je bio arhitekta Tihomir Dražić iz Valjeva, a vođstvo projekta je kasnije preuzeo prota Stojadin Pavlović. Gradnja crkve trajala je do 2001. godine, kada je u ovom hramu služena i prva Liturgija, na veliko radost stanovništva i posetilaca.

Ono što crkvu na Divčibarama čini posebno interesantnom jeste stil u kom je izgrađena. Naime, ovaj hram je podignut u stilu crkve-brvnare, karakterističnom za planinski kraj i prilagođenom uslovima terena i klime na kom se nalazi.

Crkva Svetog Pantelejmona ističe se i lepim mozaikom na samom ulazu u hram, a unutrašnjost je u potpunosti oslikana, dok su ikonostas i trnovi dekorisani duborezačkom tehnikom. Ukoliko na Divčibare dolazite zimi, važno je znati da crkva poseduje i sistem podnog grejanja.

Liturgija u planinskoj crkvi na Divčibarama nešto je što ne treba da propustite, kako zarad punog doživljaja samog mesta i njegove tradicije, tako i zarad sopstvenog duhovnog blagostanja. Crkva Svetog Pantelejmona karakteristična je i po svojim relikvijama.

U ovoj relativno novoj crkvi nalaze se relikvije samog Svetog Pantelejmona, koje je hram dobio na poklon od arhimandrita Milutina, nastojatelja manastira Kaona, potonjeg episkopa valjevskog. Hram poseduje i čestice moštiju vladike Nikolaja, Svetog Nikolaja Srpskog, dobijene od bratstva iz Lelića.

Crkveno-kulturni centar Divčibara

Izgradnja crkve u mestu Divčibare, kao popularnom turističkom mestu, pionirska je inicijativa ovog tipa, kada je reč o našim turističkim destinacijama. To je prvi potez takve vrste kada je reč o planinskom turizmu u Srbiji.

Potencijal ovog poduhvata je veliki – ono što je glavna ideja jeste uspostavljanje jednog pravog crkveno-kulturnog centra. Ovakav kompleks posebno je interesantan za letnji planinski turizam na Divčibarama.

Ideja iza uspostavljanja ovakvog centra je zaista obećavajuća i ima veliki potencijal. Divčibare, kao turistički centar koji pogoduje odmoru, terapiji, lečenju, oporavku, avanturi, sportskoj rekreaciji i aktivnostima, ima potencijal i za kulturnu i intelektualnu razmenu.

Zamisao jeste da ovaj centar postane jedno veliko mesto okupljanja, na kom se mogu organizovati i radionice, predavanja, tribine i drugi intelektualni i kulturni sadržaji. Konak crkve je zamišljen za boravak posetilaca svih uzrasta, sa bibliotekom, čitaonicom i knjižarom.

Ideja je zaista veoma lepa i nadamo se da će se razvijati u dobrom smeru. Divčibare je turistički centar sa dugom tradicijom, u kome je prisutan i duh vremena kada na ovom mestu nije postojalo organizovano odmaralište.

Okolina crkve na Divčibarama

Crkva se nalazi u samom centru, a poseduje pomenuti konak i prodavnicu suvenira. Smeštena je na manjoj uzvisini, a pošto se nalazi na potoku Žujan, tu su i zanimljivi mostići. Ono što je još zanimljivo za turiste, pored crkve postoji i staza za sankanje.

Ukoliko ste na Divčibarama zimi, a vodite decu, obradovaće vas ovaj blagi nagib na kome je vrlo aktivno sankanje na gumama koje se ovde mogu iznajmiti. Spust je blag, a zabava zagarantovana. Imajte u vidu da je tokom vikenda ovde dosta velika gužva.

Kratka istorija Divčibara

Crkva Svetog Pantelejmona igra važnu ulogu u duhovnom životu Divčibara, a, kao što smo videli, otvara mogućnosti i za jedan veoma lep razvojni put u pogledu edukacije i kulturnog razvitka. Praznik Svetog Pantelejmona praznuje se od davnih dana i nosi vanvremenski duh.

Treba zato reći i ponešto o samom mestu i njegovom razvoju kao turističkom centru. Dugo je ovaj kraj bio pogodno tlo za eksploatisanje šume, kao i za napasanje stoke, ali naselja su uglavnom bila privremenog tipa.

Prvi je blagotvornu prirodu Divčibara primetio knez Miloš Obrenović, koji je zapravo i otkupio divčibarsko polje od Turčina Deli-age. Knez je voleo da boravi u svojim ’gospodarskim kolebama’ i tada je uočio kako klima na ovom mestu dobro deluje na zdravlje.

Njegove kolebe nalazile su se na mestu gde se danas nalazi poštansko odmaralište. Međutim, prva inicijativa za uspostavljanje Divčibara kao planinskog lečilišta i odmarališta rodila se dvadesetih godina prošlog veka.

Gospodin Nedeljko Savić, poznat kao čika Neđa, došao je na ideju da Divčibare učini banjskim odmaralištem i tu je ideju podelio sa prijateljima. Osnovano je Zdravstveno društvo Divčibare u Valjevu, a povelju su potpisali ugledni valjevski građani.

Pre nego što se prionulo na gradnju, obavljen je detaljni obilazak Divčibara, kako bi se pronašla idealna lokacija. Tačka koju su Čika Neđa i saradnici odredili bilo je mesto današnje pijace, pekare i prodavnice, zbog blizine tekuće vode i zaklona od vetra.

Prve ’vile’ za posetioce (zapravo, obične brvnare, ali ovako okarakterisane u duhu lokalnog humora) primile su goste leta 1926, a to su bili članovi porodica osnivača. Od tada pa sve do Drugog svetskog rata koji je uništio turizam, Divčibare su bile izuzetno popularna destinacija.

Kraj se do rata veoma brzo i lepo razvijao, bio je adekvatno organizovan, sa obaveznom lekarskom kontrolom, opskrbljen i nadasve ugodan za boravak, oporavak, odmor i uživanje. Nakon razornog rata, Divčibare su polako počele da se vraćaju svom razvojnom putu.

Danas, Divčibare su sve popularnija destinacija za mnoge naše turiste, sa puno potencijala koji se može veoma pametno iskoristiti. Očuvana priroda, sadržaji za sve posetioce, a svakako i potencijal crkveno-kulturnog centra čine Divčibare destinacijom koja će sigurno napredovati.

Divčibare na Maljenu su destinacija za svako godišnje doba, sve uzraste i svačije potrebe i mogućnosti, kao u praktičnom ili fizičkom, tako i u finansijskom smislu. Od nekadašnjih dvadesetak čika Neđinih brvnara, Divčibare danas raspolaže hotelima i apartmanima za svakoga.

Najbolju ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Divčibare apartmani

Srodni tekstovi