Jahanje konja Divčibare

Divčibare poslednjih godina ima tako bogatu ponudu aktivnosti, da s tim u vezi da staje rame uz rame sa drugim top lokacijama u našoj zemlji, a veliki broj stranih turista potvrđuje da Divčibare nisu samo rezervisane za domaće goste, već i za strane, koji dolaze iz godine u godinu u sve većem broju, i nije to slučajno.

Strani, platežni turista neće da daje novac ni za šta, strani turista može da bira i ima određena očekivanja, koje se Divčibare trude da ispune, i to im polazi za rukom, jer su Divčibare postale nezaobilazna destinacija, posebno tokom vikenda, kada je ovde sve puno i traži se mesto više.

Kada govorimo o mnoštvu aktivnosti koji su u ponudi, što za decu, što za starije, osim onih koji su dobro poznati kao što su skijanje, sankanje, igraonice, parkovi, šetnje, avantura park, razni festivali, bazeni, i sportski tereni, na Divčibarama možete da jašete i konje.

Oni koji su ovakav vid zabave i probali, znaju koliko je boravak u prirodi, i to još na konju blagotvoran za psiho fizičko zdravlje ljudi.

Na Divčibarama za ljubitelje jahanja postoji iznajmljivanje konja, kako biste na ovakav način obišli ovo planinski mesto na Maljenu. Ne samo centar i one najpoznatije atrakcije, već i obližnje jezero ali i okolinu Divčibara, u kojoj svašta ima da se vidi.

Pogled na Divčibarski krajolik sa konja je zaista iskustvo kakvo morate da doživite, a ne zna se da li je lepše da jašete tokom letnjih ili zimskih meseci.

Svakako da tokom obilaska nećete da budete sami, i da ćete imati pratnju vodiča, koji će vam više govoriti o mestu u kome se nalazite, istoriji i kulturi, i svemu zanimljivo što se nalazi u ovom mestu.

Za one koji to žele postoji i opcija da iznajmite instruktora jahanja, pa na taj način da uživate u razgledanju bajkovitih Divčibara. Tu svakako da postoje određena ograničenja, i nije svaki konj za svakog, za decu su rezervisani mirniji konji koji su manji, dok su za starije goste ili one nešto iskusnije tu veći i malo brži konji.

Jahanje je dostupno u samom centru Divčibara, koje su mesto gde se sve dešava, i odakle sve počinje. Sam centar Divčibara nije mnogo veliki, ali svi se slažu u jednom da on poseduje dušu, tu se nalaze smeštajne jedinice, hoteli, restorani, kafići. Tu je i pijaca, zatim crkva koja je veoma posećena.

U centru je i dečiji park u kome su brojne sprave za dečiju igru, ali se u centru mogu jahati konji. Svi koji su makar jednom bili u centru, tu je čika Milan, gospodin iz Divčibara koji je u centru svakog dana sa svojim konjima.

U pitanju su Sara i Klara a krug jahanja po centru je par stotina dinara. Verovatno ste nekada videli fotografiju ovih lepotica koje najčešće jašu deca. Konji su pitomi, a jahanje je lako, i iako sam „krug“ ne traje dugo, taman je dovoljan da se zadovolji dečija razonoda

Nekada je jahanje bilo privilegija samo pojedinih, ali danas je situacija daleko drugačija i jahanje je dostupnije svima, a zašto da ne, i za decu.

Jahanje konja dokazano godi organizmu – izgrađuje mišiće, pokretljivost i držanje, refleksiju. Jahanje konja je veoma zdravo je stvara harmoniju u organizmu, umiruje, i smanjuje stres i anksioznost.

Zato je preporuka da svako ko može, makar ovako na putovanjima jaše konja, jer ne samo da će uživati u fenomenalnoj i nadasve zabavnoj aktivnosti, već je ovo pogled na mesto u kome boravite, iz potpuno drugačije perspektive.

Pritom, jahanje na hipodromu, i jahanje u prirodi su dve različite stvari, pri čemu je ovo drugo potpuno drugačiji ugođaj.

Treba imati u vidi da je jahanje konja jedna od aktivnosti koje nema na svim turističkim lokacijama, pa je ovo kuriozitet Divčibara.

Interesantno je pomenuti da pojedini smeštaji, apartmani i vile imaju u ponudi konje, koji se mogu iznajmiti po razumnim cenama, tako da je to još jedna od aktivnosti za koje čak u pojedinim slučajevima izlaziti iz svog smeštaja.

Moguće je jahati konje i tokom leta ali i tokom zime po snegu, što je jedna posebna vrsta iskustva. Zimsko jahanje konja je posebno interesantno, svakako da je važno da se adekvatno obučete, ali ne samo to, takođe je veoma važno da znate i da vam neće biti toliko hladno, jer će vas grejati telo ove plemenite životinje.

Jedna od ideja koju praktikuju mnogi koji dolaze na Divčibare, a to su čitave porodice, jer su Divčibare, kao što znamo poznata kao dečja planina, na koju dolaze svi uzrasti, uključujući i bebe, ali decu školskog uzrasta kojima je boravak u prirodi preko potreban, u smislu da im pomaže da se izbore sa respiratornim infekcijama koje su veoma česte u tom periodu.

Gosti koji su probali obilazak Divčibara na konju, kažu da je ovo idealna varijanta za sve one koji nisu ljubitelji šetnje, i koji sa vrlo malo angažovanja, uz čist užitak mogu da obiđu ovo planinsko mesto.

Alternativa je da se Divčibare ne oblaze peške, jeste obilazak kvadovima, i to jeste zanimljiva opcija, ali je složićemo se svi, obilazak konjem je moguć na mestima, gde vozila bilo koje vrste ne mogu da dođu.

I za kraj, za razumnu cenu možete imati ovakvu jednu plemenitu aktivnost, koja ima mnogo benefita za vaše zdravlje – istraživanja koja su sprovedena u Velikoj Britaniji su pokazala da samo pola sata jahanja konja dnevno, nekoliko dana ima mnogobrojne benefite na ljudski organizam, pre svega na kardiovaskularan sistem, koji sa kojim i sve više i mlađa populacija ima problema.

Ocenjeno je da se jahanjem može izgubiti i popriličan broj kalorija, kao i da se razvijaju mišići jer se tokom jahanja mora održavati balans. Čak je dokazano da ljudi koji redovno jašu konje imaju mnogo snažniju moždanu aktivnost, kao i da imaju stabilan krvni pritisak.

Prilikom posete Divčibarama, obavezno se raspitajte za jahanje, i ako niste probajte ovu vrstu razonode, rekreacije, ili atrakcije, kako god da je doživljavate.

I jahanje kao jedna zdrava i plemenita aktivnost se uklapa u čitav koncept Divčibara, koji se smatraju i vazdušnom banjom zbog izuzetno zdravog vazduha.

Srodni tekstovi