Romantična mesta u Srbiji – Top 10 lista

Putovanja su jedan od najlepših i najboljih načina da se zbližite sa dragom osobom, odmorite se od svakodnevnih obaveza i rutine i u potpunosti se posvetite jedno drugom, u zajedničkom otkrivanju prelepih mesta u našoj zemlji.

Mnoga lepa mesta u Srbiji idealna su za romantičan odmor, vikend putovanje za dvoje ili čaroban izlet. Izdvojili smo deset destinacija i tipova destinacija za koje bi se mnogu složili da odišu izuzetno romantičnom atmosferom.

Od planinskih vidikovaca do zalaska sunca na jezeru,od parkova i dvoraca do srednjevekovnih bedema i tvrđava slavne prošlosti, od seoske idile do najromantičnijih varošica i gradskih ulica, pred vama je deset romantičnih destinacija u kojima ćete sigurno uživati.

Romantična mesta u Srbiji – Top 10 lista

  1. Vrnjačka banja – Most ljubavi

Vrnjačka banja je jedna od najlepših i najposećenijih termalnih banja u Srbiji, omiljena kako domaćim, tako i stranim turistima. Idealna za duži i kraći boravak, romantični vikend ili obilazak, Vrnjačka banja je mesto koje će vas opustiti, zabaviti i učiniti vaš boravak zaista romantičnim.

Nalazi se u samom srcu naše zemlje, ima razvijenu turističku ponudu, veoma je lepo uređena, a na raspolaganju su vam relaksirajući spa tretmani, hoteli i luksuzni apartmani, kao i brojne druge smeštajne jedinice. Cene su različite, u zavisnosti od tipa smeštaja.

Pravi dragulj Vrnjačke banje je lepo uređeni gradski park. Vrnjački park je oaza zelenila i nekoliko dragocenih znamenitosti. Izgrađen je još krajem devetnaestog veka, a uredili su ga neki od najvećih stručnjaka i vrsnih umetnika iz tog vremena.

Vrnjački park je idealno mesto za opuštanje i romantičnu šetnju. Jedno od mesta koje zaljubljeni obavezno posećuju je takozvani Most ljubavi. Na ovom mostiću, parovi ostavljaju katance sa svojim imenima, kao simbol i zalog večne ljubavi.

U parku postoji i zeleni lavirint, a jedna od atrakcija je i Rimski izvor. Istraživanja su pokazala da je u centru današnje banje postojalo rimsko lečilište Aqua Orcinae, podignuto oko jednog od vrnjačkih izvora sa lekovitom vodom, u vreme cara Konstantina, danas poznatog kao Rimski izvor.

Jedna od romantičnih aktivnosti koju u Vrnjačkoj banji ne treba da propustite je vožnja fijakerom, koja se nalazi u okviru ponude gradskog parka. Jedan od najinteresantnijih delova parka je i egzotični Japanski vrt.

Najstariji hram u Vrnjačkoj banji je Hram Rođenja Presvete Bogorodice, izgrađen 1834. Ova Vrnjačka crkva je najstarije zdanje u banji i jedno od mesta koje svakako treba obići. Hram proslavlja praznik rođenja Mati Božije i praznik svetih mučenika Kirika i Julite.

  1. Fruška gora – Omiljeno romantično izletište

Prelepa Fruška gora, planina koja krasi vojvođansku ravnicu, jedno je od omiljenih izletišta u Srbiji, idealno za romantične obilaske, piknik, vikend odmor i brojne aktivnosti. Fruška gora ima status nacionalnog parka, a poznata je i kao Srpski Atos.

Obilazak Fruške gore znači i korak u izvanredno daleku prošlost. Naime, na ovoj planini pronađeni su fosilni ostaci koji svedoče o životinjskim vrstama starijim od 120 miliona godina! U vreme dok je vojvođanska ravnica bila pokrivena Panonskim morem, Fruška gora je bila ostrvo.

Na Fruškoj gori živi više od dve stotine vrsta ptica, među kojima je i veličanstveni orao krstaš. Biljni svet Fruške gore je zadivljujuć. Između ostalog, na ovoj planini raste više od trideset vrsta orhideja.

