Divčibare – mapa i gde se nalazi

Divčibare su planinski centar koji se nalazi na planini Maljen, u relativnoj blizini Valjeva. Mada mnogi misle da su Divčibare planina i često ga tako i navode, reč je o planinskom polju na pomenutoj planini i sve popularnijoj turističkoj destinaciji.

Ukoliko niste do sada obilazili Divčibare i njihov kraj ili možda razmišljate da svoj letnji ili zimski odmor provedete na ovoj lepoj destinaciji, sigurno će vas zanimati neke najosnovnije informacije o geografskom položaju Divčibara i njihovoj lokaciji.

Upravo je geografski položaj Divčibara zaslužan za izuzetno povoljnu klimu koja ovde vlada i zbog koje se mnogi rado odlučuju da svoje slobodne dane provedu baš u ovom turističkom centru. Turizam na Divčibarama seže još u dvadeset godine prošlog veka.

Međutim, uprkos dugoj tradiciji turizma, Divčibare su još uvek relativno mirno planinsko odmaralište, urbanizovano, ali ne preterano, sa dobrim sadržajima i netaknutom prirodom nadomak samog centra mesta. U nastavku govorimo o geografiji i lokaciji Divčibara.

Divčibare – Lokacija

Divčibare se vezuju za grad Valjevo od kog se nalazi na 37 kilometara udaljenosti. Spadaju u Kolubarski okrug. Ono što vam može biti od koristi jeste da znate koja je udaljenost Divčibara od prestonice i drugog većeg grada u Srbiji, Novog Sada.

Obradovaće vas činjenica da iz Beograda i Novog sada do Divčibara nije teško doći, budući da su putevi dobro obeleženi i sam planinski centar je pristupačan. Osim sopstvenim vozilom, postoji i opcija da do Divčibara dođete autobusom.

Beograd – Divčibare

Uglavnom se uzima da udaljenost između Beograda i Divčibara iznosi 117 km, ali dužina puta zavisi od rute kojom odaberete da se krećete, ukoliko do Divčibara dolazite sami. Postoji nekoliko varijanti puta, od kojih je najkraći 104 km, a najduži 128 km.

Za najkraći put ibarskom magistralom potrebno je da kod sela Županjac skrenete kroz mesta Bogovađa i Donja Toplica, a odatle se zaputite ka Mionici, posle koje put vodi za Divčibare. Selo Mionica je poznato po tradicionalnim prehrambenim proizvodima i preporuka za obilazak.

Treba napomenuti da potez između Mionice i Divčibara nije u idealnom stanju, pa se mnogu putnici odlučuju za neku drugu varijantu. Jedna od njih je i najčešći put od oko 117 km, koji do Divčibara stiže preko Divaca i Mionice.

Pomenuti put je dobar i stoga uobičajen za dolazak na Divčibare. Duži od njega, ali takođe veoma dobar i često u upotrebi je put preko Ljiga. Najjednostavniji način da stignete do Divčibara iz gradova Srbije jeste da pratite put za Valjevo.

Treba reći i da su Divčibare poznato turističko mesto koje danas mnogi posećuju, te sigurno nećete imati problema ni na samom putu, ukoliko dođete u situaciju da pitate za smernice. U svakom slučaju, putevi su adekvatno označeni, tako da će dolazak na Divčibare biti jednostavan.

Novi Sad – Divčibare

Ukoliko odlučite da na neko vreme zamenite mirnu vojvođansku ravnicu za drugačiji krajolik, ali ništa manje mirne Divčibare, možemo reći da je put kojim ćete se kretati veoma jednostavan i lak za snalaženje, iako je udaljenost između Novog Sada i ovog planinskog centra do 200 km.

Na gugl pretrazi i mapama možete naći različita uputstva i smernice kako da stignete do Divčibara iz Novog Sada, a mi vam predstavljamo neke od mogućih puteva. Najkraći put za koji se mnogi odlučuju iznosi 177 km.

Do Divčibara se može stići Šabačkim putem, a preko Valjeva i Kaone. Od Novog Sada do Divčibara može se stići i putem od oko 195 km, tako što ćete koristiti autoput do Beograda. Od izlaska iz Beograda (Orlovača), krenućete put Čačka.

