Putovanja i izleti po Srbiji – top lista destinacija

Srbija je zemlja bogate istorije i tradicije, dragocenih kulturno-istorijskih lokaliteta i raskošne, opčinjavajuće i veoma raznolike prirode. Odmor u Srbiji može da bude zaista nezaboravno iskustvo, kako za naše stanovništvo, tako i za putnike iz regiona i drugih zemalja.

Turistička ponuda naše zemlje u porastu je poslednjih godina, te razne oblasti i mesta u Srbiji postaju sve poznatiji i dostupniji putnicima različitih afiniteta. Sve je razvijeniji seoski turizam, kao idealan spoj tradicionalnog i modernog.

Postoje brojna mesta za odmor u Srbiji, vikend putovanja i izlete. Stanovnici iz većih gradova rado se upuštaju u obilazak prirodnih lepota, kojih je u Srbiji pregršt. Planine, reke, jezera, mesta od velikog kulturnog i istorijskog značaja deo su onoga što vam Srbija kao turisti može ponuditi.

Srbija vam u svakom godišnjem dobu može ponuditi fantastičan izbor za putovanje. Brojne su destinacije u Srbiji koje su pogodne za letovanje i zimovanje, ali i vikende i jednodnevne izlete.

U nastavku izdvajamo samo neke od najlepših.

Gde na odmor u Srbiji?

Ukoliko ste se opredelili da vaš odmor provedete u Srbiji, sigurno se pitate koja bi to destinacija bila najviše po vašem ukusu. Izbor je veliki, a odluka zavisi od vaših ličnih potreba i afiniteta, kao, naravno, i od samog perioda godine.

Sve više turista, bilo iz naše ili neke druge zemlje, odlučuje se za seoski turizam i privatni smeštaj u lokalnim domaćinstvima, bez obzira na samu destinaciju i druge željene aktivnosti, i za mnoge je ovo najbolji način da zaista iskuse ambijent i tradiciju mesta u koje dolaze.

Naravno, u turističkoj ponudi naše zemlje postoje i mnogi hoteli, kao i propratni sadržaji koje ovakvi kompleksi ili sami turistički centri nude. Takođe, jedna od dobrih opcija je i kombinacija ova dva, privatni smeštaj i neka od aktivnosti iz zvanične turističke ponude.

Za one koji su više naklonjeni avanturi postoje i opcije za kampovanje i slično. No, izbor u potpunosti zavisi od vas. Destinacije na kojima se možete kvalitetno odmoriti pre svega podrazumevaju prelep prirodni ambijent.

Planine, reke i jezera Srbije idealne su destinacije za odmor u našoj zemlji. Često netaknuta priroda, čiste vode, prekrasni vidikovci i kvalitetan vazduh samo su neki od razloga da obiđete neke od njih. Predstavljamo vam neke od najlepših planina, reka i jezera za odmor u Srbiji.

Odmor na planinama Srbije

Planinski turizam u Srbiji se u poslednjim godinama ubrzano razvija i sve je više putnika koji ih rado obilaze u bilo koje doba godine,u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Planine Srbije idealna su destinacija kako za letovanje i zimovanje, tako i za vikend putovanja i izlete.

Mnoge od planina u Srbiji su posećene tokom cele godine i nadaleko poznate kao savršena destinacija za (aktivni) odmor. Neke od najpopularnijih su Zlatibor, Tara i Kopaonik, ali je tu i mnogo drugih planinskih dragulja, poput Divčibara i Fruške gore.

Zadivljujuća Stara planina, sa svojom izuzetnom prirodim i reljefom sve je omiljenija među putnicima koji zaista uživaju u aktivnom odmoru, pre svega planinarenju. Planine Srbije nude vam bezbroj mogućnosti, u zavisnosti od sezone.

Maljen (Divčibare) – Mirna planina za svako godišnje dobra

Iako mnogi misle da su Divčibare planina, budući da one jesu planinska destinacija i turistički centar, treba reći da su Divčibare zapravo visoravan, planinsko polje koje se nalazi na planini Maljen, u samom njenom središtu.

