Divčibare leti – savršen beg od vrućine

Divčibare su sve popularnija destinacija među našim turistima. Mada je istorija turizma na Divčibarama duga, ovaj predivni planinski centar još uvek je oaza mira i netaknute prirode, bez mnogo gužve i preterane urbanizacije koja ne priliči planinama.

Turistički centar Divčibare na Maljenu, koji mnogi pogrešno smatraju planinom, posebno je atraktivna i dobra destinacija za letovanje. Uostalom, sam planinski centar je prvobitno otvoren upravo kao letnje odmaralište, zbog idealnih klimatskih uslova i lekovitih svojstava vazduha.

Divčibare su, kao turistički centar, doživele više istorijskih promena, koje su, između ostalog, uključivale i potpuno zamiranje turizma usled Drugog svetskog rata. Danas, kada je domaći turizam generalno u porastu, sve je veće interesovanje za Divčibare.

Planinski centar na Maljenu mnogi smatraju destinacijom za svako godišnje doba i ona to i jeste – blaga planinska klima, čist vazduh, mnoštvo izvora, reka, visova i pešačkih staza, kao i sadržaja koji zadovoljavaju različita interesovanja i potrebe čine Divčibare univerzalnom destinacijom.

Ne samo da su pogodne za svako doba godine, Divčibare su idealna destinacija i za porodični odmor, vikend beg iz grada, romantični izlet, planinarenje, pešačenje i mnogo šta drugo. U svakom pogledu, Divčibare su zaista fantastična destinacija za letovanje, a u nastavku ćemo govoriti zašto.

Pre toga, ako odmah želite da vidite neki smeštaj na Divčibarama, pogledajte onda ove apartmane.

Divčibare na Maljenu – Idealna destinacija za leto u Srbiji

Divčibare se nalaze na planini Maljen. Zapravo, one su planinsko polje, okruženo visovima ove planine. Na Divčibarama postoje prelepe livade bogate lekovitim travama, guste šume raznorodnog drveća, puno tekućih voda i izvora, a životinjski svet je raznovrstan.

Ono što Divčibare izdvaja kao odličnu destinaciju za leto, ali i druga godišnja doba, jeste blagotvorna klima, zbog koje je centar i otvoren kao odmaralište, odnosno vazdušna banja i klimatsko lečilište, a prve posetioce primio u letnjoj sezoni 1926.

Divčibare se nalaze na 980 metara nadmorske visine, u zavetrini visova na Maljenu. Na ovom mestu susreću se tri velike vazdušne struje, koje doprinose visokoj koncentraciji joda u vazduhu i čine ga lekovitim. Osim toga, na Divčibarama skoro da nema vetra.

Takođe, Divčibare su veoma osunčano mesto, pogodno i za helioterapiju. Ovaj turistički centar ima status klimatskog lečilišta. Njegovo blagotvorno dejstvo prepoznato je još u devetnaestom veku, kada je ovde boravio knez Miloš Obrenović.

Dakle, jedna od nesumnjivo najvećih prednosti Divčibara kao destinacije za letovanje u Srbiji jesu klimatske odlike ovog lepog mesta. Pored toga, ono je mirno u odnosu na neke druge centre, nije pre-urbanizovano, iako je turizam u porastu.

Druga važna odlika Divčibara kao idealne letnje destinacije jeste i pristupačnost samog odmarališta, kako u fizičkom, a tako i u materijalnom smislu. Smeštaj na Divčibarama se može naći po veoma povoljnim cenama, a turisti se najčešće odlučuju na privatne apartmane.

Izbor je danas veoma dobar, usluga je odlična, a lokacije uglavnom veoma praktične. Naravno, tu su i hoteli sa svojim sadržajima, kao i etno domaćinstva.

Ono što će vas svakako najviše zanimati jesu divčibarski sadržaji – šta je to zbog čega biste se mogli odlučiti da leto provedete u ovom planinskom odmaralištu nadomak Valjeva? U nastavku govorimo o letnjim atrakcijama Divčibara.

Letnje aktivnosti i atrakcije na Divčibarama

Najbolji način da upoznate neki planinski centar i doživite ga u punom sjaju jeste da se upustite u istraživanje krajolika šetnjom. Divčibare su posebno poznate po svojim dobro uređenim pešačkim stazama, od kojih većina ne iziskuje preterano veliki napor.

