Najlepša mesta u Srbiji – Top 10 lista

Zemlja živopisne tradicije i istorije, raskošne i raznovrsne prirode, neprocenjivog kulturno-istorijskog nasleđa, zemlja izvrsne domaće kuhinje i gostoprimljivih stanovnika nudi bezbroj mogućnosti za kvalitetan odmor, izlete ili vikend putovanja.

Najbolji način da upoznate Srbiju jeste da obiđete neke od njenih najvećih turističkih atrakcija, ali i manje poznatih, skrivenih dragulja. Jedinstvene i očaravajuće prirodne lepote Srbije i lokaliteti od neprocenjivog istorijskog značaja susreću se u mnogim krajevima naše zemlje.

Prožetost prirodnih bogatstava, lokalnih običaja, kuhinje i mentaliteta, duge i bogate tradicije i istorije čini sve destinacije u Srbiji izuzetno živopisnim, atraktivnim na sebi svojstven način, inspirativnim i nezaboravnim.

Top destinacije u Srbiji – 10 predloga za nezaboravno putovanje

Ukoliko se pitate šta obići u Srbiji, gde otići za vikend ili na izlet u Srbiji, na raspolaganju vam je veliki broj opcija, a konačni izbor zavisi od vaših ličnih afiniteta, prilika i mogućnosti, želja i potreba. Mnoga lepa mesta u Srbiji idealna su za kraći beg iz grada, ali i pravi odmor.

Kako bismo vam bar malo olakšali izbor, odabrali smo deset najlepših destinacija koje će sigurno zadovoljiti ljubitelje putovanja i različitih tipova turističkih atrakcija i sadržaja. Redosled nije strog, a ono što je svima zajedničko jesu njihove neprocenjive prirodne lepote.

  1. Nacionalni park Đerdap

Čudesna Đerdapska klisura sa svim svojim lepotama i atrakcijama pravi je biser istočne Srbije. Đerdapska klisura je najduža klisura tog tipa u celoj Evropi, a pruža se dužinom od sto kilometara dunavskog toka uz rumunsku granicu.

Jedan od najboljih načina da se upoznate sa lepotom Đerdapa jeste obilazak okolnih vidikovaca. Jedan od ovih vidikovaca je Veliki Štrbac sa pogledom na Mali Kazan, karakteristično uzani deo dunavskog toka.

Sa vidikovca Ploče takođe možete uživati u istom pogledu, bez mnogo pešačenja, dok sa Malog Štrpca klisuru možete sagledati iz drugačijeg ugla. Najniži prirodni vidikovac je Kovilovo, sa pogledom na Porečko ostrvo; ono se vidi samo pri niskom vodostaju Dunava.

Đerdapsku klisuru nastanjuju retke i veličanstvene vrste ptica, uključujući tri vrste orla: orla belorepana, orla zmijara i surog orla. U klisuri se mogu naći i dragocene, ugrožene biljne vrste, poput endemskog žutog ravna.

Klisura Đerdap je zbog svog izuzetnog kulturno-istorijskog značaja poznata u celom svetu. Tu se nalazi poznati preistorijski arheološki lokalitet Lepenski vir, mesto na kom su arheolozi otkrili ostatke neolitske civilizacije i najdrevnijeg naselja urbanog tipa na evropskom tlu.

Slavni rimski car Trajan je u svoje vreme izjavio koliko je moćan i čudesan osećaj stajati na obalama reke Dunav, a kao svedočanstvo o Trajanovom vremenu i dobu rimske civilizacije na ovim prostora stoji i čuvena Trajanova tabla.

Tvrđava Golubački grad je nezaobilazna tačka na proputovanju Đerdapskom klisurom. Savršeno uklopljena u okolni reljef, ova neverovatna utvrda potiče iz srednjeg veka, no, njeni osnivači nisu poznati. Tokom vekova promenila je mnoge vlasnike.

Golubački grad je u skorije vreme obnovljen i otvoren za posetioce, uz nekoliko kategorizacija ulaznica, u zavisnosti od delova samog utvrđenja predviđenih za obilazak.

  1. Specijalni rezervat prirode Uvac

Specijalni rezervat prirode Uvac predstavlja jedno od najvećih i najznačajnijih prirodnih dragocenosti naše zemlje. Proglašen je za prirodni predeo izuzetnog značaja, klasifikovan u prvu kategoriju. Nalazi se u zagrljaju planina Zlatar, Javor, Jadovnik, Čemernica i Murtenica.