Divčibarski turizam počeo je da živi još početkom dvadesetog veka, a njegova vrednost kao izuzetno blagotvorne destinacije za boravak prepoznata je još vek ranije, u doba kneza Miloša, koji je i sam često boravio na Maljenu.

Planina Maljen i samo Divčibare odlikuje izvanredno prijatna i blagotvorna klima, zbog čega je ovo mesto proglašeno klimatskim lečilištem. Divčibarsko polje okružuju maljenski visovi, te ovde nema puno vetra, sama regija je veoma osunčana, a klima blaga planinska.

Ovde se sudaraju velike vazdušne mase sa Mediterana, iz Panonske nizije i sa Karpata, što doprinosi visokom kvalitetu vazduha, pa se boravak na Divčibarama ne preporučuje samo za regularan odmor, već i za lečenje ili oporavak.

Ono što ć obradovati roditelje, ovo mesto je idealno za vikend u Srbiji sa decom. Pristupačno iz većih gradova Srbije, ovo mesto je prava oaza mira, gde se do netaknute prirode lako može doći od centra samog mesta Divčibare.

Divčibare možete posetiti u bilo koje doba godine, bilo da dolazite na odmor ili na vikend ili izlet.

Najbolji smeštaj na Divčibarama možete pogledati na OVOJ STRANICI.

Odvajkada su Divčibare bile omiljena destinacija za odmor Beograđanima i Vojvođanima, pa možemo reći da su one idealna destinacija za vikend van Beograda, daleko od gradske vreve.

Divčibarske staze – Za ljubitelje aktivnog odmora, Divčibarske staze mogu ponuditi fantastično iskustvo.

Ovde su pešačke staze veoma dobro obeležene i lake za praćenje, a Divčibare su upravo po njima veoma poznate.

Ako se zaputite pešačkim stazama na Divčibarama, moći ćete da uživate u nedirnutoj prirodi, da naučite nešto o lekovitim travama koje rastu u ovom kraju, da obiđete prirodne atrakcije poput rečica, izvora i vodopada, kao i fenomenalnih maljenskih vidikovaca.

Maljenski visovi – Jedna od atrakcija Divčibara su brojni maljenski vrhovi do kojih se može doći pešačkim stazama. Samo Divčibare leži na visini od 980 metara, a najviši vrh Kraljev sto je visok 1104 metra.

Sa Kraljevog stola, ali i drugih visova, poput Crnog vrha, Velikog brda, Golupca, Stražare, Ljutog krša i ostalih pruža se fantastičan pogled na okolne predele i divčibarske livade, naselja u dolinama, kao i udaljene planinske masive, poput dalekog Kopaonika i Durmitora.

Prirodni rezervati – Na Divčibarama se nalaze četiri prirodna rezervata,  a jedan od njih je prirodni rezervat Čalačka greda, oko potoka istog naziva. Ovaj predeo poznat je po svojim šumama, u kojima rastu beli i crni bor, jela, smrča i bukva.

Pored rezervata Čalačka greda, tu su još i rezervati Crna reka, Vražji vir i Zabalac. Fantastično korito Crne reke posebno je interesantno u gornjem toku.

Vodopad Skakalo – Vodopad Skakalo jedan je od najlepših dragulja Divčibara. Nalazi se na reci Manastirici i obrušava se sa 30 metara visine, preko kaskada koje čine da voda izgleda kao da poskakuje.

Tara – Najbolja planina za letovanje

Tara je možda jedan od najlepših planinskih destinacija za letovanje. Fantastični prirodni ambijent nudi vam bezbroj mogućnosti za istraživanje i duge šetnje tokom letnjih meseci. Posebno su atraktivni fenomenalni vidikovci na ovoj planini.

U okolini planine Tara nalaze se destinacije koje svakako ne treba zaobići ukoliko posećujete ovaj kraj. Prelepo jezero Perućac, Drvengrad na Mokroj gori, Šarganska osmica i jezero Zaovine samo su neke od njih.

Vidikovci na Tari – Putevi kojima se stiže do vidikovaca na ovoj planini većinom su adekvatno obeleženi, mada postoji i nekoliko visova koji nisu lako pristupačni i do kojih je uspon prilično zahtevan.

