Beograd Divčibare – udaljenost u km

Omiljeno izletište i destinacija za zimovanje i letovanje mnogih Beograđana, ali i stanovnika drugih gradova Srbije, planinski centar i vazdušnu banju Divčibare odlikuje izuzetno povoljan geografski položaj, kao i velika pristupačnost.

Divčibare su planinsko polje i turističko mesto u srcu planine Maljen, okruženi visovima sa kojih se pruža fantastičan pogled na čitav krajolik.

Samo polje preseca vis Stražara i deli ga na takozvane Pitomine i Divčibare u užem smislu.

Iz glavnog grada Srbije do Divčibara nije teško doći, a dužina puta, odnosno udaljenost, varira u zavisnosti od načina putovanja i odabrane trase.

Obično se uzima da udaljenost od Beograda do Divčibara iznosi  117 km. Najbliži veći grad u okolini je Valjevo, na 38 km od Divčibara.

Kako stići od Beograda do Divčibara sopstvenim prevozom?

Veza Beograd-Divčibare je veoma dobra, a putevi su propisno obeleženi, tako de nećete imati poteškoća da ih pratite, ukoliko na Divčibare dolazite sopstvenim prevozom.

Do Divčibara se može doći i redovnim autobuskim linijama.

Kao što smo napomenuli, udaljenost između Beograda i Divčibara zavisi od puta kojim nameravate da dođete. Najkraći put iznosi samo 104 km, dok je najduža veza 128 km.

  • 104 km – Samo 104 km deli Beograd od Divčibara preko Ibarske magistrale. Put vodi do sela Županjac, a od te tačke treba skrenuti kroz Bogovađu i Donju Toplicu na putu ka selu Mionica, odakle se ide za Divčibare.
  • Ovaj put jeste najkraći, ali je potez između sela Županjac i Mionica u relativno lošem stanju, zbog čega se turisti uglavnom odlučuju za neku drugu vezu. Obično se odlučuju za neki od dva duža puta.
  • 117 km – Put koji turisti najčešće koriste do Divčibara vodi preko sela Divci i Mionica. Ovaj put je u dobrom stanju i uzima se kao uobičajena udaljenost na relaciji Beograd-Divčibare.
  • 128 km – Nešto duži je put koji iz Beograda do Divčibara vodi preko Ljiga i Mionice. Takođe je u dobrom stanju i često se koristi.

Najlakši način da stignete na Divčibare, ako idete iz pravca Beograda, jeste da idete auto-putem Miloš Veliki do isključenja Lajkovac. Kada se tu isključite, pratite pravac ka Valjevu, i kada dodjete do mesta Divci, tu skrećete levo gde tabla pokazuje pravac za Mionicu i Divčibare. Kada udjete u sam centar Mionice, na semaforu idete desno, penjete se uzbrdo i držite glavni put koji vodi blago ulevo. Nakon toga samo nastavljate glavnim putem i stižete na Divčibare.

Ukoliko planirate duži odmor, tokom boravka na Divčibarama možete lako posetiti grad Valjevo i druga okolna mesta.

Sami putevi su pregledni i dobro održavani, sa adekvatno postavljenim putokazima, tako da sam dolazak ne bi trebalo da predstavlja nikakvu teškoću, ne samo iz Beograda, već i iz drugih gradova u Srbiji.

Divčibare je poznati turistički centar, za koji znaju ne samo naši turisti, nego i posetioci iz regiona.

Ukoliko se raspitate oko putovanja za Divčibare iz Beograda, sigurni smo da ćete lako doći do svih potrebnih dodatnih uputstava.

Od Beograda do Divčibara autobusom ili organizovanim prevozom

Do Divčibara možete stići i redovnim autobuskim prevozom, koji je organizovan iz nekoliko pravaca.

Autobuske linije postoje na pravcima iz Beograda, iz Valjeva i iz Požege.

Kao što smo već rekli, udaljenost od Beograda je oko 117 km. Valjevo je od Divčibara udaljeno 37 km, a Požega 41 km

Autobuski prevoz je pojačan u jeku sezone, s obzirom na broj turista koji posećuju ovaj planinski centar.

Osim vrlo razvijenog letnjeg i zimskog turizma, Divčibare je pogodno za obilazak i u drugim delovima godine.

