Vikend u Srbiji sa decom – Top 10 predloga

Porodična putovanja su najbolji način da sa svojim najmilijima provedete slobodno vreme, dobro se zabavite, zajedno istražujete, učite i otkrivate mnoge interesantne i sadržajne destinacije u našoj zemlji.

Srbija je zemlja velikog turističkog potencijala, bogate tradicije i istorije i nesagledivih prirodnih lepota.

Upustite se u istraživanje svih njenih dragocenosti sa vašim najmlađima, upoznajte ih sa tradicijom i prirodom Srbije i obradujte ih zabavnim i rekreativnim sadržajima.

Top 10 porodičnih vikend putovanja u Srbiji

Porodična vikend putovanja mogu za roditelje mogu biti nezaboravno, predivno iskustvo, ali predstavljaju i veliki izazov. Deca su uvek raspoložena za nova iskustva, a putovanja su najbolji način da proširite njihove vidike i uposlite njihovu nepresušnu energiju.

Idealna destinacija za porodično putovanje je ona koja zadovoljava vaše zamisli o željenim sadržajima za vas i vaše najmlađe, uslovima za boravak, klimatskim uslovima i dr. Naša zemlja nudi mnoge opcije za kvalitetan odmor, produženi vikend ili izlet sa decom.

Ukoliko se pitate gde za vikend sa decom i kako na najbolji način iskoristiti slobodne dane za uživanje i zbližavanje sa porodicom, u nastavku predlažemo deset dosta različitih, a veoma zanimljivih opcija za kvalitetan porodični vikend.

  1. Porodični vikend na selu

Odlazak na etno-selo ili salaš jedna je od najsadržajnijih opcija za porodično okupljanje i uživanje, produženi vikend ili odmor, pa i beg i zajednički beg iz grada na jedan dan. Većina naših etno-sela su lepo razvijeni kompleksi, ušuškani u prelepi prirodni ambijent.

U etno-selima Srbije vas čekaju udoban smeštaj, autentično okruženje, vrhunska tradicionalna kuhinja, i brojni sadržaji koji će posebno oduševiti mališane, poput farme sa životinjama, školica jahanja, igraonica i raznih aktivnosti.

Jedno od najpopularnijih etno-sela za porodični odmor je Sunčana reka, u podnožju Gučeva. Danas je jedno od najvećih i turistički najsadržajnijih etno-sela u Srbiji. Ovde se nalazi nekoliko odličnih ugostiteljskih objekata, uključujući Kafanu pod vrbom.

Decu će posebno oduševiti zabavni park Veselo dvorište, kao i farma na kojoj žive konji, lepe koke i paunovi. Ukoliko imate stariju decu i sami volite dobru rekreaciju, tu su i veštačka stena, sportski tereni, staza za trčanje i jahanje, prostor za vežbanje i drugi slični sadržaji.

Jedno od najlepših etno-sela Šumadije su rajski Moravski konaci, idealno mesto za porodični odmor i vikend putovanje. Ovo etno-selo poseduje sportsko-rekreativni i ugostiteljsko-turistički deo. Moravski konaci posebno teže očuvanju tradicije.

U selu se nalaze crkva-brvnara i izložbeni prostor sa autentičnim nameštajem,  a tu je i veliki restoran sa osobljem u narodnim nošnjama i izvrsnom ponudom tradicionalne kuhinje. Ovaj etno-kompleks raspolaže i sa tri bazena, od kojih su dva namenjena deci.

Pomenućemo još i etno-domaćinstvo Zornića kuću, koje se nalazi između Kosmaja i Lipovačke šume. Dosta je blizu Beograda, idealno za izlet ili vikend odmor za porodice iz glavnog grada. Zornića kuća biće posebno zanimljiva najmlađima.

Na imanju se nalaze uređeno igralište i školica jahanja. Tu su ljupki poniji, sa kojima deca mogu da se upoznaju i druže, a roditelji za to vreme mogu da se opuste i uživaju u ovom predivnom ambijentu.

  1. Porodični odmor u Sokobanji

Sokobanja je po mnogo čemu savršeno mesto za odmor u Srbiji, vikend ili produženi vikend, uključujući svakako i putovanja sa decom i porodicom. Ova predivna banja nudi brojne usluge i sadržaje koji će zadovoljiti posetioce svih uzrasta. Smeštaja ima dobrog a ponudu možete pogledati na ovom sajtu.