Fruška gora je poznata kao Srpska Sveta gora ili Srpski Atos zbog velikog broja manastira koji su podignuti na ovom području. Ukupno ih je bilo 35, a danas 17. Neki od njih su Krušedol (XVI vek), Šišatovac (XVI vek) i Grgeteg (po legendi, zadužbina Vuka Brankovića).

Nacionalni park Fruška gora, sa svojim dragocenim prirodnim bogatstvima i neprocenjivim kulturno-istorijskim nasleđem važi za jedno od najlepših izletišta u Srbiji. Na Fruškoj gori postoji nekoliko uređenih izletišta.

Pomenućemo Stražilovo, Iriški venac , Zmajevac i Brankovac, kao najatraktivnije. Na Fruškoj gori se nalazi i nekoliko veoma značajnih spomenika koje morate obići: spomenik Sloboda, posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu i grob velikog srpskog pesnika Branka Radičevića.

Na Fruškoj gori nalazi se i nekoliko jezera: Bešenovačko (Beli kamen), Ledinačko, jezero Međeš (Šatriničko jezero), jezero Dobrodol i Popovićko jezero (Kudoš). Tu su i vidikovci Kesten, Orlovo bojište, Dunavski, Neštinski i Duškov vidikovac.

Fruška gora je savršena za romantični piknik, romantični vikend u dvoje, zabavu sa porodicom i društvom, za sportske aktivnosti i planinarenje. Nacionalni park je otvoren tokom cele godine.

Na Fruškoj gori postoje brojni restorani, odlični apartmani, kao i mogućnost kampovanja. Obavezno probajte neko od vina fruškogorskog vinogorja i bermet – aromatično lokalno biće od vina i mešavine bilja.

  1. Dvorac Fantast – Kao iz bajke

Bajkoviti dvorac Fantast jedan je od najlepših u Vojvodini. Njegovi čisto beli zidovi i visoka četvorougaona kula stoje usred prostrane vojvođanske ravnice i vide se nadaleko. Nalazi se u blizini Bečeja i predstavlja jednu od glavnih atrakcija ovog kraja.

Dvorac Fantast podigla je čuvena i jednako misteriozna porodica Dunđerski, početkom dvadesetog veka. Uticajni poklonici umetnosti i veliki dobrotvori, Dunđerski su veoma doprineli karijerama nekih od naših najvećih pesnika i slikara.

Fantast nosi naziv istoimenog omiljenog konja Bogdana Dunđerskog, čije kosti počivaju na zemljištu koje pripada dvorcu. U vreme komunizma, dvorac je ostao bez mnogih vrednih sadržaja, uključujući dragoceni nameštaj, lustere i umetnička dela.

Zdanje je kasnije renovirano i pretvoreno u hotel visokog stila. Hotel Fantast je danas zatvoren, usled komplikovanih pravnih sporova koji se tiču restitucije. Sudbina dvorca i hotela za sada su nerešeni. Ipak, ovo veličanstveno zdanje svakako vredi videti.

Na zemljištu dvorca nalazi se i grobna kapela Bogdana Dunđerskog, koju krasi umetnički rad velikog Uroša Predića. U kapeli se čuva Bogorodičina ikona za koju se veruje da nosi lik žene koja je osvojila srce Bogdana Dunđerskog.

Nekada je pri Fantastu postojala i velika ergela sa fijakerima, kojoj je Dunđerski bio veoma posvećen. Za Dunđerske se govorilo da su toliko bogati da su bazen u dvorištu ispunjavali mlekom! Osim Fantasta, porodica Dunđerski je podigla još šest drugih dvoraca.

  1. Etno-sela – Romantika na seoski način

Potencijal seoskog turizma u Srbiji je zaista nemerljiv! Zemlja predivne prirode, vrhunskih kulinarskih tradicija, bogatog nasleđa i istorije, a nadasve ljubaznih i gostoprimljivih domaćina, Srbija raširenih ruku dočekuje sve njene posetioce.

