Divčibare zimi – vaše idealno zimovanje

Zimovanje na Divčibarama je idealna opcija za kvalitetan, prijatan, istovremeno blagotvoran i lekovit, ali i aktivan odmor.

Turizam na Divčibarama seže još u rani dvadeseti vek, a u poslednje vreme ovaj planinski centar sve je više prepoznat i kao odličan zimski centar.

Kada se pomenu Divčibare, mnogi pomisle da je u pitanju jedna od brojnih planina u Srbiji.

Divčibare nisu planina, već planinsko polje i istoimeno mesto u središtu planine Maljen. Zimovanje na Divčibarama je, dakle, zimovanje na prelepom Maljenu!

Ako se pitate gde naći dobar apartman za boravak na Divčibarama, tu vam možemo pomoći. Pogledajte OVDE našu ponudu apartmana.

Divčibare na Maljenu – Savršena zimska destinacija

Planina Maljen se nalazi u valjevskom kraju, smešten između Povlena i Suvobora, druge dve poznate planine u ovoj regiji.

U davna vremena, sve tri planine su zajednički nazivane Crnogorske planine, zbog gustog crnogoričnog rastinja.

Maljen karakteriše jedinstveni reljef, a same Divčibare zahvaljujući njemu imaju idealnu klimu za boravak na planini.

Naime, planinsko polje Divčibare okruženo je maljenskim visovima, te se na ovom mestu sudaraju velike vazdušne struje.

Susret vazdušnih masa sa Karpata, Mediterana i iz Panonske nizije doprinosi visokom kvalitetu vazduha, zbog čega Maljen i Divčibare važe za klimatsko lečilište.

Ono što će mnoge posebno obradovati, na Divčibarama skoro i da nema vetra.

Zimovanje na Maljenu i na Divčibarama je stoga veoma prijatno. Klima je ugodna, umerena planinska, sa puno sunca, malo vetra i oko četiri meseca snežnog pokrivača, dovoljno za prikladnu skijašku sezonu.

Zimska turistička ponuda je solidna, cene su pristupačnije nego na drugim planinama i poznatim skijalištima u zemlji, a još uvek netaknuta priroda čini zimovanje na Divčibarama pravim užitkom.

Na raspolaganju su vam dve velike skijaške staze i više blagih padina pogodnih za decu i početnike, rešenih da ovladaju ovim zimskim sportom. Posebno je atraktivna padina pored crkve Svetog Pantelejmona, na kojoj se možete sankati.

Što se tiče prenoćišta, na raspolaganju vam je nekoliko hotela, kao i odlična ponuda privatnog smeštaja.

Na Divčibarama ima veoma lepo opremljenih apartmana, odlično pozicioniranih u blizini glavnih sadržaja. Cene su pristupačne, vlasnici su ljubazni i uvek na usluzi.

Pored dobrog smeštaja, jedna od neizostavnih stavki savršenog odmora svakako je ukusna hrana. Budite bez brige, na Divčibarama nećete ostati gladni!

Restorani na Divčibarama će sigurno zadovoljiti vaše potrebe. Nekoliko renomiranih restorana veoma je omiljeno među redovnim posetiocima, a tu su i noviji izuzetno atraktivni lokali savršeno uklopljeni u planinski ambijent.

Skijanje i ski staze na Divčibarama

Ljubitelji skijanja sigurno će uživati na Divčibarama. Mada na Maljenu nema puno skijaških staza, iskustvo skijanja na ovoj prijatnoj planini je nezaboravno.

Na Divčibarama postoje dve velike ski staze, namenjene iskusnim i srednje iskusnim skijašima.

Deca i početnici mogu da vežbaju na manjim padinama, kao i da se sankaju. Pri stazama postoje škole skijanja sa profesionalnim i prijatnim instruktorima. U nastavku predstavljamo divčibarske ski staze.

Staza Crni vrh za nezaboravni spust

Staza Crni vrh je najveća staza na Maljenu i jedna od najpoznatijih tačaka Divčibara u svako doba godine.

Nalazi se na severnoj padini drugog po visini maljenskog vrha po kome je i dobila ime. Crni vrh se nalazi na 1098 metra nadmorske visine.