Ova banja u Zaječarskom okrugu važi za jednog od najboljih i najlepših predstavnik banjskog turizma u našoj zemlji. U banji postoje lepe vodene površine, a tu su i poznata izletišta i parkovi. Sokobanja je idealno mesto za porodična putovanja u toku leta.

Svakako moramo pomenuti šest plaža na Moravici. One su većinom sasvim lepo uređene, a u samoj reci postoje izvori lekovite vode. Plaže na Moravici su dostupne i pogodne za sve turiste. To su Tri i Šest kace, Džentlmen plaža, plaža Župan i plaža Lepterija.

U blizini Sokobanje se nalazi i Bovansko jezero, koje takođe možete obići i na njemu uživati sa decom. Ono što vam može biti od koristi da znate jeste da u toku letnje sezone postoji organizovani prevoz od banje do Bovanskog jezera.

Šume koje okružuju Bovansko jezero nastanjuju divlje životinje, srne, lisice i zečevi, koje će sigurno oduševiti decu, ukoliko ih budete sreli. Iako to nije čest slučaj, oprez je uvek važan – na ovom području živi i vuk.

Sokobanja raspolaže i akva parkom Podina, sadržajnim kompleksom za vodenu zabavu i avanturu za posetioce svih dobi, idealnim upravo za porodične posete. U nastavku ćemo vas uputiti na još nekoliko velikih domaćih akva parkova za porodičnu akciju i uživanje.

  1. Sa decom na Srebrno jezero

Srebrno jezero je idealno mesto za porodični odmor, kao i za kraća putovanja sa najmilijima. Jezero koje je ime dobilo po odsjajima sunca na njegovoj površini, popularna je turistička destinacija u našoj zemlji, omiljena i deci i odraslima.

Reč je o veštačkom jezeru sa bistrom, listom vodom koju nastanjuju i brojne vrste riba, te je pogodno i za ribolov. Sama plaža na Srebrnom jezeru – ono što će vas sigurno najviše zanimati – sastoji se iz dva dela.

Na prvom delu plaže nema ležaljki i on je u potpunosti slobodan za korišćenje, dok je drugi deo uređen, sa kafićem i njegovim ležaljkama i suncobranima. Plaža sa ležaljkama je blizu šetališta, jedne od glavnih atrakcija Srebrnog jezera.

Na samom šetalištu postoje kafići, prodavnice i šarene tezge na kojima se mogu kupiti igračke za najmlađe. U nastavku plaže postoji i lepa travnata površina, takođe zgodna za postavljanje sopstvenih ležaljki.

Ono što će roditeljima biti od velikog značaja, na ovom mestu je voda plitka, što je veoma pogodno za malu decu. Tokom letnje sezone, na jezeru su dostupni razni sadržaji. Tu su sportski tereni, mogućnost iznajmljivanja pedaline i druge aktivnosti na vodi.

Mališane će oduševiti igraonica za decu na otvorenom, sa velikim piratskim brodom. Ovaj zabavni sadržaj je otvoren i besplatan, a najmlađi će moći da se dobro zabave u piratskim scenarijima i avanturama.

Kada je reč o ugostiteljskoj ponudi ovog jezerskog centra, ovde ima puno dobrih kafića i restorana sa izvrsnom ponudom na meniju. Cene su pristupačne u odnosu na velike gradove, a ono u čemu će cela porodica sigurno uživati je i pogled na samo jezero.

Na Srebrnom jezeru postoji akva park Silver, jedno od omiljenih odredišta porodica za vikend. Akva park raspolaže različitim sadržajima za vodenu zabavu, uključujući pet bazena, među kojima je jedan rezervisan za najmlađe posetioce.

  1. Odmor na dečjoj planini

Divčibare, za koje mnogi misle da su planina, jedno je od najboljih mesta za odmor sa decom i to pre svega zbog izuzetno povoljne klime. Dečji lekari smatraju je savršenom za boravak dece – Divčibare odlikuje izuzetan kvalitet vazduha, nema puno vetra, a ima sunca, klima je prijatna i umerena.

Bez obzira što je reč o jednom planinskom polju, za čije je blagotvorno dejstvo znao još Miloš Obrenović, za Divčibare se često kaže da su dečja planina. Ovde se često organizuju i rekreativne nastave, a mnoge porodice rado dolaze kako na odmor, zimi ili leti, tako i na vikend.

