Divčibare u proleće – cvetni zov planine

Proleće i jesen nisu uobičajena godišnja doba za obilazak planina, ali pojedine planinske turističke destinacije u našoj zemlji nude mogućnosti za kvalitetan i ugodan boravak i tokom prolećnih i jesenjih meseci. Takve su i naše lepe Divčibare.

Divčibare, planinsko polje na 980 metara nadmorske visine, u središtu planine Maljen, pružaju dobrodošlicu i tokom proleća i jeseni.

Regija planine Maljen odlikuje se izuzetno prijatnom klimom, dobrom osunčanošću i sa veoma malo vetra.

Zime su na Divčibarama snežne, a pokrivača ima tokom četiri meseca, što je idealno za ljubitelje skijanja i zimskih aktivnosti.

Leta su prijatna i pružaju mogućnost da ispitate sve prirodne lepote Divčibara i Maljena, te da se upustite u neku od aktivnosti u turističko ponudi.

Proleće na Divčibarama je posebno iskustvo i sve više putnika se rado odlučuje da poseti ovaj kraj u doba godine kada se priroda polako budi, drveće i livade ozelenjavaju, a vode u rekama su obilne i brze.

Divčibare na proleće – Prednosti

Odlazak na planinu u proleće može da bude pomalo rizičan, uglavnom zbog varljivog vremena, ali se sve više turista rado upućuje na Divčibare baš u ovom periodu godine.

Treba napomenuti da su proleća na Divčibarama sveža, hladnije od rane jeseni.

Vreme je ipak sasvim prijatno da možete da uživate u svim blagodetima svežeg planinskog vazduha i da obiđete neke od najlepših tačaka u ovom kraju, da pođete divčibarskim pešačkim stazama, uspnete se na neki od visove i uživate u fantastičnim vidicima.

Jedna od najvećih prednosti dolaska na Divčibare u toku proleća jeste to što se ovaj period ipak smatra vansezonskim, bez obzira na to što je turistički život na Divčibarama aktivan tokom čitave godine.

U proleće na Divčibarama nema gužve, pogotovo ukoliko imate mogućnost da posetite ovo planinsko mesto u roku radnih dana.

Vikendi su posećeniji, ali daleko manje nego što je to slučaj u toku aktivne zimske ili letnje sezone.

Prolećni vikend na Divčibarama je idealna opcija za kraći beg iz grada, punjenje baterija, mali odmor i osveženje u maljenskoj planinskoj oazi.

Zaista, na Divčibarama je vazduh izuzetno kvalitetan, preporučljiv i za rekonvalescente, deluje terapeutski, a doprinosi i svačijem opštem stanju.

Tokom proleća, imaćete priliku da u miru obilazite neke od najlepših tačaka na Divčibarama.

Buđenje prirode na planini je iskustvo koje treba doživeti. Divčibare su poznate po svojim livadama, a one su posebno privlačne u vreme ozelenjavanja i cvetanja.

Cvetna polja na Divčibarama oduševiće vas raznovrsnošću rastinja, među koje se ubraja i dosta lekovitog bilja.

Vreme je prijatno, dani su duži, a sam predeo je miran, bez buke i gužve. Ukoliko želite da vidite Divčibare u jednom novom ruhu, svakako dođite na proleće.

Još jedna od prednosti Divčibara na proleće, ali i Divčibara uopšte, u odnosu na neke druge planinske destinacije jeste dobar izbor i pristupačne cene smeštaja. Isto važi i za ugostiteljske objekte, poput restorana.

Divčibare na proleće – Aktivnosti i atrakcije

Ukoliko posećujete Divčibare na proleće, a ljubitelj ste aktivnog odmora, uživaćete na prvom mestu u šetnji divčibarskim pešačkim stazama koje vas vode do maljenskih visova sa kojih se pruža fantastičan pogled na okolni predeo i druge planinske masive.

Pogled sa maljenskih visova u proleće je poseban, boje krajolika uslovljene su samom sezonom, dok i samo svetlo drugačije pada.

Staze koje vode do visova su dobro obeležene i jednostavne za praćenje, tako da nećete imati problema.

U proleće počinje i organizovanje planinarskih akcija, a mnogi se planinari rado upućuju ka Maljenu i Divčibarama.

Takođe, proleće je idealan period za branje lekovitog bilja kojeg na ovoj planini ima dosta.

