Najveći vodopadi u Srbiji koje trebate obići

Naša zemlja je bogata prirodnim lepotama, a u nekim delovima i još uvek netaknutom prirodom.

Srbiju krase retke biljne vrste, a nastanjuju je i životinje kojih na čitavom području evropskog kontinenta gotovo i da nema.

Priroda Srbije je veoma raznovrsna. Na području naše zemlje nalaze se parkovi, spomenici i rezervati prirode, a UNESKO je proglasio dva rezervata biosfere u Srbiji – Bačko Podunavlje i planinu Goliju. Prirodna blaga Srbije prepoznata su i na svetskom nivou.

U Srbiji možete obići brojne planine, pećine, karakteristične močvarne predele, kao i najveću peščaru u Evropi.

Posebna dragocenost naše zemlje su jezera, reke i vodopadi. U nastavku govorimo o najvećim i najlepšim vodopadima u Srbiji.

Najveći vodopadi u Srbiji

Vodopadi, jezera, reke i izvorišta zauzimaju posebno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji, pa se tako verovalo da oko voda žive vile.

Vile su magijska bića iz srpske narodne religije, moćna i prelepa. Po verovanju, vile ne dozvoljavaju ljudima da narušavaju mir njihovih voda.

Kada se nađete pred nekim od vodopada u našoj zemlji, lako je zamisliti zašto su vode ovog područja inspirisale verovanja u magijska bića. Ko zna, možda vile i dan danas čuvaju naše dragocene vodopade.

U Srbiji ne postoje veliki vodopadi u smislu u kom su to, recimo, slavni Nijagarini slapovi ili Viktorijini vodopadi; konfiguracija terena je ovde drugačija. No, bez obzira na njihovu veličinu, naši vodopadi zaista oduzimaju dah.

Najviši vodopad u Srbiji su Kaluđerski skokovi, koji je zvanično izmeren pre tek nešto više od decenije. Reč je o kaskadnom vodopadu visine od 232 metara. Sledeći po visini je vodopad Kopren; oba e nalaze na Staroj planini.

Treći najveći vodopad u Srbiji je Jelovarnik, na planini Kopaonik, a za njim slede mnogi drugi. Svaki od njih se odlikuje jedinstvenim izgledom i zavređuje veliku pažnju i divljenje. U nastavku govorimo o našim vodopadima, počev od najviših Kaluđerskih skokova.

Kaluđerski skokovi – Stara planina (232 m)

Na Staroj planini se nalaze neki od najlepših vodopada u našoj zemlji, među kojima prvo mesto zauzimaju i najviši Kaluđerski skokovi. Ovaj vodopad je zvanično izmeren 2012. godine, a visine je 232 metara. Vodopad je kaskadnog tipa i nalazi se na reci Temštici.

Kaluđerski skokovi se sastoje od mnoštva slapova i jedna je od najvećih skrivenih blaga impresivne Stare planine. Veoma je interesantno da se za ovaj prilično veliki vodopad do skoro praktično nije ni znalo.

Nalazi se na nepristupačnom terenu i na velikoj visini, tako da do njega nije nimalo lako doći. Obilazak vodopada Kaluđerski skokovi je moguć samo uz adekvatnu fizičku spremnost, planinarsko iskustvo i dobru opremu, odnosno u pratnji iskusnih vodiča.

Sam put do vodopada je zahtevan, prolazi su okomiti, a planina je gusto obrasla. Iz istih razloga veliki vodopad kaluđerski skokovi dugo je bio nepoznanica. Iskusni planinari kažu da ga je najlepše obići početkom proleća.

U tom periodu planinska vegetacije je još uvek relativno retka, što omogućava nešto lakši pristup, dok su vode obilnije, budući da je ovo još uvek period topljenja snežnog pokrivača. Obilazak ovog vodopada je nezaboravno iskustvo, ali zahteva adekvatno planinarsko iskustvo.

