Divčibare apoteka – sve što treba da znate

Divčibare, turističko mesto na planini Maljen svake godine broji sve veći i veći broj turista koji se rado ponovo vraćaju.

Neki od razloga su i nešto niže cene nego u drugim mestima, poput Zlatibora, bogat izbor atrakcija i aktivnosti, ponuda koja je aktuelna tokom čitave godine, i koja se iznova dopunjava svake godine, kako se i broj turista povećava.

Osim toga, Divčibare su i poznata vazdušna banja, pa sve i da ne postoji ni jedan drugi sadržaj osim prirode i smeštaja, bilo bi sve kako treba, jer je ovde vazduh toliko kvalitetan, nezagađen, naravno lekovit.

Reklo bi se, da Divčibare još uvek nisu dostigle svoj puni potencijal, a u prilog tome svedoči i naša priča o apoteci, o kojoj ćemo govoriti.

Zbog svega onog što postoji, Divčibare su jedna od omiljenih destinacije tokom zimskih raspusta, ali i praznika, kao i leti tokom trajanja brojnih manifestacija i festivala; tada se traži mesto više.

Zato se ovde mogu naći deca svih uzrasta, koji ovde redovno dolaze zbog lečenja respiratornih infekcija, koje su veoma česte kod dece.

Šetnja Divčibarama je posebna priča, a geografija ovog mesta je takva da su Divčibare visoravan tako da uspon i šetnja po planini nije problematična, jer nagib nije visok. Ali ni to ne umanjuje pogled koji se pruža sa vrhova kada se popnete, jer ovde ima nekoliko vidikovaca, koji jako posećeni i sa kojih se pruža predivan pogled, ne samo na okolinu već pogled doseže daleko, posebno kada je vedro.

Bilo kako bilo, svako turističko mesto mora da ima nekoliko osnovih stvari, a budući da na Divčibare puno dolaze najmlađi, kao i najstariji turisti kao i bolesni (na lečenje, rekreaciju, i odmor), nameće se i pitanje da li Divčibare kao takva turistička lokacija ima sve što joj potrebno, a to uključuje prodavnicu, ambulantu i apoteku?

Situacija nije toliko jasna, prva dva ima svakako, što se tiče bilo koje vrste nabavke, tako nešto nije problem, jer ima više prodavnica, u kojima možete nabaviti sve što vam je potrebno.

Tu je i pumpa, ali i ambulanta koja je svakako neophodnost. Neophodna je zbog najmlađih i najstarijih gostiju, ali i onih bolesnih za slučajeve „ne daj bože.“

Ali ovde moramo dodati još dve grupacije kojima su i ambulanta i apoteka neophodne – Divčibare su skijalište, i ako takvo može se očekivati određen broj nezgoda koje su potpuno normalne da se dogode na snegu, kao što su lomovi i slično.

Treba imati u vidu i rezidente Divčibare, kojih iako ima nešto manje od dve stotine, i svi rade na Divčibarama, njihovi problemi se ne smeju prenebregnuti.

Ambulanta je renovirana i na radu se smenjuje negde oko 40 lekara, i čak i da van sezone ovde boravi samo nekoliko meštana, moraju imati funkcionalnu ambulantu.

A sada dolazimo do apoteke – i da ambulanta je svakako važnija, u smislu hitne medicinske pomoći, ali za roditelja kome fale pelene, ili brufen da detetu ili bebi skine temperaturu, i apoteka je hitna.

Alkohol za dezinfekciju, flaster, ili sredstvo za prestanak dijareje su neophodne, i da desi se da ih ne ponesemo, zato računamo da svako turističko mesto treba da ima apoteku, između ostalog.

Ali zašto je Divčibare nemaju i da li će se raditi na ovom, slobodno možemo reći problemu?

I ne, trajno rešenje nije obližnje Valjevo, jer u slučajevima eventualija, makar ono osnovno je potrebno da možemo da kupimo, posebno zimi, kada je prevoz na planinama otežan.

Apoteke na Divčibarama nema trenutno, ali verujemo da je ovaj problem prepoznat od strane uprave i da će se rešavati po što hitnijem postupku.

Kako je javnost bila obaveštena, problem je između ostalog u radnoj snazi, odnosno nedostatku iste.

Nije zgodno, kažu nadležni da se nađe nego stručan ko bi radio tokom sezone na planini, samo a ostalo vreme ne? Ni privatnici nemaju ovde „matematiku“, jer im se ne isplati da ovde šalju radnike makar i povremeno.

Do sada je bila praksa da se prepiše lek u ambulanti, i da građani moraju da idu do Valjeva ili Kosjerića da bi dobili svoju terapiju.

Nekada je postojala apoteka koja je bila u sklopu ambulante, i znao se tačan raspored kada će apoteka da radi, pa se makar na to moglo računati.

Takođe, nekada je dolazio i farmaceut određenim danima, ali sada nema ni toga. Lekar je lekar, ali farmaceuti su svakako dovoljni stručni da mogu da posavetuju građane.

Drugi, a ništa manje značajna stavka vezanu za Apoteku Divčibare, koje bi trebalo da pripada Apoteci Valjevo, jeste problem koji je povremeno nastajao sa dobavljačima lekova.

O čemu se ovde radi? O tome da je dobavljačima bio veliki problem da u ovu malu apoteku dostavljaju lekove, i onda sve gubi smisao, nikome ne znači apoteka koja nema najosnovnije stvari, svima bi se više isplatilo da idu do Valjeva ili Kosjerića.

Da istina je, kako kažu tamošnji lekari, da volja postoji, da se mora sačekati da se završi papirologija, koja je veoma obimna, jer prostor namenjen za apoteku postoji.

Situacija, ovakva kakva je trenutno, pogodna je da samo u pojedinim slučajevima zbrine akutne povrede, dok se za sve ostalo mora ići u obližnje gradove, što svakako nije najbolje niti najbrže rešenje.

Ko će biti taj koji će se odvažiti na korak otvaranja apoteke, iako je bilo pregovora i sa privatnicima, a država je svakako neophodna u čitavom ovom procesu, i možda bi i to bilo najbolje i najodrživije rešenje, još se ništa ne dešava na ovom planu. Za sada je sve još pod znakom pitanja, i ne zna se kada će se ova situacija rešiti.

Za kraj, savet za sve koji dolaze put Divčibara – iako dolazite na samo jedan dan, ili vikend, ponesite ono najosnovnije, lekove za bolove, flastere, sredstva za dezinfekciju, dijareju, pelene za decu, i sve ostalo što je potrebno za najmlađe. Oni koji piju redovnu terapiju, neka je ponesu obavezno sa sobom

. Za sve ostale nepredviđene situacije, tu je ambulanta koja je u funkciji, i koja može da reši neka stanja, a za ono ostalo, moraćete da se snađete i skoknete do obližnjih mesta.

Srodni tekstovi