Planina Maljen – divna planina koja privlači pažnju

Planina Maljen se nalazi Zapadnoj Srbiji, nedaleko od grada Valjeva, pružajući se u pravcu istok-zapad u dužini od 25 kilometara.

Maljen je okružen rekama Manastirica, Paklešnica, Bukovska reka i izvorišnim krakovima reka Skrapež i Kamenica.

Smešten je između dve druge planine iz ovog venca, Suvobor i Povlen.

Nekada su sve tri planine nosile zajednički naziv Crnogorske planine, a Maljen se od devetnaestog veka naziva isključivo imenom koje nosi i danas.

Ova planina karakterističnog reljefa i veoma povoljne umerene planinske klime možda je najpoznatija po Divčibarama, planinskom polju koje se nalazi na 980 metera nadmorske visine, u samom srcu Maljena.

Divčibare nisu planina, uprkos prilično odomaćenom poistovećivanju, već visoravan i poznati planinski turistički centar i klimatsko lečilište na planini Maljen.

No, upravo će vam boravak na Divčibarama omogućiti da upoznate sve lepote Maljena.

Maljen – Značenje imena

Planine Suvobor, Maljen i Povlen nekada su nazivane zajedničkim imenom Karadag, odnosno ‘crna gora’ na turskom jeziku.

Ovakav naziv potiče od tamnog crnogoričnog drveća koje obrasta ove planine. Turski naziv je preuzelo i naše stanovništvo.

Zna se da su naziv Karadag, Suvobor, Maljen i Povlen nosili u sedamnaestom veku, a sve do kraja osamnaestog veka ih je tim imenom nazivao naš narod.

Naziv je prisutan u brojnim starim zapisima o ovom kraju.

Ime Maljen nije bilo nepoznato ni u vremenu kada su planine nazivane Karadag.

U periodu austrijske okupacije u prvoj polovini osamnaestog veka, Maljen je smatran jednom od najviših takozvanih Crnogorskih planina, sa najvišim visovima.

Tek na početku devetnaestog veka, odnosno na prelazu dva veka, Karadag izlazi iz upotrebe, a ove planine se nazivaju svojim starim slovenskim imenima.

Tokom devetnaestog veka, Maljen je poznat pod ovim imenom.

Poznato je da je knez Miloš Obrenović, koji je često boravio na ovoj planini i dobro poznavao sve njene blagodeti, boraveći u svojim ‘gospodarskim kolebama’ na Divčibarama, Maljen nazivao upravo ovim imenom.

Inače, upravo je knez Miloš otkupio maljensko polje Divčibare od Turčina Deli-age Serčesme, u čijem vlasništvu se tada nalazilo.

Koristio ga je za uzgoj stoke, a i sam je voleo da boravi na Divčibarama, prepoznajući dobro sve prednosti njihove klime i položaja.

Nazivi Povlen i Maljen su stari slovenski nazivi, a etimologija im je slična. Oba naziva se odnose na visove koji se uzdižu, odnosno, koji se pomaljaju.

Šta videti na planini Maljen?

Planina Maljen obiluje bogatim biljnim i životinjskim svetom, kao i brojnim rekama i izvorima, a posebnu atrakciju čine njeni planinski visovi.

Jedna od prirodnih lepota Maljena koju svakako treba obići je čudesni vodopad Skakalo, šesti po visini u Srbiji.

Priroda Maljena još uvek je relativno netaknuta, a nadamo se da će tako i ostati.

Na Maljenu možete uživati u dugim prijatnim šetnjama, svežem i lekovitom planinskom vazduhu i predelima neprocenjive lepote.

Visovi i vidikovci na Maljenu

Vrhovi Maljena pravi su dragulji ove lepe planine. Panorama Divčibara i okolnih predela pravi je užitak za avanturistički nastrojene posetioce, a uspon na maljenske visove je nezaboravno iskustvo.

Po vedrom danu, sa Maljena se vidi čak i veoma udaljeni planinski masivi.