Kopren – Stara planina (103 m)

Drugi po visini u Srbiji, vodopad Kopren se takođe nalazi na Staroj planini, na jelovačkoj reci, odnosno Dabidžinom potoku i visok je 103 metra. Nalazi se pod staroplaninskim vrhom Kopren, po kom je dobio naziv.

Koren je izmeren 2011. godine i tada je važio za najviši vodopad u našoj zemlji, sve do naredne godine, kada je došlo do otkrića neverovatnog vodopada Kaluđerski skokovi.  Kopren je takođe vodopad kaskadnog tipa, a najlepše izgleda u proleće, kada se topi sneg.

Vodopad Kopren se nalazi na nadmorskoj visini od 1820 metara i nije mu lako prići bez terenskog vozila. Postoji nekoliku ruta kojima se može stići do Koprena. Jedan od puteva je kanjon jelovičke reke.

Do Koprena se možete uspeti i kroz kanjon Dojkinačke reke, kojim se stiže do vodopada Tri kladenca. Od ovog mesta polako počinje uspon ka vodopadu Kopren. U svakom slučaju, put do Koprena je izuzetna avantura, ali je i vrlo zahtevan.

Jelovarnik – Kopaonik (71 m)

Vodopad Jelovarnik nalazi se na Kopaoniku, usred guste šume, među smrčom, bukvama i planinskim javorom. Visok je 71 metar i do otkrića Koprena važio je za najviši vodopad u našoj zemlji. Jelovarnik je jedna od najlepših prirodnih atrakcija na planini Kopaonik.

Ovaj vodopad se obrušava preko tri kaskade, a sam krajolik inspirisao je razna verovanja i priče. Vodopad Jelovarnik čini sedam spojenih izvora, pa ga je narod zbog toga prozvao neobičnim, bajkovitim, a melanholičnim imenom – Slap od sedam suza.

Međutim, za ovaj vodopad se vezuju veoma pozitivna verovanja o njegovoj čudesnoj moći. Narod iz ovih krajeva smatra da Jelovarnik ima moć ispunjavanja želja. Veruje se da će se zaljubljena devojka udati za svog izabranika, ako ga dovede do vodopada.

Svako ko ima neku želju može da dođe do vodopada i naglas izgovori ono što mu je na srcu, a slapovi će mu ispuniti želju. Oduvek su vode imale posebna svojstva u narodnom verovanju Srba, pa tako i prekrasni Jelovarnik.

Jelovarnik se nalazi u nacionalnom parku, udaljen oko 2.4 km od Pančićevog vrha. Do vodopada postoji uređen put i oko pet minuta uspona od spomenika Mramor. Do vodopada se stiže od centra Kopaonika u smeru ka Brzeću.

Uspon do vodopada Jelovarnik nije težak, za razliku od skrivenih bisera Stare planine. Put je pogodan za posetioce svih uzrasta i fizičke spremnosti. Ukoliko obilazite ili boravite na Kopaoniku, svakako treba da posetite i vodopad koji ispunjava želje.

Pilj – Stara planina (64 m)

Piljski vodopad je još jedan od bisera Stare planine i četvrti vodopad po visini u Srbiji. Visok je 64 metara i nalazi se na Lisevačkom potoku. Reč je o dva slapa, koji se nazivaju Gornji i Donji piljski vodopad.

Zbog nepristupačnosti terena i Pilj je otkriven relativno kasno; tek 2002. godine. Ime je dobio po staroplaninskom vrhu Pilj, pod kojim se nalazi. Ovaj vodopad se nalazi na 1467. metara nadmorske visine i  nije mu jednostavno prići.

Okolina Piljskih vodopada je dosta obrasla šumom i sam teren je veoma zahtevan, te se obilazak preporučuje samo iskusnijim putnicima i uz adekvatnu opremljenost.

Čungulj – Stara planina (40 m)

Još jedan od mnogobrojnih staroplaninskih vodopada, Čungulj ili Čunguljski skok visok je 40 metara i nalazi se na Toplodolskoj reci, nedaleko od mesta Topli Do. I ovaj vodopad je dobio naziv prema vrhu pod kojim se nalazi.

