Vodopad Skakalo Divčibare

Planina Maljen, na kojoj se nalazi planinsko polje Divčibare i istoimeni planinski centar i odmaralište, obiluje brojnim tekućim vodama i izvorima, po kojima je poznata od davnina.

Reke koje izvoru na Maljenu pripadaju slivovima Morave i Kolubare.

Jedna od njih, reka Manastirica, u svom gornjem toku formira interesantni vodopad Skakalo.

Ovaj vodopad je jedna od najvećih prirodnih atrakcija na Divčibarama. O vodopadu Skakalo i vodama Divčibara govorimo u nastavku.

Vodopad Skakalo – Osnovne karakteristike

Vodopad Skakalo nalazi se na reci Manastirici. Manastirica izvire pod najvišim maljenskim visom, Kraljevim stolom, koji se nalazi na 1104 metra nadmorske visine.

Njen gornji tok vodi između dva druga visa, Orlovca i Velikog brda.

Brza i živa planinska reka na gornjem delu toka obrušava se u prelep kaskadni vodopad, koji je lokalno stanovništvo nazvalo Skakalo, zbog njegovog karakterističnog izgleda.

Sam vodopad se nalazi na 781 metar nadmorske visine.

Njegova snaga je prepoznata još početkom prošlog veka, kada su meštani iz obližnjeg sela Krčmar ispod ovog vodopada postavili mašinu za razrezivanje trupaca, koju je pokretala sama voda.

Vodopad je visok oko 30 metara, i obrušava se preko kaskada, što vodi daje izgled kao da skače; otuda i njegovo poznato ime.

Ovaj vodopad je jedan od najlepših u Srbiji, a nekada je spadao i u najviše vodopade u našoj zemlji.

Skakalo je sedmi po visini vodopad u Srbiji i svakako se ne može meriti sa relativno skoro otkrivenim staroplaninskim slapovima od kojih se najviši obrušava sa visine od preko dve stotine metara.

No, vodopad Skakalo oduševljava svojim karakterističnim izgledom.

Vodopad Skakalo zapravo i nije kompaktan vodopad, već se sastoji iz tri slapa, jednog velikog i dva nešto manja. Ova dva mala slapa odaju utisak kao da voda prska iz samih stena.

Voda je veoma brza, a huk vodopada se razleće nadaleko, šireći se kroz okolnu šumu. Mnogi kažu da se može čuti i sa udaljenog asfaltnog puta.

Vodopad Skakalo – Pristup i obilazak

Doći do vodopada Skakalo je pravi izazov, budući da se nalazi na prilično nezgodnom i teško pristupačnom terenu.

Mada je vodopad najlepši u prolećnim mesecima, kada je voda u njemu najbujnija, tada mu je najteže prići.

Veći vodostaj i bujnije vode otežavaju pristup vodopadu sa svih strana.

Tokom proleća ili posle obilnijih kiša pristup vodopadu može da bude i potpuno onemogućen, tako da bi trebalo da dobro isplanirate i tempirate obilazak.

Ukoliko ste namerili da ga obiđete, raspitajte se o vodostaju i budite spremni na velik izazov. Izazov nepristupačnog terena i i lepota vodopada najviše privlače prave avanturiste.

Obilazak vodopada Skakalo zato se ne preporučuje osobama koje nisu u dobroj fizičkoj kondiciji, a posebno ne deci.

Teren je nezgodan, zahteva veliki napor i pažnju. Naravno, vodite računa i o prikladnoj opremi za ovakvu vrstu avanture.

Samom podnožju vodopada je nešto jednostavnije prići, ali ako želite da otkrijete sve njegove čari, preporučujemo da idete u pratnji iskusnijeg putnika ili nekoga ko dobro poznaje put do vodopada.

Naravno, ukoliko ste iskusan planinar i avanturista, verovatno i sami znate koji su sve rizici ovakvog terena. U tom slučaju, i sami ćete moći da procenite da li je neko od vaših saputnika spreman za takav izazov.

Kada stignete do srca Skakala, uvidećete da se trud isplati. Kaskade i brzi slapovi Skakala ostaviće vas bez daha.

Ukoliko niste spremni za ceo uspon i avanturu dolaska do samog vodopada, možete ga videti iz veće daljine.

Vodopad Skakalo je svakako jedan od dragulja Maljena i Divčibara i jedna od najpoznatijih prirodnih lepota ovog kraja.

U obilazak ovog vodopada najbolje je krenuti dok ste smešteni na Divčibarama pa jedan deo dana da odvojite za posetu Skakala.

Najbolje apartmane na Divčibarama možete pogledajte na ovoj stranici.

Vodopad Skakalo – Kako doći?

Kada je reč o samoj lokaciji vodopada i dolasku do njega putem, treba da znate da se on nalazi veoma blizu magistralnog puta Valjevo-Mionica-Divčibare, a sam put je adekvatno obeležen, tako da nećete imati problema da se snađete.