Divčibare se nalaze u srcu planine Maljen, čije izuzetne prirodne odlike čine planinski centar Divčibare idealnim za dečji boravak. Na Divčibarama sa decom možete i letovati i zimovati. Vaši najmlađi će sigurno uživati u bilo koje doba godine.

Kada je reč o zimskoj sezoni, na Divčibarama postoji i dečja ski staza, kao i brojni nagibi za vežbanje, učenje skijanja i sankanje. Vikendom na ovim mestima može da bude veća gužva. Ušuškani centar i restorani domaće kuhinje upotpuniće vaš zajednički boravak.

Na Divčibarama takođe postoji i Avantura park. Uopšte, obilazak samog mesta, šetnja kroz prirodu, sakupljanje lekovitog bilja i uživanje na svežem planinskom vazduhu prijaće i deci i roditeljima. Divčibare su pogodne za boravak mališana od dve godine starosti pa naviše.

Najbolji apartmanski smeštaj na Divčibarama možete pogledati na ovoj stranici.

  1. Izlet na Frušku goru

Još jedna od naših planina nudi planinske sadržaje posebno prilagođene deci. To je lepa Fruška gora, vojvođanski biser, a nekada ostrvo u Panonskom moru. Fruška gora je, između ostalog, i jedno od najlepših izletničkih destinacija u Srbiji.

Jedna od možda manje poznatih atrakcija Fruške gore, koja će posebno obradovati porodice koje zanima aktivan porodični vikend jeste pešačka staza Popovica, veoma pogodna i za decu. To je staza za laganu šetnju na koju roditelji rado dovode i svoje najmlađe.

Staza Popovica je kružnog oblika i dugačka je oko četiri i po kilometra. Ono što treba da znate je da nije predviđena za vožnju dečjih kolica, budući da je staza šumska. Takođe, dobro se obucite u skladu sa vremenskim uslovima, zbog mogućnosti jačeg vetra.

Pored ove i drugih pešačkih staza, na Fruškoj gori postoje brojna izletišta koja su idealna za porodični piknik, roštilj i druženje. Najpoznatija izletišta na Fruškoj gori su Iriški venac, Brankovac, Zmajevac i Stražilovo.

Fruška gora je jedan od nacionalnih parkova Srbije, u kom se mogu naći mnoge jedinstvene i retke biljne vrste, kao i brojne vrste ptica. Osim toga, bogata je istorijskim spomenicima; na Fruškoj gori postoji 17 manastira.

  1. Parkovi avanture

Veliki avantura parkovi kojih u našoj zemlji ima nekoliko, na različitim lokacijama širom Srbije, prava su atrakcija za decu. Reč je o kreativno osmišljenim poligonima u prirodi, koji će kod dece razviti motoriku, snalažljivost, maštu, kreativnost i mnoge druge veštine.

Avantura parkovi se obično nalaze u sklopu većih turističkih centara i u blizini mesta za odmor, uživanje i porodično opuštanje i druženje. Nema ničeg lepšeg nego deliti sa svojim najmlađima oduševljenje zbog uspešno pređene prepreke ili obavljenog zadatka.

Parkovi avanture upravo tako funkcionišu, deca će na zabavan način savladati mnoge izazove i naučiti nešto novo. Prvi park koji ćemo pomenuti nalazi se u samoj prestonici – Avantura park Ada Ciganlija.

Nalazi se u zelenom delu Ade, sa beogradske strane. Smešten je u krugu visokog drvećem sa brojnim preprekama, visećim mostovima i drugim sličnim delovima poligona. Tu su i igre na zemlji, vežbe orijentacije i memorije, a neke od igara su iznenađenje!

Ukoliko sa decom boravite na Zlatiboru, svakako predlažemo da posetite Avantura park Zlatibor. Nalazi se u samom centru, među borovima, veoma je prostran i spada u najbolje dečje sadržaje ovakve vrste u našoj zemlji.

U ovom parku avanture deca se mogu oprobati u najrazličitijim izazovima, uključujući, između ostalog, snalaženje u lavirintu i prelasku klimavog mosta. Jedan od omiljenog sadržaja je takmičenje sa Tajsonom, a mnoga deca se rado oprobavaju u igranju šaha sa iskusnim instruktorima.