Čunguljski skok je jedan od najviših u Srbiji, otkriven 1996. godine. Kao i njegova staroplaninska vodena sabraća, Čungulj nije lako dostupan zbog guste šume u kojoj se nalazi. U blizini se nalaze još dva danas poznata vodopada, pomenuti Pilj i Kurtulski skok.

Bigar – Stara planina (35 m)

Bigar se takođe nalazi na Staroj planini, na Stanjinskoj reci i visok je 35 metara. Vodopad Bigar je posebno interesantan zbog prirodnog ambijenta u kom se nalazi. To je slap okružen manjim slapovima, a tu su i tri mala jezera.

Ono što će vas posebno obradovati jeste pristupačnost ovog prekrasnog vodopada. Bigar je daleko dostupniji od, recimo, Kaluđerskih skokova ili Piljskih vodopada, koji se nalaze na istoj planini. Ipak, priroda Bigara je i dalje netaknuta i očaravajuća.

U blizini vodopada Bigar nalazi se petnaestovekovni manastir posvećen Svetom Onufriju. Manastir je na pirotskom putu, udaljen oko 5 km od obližnjeg mesta Kalna. Ukoliko svraćate u ovaj kraj, obiđite i prelepi Bigar i ovaj manastir iz poznog srednjeg veka.

Skakalo – Maljen (30 m)

Vodopad Skakalo je dragulj Divčibara i planine Maljen. Ukoliko boravite na Divčibarama ili obilazite ovaj kraj, topla je preporuka da se obiđe ovaj čudesni maljenski vodopad, visine 30 metara. Nalazi se na reci Manastirici, a čine ga jedan veliki i dva mala vodopada.

Zbog načina na koji se obrušava, vodopad izgleda kao da poskakuje, po čemu je, naravno, i dobio naziv. Posetioci kažu da je najlepši u proleće, kada u njemu ima najviše vode, a da je huk Skalkala toliko jak da dopire i do puta.

Sama lokacija je nedaleko od magistrale Valjevo-Mionica-Divčibare, a mesto je adekvatno obeleženo, tako da ne možete promašiti skretanje. Što se tiče samog pristupa, dolazak do vodopada je zahtevan i nije preporučljiv za malu decu ili putnike koji nisu u dobroj kondiciji.

Ovo posebno važi za period kada je vodopad najimpresivniji. Varljivi vremenski uslovi mogu dodatno otežati pristup. Naravno, Skakalo će vas oduševiti bez obzira na period obilaska. Tokom suvljih i osunčanih dana, pristup vodopadu je lakši.

Ukoliko želite da posetite ovaj vodopad, preporuka je da uzmete apartman na Divčibarama i onda odatle krenete u obilizak.

Kurtulski skok – Stara planina (27 m)

Vodopad Kurtulski skok još je jedan od staroplaninskih vodopada, manje poznat od drugih vodopada na ovoj planini. Visok je 27 metara i formira ga Javorska reka. To je vodopad kaskadnog tipa u tesnacu od crvenog peščara.

Kurtulski skok je otkriven dosta kasno, tek 2002. godine, zbog velike udaljenosti i nepristupačnosti terena. Put nije lak, budući veoma bujno obrastao. Do ranih dvehiljaditih, za Kurtulske skokove znao je samo lokalni živalj.

Danas je Kurtulski skok prepoznat kao osmi po visini u našoj zemlji. Do vodopada vodi šumska staza, obrasla vegetacijom.

Lisine – Beljanica (25 m)

Vodopad Lisine je nekada važio za najveći vodopad u Srbiji, dok mu tu titulu nisu oduzeli mnogo veći staroplaninski vodopadi. Bez obzira na to, vodopad Lisine je veoma privlačan, a i pristupačan turistima.

Nalazi se na Beljanici, na Velikom vrelu i visok je 25 metara. Obilazak vodopada nije zahtevan, a neposredno pred njim se nalazi i drvena platforma sa koje ga možete fotografisati. Vodopad Lisine važi za spomenik prirode, a narodski naziv za njega je Veliki buk.