Ukoliko želite da izbegnete veće gužve i uživate u planinskom spokoju Maljena u još mirnijem ambijentu, posetite Divčibare na proleće ili jesen, bez obzira za koji vid putovanja se odlučite, sopstveni ili autobuski.

Ukoliko želite da dođete na Divčibare bez mnogo sopstvene organizacije, predlažemo da se obratite nekoj od turističkih agencija u našoj zemlji.

Neke od njih imaju u svojoj ponudi organizovani prevoz do Divčibara, koji će vam rešiti sve nedoumice oko puta.

Agencije obično organizuju autobuski ili minibus, odnosno kombi prevoz do Divčibara, kao i do drugih turističkih mesta u Srbiji, u zavisnosti od broja prijavljenih putnika.

Omiljeno odmaralište Beograđana

Divčibare je još od najranijih dana organizovanih turističkih poseta omiljeno odmaralište Beograđana.

Podsetimo, prva turistička sezona na Divčibarama otvorena je leta davne 1926 godine, a prvi posetioci bile su porodice osnivača odmarališta.

Turizam je na Divčibarama brzo zaživeo, zahvaljujući svim blagodetima planine Maljen i samog položaja Divčibara.

Blagotvorno dejstvo boravka u ovoj vazdušnoj banji prepoznato je još u devetnaestom veku.

Nakon što je otvoreno odmaralište, Divčibare su sticale sve veću popularnost i ubrzo postale omiljena destinacija naročito za turiste iz Beograda i Vojvodine, posebno Novog Sada.

Beograđani, kojima je do Divčibara lako stići, pogotovo danas, redovni su gosti na Maljenu.

Život u prestonici ima brojne prednosti, no, ume da zamori njene stanovnike.

Divčibare su idealno mesto za odmor od gradske vreve i užurbanog života, prava oaza mira i prirodnih lepota, dok sam turistički centar nudi adekvatne sadržaje.

Ljubitelji zimskih sportova danas rado odlaze na Divčibare na skijanje.

Beograđani vole da zimuju na Divčibarama, kako zbog dve lepe velike staze, tako i zbog veoma pristupačnog, a kvalitetnog smeštaja i svakako vrhunske hrane.

Letnja sezona je pravi trenutak da se zaputite divčibarskim stazama, umesto zamornim gradskim asfaltom.

Pešačke ture na Divčibarama još jedna su od omiljenih aktivnosti Beograđana, ali i ostalih posetioca i ljubitelja planinskog turizma.

Kada posetiti Divčibare?

Pristupačne i ne preterano udeljene od Beograda, Divčibare su idealna destinacija za odmor za stanovnike glavnog grada.

Mnogi se pitaju kada je najbolje posetiti Divčibare. S obzirom da put od 117 km nije preterano dug, na Divčibare se isplati doći i na nekoliko dana.

Vikend putovanja na Divčibare osvežiće vas i odmoriti, kada god odlučite da ih posetite.

Na Divčibarama sezona praktično traje tokom cele godine. Sve su popularniji odlasci na Divčibare tokom proleća i jeseni.

Jesen na Divčibarama je posebno dobar izbor. Septembar je najsuvlji mesec na ovoj destinaciji, a jesen je toplija od proleća.

Divčibare su ’otvorene’ tokom cele godine, zahvaljujući umerenoj i blagotvornoj planinskoj klimi.

Zimovanje, letovanje, jesenja ili prolećna kraća ili duža putovanja idealno su rešenje za odmor u Srbiji.

Vikend odmor na Divčibarama je atraktivna opcija za mnoge zauzete Beograđane, ljubitelje planinskog turizma.

Divčibare i Maljen su biseri Zapadne Srbije i Valjevskog kraja.

Sve je veći broj naših sugrađana, ali i drugih posetilaca koji prepoznaju njihovu vrednost i lepotu, a turizam na Divčibarama je sve razvijeniji.

Ono što Divčibare razlikuje od drugih planinskih odmarališta na glasu jeste dosta mirnije okruženje, bez napadnog modernog sadržaja.

Turistička ponuda i sadržaji su sasvim prilagođeni okruženju, a boravak na Divčibarama pravi užitak u svako doba godine.

Srodni tekstovi