Divčibare prevoz – autobus i polasci

Divčibare su jedna od najboljih destinacija za odmor ili vikend putovanje u Srbiji.

Osim što se Divčibare smatraju turističkim centrom za svako godišnje doba, jedna od velikih prednosti ovog planinskog odmarališta je i veoma dobra povezanost sa gradovima u našoj zemlji.

Do Divčibara možete doći na više načina i različitim tipovima prevoza.

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, najviše će vas zanimati koji je najbolji i najjednostavniji put da iz mesta u kome živite stignete na Divčibare. Ono što će vas obradovati jeste velika praktičnost puta.

Putevi za Divčibare su dobro obeleženi, a najlakši način da sami stignete do ovog planinskog centra jeste da pratite smernice za Valjevo.

Divčibare su od Valjeva udaljene manje od 40 km, put nije zahtevan i lako ćete ga ispratiti.

Međutim, za one koji ne voze ili se prosto odlučuju za organizovani tip prevoza, od najvećeg značaja biće podaci vezani za autobuske polaske, cene karte i slično.

Osim autobuskog prevoza koji vam je na raspolaganju ako putujete na Divčibare, tu je i kobi ili minibus prevoz, kao i voz.

Autobuski prevoz do Divčibara

Divčibare je odlična turistička destinacija upravo zbog dobre povezanosti sa svim delovima zemlje.

Veći gradovi u Srbiji imaju veoma dobru konekciju sa Divčibarama, pri čemu se pre svega misli na Beograd i Novi Sad.

Putnici iz prestonice i najvećeg grada Vojvodine verni su posetioci Divčibara još od prvih dana razvijenog turizma u ovom kraju, stoga nimalo ne čudi da su veze sa ovim planinskim odmaralištem veoma dobro održavane i aktivne.

Divčibare, naravno, ugošćava i posetioce iz mnogih drugih gradova u Srbiji, uključujući svakako i goste iz okolnih gradova – najveći grad u blizini je Valjevo. Ovaj turistički centar je možda i najbolje povezan planinski centar u Srbiji.

U svakom slučaju, do Divčibara je lako doći na različite načine.

Prevoz možete kombinovati i sami organizovati svoja proputovanja kroz ovaj kraj naše zemlje. Najviše je posetilaca koji stižu svojim vozilima iz Beograda i Novog Sada, ali tu je i autobuski prevoz.

Put od Beograda do Divčibara traje oko sat vremena, a dužina puta je oko 117 km. Od Novog Sada do Divčibara ima oko 177 km. Dužina puta zavisi od puta kojim se ide.

Autobuski prevoz do Divčibara jedan je od načina da relativno brzo i bez muke stignete do ove destinacije. Do Divčibara vode redovne autobuske linije, koje su u toku sezone obično popunjene, tako da to treba imati u vidu.

Kada govorimo o sezoni, mislimo na sam pik letnje i zimske sezone, mada se može reći da su Divčibare aktivne tokom čitave godine. Zbog toga su i redovni polasci organizovani cele godine. Ono što se razlikuje jeste popunjenost mesta i gužva.

Redovne linije su uspostavljene na relaciji Valjevo – Divčibare. Takođe, postoji i polasci iz obližnje Požege i iz glavnog grada Srbije. Pored redovnih polazaka, u jeku zimske sezone kada je promet najveći, postoje i dodatni polasci.

Ovo važi i u vreme većih praznika, koje mnogi naši turisti rado koriste kako bi svratili na Divčibare, proveli nekoliko dana u ovom planinskom odmaralištu, družili se i dobro zabavili. Divčibare su idealna destinacija za porodice sa decom.

Kada je reč o autobuskim polascima, ono što većinu putnika najviše interesuje jeste polazak iz Beograda. Prevoz iz glavnog grada za Divčibare polazi sa Lastine autobuske stanice. Raspored je ustanovljen i isti je svakog dana.

Prevoz iz Beograda za Divčibare autobuskog prevoznika Lasta iz glavnog grada kreće u 9 ujutro i 1 i 15 popodne. Povratak preko Mionice za Beograd je u 15 do 3 popodne. Polazak sa Divčibara za Valjevo je u pola 5 popodne.

Naravno, da biste bili sigurni, pogledajte raspored prevoza na veb sajtovima o polascima za različite destinacije u Srbiji ili na sajtu prevoznika.

Putnike iz Beograda ili one koji Beograd biraju za polaznu tačku sigurno raduje vest da postoje dva redovna polaska za ovu destinaciju.

Treba da znate i to da je ovaj red vožnje aktivan tokom svih dana u nedelji, uključujući i vikend. On se menja u skladu sa potrebama putnika, što znači da se intenzivira u periodu letnjeg i zimskog raspusta i tokom većih praznika.

Alternativa autobuskom prevozu za Divčibare

Ukoliko ne želite da se vozite autobusom, možete se raspitati o kombi prevozu ili prevozu minibusom do Divčibara.

Više turističkih agencija nudi ovakvu uslugu, koja je udobnija i prijatnija od vožnje autobusom, posebno u jeku sezone, kada vladaju gužve.

Usluge se razlikuju od agencije do agencije i vaših mogućnosti i potreba. Jedna od najudobnijih varijanti vožnje do Divčibara jeste usluga kombi prevoza sa adrese na adresu.

Dakle, kombi vas vozi sa vaše kućne adrese do vašeg smeštaja na Divčibarama.

Ono što svakako treba da znate jeste da je ovaj vid prevoza znatno skuplji od autobuskih linija.