Glavni, središnji deo rezervata sačinjava kanjon reke Uvac sa pritokama i dolinama ovih reka. Neobične morfološke karakteristike doline Uvca, inače najveće pritoke reke Lim jesu ono što čini ovo mesto gotovo nestvarnim i izuzetno značajnim.

Specifična karakteristika doline uvca jesu uklješteni meandri; zbog svoje lepote i jedinstvenih odlika, uklješteni uvački meandri imaju potencijal da budu proglašenim simbolom prirodnog bogatstva naše zemlje.

Na Uvcu su formirana i tri veštačka jezera, usled otvaranja tri brane: Zlatarsko (Kokin Brod), Sjeničko (Uvačko) i Radoinjsko jezero. Turisti mogu uživati u krstarenju jezerima i rekom Uvac.

Osim izuzetno neobičnog i oku posmatrača atraktivnog toka, kanjon Uvca odlikuje i izuzetno razvijen pećinski sistem, koji se pruža dužinom od preko 6000 metara. U pećinama oko Uvca mogu se pronaći neverovatni primerci stalaktita, stubova, stalagmita, iglica, draperija i dr.

Jedno od najvećih blaga rezervata prirode Uvac jeste njegov dragoceni i redak stanovnik, beloglavi sup. Vrednost beloglavog supa (Gyps fulvus) je neprocenjiva; ova ptica ima nezamenjivu ulogu u lancu ishrane i pod strogom je zaštitom zakona.

Pored beloglavog supa, treba reći da su se na područje ovog jedinstvenog rezervata prirode u skorije vreme vratile i dve druge vrste lešinara: crni lešinar i bela kanja. U kanjonu žive i druge neverovatne vrste ptica: suri orao, belorepan, orao zmijar, orao mišar, razne vrste sova, jastrebovi i druge ptice.

Prirodni rezervat Uvac nastanjuju i druge ugrožene i retke vrste životinja, kao što su vukovi, medvedi, lisice, divlje svinje, zečevi, kune, jazavci i drugi sisari. Takođe, u čistim vodama uvačkih reka i pritoka živi preko dvadeset vrsta ribe.

Osim zaštićenih životinjskih vrsta, na ovom području rastu i endemske biljne vrste. Turistički potencijal rezervata prirode Uvac i područja Zlatara je veliki i usko vezan za izvanrednu vrednost njegovih prirodnih blaga.

  1. Despotovac i okolina

Despotovac i njegova okolina puni su najrazličitijih znamenitosti koje će obradovati turiste svih generacija. Kulturno-istorijski značaj ovog područja stoji rame uz rame sa neprocenjivim prirodnim lepotama ovog kraja.

I ne samo to, ovde postoje i zanimljivi muzejski kompleksi i turistički sadržaji novijeg datuma. Jedan od takvih je prirodnjački centar u Svilajncu, gde se nalazi jedinstveni park dinosaurusa, stenja i minerala.

Ukoliko putujete sa decom, mališani će sigurno biti oduševljeni parkom Dinosville, u kom se nalazi dvadeset replika dinosaurusa različitih vrsta, jedinstveni način da se deca upoznaju sa neverovatnim stvorenjima koja su nekada nastanjivala zemaljsku kuglu.

Na oko pola sata vožnje od Svilajnca nalazi se i sam Despotovac, sa Despotovačkom banjom. U blizini se nalazi i poznata turistička atrakcija, Park maketa, gde možete videti replike raznih tipova starih tradicionalnih kuća i srpskih manastira iz srednjeg veka.

Kada već govorimo o manastirima, nezaobilazna tačka na ovoj turi je veličanstveni srednjevekovni manastir Manasija i njegovo utvrđenje. Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, odlikuje se dragocenim freskopisom, a sam prostor je utvrđen neprobojnim visokim bedemima.

Ovaj kraj je poznat i po najlepšoj pećini Srbije, nadaleko poznatoj Resavskoj pećini. Resavska pećina je spomenik prirode, a odlikuje se izvanrednim karakteristikama, poput izuzetno dragocenog pećinskog nakita i okamenjenih vodopada.

U krugu ovih atrakcija nalazi se i interesantni vodopad Lisine (Veliki buk), koji se obrušava sa oko 25 metara visine i jedan je od najlepših u Srbiji. Vodopad je pristupačan, sa uređenom okolinom, tako da mu posetioci mogu prići sasvim blizu.