Etno-sela u Srbiji ima na preteka, a jedna su od najlepših opcija da se upoznate sa lepotama i tradicijom naše zemlje i sa dragom osobom provedete romantičan odmor, vikend ili izlet. Sva naša etno sela smeštena su u prirodnom ambijentu, raspolažu udobnim smeštajem i drugim sadržajima.

Jedno od etno-sela na dobrom glasu je kompleks na desnoj obali Drine, pod nazivom Sunčana reka. Od etno-domaćinstva, Sunčana reka se razvila praktično u gradić. Nalazi se u blizini same granice sa Republikom Srpskom, okružen planinama Majevica i Gučevo.

Sunčana reka poseduje odličnu kafanu, prelepu baštu, letnjikovac, udobne smeštajne jedinice, kao i prostore za rekreaciju, uključujući terene za odbojku, fudbal, košarku i badminton. Naravno, nezaobilazni deo je farma sa životinjama.

U opštini Gornji Milanovac, u samom srcu Šumadije, nalazi se prelepo etno-odredište Rajski konaci. Ono što će vam se posebno dopasti jesu jedinstveni smeštajno objekti, izgrađeni od materijala starih seoskih zdanja, kao što su mlekara, ambar, kačara i mišana.

Smeštaj u Rajskim konacima nudi vam mogućnost da se iz prve ruke upoznate sa autentičnim enterijerom starih srpskih kuća. Hrana je ovde izvrsna, tradicionalna i spremljena sa velikom ljubavlju. Posetioci posebno hvale domaći vrući hleb i kajmak.

Još jedno od etno sela u kom možete provesti romantičan vikend u dvoje je Tiganjica, kompleks u blizini Zrenjanina. Tiganjica je pravi vojvođanski raj, u kom ćete videti vetrenjače i ergelu konja (postoji mogućnost jahanja).

Smeštaj u ovom etno-selu je autentičan vojvođanski – to su lepe vojvođanske kuće karakterističnog izgleda za ovaj kraj. Kada je reč o hrani, ponuda je izvrsna. Jedno od najukusnijih jela koje ovde možete probati je tradicionalni vojvođanski paprikaš.

Za pravi romantični ugođaj tu su i tamburaši, čija će vas pesma dodatno obradovati, opustiti i zabaviti. U blizini etno-sela Tiganjica nalaze se i prirodni rezervati koje možete obići: Obedska bara i Carska bara. Takođe, možete posetiti i lepi Zrenjanin i kupalište Peskara.

  1. Romantična jezera – Ljubav kraj vode

Pored šumovitih planina, velikih reka i planinskih rečica, potoka i vodopada, prostranih polja i njiva, Srbija je i zemlja prelepih jezera. Odmor ili izlet kraj jezera savršen je za putovanje u dvoje. Ovo su neka od najromantičnijih jezera Srbije.

Na samom severu Srbije, u neposrednoj blizini Subotice, nalazi se mirno Palićko jezero. Prostor oko jezera je lepo uređen, a na samom jezeru postoje tri plaže, na kojima se možete opustiti i kupati, ukoliko jezero posećujete u letnjoj sezoni.

Okolinu jezera krase i primerci čarobne arhitekture u stilu secesije, karakteristične za ovaj kraj, u kom se sreću tradicije i umetnički pravci različitih naroda. Šetalište oko jezera je dugačko 17 kilometara, a tu su i brojni restorani sa ukusnom domaćom kuhinjom.

Na istoku Srbije leži poznato odmaralište i izletište Srebrno jezero. Sam njegov naziv je romantičan; naime, nazvano je po odsjaju zalazećeg sunca na njegovoj površini. Srebrno jezero je idealno za romantični vikend, relaksaciju, ali i dobru zabavu i rekreaciju  dvoje.

Šetalište duž Srebrnog jezera je veoma lepo uređeno, a duž njega se nalaze i brojni lokali, restorani, kao i brza hrana. Tu je i Akva park, za ljubitelje ovog vida zabave. Srebrno jezero će vas oduševiti kako svojim urbanim sadržajem, a tako i prelepim pejzažom.

