Vikend za dvoje – putovanja u Srbiji

Vikend putovanja sve su popularnija među stanovnicima naše zemlje, bilo da je reč o porodičnom vikendu, druženju sa prijateljima ili romantičnom putovanju za dvoje.

Sve je više putnika koji se odlučuju da se vikendom relaksiraju na nekoj od fantastičnih destinacija u našoj zemlji.

Srbija je zemlja bogata kulturno-istorijskim nasleđem, prelepom prirodom, a turistička ponuda iz dana u dan raste.

Putovanja za dvoje u našoj zemlji prilagođena su različitim očekivanjima i potrebama, te nimalo ne sumnjamo da ćete pronaći idealnu destinaciju.

Prirodne lepote, ali i romantične ulice, gradski parkovi i izletišta pružiće vam romantični vikend kakav se samo može zamisliti.

U nastavku vam predlažemo neke od najzanimljivijih i najromantičnijih mesta za vikend za dvoje u Srbiji.

Vikend u Srbiji – Prednosti

Zbog čega se opredeliti da vikend provedete u Srbiji, posebno kada je reč o romantičnim putovanjima za dvoje?

Iako se mnogi rado odlučuju da vikend ili produženi vikend provedu u inostranstvu, Srbija ima mnogo toga da ponudi.

Vikend u Srbiji pruža vam jedinstvenu mogućnost da se odmorite, provedete ugodno vreme sa voljenom osobom i da zajedno istražujete i otkrivate lepote naše zemlje.

Poslednjih godina je sve veće interesovanje upravo za lokalni turizam.

Mnogi još uvek nisu upoznati sa dobrim delom lepota koje Srbija nudi, bilo da je reč o mestima od velikog kulturno-istorijskog značaja ili draguljima prirode.

Vikend putovanja, kao i jednodnevni izleti, omogućuju vam da posetite neke od najvećih znamenitosti naše zemlje.

Za obilazak destinacija u Srbiji vam neće biti potrebno previše vremena, tako da svaki dragoceni trenutak putovanja možete provesti uživajući na destinaciji na koju ste se zaputili.

Uz malo novca i vremena, upoznaćete neke od najvećih lepota svoje zemlje.

Na putu ćete vrlo verovatno sresti i turiste iz inostranstva, sa kojima će biti interesantno podeliti iskustva o Srbiji.

Sigurni smo da to znate – gde god da se u Srbiji zaputite, čekaju vas izvrsna domaća kuhinja određenog kraja i gostoprimljivi domaćini.

Takođe, sa razvojem domaćeg turizma raste i potreba za smeštajem, tako da nećete imati problema, bilo da planirate hotelski ili apartmanski smeštaj, seoska domaćinstva, etno-komplekse ili nešto drugo.

Gde za vikend u Srbiji – Putovanja za dvoje

Rešili ste da sa svojom voljenom osobom provedete romantični vikend u Srbiji, ali ne znate gde biste se zaputili – opcije su mnoge.

Vaš izbor u najvećoj meri će zavisiti od zajedničkih potreba i očekivanja.

Da li ste raspoloženi za aktivan odmor, koji uključuje obilazak prirodnih lepota Srbije, poput planina, reka i vodopada?

Da li vas više zanimaju kulturno-istorijski spomenici, poput starih gradova i manastira? Možda vam je više potreban banjski ili spa tretman?

Neka od organizovanih vikend putovanja zapravo nude sve ovo, a ukoliko putujete u sopstvenoj organizaciji, možete ih kombinovati ili se opredeliti za jedno.

U nastavku teksta, mi ćemo vam niz različitih destinacija, idealnih za romantični vikend odmor i upoznavanje Srbije.

Kao što smo pomenuli, na vama je da odlučite šta je za vas dvoje prava romantika – izlazak sunca na nekom od prekrasnih planinskih vidikovaca, suton na jezeru, istraživanje prirodnih lepota, obilazak istorijskih spomenika i drugo.

Top destinacije za romantični vikend u prirodi

Od planinskih turističkih centara, preko banja i jezera, do izletišta u samim gradovima Srbije, ovo su neke od najinteresantnijih, manje ili više poznatih destinacija za vikend odmor  po vašem ukusu.

