Planine u Srbiji – Top 10 lista najlepših

Pridružite nam se na još jednom uzbudljivom putovanju kroz Srbiju! Ovoga puta, upoznaćemo neke od najlepših planina u našoj zemlji. Mala država u srcu Balkana, Srbija ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i prelepu, na mnogim mestima nedirnutu prirodu.

Srbija se nalazi na izuzetno interesantnom i po konfiguraciji terena raznolikom tlu, a jedna od najvećih prirodnih dragocenosti su brojne planine koje se ovde nalaze. Neke od njih su i poznati turistički centri, ali su mnogi delovi planina u Srbiji neistraženi i netaknuti ljudskom rukom.

Izdvojili smo deset planinskih dragulja Srbije, premda ih ima mnogo više. Na ovoj listi pronaći ćete neke od najomiljenijih planina za odmor, zimovanje i letovanje, ali i vikend putovanja, kao i planinarenje i istraživanje prirodnih lepota.

Planine Srbije će vas oduševiti nezaboravnim vidikovcima, visovima, šumama, rekama i izvorima, vodopadima, biljnim i životinjskim svetom, a neke od njih i izvanrednom turističkom ponudom. Izdvojiti deset planina nije bio lak zadatak.

Lista koja sledi obuhvata neke od najposećenijih planinskih centara, ali i manje poznate planinske destinacije koje zavređuju pažnju, a redosled nije obavezan. Jedan kriterijum je zajednički svima – priroda koja oduzima dah.

Top 10 najlepših planina u Srbiji

Pre nego što pređemo na samu listu i predstavimo vam neke od najinteresantnijih planina u Srbiji, treba reći da najveći deo površine naše zemlje zauzimaju upravo planinski masivi.

Planinska regija Srbije prostire se između Panonskog pobrđa i granice sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom u pravcu sever-jug, te od granice se Bosnom i Hercegovinom do granice sa Bugarskom u pravcu istok-zapad.

Osnovna podela planinskih grupa u Srbiji obuhvata tri glavne grupe: Rodopske, Karpatske i Dinarske planine. Najveći deo teritorije zauzimaju planine Dinarske grupe, koja se deli na više podgrupa.

  1. Tara – Kraljica planina

Tara je po mišljenju brojnih posetilaca jedna od najlepših planina u Srbiji. Jedna od šumovitijih planina u našoj zemlji, Tara očarava svojim prekrasnim vidikovcima i raskošnom prirodom. Sa punim pravom nosi i počasni naziv Kraljice planina.

Najbolje vreme da posetite ovu planinu su letnji meseci, mada je mnogi rado obilaze i na proleće. Obilazak vidikovaca na Tari je najbolji način da se upoznate sa svim lepotama ove planine, a najlepše je posetiti ih u letnjem periodu, kada je planinska vegetacija bujna i raskošna.

Vidikovac Crnjeskovo je jedna od najlepših tački planine Tara. Do njega vodi obeležena pešačka staza, a sam vidikovac se nalazi na oko 1000 metara nadmorske visine.

Sa vidikovca Crnjeskovo pruža se fantastičan pogled na kanjon Rače, na čijem se ulazu nalazi zadužbina kralja Dragutina, trinaestovekovni nemanjićki manastir Rača. Sa Crnjeskova možete videti i dolinu reke Drina i Bajinu Baštu.

Banjska stena je drugi veoma popularan vidikovac na Tari koji ne treba zaobići. Sa Banjske stene se vide Perućac, Drina i bosanski Osat. Tu je i vidikovac Osluša, do kog vodi i biciklistička ruta koja nosi naziv Visoka Tara.

Ovaj vidikovac je odlična tačka za uzletanje paraglajdera – jedna od aktivnosti u kojoj možete uživati na ovoj planini. Još jedan fantastičan vidikovac je Janjač, na čak 1473 metra nadmorske visine, u sklopu Nacionalnog parka Tara.

