Divčibare ljuljaška – ljuljanje sa pogledom

Verovatno će se mnogi složiti da odlazak u prirodu treba da predstavlja odmor od urbanih sadržaja, preopterećenosti života uslovljenog tehnologijom, internetom i drugim sličnim sadržajima, no, većina neće moći da odoli da post-uje svoju najnoviju sliku sa putovanja.

U Srbiji je toliko prirodnih lepota, pejzaža i fantastičnih pogleda koje ipak zaslužuju da se podele i sa drugima.

Možda će preko vaše instagram stranice ili neke druge mreže mnogi odlučiti da posete Divčibare, baš zbog vaše najnovije slike.

Na Divčibarama postoji mnogo lepih mesta za slikanje. Tu su raskošni vidikovci sa kojih se pogled pruža na okolne planine, masive u daljini, šarenoliki kraj pod samim Maljenom, na kom se Divčibare nalazi, a odmah do njih i reke, izvori i rečice vredne svake pažnje.

Jedno od omiljenih mesta za fotografisanje na Divčibarama je čuvena drvena ljuljaška koja se nalazi na Crnom vrhu, inače drugom po visini od maljenskih vrhova. Crni vrh je, možemo slobodno reći, vis sa najviše zanimljivih sadržaja.

Ljuljaška na Crnom vrhu za mnoge je simbol Divčibara, odnosno pogleda koji se pružaju sa vrhova planine Maljen.

Ukoliko obilazite ovaj kraj ili provodite odmor u ovom planinskom centru, nemojte da propustite ovo nezaboravno ljuljanje sa fenomenalnim pogledom.

Ljuljaška se nalazi u sklopu osmatračnice na Crnom vrhu. Ovu drvenu konstrukciju su projektovale čačanske arhitekte i ona je postala jedna od nezaobilaznih tački prilikom obilaska Divčibara, odnosno samog Crnog vrha.

Turisti osmatračnicu zovu panoramskim vidikovcem, budući da se sa ovog mesta može uživati u zaista neprocenjivom pogledu sa drugog po visini maljenskog vrha. U sklopu same osmatračnice, odnosno ispod nje se nalazi i ljuljaška. Tu se nalazi i kućica za ptice.

Panoramski vidikovac sa ljuljaškom udaljen je samo 180 metara od stanice žičare na stazi Crni vrh. Ukoliko još niste posetili Divčibare, a radoznalo ste pretraživali internet u potrazi za važnim informacijama, sigurno ste naišli i na fotografije snimljene na ljuljašci.

Iskustvo ljuljanja na ovom panoramskom mestu zaista je nezaboravno, a pogled je izuzetan. Crni vrh je jedan od najviših visova planine Maljen, a sa njega se mogu videti Povlen, Medvednik, Jablanik, Zlatibor i Tara.

Sa Crnog vrha možete uživati i u pogledu na Goliju i Zvezdu, a kada su uslovi vidljivosti naročito povoljni, u daljini možete videti i obrise Kopaonika, kao i dalekog masiva Durmitor. Treba reći i da dolazak do Crnog vrha ne iziskuje preterani napor, a apsolutno vredi uloženog truda.

Poklonici planinarenja i planinskog turizma uopšte, koji su više puta posećivali Crni vrh i uživali u njegovom vidikovcu, kažu da je pogled najlepši u ranu zoru, kada sunca počne da se pomalja nad planinama.

Tada sam vrh biva dotaknut ranim sunčevim zracima, a padina i sela u dolinama još uvek pokriva noćni spokoj. Čitav predeo liči na belo more, iz kojeg jedan za drugim polako izviruju drugi visovi. Sa Crnog vrha videćete i mirne zaseoke u dolini, Skakavce, Rosiće i Tometino polje.

Zora, zalazak ili drugi deo dana biće nezaboravno iskustvo na ljuljašci na Crnom vrhu, a trenutak zaista vredi da bude zabeležen fotografijom, jer slika je, kako mnogi kažu, više od hiljadu reči. Ako i niste vični ’fotkanju’, nije važno – svakako posetite ovo mesto i prepustite se njegovoj magiji.

