Rastovac Divčibare – korisne informacije

Rastovac na Divčibarama je vikend naselje smešteno u izuzetno prijatnom ambijentu, koji se odlikuje raskošnom prirodom, čistim i blagotvornim vazduhom, koji je odlika čitavog divčibarskog kraja. Reč je o naselju koje se nalazi ispod samih Divčibara i pripada Tometinom polju u opštini Požega.

Sa razvojem domaćeg turizma, koji karakteriše i Divčibare, sve je veća potražnja za smeštajem i vikendicama u ovom kraju. Naselje Rastovac je jedna od popularnih destinacija kada je reč o kupovini ili iznajmljivanju objekata za boravak.

U Rastovcu možete da pronađete različite tipove kuća, od kojih su mnoge sagrađene u stilu karakterističnom za planinski kraj. Okružene lepom prirodom, pre svega borovima, deluju izuzetno primamljivo, a boravak u njima je pravi odmor za dušu i telo.

Područje na kom se nalazi Rastovac je idealan kraj za obilazak i boravak na Divčibarama, budući da se od turističkog centra nalazi na samo 2 kilometra. Samo mesto je na padini, te se sa njega pruža prekrasan pogled na nešto dalje planine. U uslovima dobre vidljivosti, vide se planine Ovčar i Kablar.

Naselje Rastovac je savršeno za vikend na Divčibarama, kao i za duži boravak, a posebno porodični odmor. Mesto je veoma pogodno za decu, kako zbog blagotvorne klime, tako i zbog samog krajolika po sebi.

Kraj je idealan za boravak u svakoj sezoni. Leti možete lako stići do centra Divčibara i uživati u šetnji po maljenskim stazama, obilaziti visove ove planine i koristiti neke od sadržaja koje nudi turistički centar, poput Avantura parka, vožnje žičarom, džipom itd.

Rastovac nije ništa manje atraktivan ni u zimskoj sezoni, pogotovo za decu. Njegov položaj na kosini čini ga idealnim za sankanje. U toku zimskih dana, u Rastovcu ćete zateći puno dece koja uživaju u sankanju i drugim zimskim igrama na rastovačkim padinama.

Rastovac – Idealno vikend naselje na Divčibarama

Samo vikend naselje i kraj u kom se nalazi, misleći pre svega na Tometino polje, čijoj mesnoj zajednici Rastovac pripada, imaju izuzetan turistički potencijal, kada je reč o seoskom i planinskom turizmu. Uopšte, interesovanje za razvoj domaćeg turizma raste.

Postoji više razloga za veliki turistički potencijal samog Rastovca i mesta u kom se nalazi. Izdvojićemo one koji su najvažniji – blizina turističkog planinskog centra Divčibara, prirodne lepote i izuzetan geografski položaj.

Počnimo od ovog poslednjeg. Sam Rastovac se nalazi na veoma povoljnoj nadmorskoj visini, na kosini. Leći na oko 750 metara nadmorske visine, koja se uopšteno smatra izvanrednom za boravak. Čitav kraj karakterišu blaga klima i veoma čist i lekovit vazduh.

Jedna od odlika ovog kraja jesu brojne reke i rečice. U Tometinom polju nastaje reka Kamenica, spajanjem Bele i Crne Kamenice. Ove reke pripadaju slivu Zapadne Morave. One predstavljaju pravi prirodni dragulj.

Prisustvo tekućih voda i bujne vegetacije pogoduje i životinjskom svetu, pa taku u ovom kraju možete videti neke od njegovih šumskih i rečnih stanovnika, a pre svega, brojne vrste ptica. Mnogi redovni posetioci ovog kraja imaju kuće pored reke.

Kada je reč o prirodnim lepotama i životinjskom svetu, nedaleko od toka Kamenice nalazi se i stanište orla, poznato kao Orlovo gnezdo. Ove veličanstvene ptice zaista su prizor koji se ne može zaboraviti, ukoliko budete imali priliku da ih vidite.

Jedna od prirodnih lepota koja se nalazi u blizini Rastovca i Tometinog polja jeste takozvani Vražji vir. Reč je strogom prirodnom rezervatu koji se prostire na 29 hektara površine. Vražji vir se nalazi na padinama iza maljenskog visa Velika pleć, koja se spušta ka reci Bela Kamenica.

Na ovoj reci nalazi se vodopad Vražji vir. Ono što je veoma interesantno jeste da čak ni lokalni stanovnici nisu sasvim upoznati sa ovom zaštićenom prirodnom lokacijom, koja pripada Tometinom polju. Takođe, ni mnogi redovni posetioci Divčibara ne znaju za njega.

