Čalačko jezero Divčibare – korisne informacije

Divčibare na Maljenu je sve popularnija destinacija kako za domaće tako i za strane turiste.

Prvobitno otvoreno kao letovalište, ovo mirno planinsko odmaralište živo je i tokom zimske sezone, a prijatna i umerena klima čini ga idealnim turističkim odredištem za svako doba godine.

O prirodi Divčibara može se naširoko i nadugačko govoriti.

Još u devetnaestom veku su prepoznate blagodeti ovog planinskog mesta: prijatna klima, čist i lekovit vazduh koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, bogatstvo izvora i tekućih voda, te raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta.

Prirodni ambijent na Divčibarama još uvek je relativno očuvan u odnosu na neke druge urbanizovanije planinske centre. Nadamo se da će tako i ostati.

Odmor na Divčibarama je idealan za putnike koji žele da se relaksiraju u prirodi, uživaju u aktivnostima na otvorenom, poput pešačenja, uspona na visove, obilaska prirodnih atrakcija, ili skijanja ukoliko Maljen posećujete zimi.

Kao veliku prednost Divčibara, turisti ističu pristupačne cene smeštaja, dobru apartmansku ponudu, pristojne cene u restoranima, gostoprimljivost domaćina i lepote i mir samog kraja.

Premda su prve asocijacije na Divčibare njegova lekovita klima, maljenski visovi i vidikovci, pešačke staze i skijališta, pravi biser Maljena su njegove mnogobrojne vode.

Čalački potok, o kome ćemo govoriti u nastavku, dragulj je za koji mnogi putnici ne znaju.

Čalački potok i jezero

Čalačko jezero je akumulaciono jezero u rezervatu prirode Čalački potok. U slučaju da niste znali, na Divčibarama postoje čak četiri rezervata prirode. To su Zabalac, Crna reka, Vražji vir i pomenuti Čalački potok.

Čalački potok pripada slivu Zapadne Morave, a izvire ispod Kraljevog stola, inače najvišeg vrha na Maljenu, za koji je vezano predanje o caru Dušanu.

Nedaleko od izvorišta, posle kraćeg dela toka pod Kraljevim stolom, podignuta je brana, pomoću koje je formirano akumulaciono jezero. Ovo jezero je napravljeno kako bi zadovoljilo potrebe Divčibara za snabdevanjem pijaćom vodom.

Zanimljivo, voda koja je dolazila iz jezera prvobitno je imala ne baš privlačnu smeđkastu boju, mada ona ni po čemu nije ukazivala na zagađenje ili bilo kakvu opasnost po zdravlje. Ipak, ovaj problem je rešen zahvaljujući naročitoj donaciji iz SAD.

U stanici vodovoda postavljeni su najmoderniji i veoma efikasni američki uređaji i filteri za prečišćavanje vode, zahvaljujući kojima je voda iz Čalačkog jezera apsolutno biološki i bakteriološki besprekorna i odlična za piće.

Višak vode iz Čalačkog jezera se pomoću propusne brane uliva u reku Crnu Kamenicu, koja protiče kroz samo mesto Divčibare. Crna Kamenica je u periodu pre Drugog svetskog rata bila poznata po svojoj izrazito čistoj vodi, što se, nažalost, ne može reći za današnje vreme.

Kada je reč o snabdevanju vodom za piće, treba napomenuti da trenutna situacija na terenu ne odgovara sve većim potrebama turističkog mesta, ali se na tom problemu radi. Zahvat vode od oko 8 l/s procenjuje se kao nedovoljan.

Čalačko jezero ipak ostaje biser koji očarava turiste. Međutim, ukoliko ste se ponadali da se tokom toplijih letnjih meseci na ovom jezeru možete kupati, prevarili ste se. Kupanje i ribolov su zabranjeni na Čalačkom jezeru, kako bi se održala njegova čistoća.