Trebalo bi pomenuti i neke od važnih informacija o samom Crnom vrhu na kome se ljuljaška nalazi. Do Crnog vrha vodi jedna od dobro obeleženih pešačkih staza na Divčibarama, Centar – Crni vrh. Kao što i naziv sugeriše, staza počinje od samog centra mesta.

Staza ukupno nije previše zahtevna, mada je sam završetak pomalo izazovan, pošto je strmiji i na njemu se nalaze prirodne stepenice koje je načinilo korenje drveća u kombinaciji sa kamenjem. No, posle ovog malog napora, čeka vas nezaboravan vidikovac.

Staza do Crnog vrha je dugačka oko 1.5 km, pa će vam za ovaj uspon biti potrebno oko pola sata. Kako stići do Crnog vrha? Veoma jednostavno, ako polazite od centra Divčibara. Krenite u smeru suprotnom od onog za Beograd.

Kod Pančevačkog odmarališta, gde će vas dovesti kraća šetnja, skrenite levo i asfaltnim putem produžite uzbrdo. Uskoro ćete stići do vikendica i tu ćete naići na putokaz. Na putokazu se nalaze smernice za vis Veliku pleć i Crni vrh.

Da biste stigli do Crnog vrha pratićete smernicu pravo. Put vas dalje vodi kroz šumoviti predeo sa borovima, brezama i jelama, obrastao paprati i šumskim borovnicama. Veoma brzo ćete stići na vaše odredište.

Kada je reč o samom Crnom vrhu, na kom se nalazi više atrakcija, on je naziv dobio po crnogoričnoj šumi kojom je obrastao. Inače, u starija vremena, tri planine – Maljen, Povlen i Suvobor bile su poznate kao Crnogorske planine, upravo zbog crnogoričnog rastinja.

Crni vrh je jedan od najatraktivnijih vrhova na Maljenu, budući da se na njemu, pored pomenute osmatračnice sa ljuljaškom, nalaze i istoimena skijaška staza, žičara sa dvosedima, kao i fantastičan planinski bar-restoran.

Osim ljuljanja na Crnom vrhu, preporučujemo i vožnju žičarom. Sa nje se pruža neverovatan pogled na samu skijašku stazu, šume u njenoj okolini, planine i čitav krajolik.

Pored pogleda sa osmatračnice, ovo je još jedan način da iskusite panoramu Divčibara na fenomenalan način.

Prelep je i pogled koji se pruža iz restorana na vrhu.

Ovaj relativno noviji lokal ima velike zastakljene prozore sa kojih takođe možete uživati u pogledu na stazu i okolinu, dok uživate u okrepljujućem napitku, izvrsnom planinskom doručku ili ručku.

Lokal ima i otvorenu baštu, za pravi ugođaj u planinskom ambijentu.

Sama staza Crni vrh je od centra Divčibara udaljena kilometar i po vazdušne linije. Ono što vam može biti od značaja jeste da znate da se do ove staze, odnosno do vidikovca može stići i kolima.

Ono što Divčibare čini izvanrednom destinacijom za obilazak i odmor jeste fantastična klima, veoma prijatna atmosfera, netaknuta priroda, a iznad svega, fenomenalni vidici koji se pružaju sa maljenskih visova.

Ljuljaška na Crnom vrhu jedna je od atrakcija koju u tom smislu ne treba zaobići.

Uživajte u ljuljanju sa pogledom, napravite nekoliko fotografija za uspomenu ili kako biste i druge turiste upoznali sa lepotama ovog kraja i prepustite se daljem istraživanju Divčibara i Maljena.

Ono što je takođe dobro da znate jeste i to da Divčibare sve više postaju destinacija za svako godišnje doba, jedno od onih mesta na kojima turistička sezona traje tokom čitave godine.

Zimski i letnji turizam su u punom jeku, ali je sve više putnika koji ovde dolaze u jesen i na proleće.

Ako i vi želite doći na Divčibare, onda obavezno pogledajte ovu ponudu apartmana na najboljim lokacijama.

Srodni tekstovi