Na litici od oko hiljadu metara nalazi se vidikovac Crnjeskovo, sa kojeg se može osmotriti kanjon Rače, Drine i Bajina Bašta. Takođe, odavde se vidi i takozvana Krstasta stena, pod kojim su monasi nekada krili svoje knjige.

Vidikovac banjska stena jedan je od najpoznatijih na Tari, a sa njega se vide bosanski Osat, zatim Perućac i kanjon Drine. Tu je i vidikovac Sokolarica, na ivici visoravni u naselju Sokolina. Ovaj vidikovac pripada rezervatu prirode klisure Rače.

Jedan od najlepših vrhova je i Janjač, na čak 1473 metara nadmorske visine, u Zaovinama. U danima velike vidljivosti, odavde se čak može videti i ‘na Drini ćuprija’, poznata iz istoimenog dela našeg slavnog Ive Andrića.

Stara planina – Najbolja planina za skijaše i avanturiste

Samo deo ogromnog masiva Stare planine nalazi se u našoj zemlji, dok se njegov nepregledni masiv prostire kroz Bugarsku. No, Stara planina svakako je jedan od najinteresantnijih i najizazovnijih planinskih centara kod nas.

Na ovoj planini leta su sušna i topla, a zime oštre, hladne i pune snega. Skijanje je na Staroj planini veoma popularno, budući da snežni pokrivač traje i preko pet meseci, a cene su pristupačnije u odnosu na druga skijališta u našoj zemlji.

Staru planinu posebno vole planinari i ljubitelji aktivnog odmora. Tek su nedavno otkrivene neke od najvećih dragocenosti ove planine, visoki i teško pristupačni vodopadi, poput Kaluđerskih skokova i Koprena, danas najviših vodopada u Srbiji.

Leto je idealno godišnje doba za uspon na Staru planinu i istraživanje i otkrivanje njenih prirodnih atrakcija. Možemo reći da su vodopadi na Staroj planini blago koje svakako treba obići; pojedini od njih su lako dostupni, dok ima i zaista teško pristupačnih.

Vodopadi Stare planine – Jedan od najlepših i najpristupačnijih vodopada na Staroj planini je prelepi Bigar, okružen manjim vodopadima, sa tri jezerca. Vodopad Tupavica važi za najslikaniji vodopad na Staroj planini.

Bajkoviti ambijent elegantno se preliva preko kaskada od crvenkastih stena, a tokom zime, kada se voda u njemu zaledi, izgleda zaosta nestvarno. Do Tupavice je lako doći, tako da ga ne treba zaobići ukoliko obilazite ovaj kraj.

Visoki Kaluđerski skokovi i Kopren, najviši vodopadi u Srbiji, otkriveni su pre tek oko deceniju. Zbog izuzetno nepristupačnog terena na velikoj visini i sa bujnom vegetacijom, dugo su bili skriveni. Do ovih vodopada, kao i pojedinih drugih mogu doći samo iskusni i adekvatno opremljeni putnici.

Na Staroj planini nalaze se i prelepi Piljski vodopadi, Čunguljski i Kurtulski skok do kojih nije tako jednostavno doći.

Kopaonik – Najveći skijaški centar Srbije

Kopaonik je odavno poznat kao najveći skijaški centar u Srbiji i regionu. Na ovoj planini nalazi se preko trideset staza, opremljenih sistemom od preko dvadeset žičara. Istorija skijanja na Kopaoniku je duga, a ova planina je idealna destinacija za skijaše svih dobi i veštine.

Ova planina nudi mogućnost i za letnje skijanje, a tokom toplih meseci, valja e zaputiti kopaoničkim pešačkim stazama, obići čuveni Pančićev vrh i druge tačke. Turistički centar Kopaonika nudi brojne aktivnosti, od paraglajdinga, preko planinskog biciklizma, do jahanja i rafting tura na Ibru.

Nećemo se mnogo zadržavati na Kopaoniku, budući da je, kao i Zlatibor, ovo jedna od dobro poznatih planinskih destinacija u Srbiji. Treba reći da se tokom boravka na ovoj planini mogu obići brojne prirodne lepote, ali i kulturno-istorijski spomenici.