Početak ski staze nalazi se na 1091 metar nadmorske visine, a pored stanice žičare je pre nekoliko godina otvoren i odličan planinski bar i restoran DivčiBar, o kome ćemo kasnije reći i koju reč više, budući da je jedno od mesta koje će sigurno ulepšati vaš zimski odmor.

Staza je lako pristupačna, a od centar mesta Divčibare udaljena oko kilometar i po vazdušnom linijom.

Staza Crni vrh je dugačka 850 metara, a visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi 180 metara.

Treba da znate da je ovo staza crvene kategorije, odnosno, srednje zahtevna, pogodna za iskusnije skijaše.

Ukoliko ste dovoljno ovladali ovim sportom, možete se oprobati na stazi Crni vrh, no, ona nije prilagođena početnicima.

Ipak, u okviru staze postoji i škola skijanja, a iskusni instruktori će vas rado uputiti u veštinu i čari sporta.

Sama staza poseduje žičaru sa dvosedima, koja u sat vremena prevozi do hiljadu i dvesta skijaša. Žičara radi u periodu između 9 i 16 časova. Žičara je posećena i van zimske sezone, kao jedna od atrakcija.

Škola skijanja – kao što smo rekli, na ovoj stazi postoji odlična škola skijanja.

Časovi skijanja traju 45 minuta i organizuju se na pun sat, a svoj termin možete da zakažete telefonom. Poslednja poznata cena za individualni čas bila je 3000 dinara.

Ukoliko trenirate u grupi od dva do pet polaznika, pojedinačna cena je manja. Osim časova skijanja za početnike, iskusnijim skijašima instruktori će rado pokazati neke zanimljivije i izazovnije deonice spusta.

O ski pass cenama i svim pogodnostima vezanim za različite tipove karata možete se obavestiti na zvaničnom sajtu Divčibare Ski Resort-a. Cene se razlikuju u odnosu na period usluge, godine starosti i druge varijable.

Staza Centar i čari noćnog skijanja

I druga divčibarska staza nalazi se na severnom delu Crnog vrha. Ova staza je kraća od prethodne (600 m), sa visinskom razlikom od 100 metara.

Takođe je srednje zahtevna, pogodna za skijaše koji već imaju iskustva.

Na ovoj stazi postoji ski lift sa vučicom, koji prevozi do sedamsto skijaša na sat. Jedna od posebno zanimljivih aktivnosti na stazi Centar je noćno skijanje – staza ima osvetljenje, a ugođaj je zaista nezaboravan.

I na ovoj stazi postoji škola skijanja. Obuku vrše iskusni instruktori, a na stazi se može iznajmiti i kompletna oprema za skijanje, za decu, kao i za odrasle (skije, štapovi i pancerice).

Ski pass na stazi Centar je po poslednjim informacijama iznosio 1200 dinara.

Porodično zimovanje na Divčibarama

Maljen je dosta blaga planina, sa izvrsnom, lekovitom klimom, pristupačna za dolazak, još uvek prilično mirna – nadamo se da će tako i ostati, sa sasvim zadovoljavajućom turističkom ponudom i još nedirnutom prirodom.

Planinski centar Divčibare je stoga pogodan i za zimovanje sa decom.

Kada je reč o skijanju, svakako najomiljenijom aktivnošću ljubitelja zime na planini, ovde i mališani imaju priliku da nauče da skijaju, da se sankaju i dobro zabave.

Pomenuli smo dve škole skijanja, a treba reći da cena ski pass-a na stazi centar ta decu iznosi pola regularne cene.

Osim školica skijanja, deca mogu i da se sankaju i vežbaju na padinama koje se uglavnom nalaze u blizini hotela.

Najpoznatiji manji nagibi nalaze se kod hotela Heba i Maljen, a jedna poznata padina locirana je blizu odmorišta Stevan Filipović.

U pitanju su zapravo livade sa nagibom, što znači da na ovim spustovima ne postoje nikakve smetnje.

Pored crkve Svetog Pantelejmona u centru mesta nalazi se padina na kojoj se organizuje sankanje na gumama, koje se ovde mogu iznajmiti.

Ukoliko dolazite preko vikenda, imajte na umu da ovde može vladati prilična gužva.

Planinski barovi i restorani

Dobrog odmora nema bez dobre hrane, a poznato je da nigde u Srbiji ne možete ostati gladni.

