Divčibare – najlepše pešačke staze za šetnju

Prijatna planinska klima, čist vazduh visokog kvaliteta i lekovitih odlika, brojne reke i izvori, livade, poljane i šume pune raznovrsnog drveća, fantastični vidikovci Maljena i jedan vodopad, jesu ono što Divčibare čini mestom sa kog posetioci odlaze osveženi, odmoreni i puni elana.

Mada Divčibare nisu planina, kako to mnogi misle, već planinsko polje na Maljenu, ovo ne tako eksploatisana turistička destinacija savršeno je mesto i za lakše planinarenje, odnosno duge, blagotvorne i inspirativne uspone i šetnje.

Divčibarske pešačke staze će posebno obradovati ljubitelje aktivnog odmora.

Njima se možete uspeti do prelepih maljenskih visova i vidikovaca, obići neke od prirodnih atrakcija Divčibara i Maljena, poput vodopada Skakalo, ili prosto provesti lep dan u prirodi.

Pešačke staze na Divčibarama su jedna od najdražih atrakcija mnogih posetioca.

Možemo reći da je pešačenje divčibarskim krajem jedna od najpopularnijih aktivnosti mnogih posetioca, a za to je mnogo razloga, osim neporecivo lepe prirode.

Pešačke staze na Divčibarama – Osnovne informacije

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora i vaš odlazak na Divčibare je, između ostalog, motivisan i željom za šetnjom na čistom planinskom vazduhu, koji ne zahteva preveliki napor, ali će vas ipak dobro angažovati, na pravom ste mestu.

Pešačke staze na Maljenu, odnosno na Divčibarama, veoma su dobro uređene i adekvatno obeležene, tako da nema mnogo bojazni da možete zalutati.

Osim toga, pogodne su za putnike i turiste različitih potreba, mogućnosti i sposobnosti.

Staze na Divčibarama većinom su srednje zahtevne i na njima turiste možete sresti svakog dana boravka u ovom planinskom centru.

Za šetnju većinom staza trebaće vam do jedan sat, a tek neke od njih iziskuju malo veći napor.

Šetnja divčibarskim pešačkim stazama je najbolji način da doživite Divčibare i planinu Maljen u svoj njihovoj autentičnoj lepoti.

Ono što će vas sigurno obradovati jeste to da je priroda na ovoj destinaciji nadomak samog centra, netaknuta ljudskom rukom.

Šetajući pešačkim stazama na Divčibarama, uživaćete u prizorima prelepo krajolika, punom šuma, livada i voda. U nastavku ćemo predstaviti neke od najpopularnijih i najlepših divčibarskih staza.

Sve ove staze vode do neke od prirodnih atrakcija Divčibara. Većinom staza ćete stići na neki od veličanstvenih maljenskih visova, sa kojih možete uživati u zaista nesvakidašnjem pogledu na živopisan predeo.

Pešačka staza Centar – Golubac

Pešačka staza Centar – Golubac nalazi se na visini od preko 1000 metara nadmorske visine, dugačka je nešto manje od 2 kilometra, a šetnja njome traje u proseku oko pola sata. Ovu stazu će vam mnogi putnici rado preporučiti kao prvu za obilazak.

Pešačka staza do visa Golubac je relativno laka, tako da je mogu obići turisti različite dobi. Zbog male zahtevnosti je odlična polazišna tačka za obilazak lepota Divčibara uopšte.

Ono što je posebno interesantno za ovu stazu jeste da je raznolika u pogledu krajolika kroz koji prolazi. Staza polazi od samog centra mesta, a završava se na prekrasnom Golupcu, jednom od najviših visova Maljena.

Na putu do vrha proći ćete i kroz samo mesto, te kroz lepe poljane, a potom i šume. Raskošna divčibarska priroda ostaviće vas bez daha. Sam vis poseduje osmatračnicu, a sa nje se pruža zaista fantastičan pogled.

Vis Golubac

Vis Golubac jedan je od najlepših maljenskih vrhova. Ime nosi po divljim golubovima koji su nekada nastanjivali ovaj deo planine. Golubova danas ima manje, ali je njihovo ime ostalo. Na ovom vrhu raste mešovita šuma listopadnog i četinarskog drveća.

Pogled sa ovog vrha, koji će krunisati ovaj lagani uspon, veoma je lep. Sa Golupca se vide valjevski zaseoci i šareni krajolik. Sa Golupca možete videti obrise visova Kraljev sto, Paljba i Crni vrh, kao i Valjevske planine, Jablanik, Povlen i Medvednik.

Ovaj relativno lagani uspon i prijatna šetnja završavaju se vidikom od 360 stepeni! Ukoliko posetite Divčibare, nikako ne propustite ovu šetnju.