Ukoliko obilazite Taru ili boravite na ovoj planini, možete obići i neke od okolnih atrakcija. Možete posetiti jezero Perućac, koje ima i lepo uređenu plažu, kao i mogućnost iznajmljivanja pedalina, kanua i čamaca.

Nedaleko od Tare je i Drvengrad na Mokroj gori, umetnički kompleks Emira Kusturice, čudesno drveno selo čiju atmosferu morate iskusiti sami.

Jedna od najlepših prirodnih atrakcija ovog kraja je čarobno planinsko jezero Zaovine.  Zaovinsko jezero se nalazi na oko 8 km od nacionalnog parka, na reci beli Rzav. Jezero je izuzetno duboko, a pri visokom vodostaju, površina mu je na skoro 900 metara nadmorske visine.

Naravno, ne smemo zaboraviti najpoznatiju voznu prugu u našoj zemlji – čuvenu Šargansku osmicu, koja se nalazi na 17 km od planine Tara. Sam voz ima muzejsku vrednost; to je parna mašina iz prve polovine prošlog veka.

Kada je reč o smeštaju, na Tari je popularno dečje odmaralište Mitrovac, a tu je i poznati hotel Omorika. Međutim, posetioci najviše odsedaju u vikendicama, brvnarama i mnogobrojnim privatnim apartmanima.

  1. Kopaonik – Sunčana planina i najveće skijalište u Srbiji

Kopaonik je nacionalni park, jedna od najviših planina i najatraktivniji skijaški centar u Srbiji, na prvom mestu poznat po dugoj tradiciji zimskog turizma. Osim što predstavlja pravi raj za skijaše i ljubitelje zimskih sportova, Kopaonik je privlačan i u drugim delovima godine.

Zimska turistička ponuda Kopaonika je zaista impresivna. Na ovoj planini postoji preko trideset skijaških staza! Opremljene su izvanrednim sistemom koji obuhvata više od dvadeset žičara. Veliki izbor staza omogućava skijašima svih nivoa da uživaju u omiljenom sportu.

Početnici, amateri i deca takođe će naći staze koje odgovaraju njihovim trenutnim mogućnostima, a za decu postoji čak i organizovani skijaški vrtić, sa vrsnim instruktorima.

Tri staze na Kopaoniku prilagođene su i za noćno skijanje, dok se neki od spustova određenim danima pretvaraju u sankalište. Što se tiče bojazni od nedostatka snega, budite bez brige; Kopaonik je dobro opremljen sistemima za osnežavanje.

Kopaonik se sa razlogom vodeći skijaški centar u našoj zemlji, ali i šire. Treba da imate u vidu da je zbog svoje popularnosti, renomea i izuzetne ponude ovaj ski centar skuplji u poređenju sa nešto manje poznatim i manje razvijenim skijalištima Srbije.

Osim izvanredne zimske turističke ponude, Kopaonik pleni i u letnjoj sezoni. Ovu planinu krase izuzetne prirodne lepote, uključujući i retku i jedinstvenu Pančićevu omoriku.

Planina Kopaonik je zbog velikog broja sunčanih dana poznata i kao Sunčana planina, što je čini izuzetnom destinacijom i za avanturu u toplijim mesecima. Na Kopaoniku se možete oprobati u paraglajdingu, pešačenju, planinskom biciklizmu, kao i letnjem skijanju.

Oblast Kopaonika bogata je prirodnim atrakcijama i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Jedna od tačaka koju treba obići je Semeteško jezero, u samom podnožju planine. Poznato je po jedinstvenim plutajućim ostrvcima.

Na Kopaoniku se nalazi i vodopad Jelovarnik, za koji meštani smatraju da ispunjava želje. Sam vodopad čini sedam slapova, pa se u narodu naziva i Slap od sedam suza. Uprkos pomalo tužnom imenu, veruje se da ovaj vodopad donosi sreću.

