Divčibare za noćni život i provod

Prva asocijacija koju većina nas ima kada govorimo o Divčibarama jeste da je to planina, odnosno pravilnije je reći planinsko mesto na Maljenu, jednoj od turistički centar ovog kraja, koje dobija sve veću popularnost poslednjih ne godina, a sigurno decenija jeste da je to mesto za miran, porodičan odmor.

I to jeste istina iz više razloga. Za početak pamtimo da su Divčibare bile tzv. dečja planina na koju se često organizuju rekreativne nastave, a takođe i vrtići vode ovde decu na odmor.

Vazduh je veoma zdrav ovde pa je to jedan od razloga, a drugi razlog je u tome što su Divčibare mesto koje je bliže od Kopaonika ili Zlatibora, makar od prestonice ali i od Vojvodine.

Cene su dosta niže, smeštaja i brojnih atrakcija ima na izvolte, a planina je aktivna i tokom leta i tokom zime.

Kada dođu zimski meseci ovde sve vrvi od turista, a pošto ima puno snega a malo vetra, idealno je za skijaše. Staze su prilagođene svima, a šetnja po Divčibarama je iskustvo za sebe jer uspon nije visok, a pogled sa brojnih vidikovaca je fascinantan.

Brojni sadržaji postoje, okolina je prelepa i svašta se može dodatno obići, i prirodne atrakcije ali i brojani lokaliteti koji imaju kulturno istorijski značaj, kao što su manastiri ovog kraja.

Ovo je samo jedna strana Divčibara, po kojoj su one najpoznatije.

A tu su i brojni restorani, kafe i kafići koji imaju ponudu koja će da zadovolji sve turiste koji se nađu ovde.

Bilo kako bilo, Divčibare nisu odmah prva asocijacija kada govorimo o noćnom provodu, jer su se negde pozicionirale kao porodično mesto za rekreaciju i negde pasivan odmor.

Nije razvijen kao u drugim mestima, npr. obližnjem Valjevu, ali to i dalje ne znači da ga nema, posebno u sezoni tokom zime ili tokom letnjih meseci kada su aktuelni festivali.

Ranijih godina, recimo u ranim 2000-im, najbolji opis koji je išao uz Divčibare bio je mirno i porodično, a mladi koji su dolazili najviše su imali šta da rade tokom dana, kada su punili kafiće i lokale.

Retko koja kafana je tada organizovala nešto više, osim povremeno, i to kada su neke specijalne prilike kao što je recimo Doček nove godine, ili ukoliko su u pitanju proslave privatnog tipa.

Organizovanog noćnog provoda nije bilo, ali kako se menjala struktura gostiju, tako su se menjale i potrebe, i sada je situacija daleko drugačija nego što je to bila ranijih godina.

Pre svega pomenuli bismo DivčiBar koji je nadaleko poznat lokal na stazi, posećen tokom čitave godine. U sezoni, ovde vikendom nastupaju brojni muzički bendovi i veoma je velika gužva tokom sezone.

Drugu vrstu provoda pružaju etno restorani koji već tradicionalno vikendima nude živu muziku, uz večeru, opet potpuno jedna drugačija vrsta provoda, koja je možda najviše prilagođena starijoj ekipi. Takva je situacija npr. u kultnom restoranu Drina.

U hotelima takođe povremeno ima nastupa nekih muzičkih zvezda, svakako razume se u sezoni. Pa tako u sezoni hotel Divčibare je svakog vikenda imao nastupe rezervisane za Kamin salu. Nastupe muzičkih zvezda organizuje i hotel Royal Mountain npr., i to veoma uspešno.

Takođe, kada govorimo o provodu trebalo bi da pomenemo i Dočeke novih godina, i „obične“ i regularne, koje se ovde masovno proslavljaju, i veliki broj lokala i restorana radi na tome da ponudi nešto za ova dva ili više dana.

Tokom novogodišnjih praznika sve je puno, i to ne samo 31. decembra i 13. januara, već i u danima koji su između. Tada je veliki broj lokala radi produženo i organizuje noćni provod, iako ga nemaju tokom čitave godine.

Tokom leta, provod na Divčibarama vam je zagarantovan ukoliko se zateknete na nekom od brojnih festivala i manifestacija koje se organizuju svake godine već tradicionalno, i posećeni su sve više i više iz godine u godinu.

Dolaze i strani turisti (posebno iz Rumunije, Bugarske i Hrvatske) na neke od ovih manifestacija od kojih na nekima nastupaju najveće strane i domaće zvezde. Tada se traži karta više, i svakako je potrebna rezervacija ne nekim od ovih mesta.

Pa tako tokom leta provod možete da pronađete – od tradicionalnih festivala i manifestacija koje se organizuju za ljubitelje etno zvuka, uz dodatan sadržaj, tu su i Jazz festival ali i Divčibare Fest koji okuplja mladu publiku, ima vrhunske muzičke goste iz čitavog sveta, a ima i ekološki prizvuk, pa je tako njegov značaj još veći.

Na kraju, Divčibare možda i ne treba da postanu ono što su druge planine, kao što su Kopaonik i Zlatibor, i možda je ovo jedna od lokacija koja treba da ostane za mlade i za one koji su željni dobrog odmora, uz mir i tišinu.

Za sve ostalo tu su obližnja mesta za one kojima fali ovakav vid razonode, a to su uglavnom mladi ljudi.

Recimo u Valjevu ima više noćni klubova kao što je recimo popularan lokal Tvrđava u kome često nastupaju najveće zvezde.

Ista je situacija i sa Banjom Vrujci koja se nalazi relativno blizu, a u kojoj ima veliki broj kafića, restorana i klubova koji organizuju noćni provod.

Svakako da treba imati na umu da se tokom sezone i Divčibare bude i da možete uživati u noćnom provodu, od kafana do nastupa muzičkih zvezda, a tokom leta nezaobilazni su i festivali, koji opet, a to treba imati na umu jesu prilagođeni i najmlađima jer se recimo Divčibare Fest deklariše kao porodični festival, koji traje tokom celog dana i nudi brojne sadržaje za decu, ako što su radionice, edukacije i slično.

Srodni tekstovi