U vikend naselju Rastovac postoji obeleženo skretanje za Vražji vir. Do same lokacije je od glavnog puta potrebno preći oko 5 km. Put je pod blagim nagibom, većinom ravan, kreće se kroz borove, pod visovima Maljena.

Treba reći da je put kamenit, te nije baš pogodan za vožnju običnim vozilom. Možete koristiti terensko vozilo ili se oprobati u planinskom biciklizmu. Kada je reč o pešačenju, spremite se za oko sat do sat i po vremena prosečnog hoda.

Obilazak Vražjeg vira vredi svakog uloženog napora. Vaš cilj je kanjon Kamenice, čiji huk ćete čuti kada se približite cilju. Kanjon reke je sam pod gustim četinarima. Sama Kamenica se probija preko kamenja i formira vodopad.

Vodopad je uzan, ali veoma snažnog mlaza, a buka od vode je toliko jaka da ne možete čuti ljude koji se nalaze na drugoj obali. Postoji i mogućnost da se okupate u reci na mestima gde je tok mirniji. Ipak, savetuje se veliki oprez – dubina nije jednaka, a kamenje je klizavo.

Treba da znate i da ovde nema dometa za telefon, niti bilo kakvih drugih pogodnosti. Ako odlučite da obiđete Vražji vir, naći ćete se u potpuno prirodnom ambijentu. Dakle, ono što Rastovac čini izuzetnim vikend naseljem jeste i blizina prirodnog rezervata Vražji vir.

Rastovac – Tometino polje

Budući da vikend naselje Rastovac pripada Tometinom polju, trebalo bi reći ponešto o ovom predivnom mestu. Rastovac je najveće vikend naselje u Tometinom polju, a u njemu se nalazi oko sto vikendica. Najviše posetilaca dolazi iz Vojvodine,

Kao što smo rekli, Tometino polje i njegov kraj imaju veliki turistički potencijal, pa se i njegovi žitelji često bave upravo lokalnim turizmom. Ono što je veoma važno, Tometino polje je dobilo i čisti pijaću vodu sa najčistije reke u Srbiji,prelepog Rzava.

Mnogi domaćini u Tometinom polju primaju turiste, a u selu se ulaže i u biciklističke i pešačke staze. Vredni domaćini ukazuju na brojne atrakcije ovog kraja. Kažu da ovde još uvek vlada idealni spoj čovekovog rada i prirode.

Ukoliko boravite u Tometinom polju ili nekom od njegovih vikend naselja, moći ćete da vidite prirodu kakvu ne možete sresti u blizini većih gradova. U šetnji možete videti i divlje životinje, poput srna i zečeva. U šumama rastu i jestive pečurke, lekovito bilje, a klima je prijatna.

Rastovac i Tometino polje su veoma pogodna destinacija za letnji odmor i seoski turizam. Na ovom području ima blagog povetarca, koji vazduh čini svežim i prijatnim. Stanovnici ovog kraja imaju svoje bašte, sade i gaje razno voće i povrće.

Od ljubaznih domaćina možete da kupite i preukusne i veoma kvalitetne domaće prehrambene proizvode, među kojima se posebno ističu džemovi i domaći sokovi. U ovom kraju je prisutno malinarstvo.

Rastovac – Divčibare

Naravno, ono što Rastovac čini veoma atraktivnim svakako je blizina turističkog centra Divčibare. Iako se ne nalazi baš u samom srcu planine, Rastovac je dovoljno blizu da obiđete Divčibare i sve atrakcije koje ovaj planinski centar nudi, posebno tokom dužeg boravka.

Ukoliko provodite odmor u Rastovac, bićete u prilici da obiđete prirodne lepote Divčibara. Uspon na maljenske visove jedna je od aktivnosti koja se gotovo podrazumeva ukoliko obilazite ovaj kraj u letnjoj sezoni.

Pešačke staze na Divčibarama su dobro trasirane i obeležene, a vidikovci na Maljenu će vas ostaviti bez daha. I sam Rastovac i Tometino polje odlikuju prekrasni vidikovci.

Na Divčibarama možete uživati u šetnji, obilasku prirodnih lepota, poput vodopada Skakalo, ali i odličnoj domaćoj kuhinji u restoranima u centru. Tu je i pijaca na kojoj možete kupiti tradicionalne proizvode iz ovog kraja.

Divčibare danas ima razvijen i zimski i letnji turizam, a sve je više posetilaca i u drugim delovima godine. Rastovac i Tometino polje imaju veliki turistički potencijal, koji se vezuje za čitav divčibarski kraj, a mi smo naveli samo neke od mnogih razloga.

Srodni tekstovi