Obiđite čarobni Jelovarnik, izgovorite naglas svoju želju i ona će se ispuniti, veruje lokalno stanovništvo. U blizini Kopaonika nalazi se čuvena Dolina jorgovana, vezena za priču o kralju Urošu I, kao i brojni manastiri iz nemanjićkog perioda, uključujući Žiču, Sopoćane i Studenicu.

Smeštajnih jedinica na turistički razvijenom Kopaoniku ima mnogo, a mogu se klasifikovati u dve grupe – smeštaj u samom centru i okolini. Cene dosta variraju u odnosu na samu lokaciju i tip smeštaja, tako da nema sumnje da ćete pronaći zadovoljavajuću opciju.

  1. Zlatibor – Najpopularnija planina Srbije

Mnogo je razloga koji Zlatibor čine najpopularnijom i najposećenijom planinom u našoj zemlji. Ovaj planinski centar je izuzetno razvijen, što svake godine privlače izuzetno veliki broj posetilaca. Turisti koji preferiraju mirniji odmor obično se opredeljuju za druge planinske destinacije.

Zlatiborski turizam nudi ponešto za svačiji ukus, a posebno je popularan među mlađim posetiocima, koji osim raznih planinskih aktivnosti teže i dobroj zabavi. Zlatibor jeste jedan od poznatih zimskih planinskih centara, ali je sve popularniji i u letnjem periodu.

Na Zlatiboru se organizuje niz aktivnosti za decu i odrasle. Jedan od zanimljivih i nezaboravnih načina da se upoznate sa lepotama zlatiborskog krajolika je vožnja gondolom. Gondola počinje od Ribničkog jezera, a završava se na Torniku, koji je ujedno i jedno od najpoznatijih skijališta na Zlatiboru.

Kada je reč o najmlađima, na Zlatiboru postoje dva interesantna kompleksa. Jedan je Dino park, sa replikama dvadeset vrsta dinosaurusa. Drugi je specijalno koncipiran Avantura park, koji će decu angažovati na izuzetan način, aktivirati njihovu motoriku, maštu, snalažljivost i odvažnost.

Kada je reč o prirodnim atrakcijama Zlatibora i okoline, svakako treba pomenuti neverovatni speleološki lokalitet, Stopića pećinu, poznatu po specifičnim bigrenim kadama i lepim dvoranama.

Ukoliko obilazite ovaj kraj, ne propustite vodopad Gostilje, nešto udaljeniji od samog centra planinskog odmarališta. Prostor oko Gostiljskih vodopada je potpuno uređen, u blizini postoje bazeni i teren za fudbal, kao i vrhunski etno restoran.

Jedna od najvećih atrakcija u okolini Zlatibora je Staro selo Sirogojno, svojevrsni muzej na otvorenom u kome možete odsesti.

Jedna od neobičnih turističkih atrakcija zlatiborskog kraja je takozvani El paso city – jedinstveni kompleks u kom se susreću naša tradicionalna i kaubojska i indijanska kultura. Ovaj interesantan koncept nalazi se na oko 14 km od centra.

Turisti kojima smeta dosta urbanizovani centar Zlatibora, pronaći će planinski mir na obalama reke Rzav, u naselju Vodice, koje je i najpopularnije izletište u ovoj regiji. Pored urbanizovanog naselja, u neposrednoj blizini nalazi se netaknuta priroda.

Što se tiče zimske sezone, Zlatibor je jedno od najpopularnijih skijališta u zemlji. Na ovoj planini postoji odlični uslovi za skijaše svih nivoa, kao i za decu. Za najmlađe i početnike, tu su i organizovane škole skijanja sa iskusnim instruktorima.

Visoko turistički razvijen, Zlatibor vam nudi razne opcije za smeštaj, sa cenama koje znatno variraju u odnosu na udaljenost od samog centra planine. Na raspolaganju su brojni apartmani, brvnare, kao i hoteli.