Park avanture postoji i na turistički izvanredno razvijenom Kopaoniku. Avantura park Kopaonik je odlično organizovan i nudi brojne sadržaje, kao što su poligon, most, prepreke za provlačenje i penjanje, mali zip line i sl.

Ovaj park avanture je podeljen na tri dela, prema težini prepreka i uzrastu posetioca. Prva celina je pre svega namenjena starijoj deci i odraslima i sadrži ozbiljnije vrste prepreka. Druga celina je rezervisana za manju decu, sa deset prilagođenih prepreka.

Treća celina je za najmlađe (4-10 godina). U njemu se nalazi nekoliko zanimljivih prepreka, atraktivno raspoređenih i obojenih, tako da će se i najmlađi posetioci dobro zabaviti i razviti neke nove veštine i interesovanja.

  1. Akva parkovi

Većina dece obožava leto! Dugi sunčani dani, kupanje, brčkanje i razne aktivnosti na plaži su ono što mališane posebno raduje. Ako se pitate kuda sa decom za vikend preko leta, akva parkovi svakako moraju biti među top deset predloga.

Mališani uživaju u vodenim aktivnostima i igrama; većina odraslih se seća kako su ih roditelji neuspešno nagovarali da izađu iz vode i odmore se. Naravno, roditelji znaju pravu meru. Akva parkovi nude fantastičnu mogućnost za zabavu cele porodice.

Jedan od najpopularnijih akva parkova u Srbiji je Vidik u Lazarevcu. Lokacija ovog akva parka je veoma primamljiva i Beograđanima, koji će sa svojim najmilijima rado pobeći van usijanog gradskog asfalta, bar za vikend.

Akva park Vidik nije poseban samo zbog izvanredne ponude, bazena i ukupnih sadržaja, već i zbog svoje fantastične lokacije, po kojoj je i dobio naziv. Smešten je na vidikovcu sa kog se pruža fenomenalan pogled.

Akva park Vidik raspolaže bazenima za decu i odrasle, toboganima, stolovima za stoni fudbal, wellness centrom, saunom, kafićima itd. Drugim rečima, u Vidik akva parku odlično će se provesti i deca i mame i tate.

Akva park Hollywoodland se nalazi u samom Beogradu. Ono što ga čini izuzetno atraktivnim za porodične posete je to što kompleks sadrži i otvoreni i zatvoreni deo, pa ga možete posetiti tokom čitave godine.

Tu su bazeni i tobogani za decu i odrasle, masažni sistem, sauna, tursko kupatilo, odličan restoran u kom se mogu proslavljati i dečji rođendani, itd. U okviru kompleksa postoji i veliki prostor za igranje. Sveukupno, Hollywoodland je odličan beogradski akva park za porodični užitak.

Najveći akva park u Srbiji je Petroland u opštini Bački Petrovac. Smatra se za najmoderniji kompleks ovog tipa na celom Balkanu, a ono po čemu je poseban jesu termalne vode nad kojima je podignut. Petroland je idealan i zimi i leti.

Sadrži šest bazena, tobogane, terene i igrališta, prostore i sprave za vežbanje, plaže, prskalice itd. U sastavu kompleksa nalazi se i restoran sa vrhunskim specijalitetima.

Naravno, ne smemo zaobići akva park u Jagodini, koji raspolaže brojnim bazenima, toboganima za decu i odrasle. Jagodinski akva park se nalazi u sklopu kompleksa kome pripada i zoološki vrt. Akva park u Jagodini aktivno radi petnaest godina i jedna je od omiljenih porodičnih atrakcija u zemlji.

  1. Dečja pozorišta

Pošto smo se dobro zabavili na raznim destinacijama širom zemlje, oprobali u novim aktivnostima, upoznali lepe krajeve Srbije, naučili ponešto novo, zajedno se odmorili i dobro umorili na našim planinama, u zabavnim parkovima, u selima i na drugim mestima, vreme je za pozorište!

Predstavićemo nekoliko najpoznatijih dečjih pozorišta u glavnom gradu Srbije, a neka vam to bude inspiracija da potražite slične sadržaje i u drugim mestima, pre svega u vašem radnom gardu. Naravno, ukoliko želite, toplo preporučujemo posetu beogradskim pozorištima za decu.