Divčibare – Maljenski dragulj za odmor u dvoje

Divčibare na Maljenu jedna je od planinskih destinacija koja poslednjih godina privlači sve više naših turista i jedna je od idealnih opcija za beg od gradske vreve i prijatan vikend odmor sa prijateljima, porodicom ili – u dvoje.

Iako Divčibare mnogi nazivaju planinom, reč je o planinskom polju i naselju u središtu planine Maljen, na nadmorskoj visini od 980 metara. Ono što boravak na Divčibarama čini izuzetno prijatnim jeste blagotvorno dejstvo ovdašnjih vazdušnih struja.

Divčibarsko polje se prostire između maljenskih visova Crni vrh, Golubac, Paljba, sve do Velikog brda.

Divčibare je pristupačno iz gradova Srbije i zbog toga jedna od najlepših opcija za vikend odmor. Primera radi, od Beograda je udaljeno 117 km, a od Novog Sada 177 km.

Naselje je uređeno, ali je priroda nedaleko od njega mirna i netaknuta. Na Divčibarama postoje hoteli, apartmani i domaćinstva, vrhunski restorani tradicionalne kuhinje, pojaca na kojoj se mogu kupiti lokalni proizvodi, crkva i turistički centar.

Najbolju ponudu proverenih luks apartmana možete pogledati OVDE.

Maljenski visovi i vidikovci do kojih se može doći obeleženim stazama ostaviće vas bez daha.

Tu je i prelep vodopad Skakalo, kao i brojne reke, rečice i čisti izvori. Na ovom području postoje četiri šume pod zaštitom države, odlične pešačke staze i uopšte prelep prirodni ambijent.

Jedna od najvećih prednosti Divčibara jeste to što nije toliko urbanizovano kao neki drugi planinski centri.

Osim toga, Divčibare je proglašeno za klimatsko lečilište, zbog visokog kvaliteta vazduha, što će vaš vikend na Maljenu učiniti okrepljujućim.

Palić – Oaza mira nadomak Subotice

Palić je gradsko naselje nadomak Subotice i jedna je od popularnih vikend destinacija na severu naše zemlje. Svoju popularnost najviše duguje najvećem prirodno nastalom jezeru u Srbiji, palićkom jezeru.

Palićko jezero pripada zaštićenom području Parka prirode Palić i odlična je destinacija za vikend odmor u sezoni kupanja. Osim kupanja i uživanja na obalama jezera, na Paliću se organizuju i razni sportovi, a posebno je popularna vožnja biciklom.

Ljubitelji ribolova takođe će biti veoma zadovoljni Palićkim jezerom, budući da u njemu ima dosta ribe. Pored prijatnog jezera, koje obiluje i lekovitim, mineralima bogatim blatom, mnoge turiste raduje i zoološki vrt.

Zoološki vrt na Paliću dom je za više od šezdeset životinjskih vrsta, a u svom sklopu ima i botaničku baštu u kojoj se nalazi više od 260 biljnih vrsta, raznog žbunja i drveća. Palić i Palićko jezero izvrsna su destinacija za romantični vikend, ali i za porodice sa decom.

Tara – Romantični vidikovci na najšumovitijoj planini Srbije

Nacionalni park Tara jedna je od najlepših planinskih destinacija u Srbiji, a možda i najromantičnija, pre svega zbog prekrasnih vidikovaca koji se ubrajaju među najčudesnije kod nas. I to nije sve po čemu je Tara ’naj’.

Planina Tara važi za jednu od najpošumljenijih u čitavoj Evropi, a u Srbiji je broj jedan. U nacionalnom parku Tara postoji više od hiljadu vrsta biljaka. Ukoliko ste vi i vaša voljena osoba pravi zaljubljenici u prirodu, Tara će biti fantastičan izbor za izlet ili vikend odmor.

Tara je nadaleko čuvena po svojim vidikovcima. Pomenućemo popularnu Banjsku stenu, Bilješku stenu, Crnjeskovo, Sjenič i Oslušu. Sa ovih vidikovaca možete uživati u prekrasnoj panorami, a fotografisanje svakako neće izostati.

Ova planinska destinacija očaraće vas izvrsnom domaćom kuhinjom. Zadovoljni posetioci posebno hvale pitu sa sirom i mesom, kajmak, domaću pršutu, kao i specijalitete od pastrmke.