  1. Zlatar – Nad nestvarnim meandrima Uvca

Planina Zlatar uzdiže se na obodima Pešterske visoravni, a okružuju je reke Mileševka, Bistrica, Lim i Uvac. Očuvana priroda i blagodeti zlatarskog vazduha čine ovu planinu idealnom destinacijom za rekreativni, sportski, ali i zdravstveni turizam.

Planina Zlatar spada u Dinarske planine, a odlikuje se jedinstvenom prirodom i reliktnim vrstama. Obrastao je dragocenim šumama, a bogat je i pašnjacima, te je u regiji veoma razvijeno stočarstvo. Zlatar ima veliki izletnički potencijal.

Zlatar je daleko manje ’na glasu’, u poređenju sa obližnjim Zlatiborom, koji važi za turistički najrazvijeniji planinski centar u zemlji i najposećeniju planinu u Srbiji. Manje posećivan, a izuzetno atraktivan, Zlatar će vas oduševiti pre svega prirodnim lepotama.

Planina Zlatar je, između ostalog, stanište jedne od najdragocenijih vrsta ptica sa ovog prostora, beloglavog supa. U blizini se nalazi i kanjon reke Uvac, poznat po svojim meandrima i fantastičnom krajoliku.

Na Zlataru postoji veliki broj pešačkih, kao i staza za bicikliste, tako da možete obilaziti ovu prekrasnu planinu na način koji vam najviše odgovara.

Osim dragocenih prirodnih lepota, regija Zlatara je bogata kulturno-istorijskim nasleđem. Ukoliko obilazite ovu planinu i okolni kraj, imaćete priliku i da svratite u jedno od najlepših zdanja srpske srednjevekovne arhitekture i tradicije, manastir Mileševu.

U Mileševi se nalazi nadaleko poznata freska Belog anđela, čija je vrednost prepoznata na globalnom nivou. Osim spomenika kulture i prirodnih lepota, zlatarski kraj je poznat i po ukusnoj domaćoj kuhinji.

Jedan od najukusnijih i najpoznatijih specijaliteta ovog kraja je odličan zlatarski sir, koji svakako preporučujemo da probate. Za sladokusce, tu su izvrsna zlatarska heljdopita, kao i zlatarski med.

Dva neprocenjiva bisera zlatarskog kraja su Zlatarsko jezero i kanjon Uvca, odnosno Uvačko jezero. Specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićeno prirodno dobro u kategorizaciji od izuzetnog značaja. Čine ga kanjon Uvca i njegove pritoke.

Ovaj rezervat prirode interesantan je zbog svojih ukupnih karakteristika, uključujući specifične uklještene meandre, kao i speleološki sistem sa izuzetnim primerima pećinskog nakita. Postoji više načina da obiđete ovaj izvanredni predeo.

Krstarenje Uvačkim jezerom jedna je od najomiljenijih aktivnosti za turiste, a pružiće vam nezaboravan ugođaj. Uvačke meandre možete obići i džipom, ponuda koja postoji tokom čitave godine, nezavisno od vremenskih uslova.

Takođe, krstarenje je organizovano i na prelepom Zlatarskom jezeru. Na zlatarskom jezeru postoji i uređeno kupalište. Ukoliko Zlatar posećujete tokom letnje sezone, verujemo da će vam ovo biti veoma primamljiva opcija.

Što se tiče smeštajnih objekata na planini Zlatar, na raspolaganju su vam hoteli, brvnare, apartmani, kao i etno sela.

  1. Stara planina – Najlepši vodopadi Srbije

Stara planina je ogroman planinski masiv čiji se samo jedan maleni deo nalazi u našoj zemlji, no, čak i ovaj staroplaninski ’okrajak’ nepresušan je izvor inspiracije za turiste, planinare, ljubitelje zimskih sportova i drugih aktivnosti.