Od Čačka pa do Divčibara put vodi preko sledećih mesta: Stepojevac, Lazarevac, Lajkovac i Mionica. Ovaj duži put podrazumeva oko 2.5 sata vožnje, a postoje alternativne opcije nešto dužeg puta, koje možete proveriti na pretraživaču.

Udaljenost od okolnih gradova

Ukoliko vas interesuje koliko je planinski centar Divčibare udaljen od okolnih gradova, treba da znate da se nalazi dosta blizu gradova Požega i Kosjerić. Divčibare su od Kosjerića odaljene 26 km,pravac severoistok.

Od Požege, 41 km severno, a od obližnje Mionice 29 km, pravac jugozapad.

Divčibare – Geografske odlike i položaj

Kao što smo pomenuli, Divčibare su planinsko polje na planini Maljen. Geografija ove destinacije je izvanredna u svakom smislu. Samo polje nalazi se na 980 metara nadmorske visine i prostire se na 25 km u pravcu istok-zapad.

Idealnom geografskom položaju Divčibara, a samim tim i njihovoj klimi doprinosi veoma karakterističan reljef planine Maljen. Planinski centar nalazi se u okruženju najlepših maljenskih vrhova, što čini vazduh na ovom području izuzetno blagotvornim.

Na Divčibarama nema puno vetra, a ovde se, upravo zbog specifičnog maljenskog reljefa, sudaraju velike vazdušne mase sa Karpata, iz Panonske nizije i sa mora, sa Mediterana. Sudar ovih frontova doprinosi velikoj koncentraciji joda u vazduhu i njegovoj lekovitosti.

Upravo je kao vazdušna banja turistički centar prvobitno zamišljen, još dvadesetih godina prošlog veka. Kasnije je proglašen za klimatsko lečilište, odnosno klimatsko turističko mesto, pogodno za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba, kao i za opšti boljitak i blagostanje.

Treba da napomenemo da se za blagodati divčibarskog kraja znalo još u devetnaestom veku, a njegov turistički potencijal je prepoznat u prvoj polovini dvadesetog veka. Tada su Divčibare, kao planinsko odmaralište, primile i svoje prve posetioce.

U pogledu položaja, lokacije i geografskih karakteristika, svakako je važno da pomenemo klimatske odlike ovog planinskog mesta. Klima je na Divčibarama umerena, vrlo prijatna i pogodna za boravak tokom cele godine.

Prosečna temperatura na ovom mestu je oko 18 stepeni, zime nisu oštre, a snežnog pokrivača ima tokom četiri meseca. Na Divčibarama su razvijeni i zimski i letnji turizam, a sve je više turista koje ovde rado dolaze i tokom proleća i jeseni.

Ono što je posebno važno napomenuti, jeste da su padavine na Divčibarama u proseku zastupljene oko 126 dana godišnje, a da vetra uglavnom nema. Takođe, ova destinacija se može podičiti izuzetno dobrom osunčanošću.

Ukoliko volite skijanje, uslovi za ljubitelje zimskih sportova su veoma dobri, postoje dve staze, kao i sistem za veštački sneg. Sezona je možda nešto kraća nego na nekim drugim planinama, ali Divčibare imaju i svojih prednosti.

S obzirom da govorimo o njihovoj lokaciji i položaju, sigurno će vas obradovati da znate da je put do planinskog centra uglavnom u potpunosti prohodan; retko dolazi do zavejavanja puteva. Takođe, blaža klima, stabilno vreme i manje vetra čine ovaj centar idealnim za skijanje.

Divčibare u užem i širem smislu

Divčibare se nalaze u samom središtu planine Maljen, a ovo planinsko polje podeljeno je na Divčibare u širem i užem smislu. Na dva dela deli ga jedan od maljenskih visova – Stražara. Divčibare u užem smislu čini predeo ka visovima Crni vrh, Paljba i Golubac.

Drugi deo polja se naziva Pitomine i proteže se ka Kraljevom stolu, inače, najvišem vrhu na Maljenu, i visu Veliko brdo. Preko Divčibara teče i reka Crna Kamenica, za koju se vezuje predanje o nastanku imena ovog mesta.