U okolini vodopada postoji prohodna staza kojom se možete zaputiti i uživati u svim prirodnim čarima ovog kraja. U blizini vodopada Lisine se nalaze i čuvena Resavska pećina i manastir Manasija, tako da se ove lokacije obično obilaze zajedno.

Sopotnički vodopadi – Jadovnik (25 m)

Slapovi Sopotnice i predeo u kom se nalaze proglašeni su za spomenik prirode. Sopotnički vodopadi se nalaze na planini Jadovnik, na reci Sopotnici, a obrušavaju se sa 25 metara visine. Zapravo, najviši od slapova je ove visine, budući da čitav kompleks čine vodopadi raznih veličina.

Reč je spomeniku prirode koji odlikuje velika promenljivost, koja ga i čini toliko interesantnim i atraktivnim. Prirodu Sopotničkih slapova karakteriše veliki broj izvora, i stalnih i povremenih, a oni zajedno čine ovaj čudesni vodopad, odnosno slapove.

Na ovom području ima i puno starih vodenica, a samo selo Sopotnica je idealna destinacija za odmor, kako zbog vrednosti narodnog graditeljstva, tako i zbog dobro poznate gostoprimljivosti. Do vodopada Sopotnice može se doći jedino pešačkim putem.

Sami slapovi nalaze se u liticama, a put je kamenit i obeležen. Ukoliko u ovaj kraj dolazite kolima i želite da obiđete Sopotničke slapove, vozilo možete parkirati kod planinarskog doma, na 6 kilometara od skretanja ka Lučicama.

Od parkinga kod planinarskog doma je potrebno oko dva kilometra hoda, a put vredi svakog napora. Sopotnički slapovi su dragulj naše zemlje i spomenik prirode koje zaista vredi obići.

Veliki skakavac – Mokra gora (25 m)

Vodopad Veliki skakavac visok je preko 20 metara i formira ga Kamišna reka, krivudajući sa vrha Vijogor na Zlatiboru preko Mokre gore. Ovaj vodopad je slabo poznat čak i među lokalnim stanovništvom, budući da put do njega nije jednostavan.

Gostilje – Zlatibor (22 m)

Gostiljski vodopad nalazi se na Zlatiboru, jednom od najpopularnijih planinskih destinacija u Srbiji. Formiran je na Gostiljskoj reci i visok 22 metra. Vodopad je okružen i mnogim manjim slapovima i kaskadama, što ga čini izuzetno atraktivnim.

Vodopad Gostilje i njegovo okruženje odlična su destinacija za obilazak za turiste svih uzrasta, budući da je sam kraj uređen. Postoje obeležene staze i kupe, kao i mostići. Tu su i teren za fudbal, igralište za decu i bazen.

Na putu ka vodopadu se nalazi i etno restoran Gostiljsko vrelo, gde možete uživati u odmoru i kvalitetnoj lokalnoj hrani. Toplo se preporučuju jela od pastrmke; restoran poseduje sopstveni ribnjak, tako da su kvalitet, svežina i ukus zagarantovani.

Vodopad Gostilje se nalazi u istoimenom selu, udaljenom oko 25 kilometara od zlatiborskog centra, a do same lokacije se stiže iz više pravaca, bez mnogo teškoća, budući da su svi putevi adekvatno obeleženi.

Vodopad Gostilje možda neće toliko obradovati avanturiste željne udaljene, slabije pristupačne i netaknute prirode, ali je idealan za obilazak sa porodicom i decom. Možemo reći da su Gostiljski slapovi odličan način da najmlađe upoznate sa prirodnim lepotama u našoj zemlji.

Ćorov vodopad – Goljak (18 m)

Ćorov vodopad nalazi se na brdsko-planinskom masivu Goljak, na Ćorovom potoku, u opštini Medveđa i visok je 18 metara. Do relativno skoro bio je poznat samo stanovnicima sela Petrilje u Medveđi.