Pre nego što vas uputimo u samo neke od lepota Stare planine, treba reći da je ovo masiv po kom je i čitavo Balkansko poluostrvo dobilo naziv. Stara planina ili planina Balkan, svojim najvećim delom se nalazi u Bugarskoj, dok jedan njen kraj zalazi u jugoistočnu Srbiju.

U rimska vremena, ovaj masiv se zvao Hemus, naziv koji su i mnogo kasnije koristili vizantijski pisci. Razni termini iz kojih su izvedeni nekadašnji nazivi Stare planine imali su slično značenje i uglavnom su se prosto odnosili na planinski kraj ili lanac planina.

Stara planina pripada takozvanom karpatsko-balkanskom planinskom luku i odlikuje se neverovatnim reljefom i prirodnim lepotama. U našoj zemlji, planinski centar Stara planina jedna je od omiljenih skijaških destinacija.

Hladne, duge i oštre zime, sa snežnim pokrivačem i preko pet meseci godišnje čine Staru planinu izvanrednim odredištem za skijaše. Skijaška sezona ovde traje pola godine, a ukupna dužina svih staza iznosi čak 15 km.

Ono što će posebno obradovati ljubitelje zimskih sportova jeste cena zimskih turističkih usluga, koja je je znatno pristupačnija u odnosu na druge velike skijaške centre u našoj zemlji.

No, osim za ljubitelje skijanja, Stara planina je atraktivna za sve planinare i avanturiste. Ono što Staru planinu čini izuzetno interesantnom u pogledu prirodnih atrakcija jesu njeni neverovatni vodopadi. Ovde se nalaze i najviši vodopadi u našoj zemlji.

Dva fantastična vodopada koji se nalaze prvi na listi najviših vodopada Srbije, izmereni su tek 2011/12. godine. Prvi na listi je kaskadni vodopad Kaluđerski skokovi koji se obrušava sa neverovatnih 232 metra visine.

Drugi je upola niži Kopren, visine od 103 metra, jednako fascinantan. Ovi staroplaninski vodopadi nalaze se na veoma nepristupačnom terenu i dugo su bili poznati samo nekim od lokalnih stanovnika.

Pored teško dostupnih vodopada Kopren i Kaluđerski skokovi, tu su vodopadi Skok, Vodotok, Ivkov vir i Dvojni vodopad. Posetioci kojima ne smeta hladna planinska voda mogu se odvažiti i na kupanje u Ivkovom viru.

Na Staroj planini je i atraktivni vodopad Tupavica. Ovaj vodopad je veoma pristupačan i važi za pravu zvezdu vodopada Srbije – najfotografisaniji vodopad u zemlji. Nemoguće je pobrojati sve bisere Stare planine…ostavljamo vam da otkrijete ostale.

Na Staroj planini nema toliko smeštajnih objekata kao na nekim popularnijim planinskim odredištima, no, sigurni smo da ćete pronaći opciju koja će vam odgovarati. Pored nekoliko hotela, tu je i sasvim solidna ponuda apartmana.

  1. Maljen – Planina za svako godišnje doba

Planina Maljen često je u senci poznatog odmarališta koje se nalazi u njegovom središtu – Divčibara. Ovu ’nepravdu’ svakako je uslovila popularnost samog planinskog centra Divčibare, koji mnogi pogrešno smatraju planinom na kojoj se odmaralište i nalazi.

No, Divčibare nisu planina, već prostrana visoravan, planinsko polje na planini Maljen, okruženo maljenskim visovima. Izvrsna pozicija na 980 metara nadmorske visine i karakterističan reljef Maljena zaslužni su za izvanrednu klimu na Divčibarama.

U davna vremena, Maljen i njegovi susedi, Povlen i Suvobor, nosili su zajedničko ime Karadag, što na turskom znači Crnogorske planine. Nazivi Maljen i Povlen su, međutim, veoma stari i nastali su iz istog slovenskog korena.