Na zapadu naše zemlje nalazi se jezero Perućac. Perućac i reka Drina čijim je pregrađivanjem jezero nastalo jedna su od najlepših i najposećenijih turističkih atrakcija ovog dela Srbije. Samo jezero oduševljava svojom plavičasto-zelenom vodom i prekrasnim krajolikom.

Jezero Perućac je savršen za romantičan odmor. Ovde možete uživati u kupanju, vožnji pedalinom, romantičnom krstarenju po jezeru, ukusnom romantičnom ručku u restoranu koji se nalazi na vodi. Jedna od atrakcija po kojoj je ovaj kraj poznat jesu i drvene kućice izgrađene na vodi.

Verovatno ste čuli za Kućicu na Drini, znamenje ovog kraja. Ona je mnogo puta rušena nadolazećim vodama Drine, ali su je požrtvovani meštani stalno obnavljali. Do kućice se može doći čamcem i uživati u jedinstvenom zajedničkom romantičnom boravku u njoj.

  1. Divčibare – Romantika mirne planine

Divčibare i planina Maljen na kojoj se nalaze divčibarsko polje i poznati turistički centar jedna su od onih destinacija koje će zadovoljiti potrebe i očekivanja putnika svih dobi, želja i potreba. Divčibare imaju dugu tradiciju turizma, a ipak su mirne, sa netaknutom, blagotvornom prirodom.

Na Divčibare možete doći u svako doba godine. Idealni klimatski uslovi čine ovo mesto vazdušnom banjom, zime nisu oštre, gotovo da nema vetra, a osunčanost je veoma visoka. Na Divčibarama su razvijeni zimski i letnji turizam, a sve je više posetilaca koji dolaze i u proleće i jesen.

Maljen je planina blage planinske klime, idealna za duge šetnje i uspon na neke od visova. Tu su veličanstveni Kraljev sto, Crni vrh, Veliko brdo, Golubac, Stražara, Ljuti krš i drugi vrhovi. Staze su veoma lepo uređene i adekvatno obeležene.

Jedna od atrakcija je žičara na Crnom vrhu, kojom se možete provozati i uživati u panorami divčibarskog kraja iz fantastične perspektive.

Osim brojnih visova na koje se možete zajedno popeti i uživati u pogledu na šarenoliki krajolik Maljena i okolnih planina, ovde postoje brojne reke, izvori i rečice po kojima je kraj poznat i koji mu daju posebnu vrednost.

Jedna od glavnih prirodnih lepota Divčibara je vodopad Skakalo. Do njega nije sasvim lako doći, zbog strmog i zahtevnog terena, no, ako ste avanturistički raspoloženi i u dobroj formi, a zaljubljenici ste u prirodu, svakako obiđite čudesni vodopad Skakalo.

U samom centru mesta nalazi se Crkva Svetog Pantelejmona, pijaca, kao i veći broj odličnih restorana, na čijem meniju se nalaze mnoga ukusna jela iz ovog kraja. Ukoliko želite da obradujete voljenu osobu romantičnom večerom, predlažemo luksuzni Royal Mountain.

U pitanju je ekskluzivan restoran sa izvrsnom vinskom kartom i jelima domaće i svetske kuhinje. Romantična atmosfera čini ga idealnim za poseban ugođaj.

Na Divčibarama postoji nekoliko hotela, a ponuda apartmanskog smeštaja danas je na zaista lepom nivou. Divčibare svakako spadaju u top destinacije u Srbiji, idealne za beg iz grada, vikend ili odmor sa voljenom osobom, ali i porodični odmor.

  1. Lazarev kanjon – Romantični zalazak sunca

Lazarev kanjon je veličanstvena reljefna formacija koja se nalazi na Kučajskim planinama, mesto nestvarne lepote i savršena destinacija za romantičan obilazak, kako zbog prekrasne prirode same po sebi, tako i zbog jednog od najlepših zalazaka sunca u Srbiji.

Reč je o najdubljem i istovremeno najdužem kanjonu u istočnoj Srbiji, prirodnom dobru pod zaštitom države, još uvek misterioznom i ne sasvim istraženom, pre svega zbog same konfiguracije terena. Stene Lazarevog kanjona su okomite, a mnogi delovi nepristupačni.

