Divčibare kafići i kafane za posetiti

I potreba i želja, nešto što može da bude usputno, ali i nešto oko čega ćemo da koncipiramo čitav dan na odmoru – hrana. I uistinu, koncept odmora se menja u zavisnosti od toga kako se hranimo, i na kraju krajeva gde se hranimo.

Možemo da odemo još dublje, i da kažemo da se kroz isprobavanje najrazličitijih produkta i vrsta jela neko mesto može zaista dobro upoznati, jer se kroz hranu preplići priče lokalaca, istorija, kultura i uticaji koji su prisutni na tom podneblju.

Usput, a ovo nije zanemarljivo jeste i to da se kroz kupovinu lokalnih proizvoda upoznajete sa ljudima, vredim domaćinima, koji su u tu proizvodnju uložili sve što imaju, i lepo je kada odete negde i kupite neki proizvod po kome je to lokalno mesto i poznato.

Bilo kako bilo, Srbija je po gastronomiji jedna od najboljih lokacija u ovom delu Evrope, u to nema sumnje, i o tome piš relevantni mediji koji se bave turizmom i gastronomskim turizmom.

Danas ćemo više govoriti o valjevskom kraju, planini Maljen, i konkretno o Divčibarama koje su epicentar ovog kraja, i mesto koje ima veliku istoriju ali isto tako mesto koje poslednjih decenija zavređuje sve veću pažnju turista.

Gde se lepo može jesti na Divčibarama, i koje kafiće i kafane morate da obiđete?

Puno je mesta na Divčibarama koja zavređuju vašu pažnju, a evo ga naš izbor koja nikako ne smete da propustite. Krenimo redom.

DivčiBar

Ovo je lokal po kome su Divčibare prepoznatljive, koji se nalazi na stazi Crni vrh, kod žičare, i svi oni koji su ovde boravili tokom zime, znaju za ovo mesto, jer je već postalo kultno među turistima.

DivčiBar spada među lokale koji su nešto urbanijeg tipa i takođe je mesto koje je nezaobilazno za skijaše koji pravo sa staze svrate ovde da pojedu doručak, po kome je DivčiBar nadaleko poznat, u pitanju je pravi, jak domaći planinski doručak, uz domaću rakijicu, i naravno uz njihov specijalitet, a to je domaća pita sa borovnicama.

Napravljena na specifičan način, od borovnica koje se gaje u ovim krajevima, tako da je ovo nezaobilazna stanica na putešestviju kroz Divčibare.

Bar ne zaobilaze skijaši koji ovde dolaze da uživaju u snežnim čarolijama, a to ume da traje i nekoliko meseci, jer je realno da ovde zimska sezona ume da traje i po tri ili četiri meseca, jer ima jako puno snega.I mimo skijaške sezone, tokom proleća i leta, ispijanje kafe na čistom vazduhu i suncu je pravi užitak.

U restoran staje oko stotinak ljudi, a meni je prilagođen i veganima, ali naravno i deci. Iz menija izdvajamo krempitu u čaši, pomenutu pitu sa borovnicama, ali i nadaleko čuvene urmašice. Od jela omiljene su paste, rižota, pasulj i još mnogo toga.

Radno vreme restorana je od 8:00 sati ujutru do 8:00 sati uveče.

Mesko Vajat

Ovde u pitanju jedan etno-restoran koji već dugo u uslužuje mušterije i ima lokalnu kuhinju, kao i domaću atmosferu. Ovde su ljubazni domaćini, odlična je lokacija u samom centru Mesko je smešten preko puta pijace i sigurni smo da ste bili u ovom lokalu prilikom posete Divčibarama, jer ga je nemoguće zaobići.

Takođe, ovde najčešće dolaze porodice na ručak pa se tu najčešće konzumira roštilj, domaća šopska salata i teleća čorba, a jedan od specijaliteta je i svadbarski kupus.

Tokom tokom zimskog perioda omiljeno piće koje se služi u ovom restoranu jesti domaća kuvana rakija, koja je zaista nešto što je potrebno u hladnim zimskim danima posle dana provedenog na snegu.

Restoran 4 Hotel Crni vrh

Jedan od malo ekskluzivnih ali veoma popularnih restorana na Divčibarama, smešten je u samom hotelu Crni Vrh, a nalazi se pored sportskih terena, između ostalog fudbalskih terena koji su omiljeni turistima.

Meni je veoma zanimljiv – lokal je posebno posećen tokom jutarnjih časova, kad ovde možete da sretnete turisti koji piju kafu uz tek ispečeno pecivo, a takođe se ovde tradicionalno služi planinski doručak.

Budući da je restoran jako lepo uređen, pa se organizuju mnogobrojne svečanosti, važne godišnjice, rođendani, venčanja.

Sanjar

Ovo je restoran nešto nešto novijeg datuma, koji se nalazi u blizini hotela Crni Vrh. Turisti koji dolaze, ili su čuli za ovaj restoran se često oslanjaju i na referencu da se nalazi kod benzinske pumpe, i zato ga nije teško pronaći.

Treba reći i da Sanjar ima raznovrstan meni, veoma je prijatna atmosfera unutra, puno ljudi dolazi ovde redovno zbog zanimljivog menija, a očekuje se da će se ponuda i proširiti tokom godina pa će ovde biti moguć smeštaj odnosno biće izgrađen hotel.

Divčibarski zamak

Mnogima poznat restoran koji se nalazi u istoimenom hotelu koji je tokom sezone raspusta i vikenada prepun.

Restoran ima fantastičnu lokaciju koja gleda na okolnu šumu, i stiče se utisak da obedujete u šumi i to je zaista nešto što je još jedan kuriozitet Zamka, sada već nadaleko poznatom mestu na Divčibarama.