Ovi nazivi označavaju ono što se ’pomalja’, odnosno što se izdiže. Planina Maljen bila je poprište istorijskih dešavanja još od srednjeg veka, a danas je centar Divčibare sve poznatija turistička destinacija.

Potencijal Divčibara kao klimatskog lečilišta prepoznat je početkom dvadesetog veka, kada je ovde i započeo razvoj turizma u pravom smislu. Uprkos rastućoj popularnosti, Divčibare važi za mirnu planinsku destinaciju pogodnu za obilazak u svako doba godine.

Klima na Divčibarama i Maljenu ima terapeutsko dejstvo, priroda je u mnogim delovima netaknuta, dok sam turistički centar ima veoma lepu ponudu. Neke od atrakcija na Maljenu su njegovi visovi i odlično obeležene pešačke staze, kao i fantastičan vodopad Skakalo.

Ova regija obiluje brojnim reke, rečice i izvori po kojima je kraj posebno poznat. Flora i fauna Maljena takođe oduševljavaju. Na maljenskim rekama napajaju se srne i druge šumske životinje. Jedan od stanovnika maljenskih šuma je i planinski slavuj koji nastanjuje samo dva mesta u Srbiji.

Tu su i žičara na Crnom vrhu, restorani vrhunske domaće kuhinje, kao i dve dobro opremljene skijaške staze za ljubitelje zimskog odmora i aktivnosti.

Maljen je savršena planina za porodični odmor, kao i kraće, vikend obilaske. Ono što bi vas sigurno moglo zanimati jeste da je ponuda smeštaja na Divčibarama veoma dobra, posebno kada je reč o apartmanima, a cene su pristupačnije nego u nekim drugim planinskim centrima.

  1. Fruška gora – Sveta gora u ravnici

Poznata vojvođanska planina, Fruška gora, ne samo da je pravo prirodno blago i prvi nacionalni park u našoj zemlji, već i mesto izuzetno bogate kulturno-istorijske vrednosti, budući da se na njoj nalazi veliki broj srpskih manastira.

Fruška gora je idealna planina za beg iz grada, sa prostorima posebno prilagođenim za izletnike. Planina u ravnici, Fruška gora će vas oduševiti brojnim izletištima, prelepom prirodom, dragocenim manastirima i čarobnim vidikovcima.

Jedno od najpoznatijih izletišta na Fruškoj gori je Iriški venac. Nalazi se na samom vrhu planine, na 502 metra nadmorske visine. Pogled sa Iriškog venca je fantastičan, opčinjavajuć i duboko inspirativan.

Na Iriškom vencu postoje rute za orijentiring, a jedna od važnih atrakcija na ovom mestu je spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, pod nazivom Sloboda.

Brdo Stražilovo i takozvani Brankov vis na njegovom vrhu, jedna je od nezaobilaznih tački obilaska Fruške gore. Naime, na vrhu Stražilova sahranjen je poznati srpski pesnik Branko Radičević. Takođe, na Stražilovu postoje i odmaralište i planinarski dom.

Još jedno poznato izletište na Fruškoj gori je Zmajevac, koje takođe poseduje planinarski dom, u kome možete odsesti. Zmajevac je izvrsna izletnička destinacija, sa mestima predviđenim za roštilj, stolovima i klupama.

Frušku goru nazivaju Srpskom Svetom gorom ili Srpskim Atosom i to sa punim pravom. Na području ove planine izgrađeno je čak 35 manastira, od kojih danas postoji njih 17, a dva su izgrađena u novije vreme.

Svaki od fruškogorskih manastira ima svoju priču, istoriju i neprocenjivi značaj. Pomenućemo ženski manastir Novo Hopovo, manastir Grgeteg u kom se čuva dragocena ikona Bogorodice Trojeručice, čuveni Krušedol i Veliku Remetu.