Vodopad Lisine, koji je narod prozvao Veliki buk, nekada je važio za najviši vodopad u Srbiji, a danas se nalazi među deset najvećih. Sam vodopad se nalazi na planini Beljanica, malo poznatom planinskom dragulju Srbije, na Velikom vrelu.

  1. Vodopadi Stare planine

Stara planina je ogromni planinski masiv koji se najvećim delom nalazi u susednoj Bugarskoj, dok se samo jedan njegov kraj nalazi u jugoistočnoj Srbiji. No, čak i mali deo ovog impresivnog planinskog masiva oduševljava svojom neverovatnom prirodom i konfiguracijom terena.

U antičko doba, Stara planina je nosila naziv Hemus, ime koje su za ovu regiju koristili i vizantijski pisci u kasnom srednjem veku. Turski naziv za Staru planinu bio je Kodža Balkan, a masiv je poznat i kao Balkanske planine.

Svi ovi nazivi odnose se prosto na pojam planinskog lanca i njemu srodne pojmove. Deo Stare planine koji se nalazi u Srbiji jedna je od omiljenih destinacija za planinare, ali i ljubitelje zimskog turizma i planinskog turizma uopšte.

Jedna od specifičnosti Stare planine su njeni brojni čudesni vodopadi, od kojih su neki otkriveni tek pre jednu deceniju. Na velikim visinama, teško pristupačni, no ipak dostupni iskusnim istraživačima i putnicima, nalaze se i dva najviša vodopada Srbije.

Najviši vodopad u našoj zemlji su Kaluđerski skokovi, koji se obrušavaju u kaskadnim slapovima sa neverovatnih 232 metara visine! Ovaj vodopad čini mnoštvo manjih slapova, čija lepota posebno dolazi do izražaja u toku proleća.

Drugi po visini, takođe teško dostupan i veoma impresivan je vodopad Kopren, koji pada sa 103 metra visine. Nalazi se na Dabižinom potoku, pod planinskim vrhom Kopren. Još jedan od teško pristupačnih vodopada na Staroj planini je Pilj, sa svoja 64 metra visine.

Teren je slabo prohodan i do vodopada Čunguljski skok, koji je visok 40 metara, a u njegovoj blizini se nalazi i već pomenuti Pilj, kao i vodopad Kurtulski skok, visine od 27 metara. Svi pomenuti vodopadi su praktično do dvehiljaditih bili poznati samo lokalnom stanovništvu.

No, na Staroj planini postoje i vodopadi koje možete obići bez mnogo muke. Jedan od njih je prelepi Bigar na Stanjinskoj reci, visok 35 metara. U njegovom podnožju se nalaze i tri mala jezera.

Vodopad Tupavica sa svojih 15 metara možda nije visok kao neki od pomenutih, ali zbog čarobnog prirodnog ambijenta, crvenkastih stena i ljupkih kaskada važi za najlepši vodopad u Srbiji. Tupavici je lako prići i uhvatiti par vrhunskih kadrova najfotografisanijeg vodopada Srbije.

  1. Nacionalni park Tara

Planina Tara važi za jednu od najlepših planina Srbije i zbog svojih neverovatnih prirodnih lepota proglašena je Kraljicom planina. Nacionalni park Tara poznat je po izuzetno gustoj četinarskoj šumi, a Tara važi za jednu od najšumovitijih planina u Evropi.

Izuzetno bogatstvo u pogledu biljnih vrsta, a posebno četinarskog rastinja, čini taru predelom od izuzetnog značaja. Na ovoj planini raste i čuvena Pančićeva omorika, četinarski relikt koji je preživeo i Ledeno doba, živi fosil među drvećem.

Pančićeva omorika je nacionalno blago Srbije, nazvano po njenom pronalazaču, čuvenom naučniku Josifu Pančiću. Pored gustih šuma i raznovrsnog drveća, na Tari je poznato preko dve stotine vrste gljiva, uz pretpostavku da ih ima i trostruko više.

Jedan od najuzbudljivijih i najlepših načina da sagledate lepote Tare jeste obilazak planinskih visova, od kojih se mnogi nalaze na preko 1500 metara nadmorske visine.