Skretanje za sam vodopad je označeno, a nešto iznad ovog skretanja postoji i parking na kom možete slobodno ostaviti vaše vozilo. Staza do samog vodopada je, kao što smo pomenuli, strma i izazovna, tako da o tome treba voditi računa.

Vodopad Skakalo jedno je od najlepših mesta na Divčibarama. Ukoliko ste u prilici i mogućnosti, obilazak ove dragocene prirodne atrakcije je za svaku preporuku.

Ukoliko Divčibare i ovaj kraj posećujete sa porodicom, ne preporučuje se da se u obilazak vodopada upuštate sa malom decom. Teren za njih može biti preterano izazovan i opasan, tako da nemojte rizikovati.

Tekuće vode i izvori Divčibara

Pored brze planinske reke Manastirice i prekrasnog vodopada Skakalo, u divčibarskoj regiji postoje mnoge druge tekuće vode i izvori koje možete obići ukoliko boravite u ovom planinskom centru, obožavate prirodu i volite avanturu.

Pored izuzetno povoljne klime i zdravog, lekovitog vazduha, planina Maljen je dragocena upravo zbog svojih brojnih voda.

Reke koje izviru na Maljenu ulivaju se u Kolubaru i Zapadnu Moravu. Manastirica na kojoj se nalazi Skakalo, Bukovska, Krčmarska i Crna reka ulivaju se u Kolubaru, kao i Kozlica i Paklešnica.

U Zapadnu Moravu se ulivaju Crna i Bela Kamenica, Ražanska i Rosićka reka, te Čalački potok.

Sve ove reke imaju vrlo interesantan tok i protiču kroz živopisne predele. Na njima se napajaju divlje životinje, poput lepih srna, a tokovi su okruženi prelepom prirodom.

Crna reka je jedna od najatraktivnijih, sa svoja dva izvorišta i tokom kojim okružuje vis Ljuti krš. I ovde se nalazi nekoliko zanimljivih vodopada. Tu su i izvori pijaće vode. U Crnu reku se uliva Bukovska reka, koja izvire pod visom Golubac.

Pod Golupcem izvire i Crna kamenica, sa nekoliko izvorišnih tačaka. Ta reka protiče kroz mesto Divčibare i vezana je za priču o nastanku imena Divčibara. Prema legendi, u njoj se utopila mlada pastirica, a mesto je nazvano ‘devojačko bare’ – Divčibare.

Jedno od najlepših mesta na toku Crne reke je takozvani Vražji vir.

Na Maljenu postoji i više interesantnih izvora, a jedan od njih su Markovi čanci, nazvani po legendi o Kraljeviću Marku, koji je ovde stao da se napoji sveže vode.

Tu je i Todorčića zabran, takođe na Crnoj reci, blizu puta za selo Krčmar. Na ovom mestu voda probija kroz samu stenu, izrazito jakim mlazom.

Vodopad Skakalo i vode Divčibara – Izazov i atrakcija

Brojne vode i izvori u regiji Divčibara sigurno će vas oduševiti.

I pre razvoja turizma u ovom kraju znalo se za ova prirodna bogatstva, a i sama odluka o uspostavljanju planinskog centra i lečilišta vezana je za blizinu izvora tekuće vode.

Na Divčibarama ima mnogo toga za obići, sam Maljen je prošaran odlično obeleženim pešačkim stazama, a šetnja ovim krajem ili usponi na maljenske vrhove pružiće vam jedinstveno iskustvo ove mirne planine.

Da, Maljen je mirna, dosta pitoma planina, a ipak je njena priroda veoma očuvana i na mnogim mestima potpuno netaknuta. Vodopad Skakalo i maljenske reke jedno su od njenih neprocenjivih prirodnih blaga.

Čiste vode na Maljenu su pojilo za životinjske vrste koje žive u ovom kraju. Ovde ima brojnih vrsta ptica, plemenite divljači, a same vode nastanjuje više vrsta riba.

Obilazak tokova maljenskih reka može da bude prava avantura, mada treba dobro voditi računa o uslovima na planini, posebno po pitanju padavina i vodostaja u rekama.

Povećan vodostaj može učiniti pristup nekim delovima potpuno nemogućim.

Sam vodopad Skakalo je prema mišljenju onih koji su ga posetili najlepši u proleće, kada se sneg na planinama topi, a vode u rekama bujaju.

Tada su njegovi kaskadni slapovi najbogatiji i najatraktivniji, ali njegova lepota ima cenu – teško prohodan put.

Ukoliko vam se ukaže prilika da obiđete ovaj prekrasni vodopad i vidite neke od maljenskih reka, ne sumnjamo da će vam taj prizor ostati u lepom sećanju i probuditi u vama želju da iznova obiđete ovaj kraj Srbije.

Srodni tekstovi