Neki od predloga za obilazak dok ste na Kopaoniku ili u ovom kraju su Markove stene, Semeteško jezero, vodopad Jelovarnik koji donosi sreću, čuvena ‘dolina jorgovana’ na Ibru, te manastiri u okolini, poput Žiče, Studenice i Sopoćana.

Zlatibor – Najpopularnija planina Srbije

Zlatibor je definitivno najposećenija planinska destinacija u Srbiji, iz godine u godinu sve popularniji. Ovaj planinski centar ima izuzetno bogatu turističku ponudu za posetioce najrazličitijih afiniteta. Zlatibor je jedan od popularnih skijaških centara, ali sve popularniji i u letnjoj sezoni,

Na Zlatiboru su vam na raspolaganju brojne aktivnosti, poput vožnje gondolom, obilaska spomenika na Šumatnom brdu i slično, a tu su i vrlo atraktivne aktivnosti za najmlađe – Dino park i Avantura park.

Tu su i brojne znamenitosti, poput Stopića pećine, Šarganske osmice, El Paso City-a, Starog sela Sirogojna, vodopada Gostilje i mnogih drugih.

Zimska sezona je na ovoj planini vrlo razvijena, tako da će ljubitelji zimskih sportova, poput snoubordinga, sankanja i, naravno, skijanja, biti veoma zadovoljni. Neke od staza poseduju i sisteme za veštačko osneživanje, tako da se izreka ‘nema zime’ može primeniti i obrnuto.

Odmor na obalama jezera Srbije

Pored planina, jezera su fantastičan izbor za odmor u našoj zemlji. Ona su često smeštena u bajkovitom prirodnom ambijentu i kao takva, pružaju mogućnost za kvalitetan odmor pored vode. Neka od jezera Srbije su izvrsna destinacija za letovanje.

Peskara – Peskara je jezero u okolini Zrenjanina, u vojvodini, idealno za kupanje i odmor tokom letnjih meseci. Voda je čista i sveža, a plaže su peskovite i uređene. Idealno je mesto za beg iz grada tokom vrućih letnjih meseci.

Srebrno jezero – Srebrno jezero je turistički dosta popularno i jedna je od izvrsnih letnjih destinacija za kupanje i uživanje.

Zlatarsko jezero – Zlatarsko jezero je jedno od najlepših veštačih jezera u Srbiji, u dolini reke Uvac. Ova prekrasna destinacija oduševiće vas svojom lepotom i prelepom prirodom.

Šumaričko jezero – Šumaričko jezero je izvrsna letnja destinacija za odmor u Šumadiji i jedino je adekvatno uređeno za kupanje. Pripada Spomen parku Šumarice.

Oblačinsko jezero – Oblačinsko jezero je mlado, mirno i prelepo prirodno jezero u okolini Niša. Sam ambijent je spokojan i izuzetno prijatan za boravak.

Borsko jezero – Ovo veštačko jezero se nalazi u podnožju Crnog vrha, njegove vode su hladne i bistre, a ponegde ispravne i za piće. Izvrsna je destinacija za letnje osveženje, dok je zimi površina jezera pod ledom.

Palićko jezero – Palićko jezero je najveće prirodno nastalo jezero, a nalazi se nadomak Subotice. O njegovom nastanku ispričane su mnoge legende, a danas je jedna od najposećenijih jezerskih turističkih destinacija u našoj zemlji.

Banjski turizam u Srbiji

Pored fantastičnih planinskih destinacija, koje nude adrenalinski užitak i/ili pravi planinski spokoj, te osveženja na obalama naših jezera, banjski turizam zauzima veoma značajno mesto u ponudi naše zemlje i svakako je jedan od najkvalitetnijih izbora za lekoviti i okrepljujući odmor u Srbiji.

U našoj zemlji postoje brojna banjska odmarališta, većina njih se nalazi u izuzetno prijatnom okruženju, a nude mnoge pogodnosti i blagotvorno deluju na duh i telo. Izdvojićemo neke od najboljih vazdušnih i termalnih banja u Srbiji.

Vazdušne banje Srbije

Vazdušne banje su posebno pogodne za osobe sa hroničnim respiratornim tegobama, ali i rekonvalescente, osobe sa neurovegetativnim oboljenjima, kao i za opšti boljitak i celokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Sokobanja – Sokobanju okružuje još uvek netaknuto zelenilo. Vodopadi i lekoviti mineralni izvori.