Vidikovac Banjska stena jedan je od najpoznatijih na ovoj planini. Sa ovog vrha možete uživati u pogledu na kanjon Drine i jezero Perućac. Jednako popularan je i vidikovac Bilješka stena, sa koga se vidi i zaštićeno područje omorike.

Ništa manje veličanstven nije ni vidikovac Crnjeskovo, sa koga se može videti i stari srednjevekovni manastir Rača, na samom ulazu u kanjon Drine. Prema predanju, veruje se da je manastir Raču podigao srpski kralj Dragutin.

Vidikovac Osluša izuzetna je početna tačka za ljubitelje paraglajdinga, dok vidikovac Sjenič pruća jedinstvenu mogućnost da osmotrite čudesni krajolik sa platforme visoke 12 metara.

Ljubitelje aktivnog odmora, pešačenja i biciklizma posebno će obradovati podatak da na Tari postoji 300 km obeleženih staza za poklonike planinske avanture. Osim regularnih pešačkih staza, na Tari je otvorena takozvana Staza univerzalnog dizajna, prilagođena i posetiocima sa invaliditetom.

Tara je raj i za poklonike planinskog biciklizma. Staze su pristupačne u toku čitave godine i različitih su nivoa zahtevnosti. Neke od najpoznatijih biciklističkih staza na Tari su Visoka i Carska Tara.

U blizini Tare nalazi se i čuveni etno kompleks Drvengrad na Mokroj gori, jedinstveni koncept-prostor čuvenog Emira Kusturice. Tu je i čuvena pruga Šarganska osmica, koju pokreće lokomotiva iz prve polovine prošlog veka, sama po sebi eksponat muzejske vrednosti.

  1. Divčibare i lepote Maljena

Sigurni smo da ste čuli za Divčibare, no, zabuna do koje često dolazi kada se govori o ovom planinskom centru jeste pogrešno promišljanje o Divčibarama kao o planini. Divčibare nisu planina; reč je o planinskom polju i planinskom turističkom centru na planini Maljen.

Maljen i planinski centar Divčibare u njegovom srcu idealna su destinacija za ljubitelje planinskog odmora, koji preferiraju manje urbanizovane destinacije sa izvrsnom turističkom ponudom. Turizam na Divčibarama razvija se još od dvadesetih godina prošlog veka.

Ono što ovu planinsku destinaciju čini izuzetno prijatnom za boravak jeste karakteristična klima Divčibarske visoravni. Divčibare je okruženo visovima planine Maljen, a na ovom mestu se susreću tri velike vazdušne mase, koje ovaj planinski centar čine vazdušnom banjom i klimatskim lečilištem.

Lepote Divčibare i Maljena najbolje ćete upoznati obilaskom maljenskih visova, reka i izvora. Najviši vrh na Maljenu je Kraljev sto, na visini od 1104 metra nadmorske visine. Ime nosi po kralju Dušanu, kasnijem prvom srpskom caru.

Sa drugog po visini Crnog vrha takođe se pruža fantastičan pogled. Na samom vrhu nalazi se i stanica žičare, tako da vam se pruža mogućnost da lepote maljenskog krajolika upoznate iz nesvakidašnje perspektive u toku vožnje žičarom.

Osim ova dva vrha, na Maljenu se izdvajaju i visovi Veliko brdo, Stražilovo, Golubac, Paljbe, Velika pleć i Ljuti krš. Sa Maljena se mogu videti planine u okolini i zaseoci valjevskog kraja, a pri dobroj vidljivosti čak i udaljeni planinski masivi Kopaonika i Durmitora.

Jedna od najvećih prirodnih atrakcija na Divčibarama i Maljenu je čuveni vodopad Skakalo. Nalazi se na reci Manastirici u njenom gornjem toku i zbog svog karakterističnog pada izgleda kao da skače po stenama; otuda i njegov naziv.

Vodopad Skakalo je nešto izazovnija tačka za obilazak, pošto je staza do njega strma i ne baš lako pristupačna. Vodopad je najlepši u proleće, mada je tada zbog visokog vodostaja pristup otežan. Obilazak Skakala preporučuje se fizički spremnim putnicima.

Planina Maljen obiluje brojnim izvorima i rekama. Jedna od najlepših reka u ovom kraju je Crna reka, sa svoja dva izvorišna kraka i vodopadima na njenom toku. Pod visom Golubac izvire njena pritoka Bukovska reka, dok pomenuta Manastirica izvire pod Kraljevim stolom.

