Divčibare za sankanje – korisne informacije

Zimski meseci na planini neopisiva su radost za ljubitelje hladnijeg dela godine i poklonike zimskih sportova i rekreacije, a naročito mališane.

Pravljenje Sneška Belića, grudvanje i sankanje omiljena su dečja aktivnost tokom zime.

Ukoliko ste se namerili na zimovanje u Srbiji, a planirate porodično putovanje i na odmor vodite vaše najmlađe, sigurno se pitate koja planinska destinacija je idealna za takvu avanturu.

Razrešićemo vaše dileme – Divčibare, odnosno planina Maljen, poznate su kao ’dečja planina’.

Divčibare – Dečja planina

Divčibare su turističko mesto na 980 metara nadmorske visine, locirano u srcu planine Maljen. Ovo odmaralište je poznato kao ’dečja planina’ zbog izuzetno povoljnih prirodnih odlika i položaja.

Naime, na Divčibarama su zime blaže nego što je to slučaj sa nekim drugim planinama, a snežni pokrivač traje malo kraće, oko četiri meseca.

Klima je umerena planinska, padavina nema puno, a vazduh nije oštar i surovo hladan kao na nekim višim i drugačije pozicioniranim mestima.

Puno je sunčanih dana, a nema vetra, što omogućava dug i bezbedan boravak na otvorenom.

Za decu je Divčibare pravi mali raj tokom zimskih meseci. Ono što ih čini savršenim za najmlađe jeste veliki broj blagih padina i spustova na kojima se mogu sankati ili učiti skijanje.

Na velikim stazama za iskusne skijaše postoje i škole skijanja.

Jedno od najpoznatijih sankališta na Divčibarama je spust pored crkve Svetog Pantelejmona u samom centru mesta. Ovde su može sankati na gumama koje se iznajmljuju.

Padina pored crkve je omiljeno mesto za najmlađe zimske turiste, te je naročito posećeno tokom vikenda, kada na Divčibarama može vladati poprilična gužva.

Ukoliko ste na dužem odmoru, radnim danima će ovde biti veoma ugodno.

Pored ovog spusta, padine idealne za decu i sankanje se nalaze u blizini hotela i odmarališta. Najpoznatiji su spustovi pored hotela Maljen, Heba i odmarališta Stevan Filipović.

Pokrivene snegom, ove padine su idealne za sankanje, budući da je zapravo reč o livadama, što znači da na njima nema nikakvih neočekivanih prepreka koje mogu pokvariti doživljaj ili učiniti sankanje nebezbednim.

Divčibare – Savršeno porodično zimovanje

Zbog već pomenutih razloga kao što su umerena planinska klima, blag vazduh i brojnost padina za najmlađe, Divčibare su savršene za porodični odmor iz više razloga.

Na Divčibarama vlada mirnija atmosfera nego što je to slučaj sa velikim skijaškim centrima i po popularnosti najpoznatijim zimskim destinacijama kao što su Kopaonik i Zlatibor. Uz to, cene su na Divčibarama povoljnije.

Pristupačnost smeštajnih cena i usluga samog centra, te ugostiteljske ponude sigurno je značajan faktor pri planiranju zimovanja sa porodicom i decom.

Na putovanje morate poneti mnogo više stvari, potreban vam je smeštaj većeg kapaciteta kao i mnogo šta drugo.

Na Divčibarama je u poslednje vreme naročito popularan apartmanski smeštaj, a ponuda je u tom smislu veoma zadovoljavajuća.

Apartmani su na zgodnim lokacijama, ukusno opremljeni svime što vam je potrebno za udoban odmor.

Takođe, ono što će vam značiti da znate jeste to da je pristup samom planinskom centru lak i tokom zimskih meseci i snegva.

Put do Divčibara je uglavnom sasvim prohodan, te je samom mestu lako prići.

Divčibare zimi – Osnovne informacije

Snežnna pokrivenost je kraća nego na drugim planinama, ali postoji sistem za veštačko osnežavanje.

Vazduh je prijatan i dozvoljava duži boravak na otvorenom, kako za odrasle, tako i za najmlađe.

Prosečna godišnja temperatura je na Divčibarama 18 stepeni. najsuvlji mesec tokom zime je februar, sa najmanje padavina. Pretežno vetra na Divčibarama nema, a osunčanost je visoka.

Smeštaj je pristupačniji nego na drugim planinama. na raspolaganju su vam pre svega dobro opremljeni apartmani, kao i nekoliko hotela.

Na Divčibarama nema burnog noćnog života i buke, ali je tu niz sada već dobro poznatih restorana sa izvrsnom ponudom na prvom mestu domaće kuhinje, koji će upotpuniti vaše zimovanje.

Sve namirnice divčibarski restorani nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Srodni tekstovi