U Beogradu postoji pet ovakvih pozorišta, a najpoznatije među njima je pozorište Boško Buha koje se nalazi na Trgu republike. Ovo pozorište ima veoma dugu tradiciju, a neposredno je vezano za našeg slavnog Branislava Nušića.

Na sceni dečjeg pozorišta Boško Buha odigrane su adaptacije najlepših dela za decu poput Malog princa, Pepeljuge, Pipi duge čarape i mnogih drugih.

Pozorištance Puž na Vračaru poznato je po najrazličitijim događajima posvećenim najmlađima, po svoja dva puža na ulazu i, naravno, brojnim fantastičnim predstavama, kao što su Ivica i Marica, Čarobni nos, Robin Hud, Pinokio, Sebični princ i druge.

Na Novom Beogradu se nalazi dečje pozorište Pinokio, a najpoznatije predstave koje se ovde igraju su Pinokio, Bajka o ribaru i ribici, Petar Pan, Ježeva kućica, Tri praseta i mnoge druge. Pozorište je veoma cenjeno zbog originalnih i nesvakidašnjih adaptacija.

  1. Zoološki vrtovi

Upoznavanje sa životinjama neizostavni je deo porodičnih odmora, vikenda i izleta.

Od malih nogu je važnu naučiti decu o raznovrsnosti šarenolikih stanovnika zemlje i njihovim navikama, te probuditi njihovo interesovanje i empatiju za druga živa bića.

Obilazak zooloških vrtova je pravi užitak za celu porodicu! Dva najveća zoo-vrta u Srbiji su, naravno, Beogradski zoološki vrtVrt dobre nade i Palićki zoološki vrt.

Beogradski zoološki vrt nalazi se u sklopu Kalemegdanske tvrđave i omiljeno je porodično mesto Beograđana.

U ovom zoo-vrtu možete videti neke od najegzotičnijih i najveličanstvenijih životinja na svetu, poput bengalskog tigra, belih lavova, azijskog slona, flaminga i mnogih drugih životinjskih vrsta. U beogradskom zoo-vrtu živi i najstariji aligator na svetu!

Aligator Muja je američki aligator koji se u Beogradski zoološki vrt uselio još 1937. godine, a tada je već bio odrasla jedinka, star oko dve ili tri godine. Muja je preživeo i strahovito razaranje samog vrta prilikom bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Zoološki vrt Palić je nezaobilazna stanica ukoliko sa porodicom boravite na Palićkom jezeru. Ovaj zoološki vrt je velik i nalazi se u lepom prirodnom ambijentu. Dom je mnogim vrstama životinja, a poseduje i azil.

Neki od veličanstvenih stanovnika zoološkog vrta na Paliću koje možete videti su američki aligator, aligatorska kornjača, crveni kengur, afrički bivo, hijene, kao i neverovatni beloglavi sup, inače retka vrsta lešinara koja nastanjuje kanjon reke Uvac.

  1. Izlet sa decom u Beogradu

Za sam kraj smo ostavili nekoliko zanimljivih predloga za vikend sa decom u Beogradu, bilo da stanujete u prestonici ili ste odlučili da porodično posetite glavni grad Srbije. U Beogradu i neposrednoj okolini postoji mnogo opcija za divan porodični dan.

Svakako moramo da pomenemo Adu Ciganliju, beogradsko jezero idealno za najrazličitije vrste porodičnih aktivnosti, od kupanja i brojnih aktivnosti na vodi, preko Avantura parka i ručka u prirodi, do raznih manifestacija u toku letnje sezone.

Još jedna lepa stanica za porodični izlet u Beogradu je botanička bašta Jevremovac, u kojoj se, pored brojnih biljnih vrsta, nalaze i japanski vrt i staklena bašta.

Idealan predlog za porodični izlet u Beogradu je odlazak u Topčiderski park ili Košutnjak. Oba mesta su omiljena izletišta Beograđana.

U Topčiderskom parku nalazi se i čuveni Milošev konak, ispred koga stoji jedan od najstarijih platana u Evropi, a tu je i odličan restoran.

Udaljena od samog centra, a ipak dostupna gradskim prevozom, leži prelepa Bojčinska šuma!

Poznata je po mirnoj prirodi, farmi mangulica, autentičnom restoranu Bojčinska koleba i malom konjičkom klubu, kao i manifestaciji Bojčinsko kulturno leto.

Srodni tekstovi