Ako ste raspoloženi za aktivniji odmor, na tari postoje odlične pešačke staze, kao i staze za bicikl, ali i prostori rezervisani za ribolov i lov. Osim prirodnih lepota, na ovom području se nalazi i jedno mesto od velikog kulturno-istorijskog značaja – manastir Rača.

Boravak na Tari idealan je kako za jednodnevni izlet, tako i za okrepljujući vikend ili produženi vikend. Ukoliko ovde boravite više dana, topla je preporuka i obilazak Drvengrada na Mokroj gori.

Zlatibor – Prirodne lepote i gurmanski užitak

Zlatibor je jedna od razvijenijih planinskih turističkih destinacija kod nas, koja će vam poželeti dobrodošlicu u svako doba godine. Zlatibor je idealna opcija kako za zimovanje i letovanje, tako i za kraći boravak i vikend putovanja.

Ovaj planinski centar je dosta urbanizovan i poseduje izuzetno bogatu turističku ponudu u smislu raznovrsnih aktivnosti i ugostiteljstva. Naravno, ako se zadesite na Zlatiboru, nemojte propustiti da probate komplet-lepinju i druge gurmanluke iz ovog kraja.

No, boravite li na Zlatiboru, trebalo bi da obiđete bar neke od zanimljivih tačaka na ovom području. Jedna od najvećih prirodnih atrakcija na Zlatiboru je čuvena Stopića pećina sa bigrenim kadama i Izvorom života.

Ulaznica u Stopića pećinu je jeftina, a lokalni vodič će vas upoznati sa svim interesantnim činjenicama o ovom mestu.  Ukoliko imate vremena i želite da obiđete okolinu, u obližnjem selu Gostilje nalazi se istoimeni vodopad, koji se obrušava sa 20 metara visine.

Srebrno jezero – Produženi vikend kraj vode

Srebrno jezero je sa razlogom jedno od najomiljenijih mesta za odmor u našoj zemlji. Idealno je za produženi vikend, porodični ili romantični odmor u dvoje. Najbliže naselje Srebrnom jezeru je Veliko gradište, a od glavnog grada je udaljeno 110 km.

Na Srebrnom jezeru se možete kupati, voziti pedalinu i uživati u dugim šetnjama kraj obale. Za one koji vole takvu vrstu zabave, na Srebrnom jezeru postoji i akva park opremljen sa pet različitih bazena i mnoštvom tobogana.

Sa Srebrnog jezera se možete upustiti i u krstarenje Dunavom. Brod Silver star vodi vas do ušća reke Pek, obilazi tvrđave Golubac i Ram. Veoma blizu Srebrnom jezeru nalaze se i arheološki lokaliteti Viminacijum i Lepenski vir.

Na Srebrnom jezeru ima više opcija za smeštaj i ne sumnjamo da ćete pronaći nešto po vašem ukusu, budući da ovde postoje i hoteli, kao i privatni smeštaj.

Stara planina – Planina od koje zastaje dah

Stara planina je jedna od najčudesnijih planinskih destinacija u našoj zemlji, iako se samo jedan deo ovog velikog masiva nalazi u Srbiji. Stara planina oduševljava svojih vrhovima i vodopadima, a poslednjih godina istraživači otkrivaju mnoge prirodne dragulje na ovoj planini.

Idealna za skijaše i planinare, ova planina je izvrsna za putnike koji vole aktivan odmor, planinarenje, pešačenje, istraživanje prirodnih atrakcija. No, na samom početku teritorije parka prirode stara planina postoji i ugodno etno-selo, idealno za miran odmor, kao i boravak sa decom.

Naravno, u etno-selu Srna možete probati i veoma ukusne lokalne specijalitete. Jedna od nesumnjivo najvećih atrakcija Stare planine su njeni vodopadi. Do mnogih od njih nije lako stići, te je obilazak rezervisan za iskusne putnike, a može se obaviti uz pratnju vodiča.

Međutim, jedna od najvećih lepota Stare planine je čuveni vodopad Tupavica, koji je lako pristupačan i važi za najfotografisaniji vodopad u Srbiji! Ukoliko dolazite na Staru planinu, nemojte propustiti ovaj dragulj prirode i napravite svoju romantičnu fotografiju.