Do vrhova na Maljenu nije teško doći sa Divčibara, budući da okružuju divčibarsko polje koje se i samo nalazi na nadmorskoj visini od skoro hiljadu metara.

Staze koje vode do visova su adekvatno obeležene i lako ih je pratiti.

Sa Maljena možete videti Zlatibor, Taru, Zvezdu, Goliju i Sokolske planine, Avalski toranj i Rtanj, a nekada i Kopaonik i daleki Durmitor.

Udaljeni masivi vidljivi su u vedrim danima nakon kiše, kada je vazduh naročito bistar.

Na Maljenu se nalazi više vrhova vrednih obilaska. Opisaćemo tri najviše, a treba pomenuti i vrhove Golubac, Paljba, Ljuti krš, Stražara, Velika pleć itd.

Kraljev sto (1104 m) – Kraljev sto je najviši vrh na Maljenu. Ime je dobio po kralju Dušanu Nemanjiću, kasnije caru Dušanu Silnom.

Naime, u vreme ratova protiv Ugara, tada kralj Dušan je na vrhu Maljena postavio logor.

Bitka se odigravala u kolubarskoj dolini, a kralje je na vrhu čekao vesti o ishodu; glasnik sa bojnog polja uskoro je doneo dobre vesti – kraljevska vojska je odnela veliku pobedu.

U spomen Dušanovog boravka na ovom mestu, narod je vis prozvao Kraljev sto.

I u novijoj istoriji ovaj vrh je bio poprište ratova. Na Kraljevom stolu još uvek se mogu videti ostaci rovova iz vremena Kolubarske bitke.

Kraljev sto je izuzetno mesto u svakom smislu, kako u istorijskom, tako i u planinarskom.

Sa ovog visa vide se Povlen, Jablanik, Medvednik, Tara i Zlatibor, a ponekad i Avala.

Crni vrh (1098 m) – Crni vrh je drugi po visini, odmah ispod Kraljevog stola.

Ovaj vrh je posebno interesantan zbog lepe i uređene ski staze, koju vredi obići u svako doba godine.

Na vrhu se nalazi i žičara koja vam omogućava da sagledate svu lepotu ovog predela sa visine.

Crni vrh nosi naziv po crnogoričnoj šumi kojom je obrastao. Ovaj vis je jedan od najomiljenijih za ljubitelje pešačenja i uspona.

Sa ovog vrha mogu se videti Jablanik, Medvednik, Povlen, Zlatibor i Tara, kao i Sokolske planine, Golija i Zvezda, a ponekad i daleki Durmitor.

Veliko brdo (1061 m) – Pomenućemo još i Veliko brdo, treći maljenski vrh po visini, mada ih na ovoj planini ima još i svaki je vredan obilaska.

Veliko brdo važi za još jedan omiljeni izletnički vis. I sa njega se mogu videti neke od planina kao sa prethodnih visova.

Sa Velikog brda pruža se veoma lepo pogled i na kolubarske zaseoke, uključujući i živopisno mesto Mionicu.

Ovaj vis se nalazi na pešačkom putu za vodopad Skakalo i druge interesantne tačke, zahtevniji za izvođenje i stoga pogodan za nešto fizički spremnije putnike.

Vodopad Skakalo

Vodopad Skakalo je prirodna atrakcija, ako se tako može reći, koju svakako treba obići ukoliko posećujete planinu Maljen ili boravite na Divčibarama.

Vodopad Skakalo je visok oko 20 metara i šesti je po visini u našoj zemlji. Ime je dobio po živopisnim kaskadama koje čine da voda poskakuje.

Nalazi se na gornjem toku reke Manastirice, koja brza između visa Kraljev sto i visova Orlovac i Veliko brdo.

Obrušava se preko kaskada po kojima nosi ovaj naziv. Smatra se da je Skakalo jedan od najlepših vodopada u našoj zemlji.

Posebno je lepo obići ga u vreme kada su vode najobilnije, posle većih padavina ili u proleće.