Pešačke staze će vas dovesti do najlepših vrhova na Maljenu, sa kojih ćete moći da uživate u neverovatnom pogledu na okolne planine i prekrasne predele samog Maljena i Divčibara. Ima li idealnijeg vremena za planinsku šetnju od leta?

Osim pešačenja, na Divčibarama postoje i atraktivni sadržaji koji će vas angažovati i dobro zabaviti, poput Avantura parka i zip line-a. Još jedan od atraktivnih sadržaja ovog turističkog centra je i žičara na Crnom vrhu.

Pešačenje divčibarskom stazama

Mnogi posetioci će se složiti oko toga da su pešačke staze na Divčibarama ono što ovaj planinski centar čini posebno primamljivim. One su i najbolji način da upoznate Divčibare iz prve ruke. Svaka staza je adekvatno obeležene i dobro trasirana.

Same staze su markirane (markacije u vidu crvenih krugova sa belom sredinom se mogu videti na stablima, kamenju i sl.). a sa mesta jedne oznake, već možete ugledati sledeću ili čak naredne dve. Ukoliko se upustite u ovu avanturu, nećete se izgubiti.

Obilazak maljenskih vrhova i šetnju divčibarskim stazama svakako preporučujemo za vaš letnji odmor na planini. Ova vrsta aktivnosti na čistom planinskom vazduhu zaista će vas osvežiti i učiniti vaš odmor nezaboravnim. Evo i najlepših staza za šetnju.

Staza Centar – Golubac

Ova staza vodi do planinskog visa Golubac, koji je naziv dobio po jatima divljih golubova koja su ga ranije naseljavala u velikom broju. Staza je nešto kraća od 2 km, a za nju je potrebno oko pola sata šetnje.

To je staza srednje zahtevnosti, tako da ne iziskuje preterano veliki napor, a pogled sa vrha Golubac je fantastičan. Sama staza je zanimljiva i zbog velike raznolikosti predela kroz koje vodi – od samog centra mesta, kroz livade i šume, do samog vrha.

Staza Centar – Paljba

Ova lepa staza vodi do visa koji važi za jedan od najomiljenijih među turistima. Sa Paljbe se može uživati u prelepom pogledu na okolne planine, a vis je omiljen među izletnicima. Između ostalog, dostupan je i vozilom.

Staza Centar – Crni vrh

Ova pešačka staza vodi od centra mesta do drugog po visini vrha na Maljenu, atraktivnog Crnog vrha. Staza je dugačka 1.5 km i za nju je potrebno nešto više od pola sata. Posebno interesantan je sam kraj staze.

Završna etapa je strma, a korenje i kamenje formiraju prirodne stepenike. Pogled sa ovog visokog maljenskog visa je neprocenjiv. Sa njega se vide obližnji Povlen, Medvednik i Jablanik, kao i dalje planine. U vedre dane može se videti i Kopaonik.

Staza Centar – Velika pleć

Ova staza je nešto duža od prethodnik, oko 2.5 km, pa će vam za šetnju biti potrebno u proseku nešto više od četrdeset minuta. Ona vodi do još jednog vidikovca na Maljenu, a sam put je vrlo živopisan.

Na Velikoj pleći uživaćete u šumu reke koja protiče pod njim. Reč je o Crnoj Kamenici, reci koja je vezana i za nastanak imena Divčibare. Prema predanju, u ovoj reci se utopila jedna devojka, pastirica, a mesto su po tragičnom događaju prozvali ‘devojačko bare’ – Divčibare.

Obilazak vodopada Skakalo

Još jedna od pešačkih staza na Divčibarama vodi do prekrasnog vodopada Skakalo, jednog od dragulja ovog kraja. Sama staza je zahtevnija od ostalih, teren nije sasvim prohodan, a pristup vodopadu je posebno nezgodan u proleće i posle obilnih padavina.

Ukoliko vodopad obilazite tokom svog letnjeg boravka na Divčibarama ili proputovanja ovim krajem, vode će verovatno biti manje, ali će pristup biti lakši. Sa magistralnog puta Valjevo-Mionica-Divčibare skreće se za stazu za vodopad, a mesto je jasno označeno.