Belocrkvanska jezera – Kupanje i romantični road-trip

Bela Crkva je naselje u južnom delu Banata i važi za jedno od najosunčanijih u Srbiji. Idealno je za obilazak tokom prolećnih i letnjih meseci, savršeno za vikend van grada. Najveća atrakcija Bele Crkve svakako su jezera.

Najveće od ovih jezera naziva se Gradsko ili Glavno jezero, a tu su i Šljunkara, Vračegajevsko i Šaransko jezero. Na belocrkvanskim jezerima možete da uživate u kupanju, ali i u ribolovu, po kom je posebno poznato Šaransko jezero.

Na Belocrkvanskim jezerima postoje adekvatno sređene plaže za potpuni užitak. Ako provodite više dana u Beloj Crkvi, možete svratiti i do obližnjeg Vršca ili obići petnaestak kilometara udaljenu Deliblatsku peščaru.

Bela Crkva je poznata i po nekoliko interesantnih manifestacija, kao što su moto skupovi, Dani jabuka i Karneval cveća. Nedaleko od Bele Crkve je i granica sa Rumunijom, u slučaju da planirate malo dužu avanturu u Srbiji i susednoj zemlji.

Čudesni Uvac – Specijalni rezervat prirode

Kanjon reke Uvac, karakterističan po svojim neobičnim meandrima je prirodno dobro od izvanrednog značaja, specijalni rezervat koji jednostavno morate posetiti. Neke od naših turističkih agencija nude i odlične vikend aranžmane koji podrazumevaju obilazak i krstarenje meandrima Uvca.

Prirodni rezervat Uvac je izvrsna vikend destinacija sa koje ćete poneti nezaboravna iskustva, idealna kako za vikend sa prijateljima, tako i za neprocenjivo iskustvo sa voljenom osobom, posebno ukoliko vas naročito privlače nesvakidašnje prirodne lepote.

U potopljenoj dolini reke Uvac formirala su se Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko jezero, a iznad Uvačkog se nalazi vidikovac Morava, sa kog se kanjon može osmotriti u svoj njegovoj lepoti. Takođe, na ovom području se nalaze i mnoge pećine.

Najpoznatija je prekrasno okićena Ledena pećina, a tu su i Ušačka, Baždarska i Javorska pećina. Možete ih sve obići i diviti se niskama stalagmita i stalaktita, kao i brojnim drugim prirodnim pećinskim dekoracijama.

Kada je reč o smeštaju, ukoliko se opredelite za vikend putovanje u svojoj režiji, obično se preporučuju prenoćišta na Zlataru ili u Novoj Varoši. U blizini Uvca se nalaze i manastiri Sopoćani i Đurđevi stupovi, nemanjićke zadužbine koje svakako valja obići.

Fruška gora – Manastirska tišina i čari vojvođanske planine

Za kraj ove kratke selekcije destinacija za idealan odmor u prirodi izabrali smo Frušku goru, kao jedinstveni spoj prirode i kulturno-istorijskog nasleđa, budući da su jedna od najvećih atrakcija Srpske svete gore njeni mnogobrojni manastiri.

Fruška gora je za mnoge idealna destinacija za beg od gradske gužve i jedno od omiljenih izletišta Vojvođana, ali i Beograđana i drugih stanovnika naše zemlje. Jedna od najvećih prirodnih lepota Fruške gore je njenih šesnaest jezera.

Jezera Fruške gore pogodna su za obilazak i uživanje, posebno tokom proleća i leta, a mnoga pogoduju i ljubiteljima sportskog ribolova. Fruška gora je, ipak, najpoznatija po svojim manastirima. Ovde je podignuto ukupno 35 pravoslavnih manastira.

Danas je sačuvano njih 17, a postoje i dva relativno skoro izgrađena. Svakako treba istaći poznati Krušedol. Nedaleko od Krušedola su i manastiri mala Remeta i Gala, kao i Šatrinačko jezero i jezero Dobrodol.

Fruška gora ima mnoga izletišta koja su pogodna za uživanje na ovoj lepoj planini u Panonskoj niziji. Za one koje žele sebi da priušte potpuni užitak, mogu svratiti u izuzetan spa centar u hotelu Borkovac.

Top banje za romantični vikend

Banjska odmarališta odlična su opcija za odmor, relaksaciju i okrepljenje, a idealna su za kraći boravak, produžene vikende i romantični vikend za dvoje.