Vode Maljena okružene su prelepim šumama, dok same Divčibare krase prostrane livade obrasle brojnim lekovitim biljnim vrstama. Maljenske šume nastanjuju srne, zečevi, veverice, divlje svinje, kune belice i zlatice, a nešto manje vukova i lisica.

Divčibare nisu turistički eksploatisane kao druga planinska odmarališta, bez obzira na veoma dugu tradiciju turizma; u tom smislu, ovde je dosta povoljno otići na odmor u odnosu na neke od značajno više eksponiranih centara.

Ukoliko se odlučite za Divčibare, što vam toplo preporučujemo, biće vam potreban dobar smeštaj pa smo za vas pripremili stranicu gde možete pogledati ponudu apartmana: apartmani Divčibare.

  1. Nacionalni park Fruška gora

Jedan od bisera Vojvodine sigurno je i Srpska Sveta gora ili Srpski Atos, kako mnogi sa punim pravom nazivaju vojvođansku planinu Fruška gora, na kojoj je ukupno izgrađeno 35 manastira. Danas postoji 17 manastira, a dva su izgrađena u skorije vreme.

Fruška gora je mesto od neprocenjivog kulturno-istorijskog značaja za našu zemlju i nacionalni park u kome žive brojne ugrožene biljne i životinjske vrste. Na području Fruške gore otkriveni su fosili koji svedoče o ostrvskim danima vojvođanske planine.

Da, u davna vremena, kada je čitav predeo bio pod vodama Panonskog mora, Fruška gora se ovde izdizala kao ostrvo! Nacionalni park je skoro u celosti pokriven šumama, u kojima rastu mnoge izrazito retke vrste bilja.

Biljni svet ovog nacionalnog parka može se podičiti sa preko trideset vrsta orhideja; 18 vrsta orhideja proglašene su biljkama od međunarodnog značaja. Fruškogorska fauna takođe je impresivna. Na ovoj planini gnezdi se retka i zadivljujuća vrsta orla, prelepi orao krstaš.

Pored neprocenjivih dragulja flore i faune, Fruška gora je i jedno od najvećih i najpoznatijih izletišta Srbije,sa uređenim prostorima za piknik, roštilj i razne aktivnosti. Ljubitelji aktivnog uživanja u prirodi posebno će obradovati manifestacija Fruškogorski maraton.

Iako ne spada u visoke planine, Fruška gora je puna planinarskih staza različitih nivoa zahtevnosti. Između ostalog, ovde je dosta razvijen i planinski biciklizam.

Nacionalni park Fruška gora od davnina je bio područje poznato po izuzetno plodnom tlu, posebno pogodnom za gajenje vinove loze. U doba čuvenog rimskog cara-filozofa, Marka Aurelija vinogradarstvo je bilo veoma razvijeno na ovoj planini.

Ukoliko posećujete Frušku goru, svakako bi trebalo da okusite lokalno i karakteristično alkoholno piće bermet; reč je o mešavini vina i odabranih aromatičnih biljaka. Pored vinogradarstva, na Fruškoj gori je zastupljena i proizvodnja meda.

Na početku smo pomenuli da se Fruška gora smatra Srpskim Atosom, zbog velikog broja manastira, a gde su manastiri, tu su i razvoj i očuvanje obrazovanja, kulture, tradicije i istorije. Fruškogorski manastiri poseduje dragocene relikvije i bogate riznice.

Pomenućemo samo neke od njih: Krušedol, Veliku Remetu, Novo i Staro Hopovo, Beočin, Šišatovac, Jazak i Vrdnik.

  1. Subotica i Palićko jezero

Palićko jezero je najveće prirodno nastalo jezeru u Srbiji. Nalazi se na severu severa zemlje, tik uz granicu sa susednom Mađarskom. Još u davnim vremenima je prepoznato kao lekovito i blagotvorno, zahvaljujući vodi i mulju specifičnih svojstava.

Polovinom devetnaestog veka na obali palićkog jezera podignuta je gostionica, koja će kasnije prerasti u banjski centar i poznato kupalište. Da, Palić je poznata banja koja više od vek i po svake godine ugošćava brojne posetioce.

Palić je mesto gde ćete zaista moći da se opustite i uživate u vrhunskim tretmanima koje nude spa i wellness programi. Osim kupanja na jezeru i relaksacije, na Paliću možete uživati i u sportskim aktivnostima.