Kroz Lazarev kanjon protiče Zlotska reka, dok se i samo mesto nalazi blizu naselja Zlot. Kanjon je na pojedinim mestima uzak samo par metara! Flora i fauna Lazarevog kanjona su impresivni. Ovo mesto je dom divokozama, šakalima i vukovima.

U kanjonu živi i veličanstveni suri orao, a tu je i planinski detlić, kao i broje vrste drugih životinja i više od 700 vrsta biljaka. Treba da znate da je Lazarev kanjon jedan od najdragocenijih reljefnih formacija na čitavom Balkanskom poluostrvu.

Obilazak Lazarevog kanjona je idealna aktivnost za avanturistički nastrojene parove, koji žele da otkriju slabo istražene, ljudskom rukom netaknute delove naše zemlje. Obilazak je moguć uz pratnju iskusnog vodiča.

Najzanimljiviji delovi Lazarevog kanjona mogu se obići peške ili terenskim vozilima. Neke od atrakcija u kanjonu su Lazareva i Mandina pećina, vidikovac na Dubašnici i vidikovac Kovej. Sa ovih mesta imaćete priliku da osmotrite kanjon u svoj njegovoj lepoti.

U Lazarevom kanjonu doživećete jedan od najveličanstvenijih i najromantičnijih zalazaka sunca. Sam kanjon se nalazi na 20 km udaljenosti od Bora. U okolini Bora nalazi se i Borsko jezero, idealno mesto za prenoćište, uživanje i relaksaciju kraj vode.

Lazarev kanjon i Borsko jezero su pravi dragulji istočnog dela Srbije. Ukoliko planirate malo aktivniji romantični vikend ili odmor, preporučujemo da obiđete oba mesta.

  1. Vidikovci Tare – Romantika Kraljice planina

Nacionalni park Tara po mnogo čemu je specifičan i dragocen. Važi za jedno od najšumovitijih područja Srbije i za najlepšu planinu u našoj zemlji – Kraljicu planina. Tara je najlepša tokom letnjih meseci, a ono po čemu je posebno poznata jesu njeni fantastični vidikovci.

Najromantičniji i jedan od najpopularnijih vidikovaca na Tari je Banjska stena. Banjska stena i i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta u Srbiji uopšte. Naziv Banjske stene potiče od turske reči ‘banja’, koja se odnosi na izvor tople vode.

U samom podnožju ovog visa nekada su zaista postojala vrela sa toplom vodom. Danas ih više nema, budući da su potopljena vodom jezera Perućac. Od banje je ostalo ime vidikovca, a sa njega se pruža fantastičan pogled na jedinstvenu zeleno-plavu površinu jezera i raskošnu prirodu u okolini.

Sa banjske stene vidi se i kanjon reke Drine. Sam vidikovac je uređen u skladu sa prirodnim ambijentom. Ograđen je drvenom ogradom, a tu je i klupa sa koje zajedno sa voljenom osobom možete dugo uživati u reskom planinskom vazduhu i pogledu koji nema cenu.

Pored Banjske stene, tu su još i vidikovci Crnjeskovo, Osluša, Bilješka stena i Sjenič. Vidikovac od kojeg zastaje dah je Janjač, na skoro hiljadu i po metara nadmorske visine. Sa ovih mesta se u danima dobre vidljivosti može videti i most na Drini, Andrićeva ‘na Drini ćuprija’.

Vidikovac Janjač nalazi se u Zaovinama, a tu je i prelepo jezero Zaovine. Nedaleko od Tare su i brojne druge atrakcije koje možete obići, poput Drvengrada na Mokroj gori. Vožnja Šarganskom osmicom svakako će biti pravi romantični užitak.

  1. Romantične ulice – Najlepše ulice Srbije

Za romantične obožavatelje varoši i gradova, pripremili smo nekoliko izuzetnih predloga. Reč je o najlepšim ulicama u Srbiji, kojima možete prošetati, uživati u njihovoj autentičnoj atmosferi i jedinstvenim lokalima sa dugom tradicijom.