U našoj zemlji postoje brojne banje, smeštene u prelepom ambijentu i blagotvorne za boravak u svakom smislu.

Izdvojićemo samo tri banje, koje su posebno interesantne zbog svoje uređenosti i ponude za turiste.

Osim Sokobanje, Vrnjačke banje i banje Koviljače o kojim ćemo izneti nešto više detalja, treba pomenuti i Banju Ždrelo, Vrdnik, Prolom banju, Nišku banju i mnoge druge.

Sokobanja

Prelepi ambijent Sokobanje bogat je istorijom, a očarava još uvek pomalo divljom i netaknutom prirodom. Sokobanja je jedna od najpoznatijih banja u Srbiji, u samom mestu i njegovoj okolini nalaze se atrakcije koje treba obići.

Samo dva kilometra od centra Sokobanje nalazi se stara tvrđava Soko grad. Sačuvana je samo u fragmentima, a danas se mogu videti osmatračka kula, glavna i ulazna kula. Kada je reč o istoriji, svakako posetite i zavičajni muzej Sokobanje.

Reka Moravica, sa uređenim plažama sigurno zvuči primamljivo. U Moravici možete da se kupate, ali i da uživate u pecanju, ako ste ljubitelj, ili da probate ukusnu pastrmku u rečnom restoranu.

U samoj Sokobanji postoje brojna izletišta koja ovo mesto čine posebno atraktivnim za vikend odmor i opuštanje. Na njima postoje i određena mesta za roštilj i sport, a najpoznatija izletišta su Lepterija, Borići, Popovica i Kalinovica.

Sokobanja obiluje izvorima bogatim mineralima, koji se koriste u terapeutske svrhe. Najpoznatiji od lečilišnih centara u Sokobanji je tursko kupatilo Amam, sa izuzetno toplom vodom koja terapeutski deluje u oporavku povreda.

Tu je i kupatilo Banjica, sa umereno toplom vodom, idealnom za relaksaciju i sveukupno okrepljenje organizma. Kada je reč o smeštaju, sokobanjski turizam je u porastu, tako da danas možete odsesti u nekom od kvalitetnih hotela ili odličnom apartmanskom smeštaju.

Našu preporuku apartmana u Sokobanji možete pogledati OVDE.

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja, locirana u srcu Srbije, destinacija je koja može toliko toga da ponudi posetiocima svih uzrasta. Ovo lepo uređeno mesto, bogato toplim lekovitim vodama i bujnom prirodom, odličan je izbor za romantično putovanje u dvoje.

Između ostalog, Vrnjačka banja je i najbolja destinacija za relaksirajući spa vikend, što će, verujemo, obradovati mnoge parove i druge goste. Sama banja je mesto o kom se veoma vodi računa, izvanredno je sređeno, a njegov dragulj je prelepi gradski park.

Gradski park u Vrnjačkoj Banji obiluje zelenilom i cvećem, u njemu postoje kućice za sedenje i uživanje, a u svom sklopu ima i japansku baštu, koju svakako nemojte da propustite. Uživajte u romantičnoj šetnji i uhvatite par lepih zajedničkih kadrova za uspomenu.

Zaljubljenima će svakako pažnju privići čuveni Most ljubavi – to je mostić na kom parovi ostavljaju katance sa svojim imenima, kako se njihova ljubav nikada ne bi prekinula.

Kada je reč o lekovitosti, Vrnjačka banja ima sedam izvora sa lekovitom termalnom vodom, bogatom mineralima. Svi izvori se nalaze u centru Vrnjačke banje, tako da do njih možete lako doći. Ove lekovite vode odlične su za lečenje raznih tegoba, od problema sa žuči, do mokraćnih tegoba.

Vrnjačka Banja je veoma popularna, tako da je i ponuda smeštaja u porastu. Postoji veći broj veoma lepo opremljenih, pa i luksuznih smeštajnih jedinica. Tu su hoteli i apartmani, a cene znatno variraju u zavisnosti od tipa smeštaja i njegove ponude.

Banja Koviljača

Brojni su razlozi zbog kojih treba posetiti Banju Koviljaču ili Kraljevsku banju. Sama banja je prekrasno uređeno mesto, a važi i za jedno od najkvalitetnijih i najboljih lečilišta u našoj zemlji. Odlična je i za vikend odmor, kao i porodične posete.