Klima je umereno-kontinentalna, a mesto predstavlja vazdušnu banju, veoma pogodnu za osobe koje imaju problema sa astmom, visokim krvnim pritiskom i anemijom.

Ivanjica – Banja Ivanjica se odlikuje izrazito povoljnim klimatskim uslovima, budući okružena sa tri planine, što omogućuje specifične vazdušne struje. Ova banja je izvrsna za oporavak i posebno blagotvorna u lečenju plućnih bolesti, neuroloških problema i kod alergija.

Divčibare – Već smo pomenuli Divčibare kao planinsko klimatsko lečilište sa izvanrednim kvalitetom vazduha. Vazduh je ovde pre svega bogat jodom. Divčibare su idealno mesto za sve uzraste, a boravak na ovom mestu posebno je dobar za lečenje astme, bronhitisa i drugih oboljenja.

Zlatar – Zlatar je vazdušna banja koja posebno pogoduje pojedincima sa kardiovaskularnim problemima, budući da je na ovoj planini pritisak nizak, a vazduh dosta redak. Klima je planinsko-mediteranska.

Zlatibor – I popularni Zlatibor ima karakteristike vazdušne banje. Boravak na ovoj planini pomaže kod kardiovaskularnih i oboljenja tiroidne žlezde, kao i za opšte stanje i jačanje organizma.

Vrdnik – Banja Vrdnik je dobro poznato lečilište, a posebno je pogodno u slučaju respiratornih infekcija, plućnih oboljenja i alergija.

Rudnik – Planina Rudnik odlikuje se visokim kvalitetom vazduha, te je boravak na njoj pogodan za opšte stanje organizma, jačanje i oporavak.

Termalne banje Srbije

U Srbiji postoji niz banja sa lekovitom termalnom vodom. One su izuzetno pogodne za oporavak, negu i lečenje povreda, za zglobove, tetive i mišiće. Termalne vode imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na opšte stanje, a njihovoj lekovitosti doprinosi velika koncentracija minerala.

Vrnjačka Banja – Vrnjačka banja je jedna od najpoznatijih banja u regionu i raspolaže sa sedam izvora tople vode. Za terapije u ovoj banji koristi se voda sa pet izvora.

Banja Rusanda – Banja Rusanda je poznata ne samo po lekovitoj termalnoj vodi, već i blagotvornom blatu. Ovde je poseban akcenat na fizikalnoj terapiji.

Banja Kanjiža – Banja Kanjiža se odlikuje izuzetno toplim vodama, koje je veoma blagotvorno deluju na sveukupno zdravlje, a posebno su dobre za negu i oporavak mišića i kostiju.

Ostale banje u Srbiji

Pored pomenutih vazdušnih i termalnih banja, u našoj zemlji postoji i niz drugih banjskih odmarališta koja će vam pružiti izuzetan užitak i kvalitetan odmor. Neke od najlepših banja u Srbiji su Mataruška, Jošanička, Bukovačka i Niška Banja.

Tu su još i veoma prijatna Prolom Banja i Banja Vrujci. Sve ove banjske destinacije nalaze se u prijatnom okruženju i veoma su lepo uređene

Odmor u selima Srbije

Seoski turizam u našoj zemlji se sve više razvija, što mnogim stanovnicima Srbije, pogotovo onim koji žive u većim gradovima, omogućuje da svoju zemlju upozna na jedinstven način, povezujući se sa svojim kulturnim nasleđem, kao i brojnim prirodnim lepotama Srbije.

Većina velikih i poznatih seoskih naselja u našoj zemlji nalazi se u Vojvodini, okolini glavnog grada i u Pomoravlju.  Međutim, tu je i mnogo nepoznatih sela, skrivenih u prirodi, sa velikim potencijalom za seoski turizam.

Sivac – Selo Sivac je nekada bilo najmnogoljudnije selo u Srbiji, sa brojem stanovnika od više od 7000. Sa svojim starinskim mlinovima i mlekarama, sivac pruža mogućnost za autentični seoski odmor i novo iskustvo.