Staza je naporna, pa ne preporučujemo da se njome zaputite sa malom decom ili ako niste u dobroj kondiciji. Ukoliko možete, svakako preporučujemo da obiđete predivni vodopad koji je ime dobio po svojim skakutavim slapovima.

Vodopad Skakalo se sastoji iz dva manja slapa, a voda žustro poskakuje preko kaskada,što mu daje karakterističan izgled. Kažu da je šum vode toliko moćan, da se može čuti i sa udaljenog puta. Obilazak Skakala svakako će biti savršena letnja avantura na Divčibarama.

Road off avantura na Divčibarama

Turistički centar Divčibare nudi vam jedinstveni način da upoznate ovo planinskom mesto i tu u džipu! Ovaj nesumnjivo uzbudljiv način obilaska sigurno će vam ostati u pamćenju. Reč je o road off vožnji, tokom koje se mogu obići i neki od visova.

Ture su organizovane u pratnji spremnih i iskusnih vozača i vodiča, a cena vožnje je, prema nekim od poslednjih podataka, 60 evra.

Avantura park i zip-line na Divčibarama

Avantura parkovi su sve popularniji vid aktivne zabave na planinskim destinacijama, ali i drugim tipovima turističkih odredišta. Reč je o zanimljivim, dobro osmišljenim poligonima koji testiraju fizičku spremnost, snalažljivost, intelekt i dr.

Izuzetno su zanimljivi, kao za odrasle, tako i za decu, u zavisnosti od težine prepreka. Na Divčibarama se jedan takav park nalazi nedaleko od skijaške staze Crni vrh. Pored samog poligona, tu je i zip-line, za one koji se ne boje visine. Spust je nezaboravno iskustvo!

Ovi sadržaji su najposećeniji upravo u letnjoj sezoni i jedna od najomiljenijih letnjih aktivnosti na ovoj destinaciji. U toku najaktivnijeg dela sezone, tokom jula i avgusta, park radi svakoga dana, od 10 pre podne, pa do 5 posle podne. U junu i septembru, radi isključivo vikendom.

Vožnja žičarom na Crnom vrhu

Žičara na Divčibarama se nalazi na vrhu skijaške staze Crni vrh i predstavlja jednu od omiljenih atrakcija za mnoge posetioce. Vožnju žičarom svakako nemojte propustiti, ukoliko posećujete Divčibare u toku leta, kada je sam krajolik zelen, a priroda prelepa.

Ova vožnja omogućiće vam da sagledate lepotu Divčibara u prekrasnoj panorami. Vožnja žičarom je pristupačna, a pogled sa nje nema cenu. U toku vožnje uživaćete u pogledu na samu stazu i šumoviti predeo oko nje, kao i na okolne planine.

Letnje manifestacije na Divčibarama

Ukoliko se zadesite na Divčibarama početkom meseca juna, moći ćete da prisustvujete i jednoj od najlepših manifestacija u ovom kraju. Reč je o događaju koji nosi naziv Lekovitim stazama valjevskih planina, tokom kojeg se proslavlja lekovito bilje ovog kraja.

Tokom festivala upoznaćete neke od najlekovitijih biljaka koje rastu na divčibarskim livadama, uživaćete u obilasku prelepih predela i naučiti nešto novo o našoj dragocenoj prirodi. U toku manifestacije, priprema se i tradicionalni divčibarski čaj.

Za ljubitelje muzike i zabave za sve generacije na otvorenom, tu je i Mountain music fest, koji se održava u mesecu avgustu. Reč je o celodnevnom festivalu umetnosti i muzike u srcu Maljena. Tu su i kreativne radionice, sportske aktivnosti, popularna nauka i naravno – dobra muzika.

Letovanje na Divčibarama – Prednosti

Nabrojali smo neke od najboljih razloga da posetite Divčibare baš u letnjim mesecima ili da ga odaberete kao destinaciju za odmor u Srbiji.

Čist vazduh, relativno mirno turističko mesto u odnosu na neke urbanizovanije centre, dobar sadržaj i povoljan, a udoban smeštaj samo su neki od njih.

Srodni tekstovi