Ovo svakako važi i za planinski centar Divčibare. Ovde je uglavnom zastupljena izvrsna, kvalitetna, tradicionalna domaća kuhinja.

U zimskom periodu, svakako bi trebalo svratiti u DivčiBar, planinski bar-restoran novijeg datuma, koji se nalazi na stazi Crni vrh. Sama lokacija i pogled iz ovog restorana će vas ostaviti bez daha.

Restoran se nalazi u sklopu skijališta i u potpunosti se uklapa u planinski ambijent, moderan je, a ne narušava prirodni sklad. Enterijer je ugodan, sa ogromnim prozorima koji vam pružaju mogućnost da uz kvalitetan obrok uživate i u nezaboravnom pogledu.

Meni je šarenolik i prilagođen raznim ukusima i tipovima ishrane, uključujući veganska i vegetarijanska jela. Sva jela se spremaju od domaćih namirnica, nabavljenih od lokalnih malih proizvođača.

Gosti posebno hvale takozvano ’drpano prase’, zatim gulaš od divljači, pasulj, paste i uštipke od povrća.

Pita od borovnica je na posebno dobrom glasu, i rado vam preporučujemo da je probate. DivčiBar je poznat i po obilnom i vrhunskom planinskom doručku.

Još jedna od izvrsnih restorana za zimski period, ali i svako drugo doba godine, je etno restoran Mesko Vajat u centru mesta.

Ovo je omiljeni porodični restoran, poznat po odličnom roštilju, kuvanim jelima i jelima ispod sača.

Toplo preporučujemo i kuvanu rakiju u ovom restoranu, domaći alkoholni napitak koji će vas dobro zagrejati posle vaših divčibarskih zimskih aktivnosti.

Resoran Divčibarski zamak oduševiće vas svojom fantastičnom lokacijom.

Ovaj restoran ima lepu zastakljenu terasu sa pogledom na predivan divčibarski krajolik, posebno atraktivan u toku zime. Domaćini restorana su veoma ljubazni, a hrana kvalitetna, uglavnom domaća.

Izdvojili smo samo nekoliko do divčibarskih restorana posebno atraktivnih u toku zime, verujemo da ćete uživati u njihovoj ponudi i otkriti i druga mesta po vašem ukusu.

Divčibare zimi – Klima i snežni pokrivač

Divčibare imaju veoma prijatnu planinsku klimu, a prosečna godišnja temperatura je oko 18 stepeni. U proseku, 126 dana na Divčibarama ima padavina; kada je reč o zimskom periodu, najsuvlji mesec je februar.

Ovde nema vetra, što boravak čini veoma prijatnim. Zimi vazduh nije preoštar, što omogućuje i duži boravak napolju, uživanje u šetnji ili skijanju i drugim aktivnostima po želji.

Planina Maljen je snegom pokrivena najčešće tokom četiri meseca. Ovde skijaška i zimska sezona nije tako duga kao na nekim drugim planinama u zemlji, ali zimovanje na Divčibarama ima brojne prednosti.

Prvo, sam centar je pristupačan, zbog prohodnih i retko zavejanih puteva.

Drugo, sama klima pogoduje boravku tokom zime. Osim slabih vetrova, zimski period ovde nije preterano promenljiv, za razliku od varljivih klimatskih uslova na nekim drugim planinama. Prijatna i blaža zimska klima izvrsna je i za decu.

Ukoliko brinete zbog nešto kraće snežne pokrivenosti, a ljubitelj ste skijanja, treba da znate da je staza Crni vrh opremljena i sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ne morate da brinete, jer na ovoj stazi u zimskoj sezoni uvek ima dovoljno snega.

Zimovanje na Divčibarama – Prednosti

Zimovanje na Divčibarama je finansijski pristupačnije u odnosu na neke od većih planinskih centara, sama klima je izuzetno pogodna za duži boravak, a sam planinski centar ima dovoljno atraktivnih sadržaja.

Cene smeštaja i cene na skijalištima su pristupačnije nego na drugim zimskim destinacijama, dok je sam centar mirniji.

Divčibare su idealno mesto za zimovanje za one koji žele ugodan, ne mnogo bučan, a ipak vrlo živ planinski odmor.

Zbog svoje klime, pristupačnosti i opštih uslova, Divčibare su odlična destinacija i za zimovanje sa decom i porodicom.

Srodni tekstovi