Sama lokacija je pristupačna u smislu udaljenosti od puta, pošto se nalazi u blizini magistrale Valjevo-Mionica-Divčibare.

Sam uspon nije lak, a teren je zahtevan, tako da obilazak Skakala nije preporučljiv za malu decu i osobe slabije fizičke kondicije.

Teren je strm, što dolazak do vodopada čini napornim. No, ukoliko ste spremni, ovaj biser Maljena ne treba propustiti.

Maljenske reke i izvori

Maljen obiluje rekama i izvorima; brojne reke Kolubarskog i Zapadnomoravskog sliva izviru upravo na Maljenu.

Tokom boravka na Divčibarama možete obići neke od reka i izvora. Samo Divčibare preseca Crna Kamenica.

Turisti će biti očarani lepotama gornjeg toka Crne reke. Ona izvire na dva mesta, te tako okružuje Ljuti krš, čije se strme padine nagibaju ka reci.

Samom grebenu se prilazi jedino preko uskog pojasa tla, a li je pogled neprocenjiv.

Crna reka na gornjem toku formira i vodopade, dok je čitav predeo bogat i listopadnim i četinarskim rastinjem. Crna reka je pojilo za prelepe srne i druge divlje životinje.

Pod maljenskim vrhom Golubac izvire Bukovska reka, a pod najvišim visom Maljena, Kraljevim stolom, izbija reka Manastirica.

Biljni i životinjski svet Maljena

Planina Maljen se odlikuje veoma bogatim biljnim i životinjskim svetom, a ono što je čini posebno prijatnom za obilazak i boravak jeste relativno netaknuta priroda, u odnosu na neke druge popularnije planinske destinacije.

Ukoliko odsedate na Divčibarama, imaćete priliku da nedaleko od samog centra mesta iskusite sve blagodeti prirodnog mira i svih njegovih lepota.

Ovde ima dosta prostranih livada koje su nekada služile za napasanje stoke.

Na Maljenu ćete pronaći divlje maline, kupine i šumske jagode.

Maljenski, odnosno divčibarski cvetni princ je prelepi narcis, koji ovde cveta krajem meseca aprila.

Kada je reč o šumama, ovde ima i četinara i listopadnog drveća.

Na Maljenu rastu planinski, beli i crni bor, zatim kleka, jela i smrča, a takođe i bukva, breza, beli jasen, hrast i cer.

Šume i maljenske reke o kojima smo već govorili dom su mnogim životinjskim vrstama koje možete sresti na Maljenu.

Na Maljenu žive plemenite vitke srne, koje se napajaju na maljenskim rekama.

Divlje svinje takođe žive na ovom području, a od sitnijih životinja tu su veverice, zečevi, brojne kune belice i zlatice. Vukova i lisica nema puno, u poređenju sa nekim ranijim vremenima.

Ovaj kraj je dom i mnogim pticama, među kojima treba pomenuti detliće, krstokljune i kreje, kao i jarebice kamenjarke, koje žive na celom Maljenu.

Na ovoj planini ranije je svoja gnezda svijao i cenjeni beloglavi sup, što danas, nažalost, nije slučaj.

Ovde živi i jedna od dragocenih kanarinki, planinski slavuj.

Ova ptičica inače živi na samo dva mesta u Srbiji. Reke na Maljenu nastanjuju razne ribe, među kojima su krkuša, klen i zlatać.

Lekovita klima Maljena

Planina Maljen ima veoma povoljan geografski položaj, a to se posebno odnosi na same Divčibare koje se nalazi u njenom središtu.

Naime, zbog izvrsne pozicioniranosti, na Maljenu se ukrštaju velike vazdušne struje koje doprinose izuzetnom kvalitetu vazduha.

Do planine Maljen dolaze vazdušne struje sa Mediterana i na tom mestu se ukrštaju sa vazdušnim masama iz Panonske nizije i sa Karpata.