Prostor oko jezera ima biciklističke staze, tu su i opcije za duge šetnje, vožnju po jezeru čamcem, pedalinom ili kajakom. Ukoliko ste prevashodno veliki poklonik prirode, svakako se prijavite za neku od tura za upoznavanje sa životinjskim svetom Palića, pre svega sa više od dve stotine vrsta ptica.

Ukoliko putujete sa decom, jedna od preporuka za obilazak je Zoo vrt Palić, u kom živi više od 65 vrsta životinja, a raste više od 270 biljnih vrsta, uključujući retke vrste drveća, kao što su sekvoja, ariš i libanski kedar.

Nedaleko od Palića nalazi se Subotica, grad koji krase sigurno najveličanstveniji primerci secesije u arhitekturi. Subotica se od Palića nalazi na udaljenosti od samo 8 km, tako da ove dve destinacije svakako možete posetiti istom prilikom.

Subotička regija poznata je i po dugoj tradiciji proizvodnje vina. Grad Subotica je najseverniji grad u Srbiji, mesto bogatog spoja kulturno-istorijskog nasleđa ljudi koji su ovde prolazili i živeli. Kroz istoriju je nosio preko dve stotine naziva!

Nedaleko od Subotice nalazi se i Pačir banja, poznata po svom neobičnom ružičastom jezeru. Nesvakidašnjoj boji vode doprinose veće koncentracije litijuma, joda i broma. Voda u Pačir banji je bogata mineralima, topla je, slana i ima lekovita svojstva.

  1. Belocrkvanska jezera

Sedam jezera u Beloj Crkvi danas su jedna od omiljenih turističkih destinacija u našoj zemlji, savršeno mesto za odmor i beg iz grada, uživanje na jezerskim plažama, kupanju i sportskim aktivnostima u okolini.

Belocrkvanska jezera nisu bila zamišljena kao turističko odredište. To su veštačka jezera čiji je nastanak uslovio razvoj šljunkarske industrije u ranom dvadesetom veku. No, lepo okruženje i čista voda zaslužni su za njihov turistički potencijal.

Najpopularnije od belocrkvanskih jezera je takozvano Gradsko jezero. Na njemu postoji uređena plaža sa tuševima, a na samom jezeru organizuju se brojne aktivnosti poput vaterpola, plivanja i ronjenja, kao i jedrenja.

U neposrednoj blizini otvoreni su kafići i restorani, a tu su i splavovi na kojima zabava ne prestaje ni noću. Drugo zanimljivo belocrkvansko jezero je Vračegajevsko jezero. Njegova posebnost je zeleno ostrvo do kog možete doći preko drvenog mosta. Na ostrvcu postoji plaža sa ležaljkama.

Najveće od belocrkvanskih jezera uređenih za turiste je Šljunkara. Plaža je uređena, sa ležaljkama i tuševima, a možete potražiti i malo mira i intime na nekoj od izdvojenih uvala. Najpoznatije od neuređenih jezera je Šaransko jezero, na kom će posebno uživati ljubitelji ribolova.

  1. Spomenik prirode Đavolja varoš

Legenda kaže da je na području današnjeg čuda prirode poznatog kao Đavolja varoš nekada živeo miroljubiv narod, koji je poštovao svoju kulturu i veru. Međutim, đavo kao đavo, nije mogao da im ne napakosti i ne naruši njihov idiličan život.

Đavo ih je omamio ’đavoljom vodom’, zbog koje su potpuno zaboravili značaj krvnih veza i tako pokušali da ožene brata za sestru. Đavolovom planu suprotstavila se vila-zaštitnica, ali nije uspela da ubedi ljude da ne počine takav greh, te je zatražila pomoć od Boga.

Prema legendi, Bog je odgovorio na viline molitve, učinio da se nebo i zemlja spoje, te da snažan vetar skameni svadbenu povorku. Predanje, dakle, veli da su neobične formacije stena koje možete videti u Đavoljoj varoši okamenjeni mladenci i njihovi svatovi.

Veruje se da vila i danas štiti ovaj neobičan kraj. Nacionalni park Đavolja varoš se nalazi u blizini Kuršumlije, a njegov značaj se krije u dve izuzetno retke prirodne pojave.

Jedna od njih su ‘okamenjeni svatovi’, neobične zemljane formacije ili figure, koje krajoliku daju izuzetno zanimljiv i jedinstven izgled. Druga nesvakidašnja pojava je takozvana đavolja voda, koju karakteriše izrazita kiselost i visoka koncentracija minerala.