Jedna od najlepših ulica u Srbiji, ali i na čitavom svetu jeste Ulica generala Drapšina u Kikindi. Verovali ili ne, ova srpska ulica je 22 na listi najlepših svetskih ulica. Ovaj kikindski dragulj odlikuje se autentičnom vojvođanskom arhitekturom i raskošnim drvoredom.

Ulicu sa ušorenim kućama različitih boja natkriljuju spojene krošnje brojnih lipa, dudova, srebrnog jasena i drugog drveća. Ovaj jedinstveni zeleni tunel čini skoro 400 stabala. Za potpuni romantični ugođaj posetite Ulicu generala Drapšina u kasno proleće, u vreme cvetanja mirisne lipe.

Ulica za koju sigurno znate i koja je jedan od zaštitnih simbola našeg glavnog grada je čuvena Skadarska ulica, popularno – Skadarlija. Skadarlija je beogradska boemska četvrt, poznata po svojoj strmoj kaldrmi i brojnim sada već kultnim kafanama.

Skadarlijske kafane u potpunosti se uklapaju u ambijent ulice, a muzika i ponuda odvešće vas na romantično putovanje u neka minula vremena. Skadarlija je mesto gde zaista možete osetiti duh starog Beograda, jedno od najromantičnijih mesta u prestonici.

Najpoznatije kafane u Skadarskoj ulici su Tri šešira i Dva jelena. Kafana Dva jelena postoji skoro dva veka i poznata je po vrhunskoj tradicionalnoj kuhinji i starogradskoj muzici. Kafana Tri šešira jedna je od najstarijih u Skadarliji i nekada omiljeno mesto mnogih naših slavnih pisaca i boema.

Posebno romantična je i ulica Tešnjar u Valjevu, mesto koje čuva duh starog vremena i čiji ambijent odiše posebnom atmosferom. Do Tešnjara možete doći takozvanim Belim mostom, koji, preko Kolubare, spaja glavnu ulicu Kneza Miloša sa starinskim Tešnjarom.

Sva zdanja u Tešnjaru su autentična, neizmenjenih fasada i bez drugih prepravki, tako da će vam se učiniti da ste nekom čarolijom iznenada stupili u sada već dosta davni devetnaesti vek. Većina zdanja danas su restorani, kafići, pabovi i kafane.

  1. Vitezovi i dame – Romansa na tvrđavi

Za sam kraj smo ostavili jedno istorijsko, romantično putovanje kroz našu srednjevekovnu prošlost, vreme kada su se zidale veličanstvene tvrđave i zamkovi, vreme vitezova i dama, kraljeva i kraljica, careva, carica, knezova i vojvoda, i naših brojnih slavnih predaka.

Pomenućemo samo neke od mnogih, najpopularnije i najromantičnije za obilazak.

Svakako nezaobilazna stanica na putu kroz srednjevekovnu, ali i dublju prošlost ovih krajeva je Beogradska tvrđava, koju uglavnom svi znaju kao Kalemegdan.

Sa zidina Kalemegdana pruža se fantastičan pogled na Savu i Dunav i ušće dve moćne reke. Sa kalemegdanskih bedema možete uživati u prelepom zalasku sunca i odbljescima poslednjih zraka na površini vode.

Ništa manje impresivna nije ni Smederevska tvrđava na Dunavu, zdanje građeno po uzoru na prestonicu nekada moćnog Romejskog carstva, poslednju tvrđavu tog stila, građenu za borbu hladnim oružjem.

Smederevska tvrđava je jedinstvena i po tome što je sa tri strane okružena vodom, a sa njenih zidina pruža se predivan pogled na samu reku. Na Dunavu se nalazi i danas veoma lepo uređeni srednjevekovni Ram, originalno tursko utvrđenje, posebno romantično u večernjim časovima.

Ne treba zaobići ni čarobni Golubački grad na obalama Dunava, zamak kao iz bajke. Ova tvrđava je takođe restaurirana i otvorena za posete.

Jedinstvena arhitektura Golubačkog grada i fantastičan pogled na samu tvrđavu čine da ovo mesto izgleda kao iz knjige epske fantastike.

Srodni tekstovi