Novi Sad Divčibare – udaljenost u km

Planinsko polje Divčibare i poznati planinski turistički centar, vazdušna banja i klimatsko lečilište jedna su od omiljenih destinacija za odmor mnogih Novosađana, kao i stanovnika drugih gradova naše zemlje.

Nalaze se na 980 metara nadmorske visine i odlikuje ih prijatna umerena planinska klima, čije je blagotvorno dejstvo prepoznato još u devetnaestom veku.

Turizam na Divčibarama se počeo aktivno razvijati od dvadesetih godina prošlog veka.

Po začetku turističkog života na Divčibarama, ova vazdušna banja ubrzo je postala omiljena destinacija mnogim Vojvođanima, a naročito Novosađanima.

Iz Novog Sada do Divčibara je lako stići, iako je put malo duži.

Kako stići od Novog Sada do Divčibara?

Obično se uzima da je dužina puta od Novog Sada do Divčibara 177 km, međutim, udaljenost varira u zavisnosti od samog puta i načina putovanja.

Na pojedinim uputstvima za putovanje, naći ćete da je udaljenost i do 200 km.

  • 177 km – Do Divčibara se iz Novog Sada može stići Šabačkim putem, preko grada Valjeva i Kaone, a dužina ovog puta iznosi pomenutih 177 km.
  • 195 km – Alternativni put je nešto duži. Do Divčibara možete stići i autoputem Novi Sad-Beograd. Iz Beograda izlazite na Orlovači, a onda se vozite putem koji vodi prema Čačku. Put do Divčibara ide preko Stepojevca, Lazarevca, zatim Lajkovca i Mionice.

Prema gugl mapi, alternativni put je dugačak 195 km i potrebno je oko dva i po sata da se iz Novog Sada stigne do Divčibara.

Postoji još jedna opcija koju nudi pretraživač, sa razlikom od par kilometara.

Autobuske linije za Divčibare organizovane su iz pravaca Beograda, Valjeva i Požege, te za Novosađane mogu biti interesantne i neke od ovih opcija, najpre autobuski prevoz koji ide iz Beograda.

Autobuski polasci iz Valjeva imaju ustanovljeni red vožnje i vode direktno na Divčibare.

U svakom slučaju, do Divčibara nije teško doći, kada se ima u vidu da su putevi dobro obeleženi i jednostavni za praćenje.

Omiljena destinacija Novosađana

Divčibare su još od najranijih dana razvijenog turizma jedna od najomiljenijih planinskih destinacija za Novosađane.

Veoma različite od pitome vojvođanske ravnice, a opet, i same pristupačne i prijatne, Divčibare su sa razlogom najdraže odmaralište mnogih naših sugrađana.

Biser planine Maljen, okružen maljenskim visovima sa fantastičnim vidikovcima, mesto koje odiše pravom domaćinskom atmosferom Zapadne Srbije, ali oduševljava i bogatim biljnim i životinjskim svetom, Divčibare su idealno mesto za odmor.

Možete ih posetiti u bilo koje doba godine, budući da njihov geografski položaj uslovljava prijatne uslove za obilazak i boravak tokom gotovo svih meseci.

Zimski turizam je u sve bržem razvoju, a letnja turistička sezona je ispunjena brojnim prigodnim sadržajima.

Pešačke staze na Divčibarama predstavljaju pravu avanturu za ljubitelje planinarenja i aktivnog odmora u prirodi.

Dve dobro uređene ski staze tu su za poklonike zimskih sportova.

Proleće i jesen postaju sve aktivniji na Divčibarama, a mnogi se rado odlučuju da odvoje poneki vikend za odmor na Maljenu i uživaju u svim lepotama koje ime može ponuditi ovo prijatno turističko mesto.

Novosađani su, pored Beograđana, ali i drugih stanovnika naše zemlje, česti gosti na Divčibarama.

Do ovog planinskog centra nije teško stići, a putovanje se svakako isplati.

Podsetimo da je boravak na Divčibarama izuzetno blagotvoran za opšte stanje organizma i zdravlje.

Srodni tekstovi