Danas je Ćorov vodopad jedna od prirodnih lepota dostupna turistima. Sam prirodni ambijent nije narušen, premda su oko vodopada postavljeni mostići i staze za pešake, tako da se Ćorovom vodopadu može lako prići.

Voda iz ovog vodopada je čista i može da se pije. U blizini vodopada sada postoje park i letnjikovac. Put do vodopada je obeležen, odnosno, postoje znakovi na putu postavljeni već na ulazu u Medveđe. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj kraj, svakako obiđite i lepi Ćorov vodopad.

Ripaljka – Ozren (17 m)

Vodopad Ripaljka na Ozrenu jedna je od tačaka koju treba obići ukoliko se zaputite ka prelepoj Sokobanji. Ripaljka se nalazi na reci Gradašnici i visok je 17 metara. Sam vodopad je pristupačan i možete ga obići i sa decom.

Okolina je uređena, a prirodni ambijent očuvan. Do same vode može da se priđe stazicom sa rukohvatom. U podnožju vodopada postoji plato sa klupicama za odmor. Vodopad Ripaljka se nalazi na 5 km od Sokobanje, nedaleko od kruga Specijalne bolnice na planini Ozren.

Vodopad Ripaljka važi za jedan od najlepših vodopada u našoj zemlji, zbog izuzetno prijatnog ambijenta koji ga okružuje i karakteristika samog vodopada. Naziv je izveden iz glagola ‘ripanje’, odnosno skakanje.

Za posetu ovog vodopada, preporuka je da uzmete dobar smeštaj u Sokobanji i da onda odatle idete u obilazak.

Tupavica – Stara planina (15 m)

Vodopad Tupavica je pravi dragulj Stare planine i važi za jednu od najpopularnijih destinacija za naše fotografe! To nimalo ne čudi, budući da sam vodopad i ambijent u kome se nalazi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Jedna od velikih prednosti Tupavice je i velika pristupačnost. Nalazi se blizu mesta Dojkinci, na pedesetak metara od puta. Šumski put je adekvatno obeležen, a dolazak do vodopada nije zahtevan, što je svakako jedan od dobrih razloga da ga ne propustite ako dolazite na Staru planinu.

Vodopad Tupavicu formira Dojkinačka reka i visok je 15 metara. Bistra voda skladno pada preko kaskada, a crvenkaste stene daju mu posebnu draž. Bajkoviti vodopad Tupavica posebno čudesno izgleda tokom zime, kada se voda u njemu zaledi.

Tupavicu mnogi sa punim pravom smatraju najlepšim vodopadom u Srbiji. Ukoliko dolazite u ovaj kraj, svakako nemojte da propustite da ga obiđete i napravite vašu originalnu fotografiju jednog od retkih pristupačnih dragulja Stare planine.

Prskalo – Kučaj (15 m)

Vodopad Prskalo na padinama Južnog Kučaja razlikuje se od većine opisanih vodopada. Jedinstveni ambijent i tanani mlaz čine ga zbilja interesantnim, iako je sam vodopad visok samo 15 metara. Prskalo je sasvim izvesno najčudnija prirodna pojava u ovom kraju.

Izgledom nalikuje na neobičnu skulpturu, a njegov vodom siromašan mlaz nikada ne presušuje. Mnoge posetioce oblik stena sa kojih vodopad pada podseća na životinju; za mnoge, ova jedinstvena prirodna skulptura predstavlja mamuta.

Vodopad Prskalo se nalazi relativno blizu puta od naselja Resavice prema Čestobrodici, na teritoriji opštine Despotovac. Međutim, iako nije mnogo udaljen od puta, samom vodopadu nije jednostavno prići, zbog vrlo bogate vegetacije.

Treba napomenuti i da put do Prskala nije označen niti je okolina posebno uređena; obilazak ovog vodopada je prava avantura i uživanje u netaknutoj prirodi. Od Despotovca je udaljen oko 30 km.