Laćarak – Laćarak je danas najveće, odnosno najmnogoljudnije selo u Srbiji, a nalazi se u blizini Sremske Mitrovice. Ovo selo je dosta urbanizovano, poseduje i svoj dom kulture, a nalazi se u predivnom prirodnom okruženju.

Bajmok – Bajmok je nesumnjivo jedno od najpoznatijih vojvođanskih sela. Bajmok se nalazi na severu Bačke i potpada pod opštinu Subotica. To je jedno od starijih sela u našoj zemlji i topla preporuka za obilazak ako dolazite u Suboticu.

Jabuka – Prema predanju, selo Jabuka su, našavši veliko drvo jabuke na obalama reke Tamiš, zasnovali ribari. Jabuka se nalazi u južnom delu Banata, blizu Pančeva, a odlikuje se lepom prirodom. Do Jabuke je lako doći, a gostoprimstvo je zagarantovano.

Vrmdža – Selo Vrmdža i Vrmdžansko jezero tirkiznih voda oduševiće vas na prvi pogled. U blizini su blagotvorne Sokobanje i grada Aleksinca. Poznato je po steni koja se nalazi u samom selu, vazduh je čist, priroda božanstvena, a okruženje idealno za miran seoski odmor.

Struganik – Selo Struganik se nalazi blizu Valjeva. Tu se rodio čuveni general Živojin Mišić. Ovo selo odlikuju prelepa priroda, srdačni domaćini i veoma prijatna izletišta.

Etno-sela u Srbiji

Kategorija etno-sela danas postaje sve popularnija i jedna je od okosnica domaćeg turizma. Etno domaćinstva su specifični ambijente koji turistima nude mogućnost za izuzetno kvalitetan, udoban i prijatan odmor u prirodi, uz tradicionalne specijalitete i upoznavanje lokalne kulture.

Ukoliko se pitate gde otići za vikend u Srbiji, etno-sela su jedan od najboljih izbora, zbog svoje šarenolike i vrlo kvalitetne ponude.

Drvengrad – Drvengrad na Mokroj gori, projekat našeg poznatog reditelja Kusturice, jedno je od najpoznatijih etno-sela u Srbiji, sa izuzetnom ponudom za kvalitetan i ispunjen odmor. U Drvengradu postoje tereni za sport, trim staze, teretana i zatvoreni bazen.

Takođe, za one koji baš žele da uživaju, tu su i spa centar i frizerski salon. Izvrsna domaća kuhinja može se probati u nekom od odličnih restorana, a tu je i pijaca. I naravno, sve to se nalazi u predivnom prirodnom okruženju.

Sunčana reka – Sunčana reka je takođe poznato etno selo u našoj zemlji, smešteno u neposrednoj okolini banje Koviljače i reke Drine. Ovaj seoski kompleks u izvanrednom prirodnom ambijentu nudi brojne sadržaje i mogućnosti.

Tu su konji, tereni za sport, kamp i zabavni park, a možete se oprobati i u streličarstvu i paraglajdingu. Sunčana reka je odličan izbor za vikend u Srbiji sa decom ili za izlet.

Moravski konaci – Etno-selo Moravski konaci su biser šumadijskog seoskog turizma, imaju veoma interesantnu turističku ponudu. Tu se nalaze i crkva i izvanredan restoran nacionalne kuhinje, sa osobljem u narodnim nošnjama.

Vikend putovanja i izleti u Srbiji

Izleti po Srbiji danas su jedna od stalnih stavki u ponudi raznih turističkih agencija. Kategorija vikend putovanja i jednodnevnih izleta postaje sve popularnija. Jednodnevni izleti i vikend putovanja idealan su način da napravite predah od burne svakodnevice i bolje upoznate Srbiju.

Gde otići na izlet u Srbiji?  Mnoge od destinacija koje smo već pomenuli odlične su i za kratka putovanja i za jednodnevne izlete. Etno-sela, planinske destinacije, banje i jezera Srbije mogu da budu idealan izbor za beg iz grada.

Stanovnici prestonice mogu u samoj okolini pronaći izvrsne destinacije za vikend van Beograda ili ispunjujući izlet. U nastavku ćemo predstaviti neke od najpopularnijih destinacija za izlet širom naše zemlje.