Smernice za stazu Centar – Golubac

Smernice za ovu stazu vrlo su jednostavne, a videćete da je to slučaj i sa drugim stazama na Divčibarama, budući da su sve veoma dobro označene. Staza ka visu Golubac polazi od samog centra mesta.

Pođite od centra tako da vam crkva Svetog Pantelejmona bude sa desne strane. Put kojim ćete krenuti je asfaltiran i vodi pored odmarališta Elektrodistribucije i Krušika. Na raskrsnici skrenite desno i makadamskim putem nastavite do livadskih puteljaka.

Na sledećoj raskrsnici okruženoj borovima ponovo skrenite desno. Vis Golubac se na ovom mestu već veoma dobro vidi.

Pešačka staza Centar – Paljba

Pešačka staza koja vodi do vidikovca Paljba nalazi se na sličnoj nadmorskoj visini kao i Golubac, ali je nešto duža. Ova staza je dugačka preko 2 kilometra (2.4 km), a za šetnju treba odvojiti oko četrdeset minuta.

Ova divčibarska staza takođe nije zahtevna, tako da je mogu posetiti svi putnici raspoloženi za dobru i blagotvornu šetnju u prirodi. Na samom kraju staze dočekaće vas još jedan od veličanstvenih vidikovaca na Maljenu.

Staza do vidikovca Paljbe će vas razonoditi, aktivirati, ali i relaksirati, te bliže upoznati sa prirodnim lepotama ovog kraja. Sam pogled sa vidikovca paljba je apsolutno fantastičan.

Vis Paljba

Vidikovac Paljba na Maljenu je jedna od najomiljenijih tačaka mnogih zaljubljenika u istraživanje planinskih vrhova i izletnike. Ovaj vis gleda u pravcu juga i sa njega se vide neke od okolnih planina, uključujući Jablanik, Medvednik, Povlen i Magleš.

Sam vidikovac je lako dostupan i vozilom, ukoliko ne boravite na Divčibarama, već prolazite ovim krajem. Brojni turisti ga opisuju kao jedno od najatraktivnijih i najlepših mesta na Divčibarama i Maljenu.

Pod samim visom nalazi se i parking, nešto niža tačka sa koje se lepo vide naselja koja se nalaze u dolini, uključujući Skakavce, Rosiće, Ražanu i gradić Kosjerić.

Smernice za stazu Centar – Paljba

Doći do pešačke staze Paljba, odnosno kretati se njom do istoimenog visa savršeno je jednostavno, Staza polazi od centra, kao i ostale staze, samo što ćete od crkve skrenuti levo (desni put vas vodi na Golubac).

Jedna od lepota ove staze je potok Žujan, preko kojeg staza prelazi nakon što ste skrenuli kod crkve. Preko Žujana, put kreće uzbrdo, prolazi kroz borove i livade, kraj vikend naselja i do asfaltnog puta. Pošto ideja pešačenja u prirodi svakako ne podrazumeva asfalt, skrenite na levu stranu puta.

Tu ćete produžiti stazom, a posle ćete preći na drugu stranu i nastaviti put kroz borove, nakon čega veoma brzo stižete i do konačne tačke, odnosno vidikovca Paljba.

Pešačka staza Centar – Crni vrh

Staza Centar – Crni vrh vodi do drugog po visini maljenskog visa, Crnog vrha. Ova staza je duga jedan i po kilometar, a za uspon će vam biti potrebno tek nešto više od pola sata. Ova staza je posebno interesantna zbog svoje završne etape.

Krajnji deo staze je strm, pun je korenja i kamenja koji zajedno sa zemljom formiraju oblik stepeništa. Posle ove prepreke čeka vas i sam Crni vrh sa svojim veličanstvenim pogledom.

Vis Crni vrh

Vis Crni vrh drugi je po visini na Divčibarama, odnosno Maljenu i nezaobilazna je taka za sve posetioce Divčibara. Naziv je dobio po raskošnim crnogoričnim šumama koje ovde rastu. U staro doba, Maljen, Povlen i Suvobor su nosili zajednički naziv Crnogorske planine, iz istog razloga.

Pogled sa Crnog vrha je opčinjavajući. Odavde se mogu videti planine Povlen, Jablanik i Medvednik, ali i Tara i Zlatibor. Takođe, mogu se videti i Sokolske planine, Golija, Zvezda i Jelova gora. U uslovima naročite vidljivosti, vidi se i udaljeni Kopaonik.

Smernice za stazu Centar – Crni vrh

Da biste stigli do Crnog vrha, od centra Divčibara treba da krenete u suprotnom smeru u odnosu na Beograd. Posle kratke šetnje stići ćete do Pančevačkog odmarališta, gde treba da skrenete levo. Put je asfaltni i kreće se uzbrdo.