Ono što takođe treba da znate jeste da podizanje brane i kreiranje akumulacionog jezera nije narušilo prirodan ambijent ovog mesta, te je upravo stoga važno pridržavati se svih mera zaštite rezervata prirode Čalački potok i drugih prirodnih lepota Divčibara.

Šta raditi na Čalačkom jezeru?

Na Čalačkom jezeru, dakle, nije dozvoljeno kupanje, kao ni ribolov. U blizini Čalačkog potoka nalazi se izletište Čalačka greda, na kom turisti mogu uživati u samom prirodnom ambijentu, blizini i zvuku vode.

Naglašavamo da prilikom posete ovom mestu vodite računa da ga održavate čistim.

Jedna od najlepših aktivnosti u okolini Čalačkog potoka i jezera svakako je šetnja kroz predeo u blizini vode.

Ove divčibarske vode okružene su šumama bogatim raznim vrstama drveća, poput jele, smrče, borova i bukvi.

Šumoviti predeo oko jezera pruža prijatnu hladovinu, te šetnja tokom letnjih meseci može biti pravo uživanje. Mnogi posetioci će reći da je Čalački potok najlepši na proleće i leto.

Sve više turista rado posećuje divčibarski kraj u prolećnim mesecima, u periodu buđenja i bujanja prirode nakon otapanja zimskih snegova.

Ovaj prolećni preporod najprimetniji je upravo u okolini maljenskih reka i voda uopšte.

Otapanje snegova obogaćuje divčibarske reke vodom, te su one brže, bujnije i bučnije, a vodostaj je viši. Sve ovo odnosi se i na Čalački potok i njegovo jezero.

Ukoliko dolazite na Divčibare, a naročito ako odlučite da u ovom planinskom odmaralištu ili njegovoj okolini provedete nekoliko prolećnih dana ili letnji odmor, od srca preporučujemo obilazak Čalačkog jezera.

Šetnja i boravak pored vode smatraju se izrazito blagotvornim i lekovitim za ljudski organizam, um i dušu, naročito kada je reč o vodama na visini, gde je vazduh čist i bogat, što posebno važi za Divčibare.

Ambijent Čalačkog jezera, guste šume, izletište i čistoća vode i vazduha revitalizovaće vaše telo i doprineti unutrašnjem miru.

Divčibare još uvek važe za jedno od manje eksploatisanih i mirnijih planinskih centara, sa prirodnim lepotama od kojih zastaje dah.

Najlepše vode Divčibara

Čalački potak je samo jedna od mnogobrojnih reka i rečica na Divčibarama. Za kraj ćemo navesti važne vodene tokove Divčibara, koje takođe možete obići i uživati u njihovoj lepoti i blagotvornosti.

Reke na Divčibarama granaju se u dva sliva, Kolubarski i Zapadno-moravski. Crna Kamenica, Bela Kamenica, Čalački potok, Rosićka i Ražanska reka ulivaju se u Zapadnu Moravu, putujući kroz živopisne maljenske predele.

Crna reka, Paklešnica, Manastirica, Kozlica, Bukovska i Krčmarska reka ulivaju se u Kolubaru.

Posetiocima je naročito atraktivna Crna reka, koja ima dva izvorišta. Njen gornji tok je veoma interesantan, budući da okružuje greben poznat kao Ljuti krš.

Na njoj se nalazi i nekoliko vodopada, a sam je predeo očaravajući, bogat listopadno-četinarskom šumom. Na pojila Crne reke dolaze i divlje životinje, poput prelepih srna, stanovnika Divčibara.

Za turiste će biti interesantna i reka Manastirica na kojoj se nalazi i čuveni vodopad Skakalo.

Skakalo se nalazi na listi najviših vodopada u Srbiji, a ime je dobio po neobičnom načinu obrušavanja. On se nalazi na gornjem toku Manastirice i pada preko kaskada između visova Kraljev sto, Veliko brdo i Orlovac.

Pored reka i rečica, na Divčibarama se nalaze i brojni planinski izvori. Pomenućemo samo Markove čanke, Belu stenu i Todorčića zabran.

Srodni tekstovi