Jedno od najlepših mesta u Banji Koviljači svakako je raskošan gradski park, u kome postoji više od sedamdeset vrsta drveća. Sam park obuhvata čak četrdeset hektara površine, a u samom središtu nalazi se lepa fontana.

Oko samog parka nalaze se i brojni kafići i restorani. Jela su fenomenalna, a mesto će vas okrepiti, relaksirati i odmoriti. Restoran koji se mora pomenuti ako se govori o Banji Koviljači svakako je Kur-salon, restoran izvanredne ponude, sa pogledom na prelepi park.

Ukoliko imate vremena ili u banji provodite odmor ili produženi vikend, topla je preporuka obilazak Tršića, postojbine Vuka Karadžića, udaljenog od banje Koviljače dvanaestak kilometara. Tu su autentični restorani, Vukova kuća, kao i Muzej jezika i pisma.

Treba pomenuti i da je banja Koviljača lečilište koje je na glasu čitav jedan vek. Lekovitost ove banje počiva na termalnim vodama bogatim mineralima, posebno sumornoj vodi, kao i lekovitom sumpornom blatu.

Kada je reč o smeštaju, budući da se turizam i u Banji Koviljači razvija, na raspolaganju su vam razne vrste smeštaja. Možete boraviti u nekom od banjskih hotela, kao i u apartmanima, a odličan izbor su i etno-sela u okolini; jedno od njih je i sve popularnija Sunčana reka.

Top kulturno-istorijske destinacije za dvoje

Srbija je zemlja na čijoj su se teritoriji tokom vekova odvijala razna istorijska dešavanja, o kojima danas svedoče zanimljivi arheološke i kulturno-istorijske lokacije.

Bilo bi teško nabrojati sva takva mesta, tako da ćemo izdvojiti samo dve od najromantičnijih.

Dvorac Fantast

Dvorac Fantast, obično poznat i kao Dvorac Dunđerski, budući da ga je ova porodica podigla jedan je od dvoraca Vojvodine koje ne treba zaobići. I ne samo to, on je idealna destinacija upravo za romantični izlet i odmor.

Kompleks obuhvata park, ergelu, dvorac, mali kaštel i kapelu Dunđerskih. Preporučujemo romantični ručak u samom dvorcu, gde možete uživati u tipičnoj vojvođanskoj kuhinji. Posetioci posebno hvale vina i Fantastove palačinke.

Dvorac Fantast ima i opciju noćenja, idealno za vikend kao iz bajke. U okviru kompleksa je moguće i jahanje, vožnja kočijama ili sankama, a svakako ćete uživati i u šetnji kroz prelep park.

Golubac

Golubački grad, koji podseća na neku tvrđavu iz bajke, knjige ili serije epske fantastike, oduševiće vas već na prvi pogled. Golubački grad je od pre nekoliko godina otvoren za posetioce, tako da se u zavisnosti od kategorije ulaznice možete penjati na njegove visoke kule i zidine.

Za smeštaj možete odabrati Golubac na Dunavu, izuzetno mesto za odmor i uživanje. U Golupcu postoje odlični restorani u kojima možete isprobati lokalne specijaliteta, a posebno romantična može da bude šetnja pored obale reke.

Vikend u Beogradu i okolini

Vikend u Beogradu ili vikend van Beograda – pitanje je sad! Ono što će posebno biti interesantno stanovnicima prestonice, koji jedva čekaju da sa voljenom osobom pobegnu iz gradske gužve i buke, jeste da se u samom glavnom gradu kriju prave oaze za odmor, zajedničko uživanje i opuštanje.

Ako nemate vremena da za vikend otputujete negde dalje od grada, možemo vam preporučiti fantastična izletišta i opcije za uživanje u samoj prestonici, koje će učiniti da zaista imate utisak da ste otputovali daleko od gradskog zujanja.

Naravno, svako od ovih izletišta oduševiće i posetioce iz drugih gradova Srbije ili iz inostranstva, bez obzira da li borave u Beogradu ili se nalaze na proputovanju. Ovo su neka od najlepših mesta u Beogradu na kojima se možete kvalitetno odmoriti sa voljenom osobom.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma se nalazi na oko 30 km od grada, a do nje se može stići i gradskim prevozom. Pripada surčinskoj opštini, i locirano je između mesta Boljevci, Progar i Ašanja. Pripada reonu Obedska bara, do koje se takođe odavde može doći.