Krušedol ima izuzetno veliki kulturno-istorijski značaj. Ima izuzetno vrednu riznicu, a čuva i posmrtne ostatke mnogih znamenitih Srba, uključujući dva patrijarha i kralja Milana Obrenovića. Veliku Remetu osnovao je još kralj Dragutin i jedan je od najstarijih na Fruškoj gori.

Kada je reč o smeštaju na Fruškoj gori, ukoliko vas zanima duži boravak, na raspolaganju vam je više izvrsnih opcija. Možete se opredeliti za vikendice i kuće u Irigu ili nekom mestu u okolini, a veoma blizu se nalaze i Novi Sad, Sremski Karlovci, Sremska Mitrovica i Banja Vrdnik.

Fruška gora je idealna i za vikend obilaske, kao i jednodnevne izlete. Jedna od najpopularnijih tura u ponudi naših turističkih agencija svakako je obilazak fruškogorskih manastira.

  1. Jastrebac – Najšumovitija planina Srbije

Planina Jastrebac nije poznata kao dosad pomenute planine. U potrazi za idealnom planinskom destinacijom, mnogi turisti se opredeljuju za poznate planinske centre, poput Zlatibora ili Kopaonika. No, lepi Jastrebac ima mnogo toga da ponudi.

Ukoliko imate potrebu da osetite pravi planinski spokoj, uživate u nedirnutoj prirodi, diveći se šumskom bogatstvu Srbije, onda je ova planina destinacija koja će vas oduševiti.

Jastrebac je izrazito šumovita planina; Jovan Cvijić je govorio da je to planina sa najvećim šumskim pokrivačem u našoj zemlji. Ono što odmor na Jastrepcu čini autentičnim upravo je uklopljenost smeštajnih kapaciteta u prirodni planinsko-šumski ambijent.

Kako turizam na Jastrepcu nije razvijen kao u drugim planinskim centrima, prirodni sklad ne većinom očuvan i nenarušen, što ovu planinu svakako čini izuzetnom destinacijom.

Međutim, to ne znači da Jastrebac ne raspolaže turističkim sadržajima. Štaviše, na Jastrepcu postoje i staze za skijanje i pešačenje i sportski tereni, a planina ima potencijala i za planinarenje, pa i lovački turizam.

Jedna od turistima najdražih lokacija na Jastrepcu je veštačko jezero. Tu su i brojni potoci i rečice, sa izvanredno čistom vodom, u kojoj žive pastrmke i rečni rakovi. Od divljih životinja, ovde se mogu sresti srne, jeleni i divlje svinje.

Jastrebac je omiljeno izletište Kruševljana, a najpopularniji deo planine upravo je Ravnište, zaravan na kom se nalazi pomenuto veštačko jezero. Jezero je pogodno za kupanje, a okolina za pravi odmor u prirodi i ukusan piknik.

Zanimljiva je priča o tome kako je Jastrebac dobio ime. Naime, prema predanju, jastreb je želeo da napravi sebi gnezdo na samom vrhu planine. Grančice koje je skupljao i nosio ka vrhu ispadale su mu u letu svud po planini.

Od ovih grančica poraslo je brojno drveće koje danas krasi planinu Jastrebac , a sam naziv potiče iz ove legende. Osim interesantne priče o nastanku imena planine i statusa jedne od najšumovitijih planina u Evropi, za nju je vezano još fascinantnih podataka.

Jastrebac je geološki jedna od najdrevnijih planina u Srbiji. Ona se još u doba tercijara, kada je sav predeo bio pod vodom, izdizala iznad ovog pra-mora. Na dva vrha ove planine, Pogledu i Đulici, sunce sija tokom čitave godine.

Do drugih jastrebačkih vrhova, kao i planinskih izvora, mogu vas dovesti poznate pešačke staze. Jedna od atrakcija za avanturistički nastrojene turiste i ljubitelje brdskog biciklizma je biciklistička staza Jastrebački trougao.

