Golubac Divčibare – korisne informacije

Golubac je jedan od najlepših i najviših vrhova na planini Maljen, a istovremeno i jedan od brojnih očaravajućih vidikovaca ove planine.

Ukoliko posetite Divčibare ili odaberete ovo planinsko mesto na Maljenu za vaš odmor, obavezno obiđite neke od maljenskih vrhova.

Vis Golubac nalazi se na 1056 metara nadmorske visine, a pod njim se nalazi i nešto niži Mali Golubac, na 995 metara nadmorske visine.

Na oko pola puta između ova dva vrha nalazi se tačka na 1044 metara nadmorske visine, na samoj treking ruti.

Pešačke staze na Maljenu i Divčibarama najveća su atrakcija ovog planinskog turističkog centra.

Ne zaboravite, Divčibare su planinsko polje koje se nalazi na Maljenu, a ne planina. Divčibare su i samo turističko mesto u ovom kraju.

Divčibarskim stazama, kroz livade i šume, stiže se do najlepših visova na Maljenu, sa kojih možete uživati u pogledu na čitav predeo i okolne planine.

Klima na ovoj planini je prijatna, nema puno vetra, a osunčanost je visoka tokom cele godine.

Jedan od vrhova do kojih možete stići ako se uputite u istraživanje lepota ovog kraja jeste i Golubac.

U nastavku govorimo nešto više o ovom visu, o pešačkoj stazi koja do njega vodi, o pogledu sa vrha, a dodaćemo i još neke informacije o Maljenu, njegovim visovima i stazama, koje vam mogu koristiti.

Golubac – Vaša prva pešačka tura na Divčibarama

Golubac je jedan od omiljenih visova na planini Maljen, kako zbog fantastičkog pogleda, tako i zbog veoma lepe staze koja do njega vodi. Ovaj maljenski vrh nosi ime koje možemo sresti i na drugim destinacijama u našoj zemlji.

Naravno,poreklo imena visa Golubac vezano je za golubove, odnosno, divlje golubove. Na ovom vrhu nekada je živelo veoma puno divljih golubova, a vis je i do dan danas zadržao ovaj naziv.

Šetnja do visa Golubac, sa produžetkom do Malog Golupca je lagana i ne iziskuje mnogo napora, a nagradiće vas zaista neprocenjivim pogledom. Do Golupca se najjednostavnije može doći pešačkom stazom koja vodi od samog centra mesta.

Pešačka staza do Golupca – Kako doći?

Kako doći do visa Golubac, ako boravite na Divčibarama? Put je vrlo jednostavan, a interesantan i ugodan.

Da biste stigli do ovog maljenskog vrha, kretaćete se pešačkom stazom Centar – Golubac. Šetnja je lagana, ne previše duga, a upoznaće vas sa svim lepotama Divčibara.

Pre nego što se zaputimo ka visu Golubac, trebalo bi da iznesemo neke najvažnije informacije o pešačkim stazama na Divčibarama. One su jedna od najvećih atrakcija ovog kraja, popularne i među planinarima i među brojnim drugim posetiocima Divčibara.

Staze za pešačenje na planini pravi su raj za ljubitelje aktivnog odmora. Ono što je posebno važno reći jeste da pešačenje na Divčibara ima mnogo prednosti – klima je lekovita, vreme je uglavnom stabilno, a priroda je dobrim delom potpuno netaknuta.

Divčibare se nalaze na, možemo reći, idealnoj geografskoj lokaciji, a reljef planine Maljen je veoma karakterističan. Sve ovo doprinosi izuzetno povoljnoj klimi i visokom kvalitetu vazduha, što pešačenje divčibarskim stazama čini mnogostruko korisnim.

Kada je reč o samim stazama, ono što je važno reći jeste da su one adekvatno obeležene, dobro uređene, sa markacijama koje ćete veoma lako pratiti. Markeri – crveni krugovi sa belim središtem – nalaze se na kamenju, stablima i sličnu, a lako su uočljivi.

Sa mesta jednog markera, već možete ugledati i naredni, ako ne čak i dva sledeća. Dakle, put pod noge i pravac Divčibare i visovi na Maljenu. U ovom slučaju, penjemo se na vis Golubac.

Centar – Golubac

Pešačka staza Centar – Golubac jasno je obeležena i jednostavna za praćenje. Dugačka je nešto ispod 2 km, a za šetnju će biti potrebno oko pola sata. Naravno, šetnju možete produžiti i do Malog Golupca, koji se nalazi pod ‘glavnim’ Golupcem i na manjoj nadmorskoj visini.