Zelena površina, razno drveće i životinje učiniće da bar nakratko potpuno zaboravite na gradski život. Osim prelepe prirode, tu je i Bojčinska letnja pozornica, gde se od proleća do jeseni održavaju razne predstave, koncerti i drugi nastupi.

Tu je i etno-restoran Bojčinska koleba, sa izvrsnom ponudom tradicionalne kuhinje. Sam restoran je autentičnog dizajna, a u njegovom sklopu su i kućice za prenoćište, tako da odlazak u Bojčinsku šumu može da bude prava romantična vikend avantura.

Zvezdarska šuma

Zvezdarska šuma je oaza prirode u srcu Beograda. Dvadesetak od 145 hektara površine šume je uređeno, tu su pešačke staze, klupe sa krovovima, mesta za vežbanje i slično. U okolini šume nalaze se i kafići i restorani, pa možete uživati u romantičnom ručku ili kafi.

Zvezdarsku šumu krasi bogat biljni i životinjski svet. Ovde pre svega žive razne ptice, ali ima i dugih šumskih stanovnika. Rastinje je veoma raznovrsno: tu su borovi, hrast lužnjak, bagremovi, crne topole i mnogo drugog drveća.

Do Zvezdarske šume se lako može doći linijama gradskog prevoza, što stanovnici prestonice verovatno znaju. Od centra Beograda do ovog prelepog izletišta potrebno je oko četrdesetak minuta javnim prevozom ili dvadeset minuta kolima.

Kosmaj

Kosmaj je druga najniža planina u Srbiji, a nalazi se na 50 km od glavnog grada. Kosmaj je pun zelenila, vazduh je svež i prijatan, a postoje i uređene šetačke staze.

Osim prelepe prirode, na Kosmaju se nalazi i spomenik palim borcima, zaštitni znak ovog mesta.

Ukoliko želite da uživate u pogledu na Šumadiju i napravite zajedničku fotografiju za lepu uspomenu, predlažemo da svakako obiđete kosmajski vidikovac.

Na Kosmaju se nalaze i srednjevekovni manastiri, Pavlovac, zadužbina Stefana Lazarevića iz XV veka.

Drugi manastir koji treba obići je Tresje, izgrađen u ranom XIV veku, u doba kralja Dragutina Nemanjića.

Oba ova manastira nalaze se u bajkovitom okruženju Kosmaja i svakako su vredni obilaska, kakao zbog samog ambijenta, tako i zbog velikog kulturno-istorijskog značaja.

Vikend putovanja u Srbiji za dvoje – Zaključak

Verujemo da smo dali bar neke odgovore na pitanje gde otići za vikend u Srbiji. Izbor, zapravo, možda i nije lak, budući da naša zemlja nudi zaista brojne atraktivne destinacije za kvalitetan odmor u dvoje, vikend putovanje, izlet ili produženi vikend.

Kao što smo već pomenuli, sve zavisi od vaših ličnih afiniteta, trenutnih želja i mogućnosti. Na nekim od ovih mesta proći ćete izuzetno povoljno, posebno ako iznajmite privatan smeštaj i samostalno obilazite željenu destinaciju.

Za avanturiste i ljubitelje aktivnog, a romantičnog vikenda, možda su najbolja destinacije naši planinski centri i njihove prirodne lepote. Za ljubitelje mirnog odmora, spa užitka i relaksacije, tu su brojne banje Srbije.

Pomenuli smo samo neka od interesantnih jezera na kojima možete provesti kvalitetno zajedničko vreme i predahnuti od obaveza koje vas čekaju kada se završi vikend. Tu su, naravno, i zanimljive ture na kojima možete obići razne kulturno-istorijske spomenike i lokalitete.

Nema sumnje da ćete na ovoj listi ili na nekoj drugoj pronaći svoju savršenu varijantu za ugodan romantični vikend tokom kog ćete uživati u deljenju nezaboravnih utisaka upoznavajući se se mnogim lepotama naše zemlje.

Srodni tekstovi