Na meniju se nalaze razne vrste omleta, domaći proizvodi, sir, kajmak, proje, i naravno neizostavni planinski doručak.

U pitanju je relativno mali restoran, ali je lokacijski savršen, nalazi se u glavnoj ulici, tako da se veoma lako stiže do njega, i nije retkost da čitave porodice ovde uplaćuju sva tri obroka.

Beli Bor

Lokal domaće kuhinje koje je smešten u centru Divčibara, i ne pripada modernim restoranima, ali poseduje jedan starinski šmek, a poseban lepota jeste bašta koja je uređena u etno stilu, a takva su i jela koja se služe.

Cene su srednjeg ranga, a popularna je njihova teleća čorba, prepuna mesa i povrća, pravi se sveža svakog dana.

Možete poručiti kuvana jela, naravno salate, ali i ovde najpopularniji roštilj a za slatko gosti najčešće biraju palačinke sa kremom.

Royal Mountain Divčibare

Ovo je jedan od najekskluzivnijih restorana koji se nalaze u ovom kraju; možda je asocijacija za njega, malo specijalnija klijentela koja dolazi.

Ovde se često mogu videti poznate ličnosti, poslovni ljudi, a organizuju se specijalni događaji i svečanosti.

Najbolji opis ovog lokala možda bi mogao da bude romantičan i luksuzan u isto vreme, služe se i tradicionalna jela ali i specijaliteti svetskih kuhinja.

Sve što se sprema u kuhinji je  napravljeno od lokalnih domaćih organskih proizvoda, a ima ogroman izbor vrhunskih vina domaćih i stranih proizvođača.

Naravno, kao i sva mesta na planinama i ovde je u ponudi planinski doručak. Za ljubitelje ovde se služe kvalitetni kokteli.

Cene su konkretno malo više u odnosu na neka druga mesta smeštena po centru Divčibara, ali je ovo lokal koji nudi vrhunski kvalitet svojim gostima.

Drina

Još jedan od lokala smešten u samom centru Divčibara, kod pijace. Možda je glavna osobina da je ovo lokal sa domaćinskom atmosferom, u koji svraćaju gosti posle šetnje divčibarskim stazama, ili posle obilaska pijace.

Ovde se služe domaća jela, i naravno roštilj, dok cene nisu visoke.

Drina je jedan od divčibarskih restorana koji ima veoma dugu tradiciju i opstaje uprkos godinama, i svim modernim i novim lokalima koji su se otvarali tokom godina, a kako se širi turistička ponuda tako i raste broj kafića i restorana.

Drina je i restoran u kome je vikendom organizovan noćni provod koji inače na Divčibarama i nije nešto razvijen tako da je ovo jedna od stvari koje Drina nudi a drugi lokali nemaju u ponudi.

Lepa je bašta koja se koristi i zimi jer je zastakljena i ona može da primi negde oko 100 ljudi.

Central D

Lokal koje je skorije otvoren, ali svakako zavređuje pažnju gostiju, jer nudi fantastičan enterijer, prijatnu atmosferu.

Restoran nudi širok izbor jela, a ističu da su sve namirnice kupljene od lokalaca (pre svega kvalitetnog mesa i vrhunskih sireva), da su vrhunskog kvaliteta i ukusa, kao i da će se raditi na tome da se osluškuju potrebe gostiju kako bi ovo mesto postalo više od mesta za obrok.

Restoran Pepa

Ovo je takođe nadaleko poznat restoran na Divčibarama, u koji ste sigurno svraćali prilikom boravka na Maljenu. On se nalazi u sklopu čuvenog hotela Pepa.

Restoran kao i hotel postoji nekoliko decenija, i vrlo lepo se prilagodio svim modernim trendovima, pa tako pruža pun gastronomski ugođaj svojim gostima, koji se uvek iznova vraćaju.

Restoran radi od 8 ujutru do 10 sati uveče, a mnogi i biraju da borave u hotelu Pepa, jer znaju da će jesti kvalitetno tri obroka u hotelskom restoranu.

Služe se kuvana jela, roštilj, pice, paste, deserti.

Restoran ima nekoliko sala, pogodnih za organizaciju poslovnih ručkova, konferencija i naravno velikog broja proslava.

Uz sve ovo što smo naveli, ovde postoje i kiosci sa brzom hranom, pre svega roštilj i pice, kafići u kojima možete sesti da popijete kafu ili sok, posle boravka u Divčibarskoj prirodi, koja fascinira i tokom svih godišnjih doba.

Recimo jedan od popularnih lokala je restoran brze hrane „Jare“ koji je idealna stanica da se nešto pojede „s nogu“, a veoma je blizu centra, udaljen samo nekih 50 metara, što je čini lokacijski savršenom.

Kada govorimo o ekskluzivnijim restoranima, trebalo bi pomenuti i restoran Magelan, koji se konceptualno pomerio ka malo luksuznijem meniju, ističu da se hrana pravi od organskih proizvoda, i da meni, iako nije toliko širok, nudi nešto ekskluzivniju ponudu za svoje mušterije. U ponudi su jela bez glutena, veganske opcije i slično.

Vredni domaćini ovde gaje maline, pa se tako u mnogobrojnim lokalima mogu pronaći specijaliteti napravljeni od ove voćke, kao što je popularni frape od maline.

Teško da vam nešto može zafaliti tokom boravka, a ni okolna mesta kao što je Valjevo vam nije daleko, kao i ni Banja Vrujci.

Gde god da se okrenete, na koju god stranu da krenete ovde ćete pronaći neko svoje mesto, gde ćete pojesti svoj omiljeni obrok, popiti kafu ili domaću rakiju, a na putu do ski staze ili šetajući, kupiti kvalitetne proizvode na pijaci.

Srodni tekstovi