Čudnovate ‘kule’, kako lokalni meštani nazivaju figure u Đavoljoj varoši nalaze se u dve jaruge jednako neobičnih naziva: Đavolja i Paklena jaruga. Fenomen neobičnih zemljanih ‘kula’ nastaje  izuzetno dugim i veoma osobenim erozivnim procesima.

Treba da znate da su figure Đavolje varoši pravo svetsko čudo; slične geomorfološke pojave zabeležene su u Alpima i u Americi, ali su figure u Đavoljoj varoši veće, trajnije i ima ih daleko više.

U okolini Đavolje varoši stoje dva manastira od neprocenjivog kulturno-istorijskog značaja. Ukoliko se zaputite ovim krajem, predlažemo da ih posetite. Jedan od njih je manastir Svetog Nikole u Kuršumliji, rana zadužbina Stefana Nemanje i prototip takozvanog raškog stila.

Drugi je Bogorodičin manastir u istom gradu. Takođe je reč o zadužbini Stefana Nemanje, za koju se pretpostavlja da je građena pre manastira Svetog Nikole. Izgrađen je na temeljima ranovizantijskog hrama.

Šta videti u Srbiji – Vaš izbor

Šta obići u Srbiji, gde na odmor u Srbiji, gde za vikend u Srbiji, neka su od pitanja koja se često nameću ljubiteljima putovanja. Tip putovanja uglavnom će zavisiti od vašeg vremena, trenutnih potreba, želja i mogućnosti.

Među našim predlozima nalaze se neka od najlepših mesta u našoj zemlji, destinacije koje se na prvom mestu izdvajaju veličanstvenim prirodnim lepotama, od kojih su neke jedinstvene u čitavom svetu. Pored prirodnih lepota, tu su i brojni nezaobilazni kulturno-istorijski spomenici.

Uz sve nabrojano, moramo dodati i Sokobanju sa svojim neizmernim prirodnim lepotama, zdravim vazduhom, planinama Ozren i Rtanj i još mnogo toga.

Većina predstavljenih destinacija nudi i veoma lepo razvijen i bogat turistički sadržaj koji će zadovoljiti svačije afinitete. Za aktivan duži odmor svakako preporučujemo boravak na nekim od planina Srbije.

Ukoliko vas zanima vikend putovanje ili jednodnevni izlet, neke od ponuđenih destinacija su idealna baš za ovakva putovanja; na primer, Fruška gora je idealna destinacija za vikend van Beograda ili izlet u Srbiji.

Takođe, mnoge destinacije nalaze se i u ponudi organizovanih tura u našim turističkim agencijama. Na nekim od ovih tura možete istovremeno obići više atrakcija; na primer, obilazak manastira Manasija, vodopada Lisine i resavske pećine često su spakovani u vrlo atraktivne aranžmane.

Većina destinacija je pogodna i za romantična putovanja za dvoje; recimo, vožnja Šarganskom osmicom, vikend na Kraljici planina, spa vikend na Palićkom jezeru, miran odmor na Divčibarama i sl.

Neke od destinacija odličan su izbor za porodice sa decom, budući da raspolažu sadržajima koji će i mališanima putovanje učiniti posebno zanimljivim, ali i edukativnim. Neke od pomenutih destinacija su, sa druge strane, namenjene iskusnijim putnicima i pravim avanturistima.

Uspon na visove pojedinih planina, istraživanje vodopada Stare planine, pa i obilazak Skakala u inače pitomom divčibarskom kraju rezervisani su za prave entuzijaste, koji beg od gradske vreve i buke rado pronalaze na udaljenim, teže dostupnim, ali nesvakidašnjim prirodnim lokacijama.

Srbija ima mnogo toga da ponudi, kako našem stanovništvu koje želi da bliže upozna sopstvenu zemlju, tako i posetiocima iz regiona, Evrope, ali i čitavog sveta. Ono u čemu se svi putnici slažu jeste da je Srbija zemlja prelepe prirode, bogatog nasleđa i vrhunske domaće kuhinje.

Nadamo se da smo ovim kratkim pregledom bar delimično uspeli da damo odgovor na pitanje šta posetiti u Srbiji. Destinacija je mnogo, a svaka se ističe svojom osobenom lepotom i jedinstvenom ponudom.

Srodni tekstovi