Divčibare – Već više puta pomenute Divčibare idealna su destinacija kako za duži boravak ili oporavak, tako i za vikend putovanja i jednodnevne izlete. Kvalitetan vazduh i prijatna klima učiniće vaš boravak na Divčibarama nezaboravnim u svako doba godine.

Mokra gora – Mokra gora je takođe jedna od izvrsnih destinacija za vikend obilazak ili jednodnevni izlet u Srbiji. Na Mokroj gori možete uživati u prelepoj prirodi i zanimljivim aktivnostima. Tu su pre svega kultna lokomotiva Šarganska osmica i već pomenuti Drvengrad.

Kamenički vis – Kamenički vis je udaljen 14 km od Niša i omiljeno je izletište stanovnika ovog grada. Nalazi se na nešto manje od 800 metara nadmorske visine, a sa proplanka na vrhu vidi se selo Kamenice. Proplanak okružuje bujna zelena šuma.

Na Kameničkom visu postoji osmatračnica sa durbinom, sa koje možete uživati u panorami Niša i njegove kotline. Nalazi se pored Studentskog kladenca, izvora na tom mestu.

Zornića kuća – Zornića kuća je popularno i prostrano etno-domaćinstvo šumadijskog kraja, između bujne Lipovačke šume i planine Kosmaj. Nalazi se blizu glavnog grada i idealno je mesto za Beograđane, posebno za porodični izlet.

Ovaj etno-kompleks nudi zanimljive sadržaje za najmlađe, uključujući igralište i školu jahanja.  Kuća Zornića je idealno mesto za odmor i za decu i za roditelje. Upoznavanje sa ponijima posebno će obradovati mališane.

Izletište GrzaIzletište na reci Grzi omiljeno je mesto za odmor za stanovnike Paraćina, grada u čijoj se blizini nalazi. Opčinjavajuća plavo-zelena boja dva jezera koje reka formira ostaviće vas bez daha. Najbolje je da ovo izletište obiđete na proleće, kada je vodostaj najviši.

To je i hladni izvor ispod bukve, kao i dva vidikovca. Ljubitelji pecanja posebno će očarani Grzom, budući da ovde ima puno pastrmke. Na izletištu postoje klupe i stolovi, mesta za roštiljanje i piknik. Nedaleko od Grze je i manastir Lešje.

Ukoliko ne planirate da roštiljate ili piknikujete, sigurno će vas oduševiti izdašna kuhinja restorana Koliba, koji posetioci rado preporučuju.

Tematski izleti

U ponudama raznih turističkih agencija pronaći ćete organizovane ture po Srbiji i fantastične jednodnevne izlete koji će vas na najlepši način upoznati sa lepotama naše zemlje. Naravno, većinu destinacija možete obići i u sopstvenoj režiji. Ovo su samo neke od njih.

Dvorci Vojvodine – Obilazak dvoraca Vojvodine možete pronaći u ponudi neke od turističkih agencija, a možete put vojvođanskih palata krenuti i sami. Prelepi beli dvorac Fantast koji je izgradila porodica Dunđerski neće vas ostaviti ravnodušnim, kao ni dvorac u Kulpinu, takođe zdanje ove porodice.

Tvrđave Srbije – Teritorija Srbije bogata je kulturno-istorijskim lokalitetima, među kojima su i brojne tvrđave, većinom srednjevekovne, koje svedoče o našoj prošlosti i nasleđu. Nipošto ne treba zaobići kalemegdansku tvrđavu u centru Beograda, kao ni tvrđave Ram i Golubac.

Smederevska tvrđava, poslednja tvrđava građena za borbu hladnim oružjem, podignuta po uzoru na slavni Carigrad, jedna je od obaveznih destinacija. Stari grad Užice, tvrđava u Nišu,  novosadski Petrovaradin takođe treba da se nađu na vašoj listi.

Manastiri Srbije – Izuzetno je bogato naše kulturno nasleđe kada je reč o crkvenom graditeljstvu.

Od Fruške gore i Banata, do juga Srbije, na svakom pravcu ćete naići na zadužbine naših srednjevekovnih vladara.

Srodni tekstovi