Na Ravništu se nalaze tri jastrebačka hotela, a tu je i veliki broj vikendica. U blizini Jastrepca nalaze se Kruševac, arheološki park Lazarev grad i Ribarska banja u samom podnožju planine.

  1. Beljanica – Nepriznati planinski dragulj Srbije

Beljanica je još jedan od turistički nepravedno zapostavljenih planinskih dragulja naše zemlje.

Ovo je planina sa izuzetno raznovrsnom prirodom, a omiljena je među poklonicima planinarenja. Na Beljanici je vazduh izuzetno kvalitetan, izuzetno pogodan za boravak i šetnju.

Verovatno znate za Krupajsko vrelo, jedno od najlepših u našoj zemlji, mesto koje očarava svojom lepotom i misterioznim pričama. Ono što vam je gotovo sigurno manje poznato jeste da se Krupajsko vrelo nalazi baš u podnožju lepe Beljanice.

Druga prirodna atrakcija koja krasi ovaj kraj je vodopad Veliki buk. Prilaz ovom interesantnom slapu je uređen i može mu se prići veoma blizu. Jedna je od omiljenih turističkih atrakcija, a u neposrednoj blizini nalaze se i odlični restorani domaće kuhinje.

Još jedan dragulj za koji sigurno znate, ali ga možda niste povezivali sa planinom Beljanica je čuvena Resavska pećina.

U blizini Beljanice nalazi se i jedno prirodno blago Srbije koje ima posebnu vrednost. Reč je o Vinatovačkoj prašumi, netaknutoj tokom više od 350 godina! U prašumi Vinatovača nalaze se drevna stabla bukve, najstarija na ovom području.

Nedaleko od Beljanice nalazi se dobro poznat, veličanstveni srednjevekovni manastir Manasija sa utvrđenjem, zadužbina despota Stefana Lazarevića.

  1. Jadovnik – Duh starog vremena

Za kraj smo ostavili još jednu slabo poznatu planinu velikog potencijala, prelepi Jadovnik, na kom se spajaju bogata priroda i duh nekadašnjeg seoskog života. Jadovnik je pokriven prelepim pašnjacima, a krase ga raskošna priroda i neodoljiv krajolik.

Zime na Jadovniku umeju da budu veoma oštre, pravi izazov samo za veoma iskusne planinare. Neke od najlepših prirodnih atrakcija Jadovnika su Tičje polje, Sopotnički vodopadi i planinski vidikovci.

Vodopadi Sopotnice nalaze se na listi najvećih vodopada u Srbiji, a obrušavaju se sa oko 20 metara visine u prekrasnim mnogostrukim slapovima. Kompleks vodopada Sopotnica je spomenik prirode izuzetne lepote.

Jedna od idealnih destinacija za odmor u području Jadovnika je selo Sopotnica, u kom je očuvano staro narodno graditeljstvo, što ovaj kraj čini posebno zanimljivim. Selo je takođe poznato po izuzetno srdačnim i gostoljubivim domaćinima.

Najlepše planine Srbije – Bonus predlozi

Načiniti izbor od samo deset najlepših planina u Srbiji zaista nije nimalo lako. Srbija je izuzetno bogata kada je reč o planinama, a kriterijum za određivanje najlepše među njima gotovo je nemoguće izvesti.

Neke od ovih planina poznate su po izuzetno razvijenom turizmu, dok su druge daleko manje eksploatisane. Međutim, svaku od njih krasi opčinjavajuća priroda, u čemu pre svega leži i njihova najveća vrednost.

Pomenuli smo neke od najposećenijih, najpoznatijih, ali i neke od skrivenih planinskih dragulja Srbije.

Našoj listi svakako treba dodati planine Goliju, Rtanj i Ozren (obe u blizini Sokobanje), Medvednik, Prokletije, Besnu kobilu, Kukavicu, Bobiju, Gledićke planine i mnoge, mnoge druge.

Srodni tekstovi