Pošto stignete do vikend naselja i ugledate putokaz, nastavak puta će vam biti sasvim jasan. Na tabli stoji obeležje za skretanje za Veliku pleć (reč je o još jednoj od prelepih divčibarskih staza i vidikovaca), a put ka Crnom vrhu vodi pravo.

Kroz borove, jele i breze, paprat i šumske borovnice stići ćete do već pomenutog prirodnog stepeništa od korenja i nakon njega stižete na sam vrh.

Staza Centar – Velika pleć

Pešačka staza koja vodi do vidikovca Velika pleć, još jednog od prekrasnih maljenskih visova. Ova pešačka staza se nalazi na sličnoj visini kao i prethodne, dugačka je oko dva i po kilometra, a za šetnju će vam trebati oko četrdeset pet minuta.

Početni deo staze za ovaj vidikovac je isti kao i za Crni vrh, a putevi se razdvajaju kod već pomenutog jasnog putokaza.

Put do Velike pleći je izuzetno zanimljiv, pošto se kreće kroz područje obraslo jelom, smrčom i borovima. Ukoliko se ovde zadesite u prolećnom periodu, krajem aprila, kada na Maljenu cvetaju narcisi, uživaćete i u prizoru najlepšeg od cvetova.

Vis Velika pleć

Sa ovog veličanstvenog visa možete uživati u pogledu na Kablar, Ovčar, Suvobor i Subjel. Ukoliko je dan posebno vedar, možda ćete imati prilike da vidite i udaljene planine taru, Zlatibor, Kopaonik i Goliju.

Sa samoga vrha moći ćete da uživate i u šumu toka Crne Kamenice, koja protiče podnožjem ovog visa.

Još jedan od interesantnih podataka vezanih za ovaj vrh svakako je njegov naziv. Ime je dobio po svom neobičnom obliku; posmatran sa visine izgleda kao plećka.

Smernice za stazu Centar – Velika pleć

Početak staze je, kao što smo rekli, isti kao put za vidikovac Crni vrh. Kod raskrsnice sa tablom skrenućete levo na makadamski put. Nakon blagog uspona kroz šumu naići ćete na drugu raskrsnicu i nastaviti pravo.

Na levoj strani puta sada imate šumu, a na suprotnoj vikendice, posle čega sam put kruži na desno. Posle ove okuke, preći ćete još jedan deo šumske staze do samog vrha.

Pešačka staza do vodopada Skakalo

Jedna od najvećih atrakcija planine Maljen i samih Divčibara svakako je vodopad Skakalo. Nalazi se na reci Manastirici i obrušava se sa 30 metara visine u živahnim skokovima po kojima je i dobio ime. Ova staza nije namenjena svim turistima.

Put do vodopada Skakalo je zahtevan, budući da je sam teren dosta nepristupačan, posebno u vreme bujanja vegetacije i obilnijih voda, u proleće ili posle kiše. Staza je strma i nezgodna, tako da se ne preporučuje osobama van fizičke kondicije i maloj deci.

Vodopad Skakalo

Vodopad Skakalo se nalazi na listi najviših i najlepših vodopada u našoj zemlji, a mnogi posetioci će vam rado potvrditi da je njegov status u potpunosti zaslužen. Sam vodopad formiraju dva manja slapa, koji poskakuju preko kaskada.

Smernice za dolazak do vodopada Skakalo

Put do vodopada počinje pre samog turističkog centra Divčibare i kreće od česme na glavnom putu.

Šum vodopada je toliko jak, da se čuje i na samom putu. Staza je obeležena, relativno kratka, ali nije jednostavna za obilazak.

Lokacija početka staze je u blizini magistrale Valjevo-Mionica-Divčibare, tako da vodopad možete posetiti ako prolazite ovim krajem. Skretanje za sam vodopad je jasno obeleženo, tako da ga nećete promašiti.

Šetnja do vodopada nije duga – trebaće vam oko dvadesetak minuta, ali vodite računa o uslovima terena i sopstvenim mogućnostima.

Još jednom napominjemo da staza zahteva dobru fizičku kondiciju.

Pešačke staze – Pravi doživljaj Divčibara

Šetnja pešačkim stazama na Divčibarama idealan je način za upoznavanje sa ovim još uvek relativno mirnim planinskim centrom.

Blagotvorno dejstvo ove vazdušne banje doživećete punim plućima ukoliko se upustite u istraživanje njene prirode.

Divčibarske staze su obeležene, jasne, većinom ne preterano zahtevne.

Najlepše ih je posetiti u kasno proleće i tokom letnjeg perioda, mada su jesenja putovanja sve popularnija.

Pomenućemo i da je jesen na Divčibarama u proseku toplija od proleća.

Srodni tekstovi