Ljubitelji konja i oni koji bi želeli da se odvaže da isprobaju jahanje već u proleće mogu da jašu na Divčibarama.

Za najmlađe i njihove porodice tu je i vozić koji vodi u razgledanje krajolika, uključujući i maljenske visove.

Proleće na Divčibarama je idealan period za organizovanje izleta, piknika, pa i roštilja na mestima gde je to omogućeno.

Divčibare na proleće rado ugošćava i đačke ekskurzije, tokom kojih deca mogu da se upoznaju sa prirodnim lepotama Maljena i naše zemlje uopšte.

Ukoliko boravite na Divčibarama u proleće, možete obići i neka mesta u blizini, poput manastira Bogovađa, Lelić, Dokmir i drugih, svratiti do Banje Vrujci ili posetiti grad Valjevo, koji se od Divčibara nalazi na nešto više od trideset kilometara.

Divčibarski beli narcisi posebna su atrakcija za posetioce. U poslednjim danima aprila, ovaj prekrasni cvet budi se divčibarskim livadama, i zaista je prizor koji ne treba propustiti.

Posle zimskih snegova i prolećnih padavina, reke i rečice na Divčibarama postaju bujne, brze i zbilja oduzimaju dah.

Maljen je planina iz koje izviru mnoge reke, uključujući Crnu reku, Manastiricu, Paklešnicu, Kamenicu i druge.

Vodopad Skakalo u proleće izgleda doista atraktivno i mnogi posetioci kažu da je u ovo doba godine najlepši.

Skakalo se obrušava sa 20 metara visine na gornjem toku Crne reke, preko kaskada, koje čine da voda poskakuje, po čemu je vodopad dobio ovaj naziv.

Posebno privlačan u proleće, vodopad Skakalo važi za jedan od najviših i najlepših vodopada u našoj zemlji.

Treba napomenuti da put do Skakala zahteva veći fizički napor, pa se stoga ne preporučuje putnicima koji nisu u dobroj kondiciji i maloj deci.

Divčibare na proleće – Nedostaci

Nema mnogo razloga zbog koji će vas odvratiti da u proleće krenete put Maljena i Divčibara, no, treba napomenuti nekoliko mogućih smetnji.

Na prvom mestu, prolećno vreme je varljivo, čak i u gradu, a posebno na planinama, uključujući i Divčibare.

Proleće na Divčibarama može da bude kišovito, što bi moglo da vam pokvari planove.

Iz istog razloga, može da se desi da pešačke staze budu blatnjave. Za sve ovo postoji rešenje, naravno; važno je samo da budete spremni i dobro opremljeni za varljive uslove.

Proleće je na Divčibarama sveže i hladnije je od jeseni, tako da je važno da sa sobom imate i dovoljno toplu odeću.

I za loše vreme postoji dobra alternativa – posetite neki divčibarski restoran i probajte lokalne specijalitete i poslastice dok čekate da se razvedri.

Prolećni vikend i praznici na Divčibarama

Vikend turizam i jednodnevni izleti su veoma popularni među mnogim ljubiteljima putovanja, a naša zemlja zaista ima mnogo toga da ponudi.

Divčibare su idealna destinacija za vikend putovanje, budući veoma pristupačna iz više gradove Srbije.

Takođe, u ponudi naših turističkih agencija mogu se pronaći i ture koje vode na Divčibare.

Takođe, planinarski klubovi imaju akcije koje se upućuju na Divčibare i posebno vrhove Maljena.

Ukoliko na Divčibare dolazite u sopstvenoj organizaciji, možete koristiti i autobuski prevoz.

Već prve dane marta mnogi rado provode upravo na Divčibarama. Vreme je tada još uvek prilično sveže, vazduh je rezak, čist i izuzetno blagotvoran za sveukupno zdravlje i blagostanje.

Ukoliko želite da iskusite Divčibare u njegovom prolećnom ruhu, onda preporučujemo kasnije mesece.

Krajem aprila, kako smo već pomenuli, na Divčibarama cveta narcis. Prvomajski praznici su odličan trenutak za posetu Divčibarama.

U jeku proleća krajolik zeleni, livade cvetaju i možete uživati u svim blagodetima još uvek netaknute prirode i vazduha vrhunskog kvaliteta.

Da bi vam odmor bio ugodan i lep, svakako je bitno da izaberete dobar smeštaj. U tome vam možemo pomoći, jer smo za vas pripremili ponudu najboljih apartmana na Divčibarama.

Srodni tekstovi