Osim prevoza koji vam u potpunosti organizuje agencija, dakle, sa vozačem, možete iznajmiti i samo vozilo. Na ovaj vid prevoza odlučuju se veće grupe od 8-12 putnika, za koje je usluga namenjena.

Ukoliko ste spremni da izdvojite više novca za apsolutno komforan put do Divčibara, a putujete sa celom porodicom, onda je ovo jedna od opcija koja će vas sigurno interesovati. Ovaj vid prevoza je praktičan kada je potrebno poneti puno prtljaga, posebno tokom zime.

Alternativa i autobuskom i kombi prevozu je dobro staro putovanje vozom. Ovaj vid putovanja ranije nije bio ni moguć ni popularan kada je reč o Divčibarama. U današnje vreme, sa modernim i dobro opremljenim vozovima, ovo je jedna od primamljivijih opcija.

Ovaj vid putovanja je praktičan za putnike iz Beograda. Brzim vozom mogu stići do Valjeva, a odatle je potrebno još sat vremena do Divčibara. Putovanje vozom je poseban doživljaj – oko toga će se složiti svako ko je njime putovao.

Današnji vozovi su modernizovani, poseduju i internet konekciju, udobni su, a iznad svega pristupačni. Prema iskustvima putnika, vozom se iz Beograda do Valjeva stiže brže nego autobuskim prevozom.

Osim same avanture koja je zagarantovana, važno je reći i da je ovo najpovoljniji vid putovanja.Karta za voz na relaciji Beograd – Valjevo iznosi oko 600 dinara, dok je autobuski prevoz na istoj relaciji skuplji za celih 20 odsto.

Postoje putnici koji su pravi zaljubljenici u vozove – za njih će ovaj vid putovanja biti zaista pravi užitak. Napomenućemo i da su pruge dobre, polasci su precizni, a mnogo putnika redovno putuje na relaciji Beograd – Valjevo.

Od Valjeva do Divčibara možete stići autobusom, a na raspolaganju vam je čak šest polazaka svakog dana. Prevoz do Divčibara organizuju dva prevoznika. Još jedna od varijanti je prevoz taksijem, iz Valjeva do Divčibara.

Taksijem možete do Divčibara stići i iz drugih gradova u zemlji, mada je ovaj vid putovanja svakako najskuplji. No, ukoliko ste u mogućnosti i imate potreba za veći komfor i to je jedna od mogućih opcija.

Idealan prevoz do Divčibara?

Idealan prevoz do Divčibara je onaj koji vama najviše odgovara i koji je u skladu sa vašim mogućnostima. Mnogim putnicima je važan komfor, dok su neki raspoloženi za veću avanturu i ne mare toliko za udobnost vozila ili dodatne olakšice.

Mnogi putnici su praktični i to sa dobrim razlogom. Ukoliko putujete sa malom decom, biće vam potrebno mnogo više prtljaga nego za odrasle, te će u tom slučaju za vas biti pogodniji kombi ili sopstveni prevoz.

Putovanje do Divčibara može da bude i deo proputovanja Valjevskim krajem. Usput možete obići i druga mesta, prenoćiti u Valjevu ili nekom drugom mestu u blizini, pa onda nastaviti do Divčibara. Mogućnosti su brojne, a za dobro putovanje važna je dobra organizacija.

Dakle, idealan prevoz do Divčibara zavisiće od vaših očekivanja. Koji god vid putovanja da odaberete, ne sumnjamo da ćete biti zadovoljni – na Divčibarama ćete pronaći ono što vam je potrebno, planinsku oazu prirode, atraktivne sadržaje i savršenu klimu.

Kada je reč o informacijama vezanim za karte, polaske i druge informacije vezane za nekoliko pomenutih vidova putovanja, pre nego što se uputite na Divčibare obavezno ih proverite kod prevoznika, voznih ili autobuskih stanica i agencija.

Svi dati podaci su podložni izmenama, tako da ih možete uzeti kao orijentir. Pred putovanje ih obavezno proverite.

Kada na Divčibare?

Kao što je pomenuto, Divčibare su turistička destinacija sa otvorenom sezonom tokom čitave godine, iako je najveća posećenost tokom zimskih i letnjih meseci. Umerena planinska klima, prijatan i lekovit vazduh i relativno stabilno vreme čine Divčibare destinacijom za celu godinu.

Kada je reč o prevozu, pomenuli smo da su najveće gužve prisutne u toku tradicionalnih sezona – letnje i zimske. Na Divčibare dolazi sve više onih koji žele da skijaju na Maljenu, kao i sve više putnika željnih pešačenja dobro utabanim i odlično obeleženim stazama.

Kada je reč o putovanju na Divčibare u toku zime, treba da znate da nešto manja snežna pokrivenost Maljena, u odnosu na neke druge planine, iako skraćuje skijašku sezonu, omogućuje lakši pristup planinskom centru, jer ovde retko dolazi do zavejavanja puteva.

Divčibare su sve popularnije i u prolećnom i jesenjem periodu. Buđenje vegetacije na lepoj planini Maljen i divčibarskim poljima zaista je doživljaj za pamćenje. Tada ovde nema puno gužve i vlada pravi planinski spokoj.

Jesen je takođe period u kom je ovde manje gužve, a vreme je još uvek prijatno, posebno početkom ovog godišnjeg doba. Napomenućemo da je jesen u proseku toplija od proleća, kao i da je septembar mesec sa najmanje padavina na Divčibarama.

Srodni tekstovi