Reke na Divčibarama

Osim Crne Kamenice, kroz ovaj kraj protiču brojne druge reke. Upravo je blizina tekućih voda presudila i o lokaciji osnivanja odmarališta još davnih dvadesetih godina prošlog veka. Reke koje protiču ovim krajem pripadaju slivu Kolubare i Zapadne Morave.

Crna reka, sa interesantnim gornjim tokom, ima dva izvorišta na Maljenu, a okružuju jedan od njegovih visova – Ljuti krš. Bukovska reka izvore ispod visa Golubac i prima Crnu reku i Kozlicu. Sjedinjuje se sa rekom sa Povlena, ponire, i izbija kao reka Gradac.

Manastirica je sigurno jedna od najzanimljivijih reka u ovom kraju, budući da se na njoj nalazi vodopad Skakalo, jedna od najlepših prirodnih bogatstava Divčibara i Maljena. Pritoka Manastirice je Krčmarska reka, a po susretanju sa Paklešnicom, ovi tokovi se ulivaju u Kolubaru.

Osim mnogih reka koje izviru pod Maljenom, tu su i brojni izvori. Pomenućemo interesantne Markove čanke i Todorčića zabran. Markovi čanci se nalaze blizu sela Krčmar, a naziv su dobili po jednoj zanimljivoj legendi o Kraljeviću Marku.

Centar Divčibara

Kada govorimo o lokaciji i položaju Divčibara, svakako moramo pomenuti i sam centar mesta i njegove karakteristike. Ono što će vas obradovati jeste da gde god odaberete smeštaj, lako ćete obići čitavo mesto.

Centar je relativno mali, tako da nije teško za veoma kratko vreme stići do nekih od najlepših staza za pešačenje i drugih atrakcija. Štaviše, većina staza upravo i počinje od samog centra. Danas na Divčibarama postoje dva centra – stari i novi.

U starom centru se nalaze crkva posvećena Svetom Pantelejmonu i park, a drugi, novi centar se polako formira u blizini hotela Crni vrh. Upravo na toj lokaciji imamo nekoliko apartmana koje možete pogledati, a to su: Lexi Bombonjera i Lexi Borovi.

S obzirom da su Divčibare manje mesto, gde god da odsednete praktično ćete biti u centru, nadomak važnih sadržaja.

Zašto posetiti Divčibare?

Koji su to glavni razlozi za posetu Divčibarama i zašto baš ova destinacija može biti idealna za vaš odmor, zimovanje, letovanje, vikend ili izlet u Srbiji? Ima ih mnogo, a položaj i lokacija svakako spadaju među njih.

Do Divčibara je relativno jednostavno doći, iz kog god dela Srbije da se zaputite do ovog planinskog centra. On je veoma dobro pozicioniran, a njegov geografski položaj odlikuje se brojnim prednostima, počev od idealnih klimatskih uslova.

Još jedan od razloga za posetu Divčibarama je pristupačnost smeštajnih objekata, posebno kada je reč o apartmanskoj ponudi. Cene su pristupačnije nego u nekim drugim planinskim centrima, a samo mesto će vas oduševiti.

Divčibare su mesto gde možete pronaći planinski mir, uživati u prirodi i zanimljivim sadržajima daleko od gradske buke i vreve. U poređenju sa nekim drugim destinacijama, Divčibare su manje urbanizovano mesto, što mnogima veoma godi.

Bez obzira na manju urbanizovanost, Divčibare obiluje atraktivnim sadržajima i pogodno je i za decu, mlađe i starije, za porodice i ekskurzije. Divčibarska klima prijaće i osobama slabijeg zdravlja i mnogima pomoći u oporavku.

Ukoliko tražite novu, prijatnu destinaciju, na kojoj je priroda raskošna, klima veoma prijatna i blaga, hrana preukusna, a domaćini ljubazni, Divčibare su savršeno mesto za vaš odmor. Ukoliko ste redovni posetioci ovog lepog planinskog mesta, znate o čemu pričamo i – dobrodošli!

Srodni tekstovi