Ukoliko dolazite kolima, možete parkirati vozilo u naselju Resavica odakle makadamski put vodi do vodopada. Imajte u vidu da je put dugačak 15 km, a da se pešačenje preporučuje i zbog toga što sam put nije kvalitetan.

Vrelo – Tara (10 m)

Vodopad Vrelo nalazi se na istoimenoj reci koja protiče između Bajine Bašte, jezera Perućac i planine Tara. Ako dolazite u ovaj kraj ili posećujete Bajinu Baštu, ne propustite da obiđete i prelepi vodopad Vrelo.

Vodopad Vrelo formira reka Vrelo, poznata i kao Reka godina, budući da je dugačka simboličnih 365 m. Vodopad se obrušava u Drinu, sa visine od 10 metara. Prostor je uređen, postoje simpatični drveni mostići, kao i vodenica,

U neposrednoj blizini postoji i restoran gde možete ručati i odmoriti su, uz pogled na ovaj prelepi predeo. Ovaj vodopad je poneo odlikovanje jedne od najlepših prirodnih lepota Srbije, tokom izbora za sedam srpskih čuda prirode.

Blederije – Miroč (7 m)

Vodopad Blederije, poznat kao ‘Kladovski smaragd’ nalazi se na planini Miroč, a visok je samo 7 metara, no, predstavlja zaista prekrasan prizor.

Naziv je dobio po tirkiznom jezeru koje se formira u bigrenoj kadi u podnožju samog vodopada.

Vodopad formira prelepu vodenu zavesu, a pored njega je i jedan manji slap čije vode presušuju utoku leta.

U okolini vodopada Blederije postoje izvori sa subtermalnom vodom topline od 17 stepeni Celzijusa, a na nešto većim visinama postoje hladni izvori.

Ovaj prekrasni prirodni ambijent je sve popularniji među turistima i zbog toga je zaštićen.

Najbliže naselje vodopadu Blederije je Reka, na udaljenosti od 30 km od Kladova. Put do vodopada je makadamski.

Vodopadi u Srbiji – Dragulji prirode koje treba obići

Kao što smo već pomenuli, naša zemlja je izuzetno bogata najrazličitijim prirodnim lepotama, među koje svakako treba uvrstiti i vodopade.

Do relativno skoro, mnogi od njih nisu ni bili poznati javnosti. Prekrasni i daleki staroplaninski vodopadi danas su prepoznati kao najveći.

Mnogi od vodopada u našoj zemlji leže u okruženju netaknute prirode i zaista bi ih trebalo smatrati pravim blagom Srbije.

Netaknuta priroda podrazumeva i da do mnogih vodopada nije lako doći, zbog nepristupačnog ili teško prohodnog terena.

Međutim, neki od vodopada su veoma lako pristupačni i pogodni za obilaske.

Do nekih od njih postoje i organizovani izleti i ture, a mnoge možete posetiti i sami. Neki od zahtevnijih vodopada mogu se naći na rutama planinarskih akcija.

Svakako, svaki od pomenutih vodopada vredi obići.

Ukoliko još niste spremni za pravu planinarsku avanturu, koja podrazumeva ne samo fizičku snagu, nego i iskustvo i obučenost, krenite put nekih od pristupačnijih vodopada.

Vodopadi, reke i jezera zauzimaju veoma važno mesto u tradiciji našeg naroda i oko njih su ispletene mnoge legende i verovanja.

Čudesne kaskade, čarobne vodene zavese i prekrasni slapovi učiniće da na trenutak zaplovite nekim drugim, bajkovitim svetom, svetom vila i čudotvornih vrela.

Domaći i lokalni turizam se poslednjih nekoliko decenija sve više razvija, što je dovelo i do veće prepoznatljivosti prirodnih lepota kojima naša zemlja obiluje.

Prilikom obilaska nebrojenih prirodnih čuda Srbije treba uvek da imamo na umu važnost očuvanja prirodne sredine i njene čistote.

Srodni tekstovi