Pošto ova staza nije mnogo zahtevna, a šetnja je sveukupno lagana i pravi užitak, obično se preporučuje kao prva koju treba obići, ukoliko vas zanima ova vrsta aktivnosti. Ako provodite odmor na Divčibara, sigurni smo da će vas zanimati.

Relativno laka i prijatna za šetnju, staza do Golupca će odgovarati turistima različite dobi i fizičke spremnosti. Prateći stazu do visa, bolje ćete upoznati i samo mesto, kao i prelepi divčibarski krajolik, uključujući njegove livade i šume.

Kako stići do Golupca prateći ovu stazu? Odgovor je – vrlo jednostavno, a isti važi i za većinu staza na Divčibarama i Maljenu. Staza za Golubac polazi od centra Divčibara. Da biste se uputili kao ovom vrhu, potrebno je da crkva Svetog Pantelejmona bude vaše desno.

Poći ćete asfaltnim putem i proći kraj odmarališta Krušik i Elektrodistribucija. Nakon ovih tačaka stići ćete do raskrsnice, na kojoj treba da skrenete desno. Makadamski put će vas odvesti do divčibarskih livada.

Stazama kroz livade stižete ponovo do raskrsnice, koju okružuju borovi. Na ovom mestu je potrebno da ponovo skrenete na desno. Pošto ste skrenuli, pred vama će se već nazirati i sama odrednica – vis Golubac. Na vrhu se nalazi i drvena osmatračnica.

Pogled sa Golupca

Pogled sa vrha Golubac je neverovatan, kao, uostalom, i pogledi sa svih ostalih divčibarskih, odnosno maljenskih vrhova.

Sa visova ove lepe planine možete sagledati prirodu krajolika u svoj njegovoj lepoti, kao i reljef koji oduzima dah.

Sa Golupca se u pravcu zapada vide visovi valjevskih planina Magleš, Medvednik, Jablanik i Povlen. Dalje se nazire i planina Cer, a pod samim vrhom su prekrasne guste šume. Sa Golupca se vidi i Bukovska reka.

Ako se osvrnete na istok, moći ćete da osmotrite celo divčibarsko planinsko polje, sa njegovim livadama i manjim šumama.

Sa Golupca se vidi i najviši vrh Maljena, Kraljev sto, nazvan po tada kralju, a kasnije caru Dušanu Silnom.

Sa visa Golubac možete se spustiti do tačke na središtu puta, a potom i do Malog Golupca.

Šetnja do ovih visova će vas osvežiti, aktivirati, ali istovremeno i relaksirati na jedan poseban način. Svež vazduh, prelepa priroda i nesvakidašnji vidik dovoljni su razlozi za uspon na Golubac!

Kao što smo već pomenuli, ova staza je omiljena među turistima, kako zbog svoje lepote, tako i zbog lakoće.

Zaista, ova staza je najbolji način da započnete svoje istraživanje Maljena i divčibarskog kraja. Vis Golubac je idealna polazna tačka za upoznavanje maljenskih visova.

Kada obići vis Golubac?

Visove na planini Maljen možete obilaziti u različito doba godine, u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti. Letnja sezona se uglavnom čini najidealnijom za ovakvu avanturu.

Vreme je sunčano, vazduh svež, a trenutak idealan da se, sa vrelog asfalta, odmetnete u prirodu.

Mogli bismo reći da su letnje šetnje i uspeni posebno zahvalni za obilazak najlepših delova Divčibara i Maljena, no, sve je više putnika koji rado obilaze naše planine na jesen ili na proleće.

Treba da imate u vidu da je prosečna godišnja temperatura na Divčibarama 18 stepeni, što je čini izuzetno prijatnom.

Takođe, imajte u vidu i da je proleće u proseku hladnije od jeseni, kao i da su najsuvlji meseci na Divčibarama februar i septembar.

U tom smislu, pored letnje sezone, kasno proleće i rana jesen mogu da budu savršen trenutak da obiđete Golubac i druge vrhove.

Divčibare su, prema mišljenju mnogih zadovoljnih turista, destinacija koju možete obići u svako godišnje doba – ovde je razvijena letnja sezona, a zimska je takođe u porastu.

Na Maljenu postoje i skijaške staze, pored veoma dobro trasiranih pešačkih.

Na planini Maljen ima puno sunca, vazduh je obogaćen jodom, nema mnogo opasnosti od jakog vetra, kao ni mnogo padavina.

Šetnja pešačkim stazama ovog planinskog centra će vas oduševiti kada god da se njima zaputite.

Naravno, uvek treba biti na oprezu, pratiti vremensku prognozu i obavestiti se o uslovima na stazama. Vis Golubac i drugi maljenski vrhovi vas čekaju!

Srodni tekstovi