Ovaj fantastični spoj proizvodi veću koncentraciju joda u vazduhu, a Maljen i Divčibare čini vazdušnom banjom.

Klima na Maljenu je veoma prijatna, umerena planinska, sa dosta osunčanosti u toku cele godine.

Kada je reč o samim Divčibarama, one su izuzetno prijatne za boravak budući da ih planinski visovi Maljena veoma dobro štite od vetra.

Godišnji prosek dana bez vetrova je čak 289 na Divčibarama, što umnogome čini boravak na Maljenu i u samom planinskom centru izuzetno ugodnim.

Ovaj ‘nedostatak’ čini da i zimska sezona na Divčibarama bude manje oštra nego na drugim planinama.

Manje vetra vam takođe omogućava da se upoznate sa Maljenom i njegovim lepotama šetajući brojnim pešačkim stazama lako dostupnim avanturistima.

Takođe, uspon na maljenske vrhove izuzetno je prijatan kada nema vetra.

Proleća i leta na Maljenu su relativno kratka, a zime i jeseni duge. Tokom zime, snežni pokrivač je u proseku prisutan oko četiri meseca. Jeseni su blage i toplije od proleća.

Na samim Divčibarama, 126 dana godišnje ima padavina. Najsuvlji meseci su februar i septembar, sa samo četiri do pet dana padavina.

Posebno ugodan za obilazak Maljena i Divčibara je septembar, budući suv, van glavne sezone, a topliji od prolećnih meseci.

Dobra osunčanost je još jedna od velikih prednosti ovog predela.

Malo vetra, dosta sunčanih dana, izuzetne karakteristike samog reljefa i vazduha čine planinu Maljen idealnom destinacijom za posetioce svih uzrasta.

Kada posetiti Maljen?

Planinu Maljen možete posetiti u bilo koje doba godine ili odsesti na prelepim Divčibarama, u zavisnosti od vaših prioriteta i želja.

Boravak na Maljenu preporučuje se i za opšte blagostanje organizma, ali i kao terapeutski boravak.

Zimska sezona na Maljenu najprivlačnija je ljubiteljima snega i skijanja.

Danas na Maljenu, odnosno na Divčibarama, postoje dve velike skijaške staze, dobro opremljene i održavane, a tu je i dosta manjih nagiba pogodnih za decu ili za obuku.

Tokom letnje sezone i toplijih meseci, pešačke staze na Divčibarama vam pružaju izvanrednu mogućnost da uživate u brojnim prirodnim lepotama planine Maljen i njenom bujnom biljnom i životinjskom svetu.

Takođe, tu su i aktivnosti poput žičare, zip-line-a i Avantura parka, a za ljubitelje vožnje, tu je i obilazak Divčibara i maljenskih visova džipom.

Na Divčibarama se održava i nekoliko kulturnih manifestacija, poput sakupljanja lekovitog bilja i Dana gljiva.

Sve više turista se odlučuje da Maljen i Divčibare obilazi i u prolećnim i jesenjim mesecima.

Podsetimo, krajem aprila ovde cveta najlepši od cvetova – lepi narcis.

Septembar je za mnoge odličan izbor, pošto je vreme relativno toplo i suvo.

Klima na Maljenu je umerena i prijatna, a boravak je i lekovit. Osim izletništva i turizma kao takvog,

Maljen je odlična destinacija za oporavak posle težih infekcija, doprinosi opštem stanju organizma, a pomaže i kod neurovegetativnih oboljenja, astme, bronhitisa i sl.

Turističko mesto Divčibare na Maljenu zvanično važi za klimatsko lečilište, tako da je boravak na ovoj planini dobrodošao za svakoga.

Mesto Divčibare je mirno i izvrsna polazna tačka za obilazak pomenutih, ali i drugih lepota koje nudi privlačna Maljen planina.

Ako želite da posetite Divčibare, mi smo tu da vam pomognemo da izaberete proveren lepo opremljen apartman na dobroj lokaciji. Pogledajte našu ponudu apartmana.

Srodni tekstovi